icon

Najmama. Pridajte sa a porozprávajme sa

furniture
14. apr 2011

Čaute kočky, túto tému som začala na to, aby sme sa mohli porozprávať a vymeniť si skúsenosti, trápenia a radosti počas našej tehotnosti a aj po nej 😉 . Budem rada, ak sa do tejto témy zapojíte.

petulka83
16. apr 2011

@lija15 Dakujem pekne 🙂 to je super, ze si druhe tehu este viac uzivas ako to prve. Ale to je uplne jasne, ked si mala stresy zo svadby, z prace :( hlavne, ze teraz si to naplno vychutnavas a navyse uz aj vies co asi mozes ocakavat 🙂 ja som vecer znova skusala pozorovat svoje brusko ci neucitim nejake steklenie v okoli pupka, ale asi nie. Skor nie ako ano. Nieco som sice citila, ale podla mna som bola len hladna 🙂 asi to este nebudu pohyby malickeho. Fakt, kedy mas dalsi ultrazvuk? Uz bude mozne urcit pohlavie? A budete to chciet vediet? Asi ano, ze? 🙂 to ma mrzi, ze malej idu 2 stolicky nazar...chudatko :( :( dufam, ze nie je velmi ubolena a hlavne nech su cim skor vonku, aby ste sa vela netrapili.

lija15
16. apr 2011

@petulka83 no ja mam jeden ultrazvuk za cele tehu tu v Norsku a to ma caka 3.5.tak snad sa dobre otoci a ukaze sa co to bude 😀 😀 no najprv sme boli pri prvom tehu pevne rozhodnuti ze nechceme,ale nakoniec sme chceli vediet a este sa aj dobre otocila ze nemusela dlho hladat 😀 😀 😀 ale teraz aj by som chcela vediet ale ked sa mi zda ze v 21tt to nebude este tak dobre vidiet,ale co sa da robit dolezite je nech je zdravucke 😉 😉 vies co tie zubky znasa celkom super az tak to nepreziva ako ine decka ze maju teplotu a ze v kuse placu pri nej si viem aj napriek tomu navarit a upratat,u nej sme niekedy nevedeli ze jej idu zubky proste je vysli bez zjavnych priznakov mrchavosti je tak umrcana ale nie az tak comu sme radi 😀 😀 😀 😀 neboj aj teba to caka 😝 😝

petulka83
16. apr 2011

@lija15 😀 ano, som si toho vedoma, ze si s malinkym obcas poriadne uzijeme 🙂 tak velmi drzim palce na toho 3.5. aby sa vas drobcek otocil spravnym smerom 🙂 a mas nejake tajne prianie ohladne pohlavia? Samozrejme, viem, ze najdolezitejsie je, aby male bolo zdrave ...... 🙂 ale ak by ste si mohli vybrat pohlavie, ktore by to bolo? 🙂 mne lekar povedal pohlavie babatka uz v 14-15 tyzdni. Som bola fakt velmi prekvapena, ze uz v takomto skorom stadiu to bolo rozoznatelne.

lija15
16. apr 2011

@petulka83 no ja by som chcela dievcatko a aj manzel 😀 😀 😀 ale ani chlapcekom nepohrdnem 😀 😀 😀 ved to bude nase z nasej lasky a aspon bude mat Lijuska braceka len neviem ci by som ho obliekala do ruzovych kedze tych mam neurekom 😵 😵 😵 😵
ta najmama forum uz stoji za nic jednej babe sa nieco nepacilo a zacala mi nadavat do bledych smrtiek ☹ ☹ ☹ ☹ z coho mi klesol tlak az tak ze sa mi uz trochu aj zahmlievalo pred ocami este ze som mala vodu poruke aspon som sa stihla vcas ratovat no normalne sa ma to dotklo 😕 😕 😕
a vy co aky ste mali dnes den?

petulka83
16. apr 2011

@lija15 jezis maria!!! to fakt ti takto nadavala???? 😒 to ju co napadlo ??!!! A to v ktorej teme? A kvoli comu? Z toho si nic nerob, vsade sa najdu hlupi ludia. Jednoducho blbi ludia boli, su aj budu :( kaslat na nich. Hlavne sa kvoli tomu netrap, jednoducho ti ta baba nestoji za to, aby si nad nou co i len rozmyslala. Neviem, mne sa tiez uz prestalo pozdavat najmama forum, je to tam uz take trosku divne. Drzim palce, aby vam vyslo dievcatko, tak ako dufate 🙂 🙂 aj ja som inac sklamana ze nebudem moct svoje babo obliekat do ruzova....ale co uz 🙂
Dnes som zasa hrozne unavena, lebo som cely den upratovala :( malovali sme, tak som cely den klacala na styroch a drhla podlahu od farebnych flakov.... som sa aj nahnevala na partnera, ze nemohol pred tym tu podlahu zakryt aspon novinami.....poviem uprimne, dost som zurila, ako som drhla celu spinavu dlazku .... kopec bielych a oranzovych machul vsade :( :( uz ani mysliet sa mi na to nechce..... a este stale nie sme hotovi :( este tam bude kopec upratovania :( a vy ako? Aky ste mali den?

kakakina
16. apr 2011

@lija15 ,no to snad nie!Ja som vas len vcera nasla,a vy uz chcete koncit najmamovat ☹ .Nic si z toho nerob,ludia su vsade dobri aj zli 😖 .Ja sice nemyslim ze som najmama,ale som mama ktora by aj zivot dala za svoje deti!A paci sa mi ze su tu maminky,ktoresvoje deticky skutocne miluju!Tiez som dnes stravila upratovanim,ale mne uz to nejak nejde,ja uz za kazdou cinnostou odychujem 😉 !Prajem krasny vikend,a nenechaj si ho otravit hlupuckymi poznamkami,kazdy sme nejaki!!!!!

lija15
16. apr 2011

@kakakina myslela som taku web stranku najmama.sk aj tam sme to tiez take forum pre tehotne neobavaj sa my tu zostavame tu je to zaujimavejsie 😀 😀 no ja som sa k poriadkom nedostala kedze som uz rano vymiesila cesto a uz vtedy mi klesol tlak ze som sa ledva rozdychala a potom som s parenymi buchtami skoncila o jednej a taka som bola unavena ze som si lahla k dcerke a spali sme az do 3 poobede 😀 😀 😀 a potom sa mi uz nic nechcelo ved mam nato tyzden tak kazdy den nieco upracem 😵 😵 😵 len sa setri

lija15
18. apr 2011

Ahojte mamicky ako sa mate?aky ste mali weekend?dufam ze ste oddychovali 😎

linddi
18. apr 2011

Čaute dievčatá, uf-uf, Vás dočítať, to je fuška 😀 . Vítam nové maminky a som veľmi rada, že sa rozrastáme.
Tak mi sme mali skutočne zaujímavý víkend. Hneď v piatok som v škôlke zistila, že malá má opuchnuté líce. Neviem z čoho, ale mala celé hrdlo zapálené, tak to pripisujem tomu. Chvalabohu, sirup a fenistil zabrali, tak sme nemuseli letieť na pohotovosť, lebo samozrejme že na víkend sa vždy niečo zadarí...., pokračovanie....
Sobota: klasika, upratovanie od rána do večera (neklamem, máme veľký dom, tak si to viete predstaviť, ešte k tomu som prezliekala periny, zdobila k Veľkej noci a komplet "šmírovala" kúpeľku). Strašne som sa potešila, že si babka prišla po malú, aspoň som sa sama mohla realizovať v upratovaní. Večer, keď mi ju doviezla, som skoro dostala infarkt. Malá sa rada hráva sama v kúpeľni. Mám tam poukladané na zemi čistiace prostriedky a medzi nimi aj vodu na kvety v prázdnej fľaši od aviváže. Ona si to prekladá a rozpráva sa s tým - akože sú to deti v škôlke a ona je pani učiteľka. Nikdy to neotvára a ani nič podobné. Akosi tam bola podozrivo dlho ticho, tak som sa za ňou išla pozrieť, že čo robí.... Ona mala ústa na fľaši a pila vodu z tej fľaše na kvety (od aviváže), ja som myslela, že ju dorazím. Bolo tam asi tak 3 dcl. Vytrhla som jej to z rúk a začala jačať, chúďa ostala taká vystrašená... Vyliala som do nej 2 poháre mlieka a čakala, čo bude. Našťastie nič! No nebolo mi všetko jedno. Neviem, či som bola naštvaná viac na seba, že som neporiadna a takéto veci mám v dosahu dieťaťa, alebo na ňu, že to spravila. Babuľky moje, ak to máte takto aj Vy prosím Vás, ihneď si to dajte mimo dosahu detí.
Nedeľa: Manžel chodí hrávať futbal a večer prišiel s natrhnutým obočím. Takže pohotovosť nás tento víkend predsa len neobišla a ocitli sme sa v nedeľu večer na chirurgii. Našťastie mu dali len "motýlik", nešili mu to...
Takže víkend ako z rozprávky. No hlavne, že sme všetci ako-tak zdraví a tešíme sa na Veľkú noc 😀 😀 😀
A ešte jedno pozitívum na začiatok týždňa, vo štvrtok máme už úrad zatvorený, takže mám dovolenku až do budúceho utorka, lebo v škôlke sú prázdniny. Tak si aspoň - dúfajme oddýchnem a užijem si toto krásne počasie, ktoré konečne prišlo.... 😉

furniture
autor
18. apr 2011

čaute babulky, ja až teraz, pretože cez víkend si užívam bez PC, ale vidím, že sa to tu pekne rozbehlo, peťulík vitaj, tak konečne aj ty medzi nami 😀 . Ja si teraz užívam samoty, bez malej. tento víkedn, to bolo až neskutočné...žiadne mamííí, spala som do 10, kávička do postielky, potom som išla k susede, tam sme hodili scrable..vyhrala som, no proste jedna báseň. Škoda len, že keď porodím, moja mama nebude môcť dojsť pomáhať, pretože musí byť v robote. Čo sa týka kopania malinkej...tak to je živé stvorenie. Kope furt a stále a je úplne jedno ako si ľahnem, ako sedím, úplne mi brucho nadskakuje. Ale aj Bibča bola taká. Síce keď je to staršie, tak už toľko miesta nemá, tak to také časté nieje, ale za to o to intenzívnejšie. A aký ste mali víkend vy?

furniture
autor
18. apr 2011

@petulka83
@lija15 z blbých ľudí si nič nerobme, hlavne nie v našom stave 🙂
Peti, mám pocit, že naši chlapi sú naozaj PAt a MAT. My síce nemaľujeme...máme drevodom... ale aj u nás to vyzerá ako A je to keď chlapi začnú dačo robiť.
Práve som sa bola poprechádzať po našej záhrade...baby...toľko roboty, čo ma čaká...asi spravím gulášku a vstupné budú pracovné rukavice.
Lijuš, v 21tt je už pohlavie krásne vidieť, pretože už sa začínajú vyvíjať orgániky. Tak držím palce...na to druhé dievčatko, ale je to úplne zajedno, hlavne že to bude zdravučké, krásnučké, milučké a poslušnučké.

furniture
autor
18. apr 2011

@kakakina ahoj nová najmama, sme radi, že si sa k nám pridala 😀 😀 😀 a to, že máte úrad zatvorený, tak to závidím. Ja mám taký pocit, že sa tej roboty nikdy nezbavím ☹

Baby, viete mi niektorá poradiť? na materskú mám nástup 23.6. To musím vtedy nastúpiť, alebo si po tomto termíne môžem nastúpiť kedy potrebujem?

linddi
18. apr 2011

@furniture nástup na materskú dovolenku je 6 až 8 týždňov pred pôrodom. S doktorom sa dá dohodnúť, či chceš ísť skôr - teda 8 alebo neskôr, teda 6 týždňov.

furniture
autor
18. apr 2011

@linddi ☹ ja by som rada ešte neskôr, ale to asi dôjdem o dajaké bubáky, čo?

linddi
18. apr 2011

@furniture: mám taký pocit, že ak pôjdeš ešte neskôr, ako 6 týždňov, tak sa Ti to posúva. To znamená, že by si neskôr končila materskú. Jednoducho MD je 6 mesiacov, a podľa mňa môžeš ísť neskôr ale skrátiť Ti ju nemôžu. Neviem to naisto, ale aj ja to tak plánujem pri druhom, ísť čo najneskôr na MD. Predsa len, pracujem u nás na obci, takže dochádzka do práce je cca 5 min. od domu a v tom rátam aj vyprevadenie malej do škôlky 😀 .

linddi
18. apr 2011

Aha, práve som našla toto:

http://www.vop.gov.sk/nastup-na-mdxx

tak asi som to zle pochopila 😒

furniture
autor
18. apr 2011

@linddi tak to je trošku postavené na hlavu. Ja im chcem ušetriť prašule a oni i to neumožnia? resp. Ma oni o dačo pripravia? Snáď je jedno, že nastúpim 2-3 týždne pred pôrodom...to im šetrím a iba to sa mi odpočíta z materskej. Alebo som to zle pochopila? ja som to pochopila tak, že ak nenastúpim 6 týždňov pred pôrodom, automaticky mi oni skracujú materskú o 4 týždne i keď ja som ju skrátila napr o 2? čo je to za význam?

linddi
18. apr 2011

@furniture oni, ti to vlastne nedoplatia. Ja to chápem tak, že ak nastúpiš na MD neskôr, tak sa to nerobí tak, ako som to písala v predchádzajúcom príspevku, ale vlastne ti zaplatia len ten čas, čo skutočne budeš na MD. Takže, ak nezarábaš "dobre", ani sa ti to možno nevyplatí ísť neskôr, ale tak ako je v zákone.
Ale sú ojedinelé prípady, kedy sa Ti materská predlžuje, a to je, že sa Ti bábo narodí skôr ako v termíne a bla-bla, ono sa to dá "vygúgliť" 😅
Sorry za slovosled, písala som sled myšlienok, aký ma napadal a tak to vyzerá 😀

lija15
18. apr 2011

@linddi tak to si mala pekny weekend 😀 az na tu pohotovost a tu vody z avivaznej flase nastastie sa mala nedostane do kupelne a kedze mam pracku v kuchyni lebo kupelna je malinka a v kuchyni som mala vyvod na pracku tak ju mam v kuchyni ale prasok a avivaz mam vzdy pripravene na linke kedze sa mi stava ze aj 4 krat periem lebo malej zvlast veci davam prat,manzelove biele veci s mojimi bielymi a potom su to tmave veci ale tento tyzden sa chystam az prezliekat periny 😉 😉 a to este nakup spravit lebo teraz dosla muszickovi vyplata 😉 a to ma moja draha polovicka len jeden den volna takze na vsetko som sama uff
no wekendik som mala ako tak pekny akurat v sobotu som skoro 2krat odpadla od tlaku tak mi klesol ze skoro som si polezala na zemi 😀 😀 😀 robim si teraz srandu ale nebolo mi vtedy vsetko jedno a koli tomu som ani neupratovala 😅 a nedelu sme boli s manzelom sa povozit v buse kedze mal kratucku sluzbu a hned aj do kostolika sme skocili na polsku omsu 😝 😝 ale viem ze ked som tehotna si nesadnem za volant,kedze mame 4x4 suv a je teda vo vyske tak aj tie vymole a hrbole dost natrasuju a ako soferka som poriadn evytriasla seba a aj male co mi potom nespravilo dobre slabe krce v brusku a vecer som sa citila ako keby ma presiel parny valec ☹ ☹ ☹ a to som este vecer do polnoci varila aby som si dneska aspon trosku oddychla 😀 takze upratovanie sa posuva podla moznosti na stredu a to chcem aspon trosku prelestit okna z vnutra lebo sa dost blbo otvaraju a mame ich tu dost v obyvacke aspon 3 supravy okien a v kuchyni a spalni to iste takze cely bytik krasne osvetleny slnieckom v kuchyni vychadza a v spalni a obyvacke zapada 😀 😀 😀 😀 a aj mna lindi caka dvor a kopa roboty ale budem si to musiet porobit sama lebo chlapovi nieco dat tak mam roboty dalsej navyse 😀 😀 😀 😀

furniture
autor
18. apr 2011

@linddi dakedy aj ja píšem ako "hotentót 🙂 " ale rozumela som ti presne. Asi si to budem musieť nájsť, pretože sa mi oplatí ísť čo najneskôr

lija15
18. apr 2011

ale tie pohyby si uzivam ako sa len da ale dcerka mi to nejak neumoznuje stale ju musim sledovat lebo pred minutkom mi spadla s postele lebo na nej opica stoji a tancuje a uz jej nozka bola vo vzduchu tak este sa nazlostila ze co jej kazim zabavu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 tak dakujem ze uz sa da krasne vydiet vtedy pohlavie supis 😀 😀 😀

lija15
18. apr 2011

@furniture kocky aj ja pisem ako blbec kopa myslienok mi leti do hlavy a snazim sa ich rychlo dat prec a ked si precitam ze som napisala tak sa citim ako blbecek 😀 😀 😀 😀 😀 my si to mozme dovolit nase mysle nam zaplnaju nase deturence co vy nato? 😎 😎 😎 😎 😎

furniture
autor
18. apr 2011

@lija15 hormóny sú hnusoby 😎 😎 😠 aspoň, že sa máme na čo vyhovoriť 😀 😀 a ahoj, že si sa aj ukázala. Už som myslela, že dnes to tu budeme držať iba my dve s linddi 😉

lija15
18. apr 2011

@furniture ale co si ja som tu bola aj doobeda ale nikto tu nebol 😀 😀 baby aj vy mate taky casty hlad????ja som o 12 jedla polievku a citim ze mi cigancatka vyhravaju v bruchu 😀 😀 😀 😀 asi si skocim ohriat buchty co som si v sobotu narobila mnam 😀 😀 😀 nedate si niektora?

furniture
autor
18. apr 2011

@lija15 jááj moja...aj ja mám SUV..ináč by som sa domov cez zimu nedostala 🙂 🙂 a lietam na ňom ako šialená..musím..ale ja zase veľmi rada šoférujem a akosi to prenášam aj na "krištúfku" a aj ona je v autíčku spokojná. Ja by som to zas nevydrzala v buse. No a víkendík si mala teda nakoniec pekný... A to s tou robotou na dvore poznám. Ale ako som napísala usporiadam guláš párty, vstupné jedny pracovné rukavice a našťastie tu máme fajn susedov, tak dojdu pomôcť. Už nezvládam 1800m2 sama.

lija15
18. apr 2011

kocky a co kociky uz mate nejake vyhliadnute???????????????

furniture
autor
18. apr 2011

@lija15 cez deň ani nie, to mi stačí jesť tak 5-6x do dňa...baby...ale večer, hotová katastrofa. od deviatej by som iba žrala a žrala. To sa už ani jedením nedá nazvať. A taká čokoládka, pudinček, pizza, zmrzlinka...no hotová báseň

lija15
18. apr 2011

@furniture fuha tak to si ina baba ked tak ficis ja mam vodicak len 3 mesiace ale zakruty rezem ako diva 😀 😀 😀 ale mame ho nastastie v automate s manualom sa dost nekamaratim uz od autoskoly xixi 😵 😵 😵 no ja neviem kolko ma nasa zahrada ale tiez velka ale nastastie mame len travu posadenu a 3stromy pod ktorymi su listy 😀 😀 😀 ale zato pred barakom mame malinove kriky ale akurat som nemala noznice na jesen tak som ich nevedela ostrihat lebo uz su dost rozdivocene kedze majitel domu sa o to nestaral kedze tu nik nebyval 😎 😎 😎 ale kosit travicku bude manzel na malom traktoriku 😀 😀 😀 ale noc som nevedela zaspat kedze byvame pri lese tak som mala pocit ze sa nablizku paria losy 😀 😀 😀 😀 😀 😀

furniture
autor
18. apr 2011

@lija15 pošlem ti jednu stránku aby si videla ako bývam ja? rovno pod lesom, z jednej strany lúka, z druhej sad a k nám sa cez zimu vyštverá akurát traktor a ja s mužom, ale to iba s reťazami. A to máme 4x4 hehehe. zo záhrady srnky vyháňam, diviak mi už povalil plot...ale to som nahlásila tak došli poľovníci, pretože to bola celá rodinka a to je už nebezpečné...nie medvede nemáme.

furniture
autor
18. apr 2011

babulky končím, bo muž za chvíľu príde hladný ako vlk a musím mu dačo prichystať. Ohlásim sa zajtra. Zatiaľ papa a príjemný zvyšok dníčku. užite si to aj s deťúrencami 😀 😀 😀