Najbezpečnejšia krajina pre život s rodinou?
Ahojte,
ak by ste mali možnosť zbaliť sa ako rodina s deťmi a odísť zo Slovenska, ktorú krajinu by ste si vybrali pre život? Aby Vám vyhovovali školy pre deti, zdravotníctvo, bezpečnosť, klíma.
Viem, že nikde to nie je ideálne a všade treba pracovať a je "niečo", som len zvedavá, kam by ste sa vybrali 🙂
@fokuska Dovoľ mi oponovať. Kotleba a jeho politické sľuby...hm buďme reálni a uvažujme triezvo. Výstup z EU? My nie sme silné a samostatné Rusko, ktoré unesie akékoľvek sankcie. Ani UK, ktorá je s ekonomikou a politickou mocou niekde inde. Kotleba si to podľa mňa dobre uvedomuje a ide mu iba o udržanie akejsi suverenity a samostatnosti a nie plniť vo všetkom diktát EU. A či sa nebojím fašizmu? Toho liberálneho fašizmu určite áno. Tak ako sa to bežne deje v Nemecku, keď sú rodičia zatýkaní, lebo odmietli dieťa pustiť na sexuálnu výchovu. Alebo keď ráno NAKA zabucha na dvere Rostasa a mieri naň pred jeho deťmi zbraňami, len preto, že citoval Ľ. Štúra a to sa dnes považuje za rasizmus. Toho sa bojím, že sa vrátime zas do doby temna. Ale to je už o inom, autorka sa na to nepýtala.
@nikuskakri Ja nehovorim, ze sa priklanam na jednu alebo druhu stranu, len sa snazim diskutovat.
Ktora strana, alebo ktory politik presadzuje take veci ako pises, ze zatykanie rodicov kvoli nepusteniu na sexualnu vychovu? Alebo celkovo kto ma ako tazisko svojho programu migrantov, lgbt a pod?
Podla mna sa vratime do doby temna aj druhym extremom.
A co som si vsimla komenatre na facebooku, tak vela privrzencov LSNS je za radikalne riesenia - nielen co sa tyka napr. ciganov, ale aj tych, co sa priklanaju k liberalizmu - ze sa ich treba zbavit a pod.
@fokuska ak by liberáli napísali toto do svojho programu , tak by skončili . Preto to tam nemajú , ale o registrovaných partnerstvá sa hovorí už teraz , o prijatí nejakých migrantov , pár tisíc sa tiež hovorí , aktivita lgbti je aj u nás a presadzovať sa bude, taktiež sila neziskoviek by narastala. Ide sa na to pomaly , Slováci na razantní nástup nie sú pripravení , skončili by po prvom volebnom období .
Zober si takí Istambuský dohovor, ja som si dala tú námahu a prečítala som si ho celý , navonok je pre laickú verejnosť neškodný , ale mnoho kvalitných právnikov má na to iný pohľad a jasne sa vyjadril aj US Bulharska , ktorý ho zamietol , kde je problém . Napriek tomu že náš parlament dvakrát zamietol ratifikáciu tohto dohovoru , p. prezidentka ho dodnes nevypovedala, hoci o takomto niečom nemá ani len diskutovať.
Ono Kotleba po prvé má viac rečí než činov (ako vidno z jeho účinkovania v BB kraji) a po druhé s nim prakticky nikto nechce spolupracovať, teda reálne nehrozí, že by niečo zo svojich plánov mohol realizovať.
@hefo to že s ním nechcú spolupracovať pred voľbami je jedna vec, ale budú spolupracovať po voľbách ak budú chcieť niečo presadiť . Kotleba bude to posledné na tých vážkach . Má avizovaných 11 % , podľa mňa bude mať viac , lebo je tu množstvo skrytých voličov, ktorí sa boja reakcie , tak povedia buď neviem alebo nejakú inú stranu , v konečnom dôsledku zakrúžkujú Kotlebu .
Ja to nechápem. Krajina v ktorej sa väčšina obyvateľov hlási ku kresťanstvu. A žeby 11-14% malo fašisti. Je to smutné.
Konzervatizmus sa predsa dá presadzovať i inou rozumnejsou cestou. Nie cestou nenávisti.
@maminuska No a tu aktivitu napr. lgbt - to kto robi? Nejake organizacie? A keby vladol Kotleba, tak by to zakazal? A keby vladli liberali, tak by to podporili?
Doteraz vladol Smer a mali sme tu aj tak duhove pochody a "pretlacalo" sa lgbt... takze Kotleba by to uplne zastavil a liberali by to znasobili?
@fokuska jeden by to sprísnil , možno ako napr. v Rusku , kde takéto pochody sú zakázané , propagácia homosexuality je zakázaná ale inak tam homosexuáli žijú normálne. Možno by Kotleba zakázal to bizardné a obscénne oblečenie, resp neoblečenie , liberáli by to uvolnili nie smerom k pochodom , ale k pretláčaniu sexuálnej výchovy v škôlkach , registrovaným partnerstvám a manželstvám , adopciám , pozitívnej diskrimináci, všade by videli rasizmus , a fašizmus by používali ako purpenu , proste keď dôjdu argumenty, tak tak to zalepia purpenou fašizmom . ľudia čo majú iný názor by boli hneď fašisti , čo tu bolo aj krásne predvedené v tejto diskusii.
@maminuska Tak ja napriklad rozlisujem, ci je clovek proti lgbt, registrovanym partnerstvam a pod. alebo je proti tomu a zaroven je privrzenec LSNS. Podla mna je to rozdiel. Tym ze nesuhlasim s lgbt, migrantmi atd je jedna vec, ale ak som privrzenec LSNS, tak tam uz ocividne suhlasim aj s ich dalsimi "hodnotami", vyjadreniami atd.
Ono sa to casto tak zaskatulkuje, ze: ty si proti lgbt? takze si kotlebovec.
Ale na druhej strane, casto je to tak, ze: Volim LSNS - a preco? stotoznujes sa so vsetkym? - nie, ale oni chcu zrusit povinne ockovanie, to sa mi paci - a pacia sa ti aj ich ostatne nazory a hodnoty? - nie, ale toto jedno sa mi paci, preto ich budem volit.
Za ockovanie si mozes dosadit migrantov, lgbt, atd.
@fokuska aktivisti LGBTI si zamenili ľudské práva , ktoré sú u nich dodržané a nikto ich v podstate z normálnych ľudí nerieši čo si robia v súkromí , to je každého vec, s osobitnými právami , ako právo na manželstvo a deti , pričom to nie je ľudským právom .
Ja osobne mám sesternicu lesbu , normálna baba dlhodobo žijúca s jednou partnerkou , ktorá má majetkové pomery upravené a ošetrené , nezúčastňuje sa žiadnych pochodov , lebo ch považuje za hanbu ich komunity . Normálne ju v rodine akceptujeme, berieme aj s jej partnerkou.
@maminuska Ok, neviem na co presne je tato odpoved, ale suhlasim v tom, ze vacsina takychto parov zije normalny zivot a nijak vystredne sa nepotrebuju pretrcat a pochodovat.
Ti, co toto robia su prave ti exhibicionisti, ta mala vzorka extremu, ktoru ale najviac vidno. A na zaklade nich skatulkuju aj vsetky tie bezne "normalne" pary.
A ono zas kazdy ma pravo zhromazdovat sa, vyjadrovat svoj nazor (pokial sa tym neporusuje zakon), takze neviem ako sa legislativne osetri zakaz lgbt pochodov, ale ostanu povolene pochody za zivot, kde napriklad maju transparenty a obrazky, ktore nie su vhodne pre vsetky povahy a pre deti.
To by potom spadalo do diskriminacie na zaklade orientacie. Cize by sa upravovala legislativa, ze sa taketo veci nesmu propagovat a ze diskriminiacne to nie je? Cize rasa by bola podkladom pre diskriminaciu, alebo orientacia uz nie? Bol by to asi problem...
@fokuska ja napríklad som nikdy Kotlebu nevolila a ani nebudem . Mne osobne prekáža popieranie holokaustu a niektoré poslanc sú mi naozaj proti srsti , ale chápem prečo ho mnohí ľudia volia. Títo ľudia v drvivej väčšine ani nie sú fašisti, neublížili by za normálnych okolností ani židovskému ani moslimskému dieťaťu , skôr ich irituje život inej minority , ktorá žije ako žije , agresivita, využívanie sociálnych dávok , neprispôsobivosť.
Holandsko
@maminuska Rozumiem ti a suhlasim.
Bohuzial je vela ludi, ktorym sa paci len jeden aspekt jeho agendy, nazorov a pod. a tym ho podporuju a volia. A akoby si neuvedomovali ze tym s nim suhlasia - ako pises, napriklad popieranie holokaustu.
Ja som napriklad este davnejsie ked sa "objavil" na politickej scene a vyjadroval sa o tom ako tieto veci riesit a ze nemozu byt slusni ludia utlacani atd, tak som hovorila, ze chapem ludi co ho budu volit, ze je razantnejsi, ale mozno sa zvysok politickej sceny potrebuje spamatat a ze je moznost ze by som ho mozno volila aj ja.
Bohuzial, potom som zistila ake ma ine nazory, ako sa vyjadruje, co tvrdi, robi, ako vyzera jeho strana, kto su jeho kandidati a teda fuuu ale co je vela, to je vela.
@maminuska Ja som nedávno videla video o nejakom Ahmedovi co žije v Nemecku s dvoma ženami, sedem detí, zo sociálnych dávok a vyhlasuje sa za praktizujuceho muslima. Skoro ma porazilo keď som toto videla. Muž má v islame povinnosť SAM živiť rodinu,, a keď to nedokáže nesmie si ju zakladať. Nie to ešte mat viac žien. No jednoducho prizivnictvo. Dosť ma to ako muslimku poburilo a aj muslimov na Slovensku ktorých poznám a viem ze žijú príkladne. Ľudí ktorí odsudzujú prizivnictvo podporujem,, Nepodporujem ale skatulkovanie, lebo to nie je spravodlivé.
V jednom s LSNS súhlasím, a to je to ze každý muž ma pracovať ak má ruky a nohy a zdravie. Prizivnictvo je jedna veľká katastrofa.
Inak s LSNS v ich názoroch nesúhlasím, lebo sú dosť generalizujuce a nenávistne.
Austrália - zijem tu uz niekolko rokov
@lenkakravcova to video som videla aj ja a verím že to hádže veľmi zlý obraz na moslimov, veď to aj v Nemecku zdvihlo pobúrenie.
Mňa vytáča, ako sa tu podprahovo (nielen v tejto diskusii, všeobecne v spoločnosti) dehonestuje pojem liberalizmus a každý sa ním ohana ako pes chvostom bez toho, aby sa zamyslel, čo to verklikuje. To, čo sa nám tu snažia natlačiť mimovladky a zmagorene mozgy, často z EU nie je žiaden liberalizmus a ľudia vyznávajú i tieto hodnoty nie sú žiadny liberali. Ide o klasický ľavicový teror, ľavicový extrémizmus a pre mňa za mňa aj ľavicový fašizmus.
@lenkakravcova Podľa toho, čo píšeš, sú medzi moslimmi milióny príživníkov, lebo idú do EÚ práve s tým cieľom, že tu pracovať nebudú. To je verejné tajomstvo, že im to organizátori sľubujú.
@oli18 Je to možné. Myslím ze medzi zahraničnými muslimami je to podobné ako i medzi hinduistami a kresťanmi z Indie ci Afriky.. Napríklad. 🙄 Vieš taki osadníci, ktorí sa chcú zviesť a prizivit na iných sa nájdu jednoducho všade. Len bohužiaľ je pravda, že takí majú tendenciu dosť migrovat a robiť svojim náboženstvam len a len hanbu (hlásia sa totiž k niečomu co nedodržiavajú,, také ze vodu hlásajú, víno pijú). No katastrofa..
Keby som mohla ja osobne v tom niečo urobiť, tak by som obmedzila azyl iba pre tých, ktorí:
- naozaj utekajú pred vojnou
- prišli pracovať (do 3mes si nájdu prácu alebo štúdium ak sú mladšie ročníky)
Tých, čo idú po sociálnych dávkach by som automaticky deportovala späť. Nie je spravodlivé podporovať prizivnictvo. Európa by si to mala trochu kontrolovať. Muslimske krajiny napr sociálne dávky vôbec nemajú (preto ti ktorí sa chcú prizivovat na ostatných sa trepu práve do EÚ). 😕
Ahoj, citala som len par reakcii a chcem povedat len tolko: nechapem ako motivaciu stahovania vysledok volieb. Ved si uvedomte, ze hoci by aj bol Kotleba hned prvy, nikdy vladnut nebude (viem, nikdy nehovor nikdy, ale co vnimam reakcie inych stran na nich, tak tato moznost je na hranici sci-fi). Co sa Smeru tyka - akoze nech by som ich akokolvek nenavidela, stahovat sa kvoli tomu? Kym sa clovek zapracuje v inej krajine, najde si pracu, nauci sa dokonale rec, viete kolko to moze trvat? Aj viac nez 4 roky - a za tie 4 roky su dalsie volby, kde mozno vyhra prave ten, s kym sa vy stotoznujete. A to nevravim o tom najdolezitejsom - popretrhane rodinne a priatelske zvazky, deti tu tiez maju vztahy, rodiny, kamaratov, starych rodicov - nasim by asi srdce puklo od lutosti, keby sa odstahujem do Australie (moj tajny sen) a neobjimu si vnuca neviem ako dlho... Keby dakto povedal, ze sa stahuje kvoli osobnemu rozvoju, kvoli tomu, ze ho na Slovensku nic a nikto nedrzi, ze dostal ohromnu pracovnu ponuku, tak nepoviem, ale kvoli volbam 😲 ? O tom, ze patrime k spickovym krajinam, co sa tyka bezpecnosti niet pochyb, stokrat radsej sa prejdem pi nocnej Bratislave ako po nocnom Londyne (hoci ani ta BA nie je uz co byvala, ale realne oproti inym mestam urcite ziadny extrem). Co sa tyka ekonomickej urovne - jasne mame rezervy, ale zase je vela, ale naozaj veeela krajin vo svete, kde sa maju omnoho horsie a je vecou kazdeho, co sa rozhodne blahobytu obetovat.
Vazena zakladatelka debaty, otazka bezpecnosti krajiny je len jednou zlozkou,ktora sa ma posudzovat pri vybere miesta pre zivot.Neexistuje uplne bezpecna krajina.V kazdej su osobitne podmienky zivotne,polticke, pravne.Tie treba brat od uvahy pri rozhodovani...
Mala byt polozena otazka, ze ake mate finacne moznosti pre t u ktoru danu krajinu,aby vas zivot bol plnohodnotny a teda ja bezpecny v nej.To je ten zaklad pri urcovani, ktoru krajinu si zvolit pre zivot.Pretoze dobre finacne moznoti zvysuju aj moznost dobrej ochrany a ezpecnosti v danej krajine Ak mate dobrfe finacne zazemie,nebudte si hadat rezidenciu niekd ev zlej stvrti,ktora je malo bezpecna... to sa tyka vyberu skol pre deti.....A dolezite je aj to,ake mate zivotne hodnoty,ci budu korelovat s tymi ,co prevladaju v danje krajine.Ci sa dokaze rodina prisposobit ziv.hodnotym,zvyklostiasm aj pravu danej krajiny.A co cakavate ako rodina od danej krajiny,ze vam zabezpeci...Demokraticke principy,ci autokratickejsie ci uplne autokraticke, ci sa poliehate na soc.istoty,co tam panuju,ci dokazete fungovat plne finacne nezavisli a ponukate tej krjae aj nejake zrucnosti a odbornost ,aby ste mohli naplnit svoj sen o nezavislosti a teda a j dobrej bezpecnosti v daje krajine.Kazda zapadna dem krajina ma miesta,kde je bezpecne ale za cenu finacnej narocnosti.A su miesta/geta/ pristhovalecke stvrte, kde by som neodporucala zit...takze je na vasej rodine,aby ste zvazili svoje moznosti....ked mate na to,zit v oblasti,kde je bezpecne,tak sa nemusite bat o vasu bezpecnost.... pravda, za prdpokladu,ze splnite iste kriteria na ochanu...byvat v dobrej stvrti, . nebudete chodit na miesta,ktore nie su bezpecne,., nakupovat v oblasiach,kd eje bezpecne.... pozivat vlastne auta na prepravu....dati davat do dobrych skol v dobrych oblastiach...
Tieto debaty zu fasizme ci liberalizme..ked citam tie nazory aj tu na danu problematiku,tak si uvedomujem,ze drviva väcsina ludi nechape,co fasizmus ci libereloizmus vobec znamena...chapu ho nespravne alebo uplne scestne..
A treba si uvedomit aj to,ze to,ako je nastavena politka vlady danej krjiny zavisi od jej volicov... a vy ako cudzinci nebudete mat moznost v daje krajine zmenit svojim hlasom nic..kedze nebudte mat moznost v par.volbach volit... ale v komunalnych a euro ano..
Treba si uvedomit aj to,ze ovladanie jazyka krjainy,kde hodlate zit je dolezite... pre vas dolezite.. pre normalny chod zivota..nehovoriac o praci.
Ja som si tiez vyberala krajinu kam íst. Pozrela som co je pre mna dolezité, kde sa nerobia potraty. Vyslo..Lichtenstajsko.
Kanada. Jednak príroda, a tiež... V škole majú na vyučovaní predmet Empatia (možno nie vo všetkých, ale čo mám ja informácie tam áno), deti sú v škole pomiesane všetkých odtieňov, nikto si na pracovisku nedovolí rasovo motivované nenavistne prejavy ani poznámky.....

@maminuska Je to mozne. Myslim si, ze extrem nie je dobry ani v jednom ani druhom spektre.
Akurat, ze neviem ktora strana ma ako hlavny, alebo tazny bod svojho volebneho prorgamu presadzovat tu liberalizmus, imigrantov, lgbt a pod?