icon

Naozaj sú ľudia s vysokou školou inteligentnejší?

15. nov 2023

Sú VŠ vzdelaní ľudia múdrejší a šikovnejší ako ľudia bez VŠ? Aký máte na to názor? Alebo skúsenosti. Ak ste v prítomnosti osoby s vyšším vzdelaním než je vaše, vzhliadate k tejto osobe? Alebo ak má niekto nižšie vzdelanie, vnímate ho s rezervou?

anonymanonym
15. nov 2023

Nemam na to jasny nazor. Lebo si nemyslim, ze ludia bez VS su automaticky hlupi... Je milion dovodov preco aj sikovni inteligentni obdivuhodni ludia nejdu na VS. Od rodinnych cez financne az po to, ze napr. im to nebolo treba lebo v niecom vynikali a boli uspesni hoc uz aj na SŠ alebo sa naozaj nasli v profesii, na ktoru VS netreba alebo aj kopec inych dovodov.
Na druhu stranu su aj ludia, ktori tu VS nemaju lebo na to proste nemaju "kapacitu", nezvladli by to. A tiez si myslim, ze VŠ v mnohom cloveka posuva vpred (ako tu uz bolo spominane - stylizacia viet, obklopenie sa vzdelanymi casto aj ambicioznymi ludmi, schopnost vyhladavat relevantne informacie, selektovat ich atd atd.)... Pride mi smiesne za kazdu cenu tvrdit, ze tych 5+ rokov casto narocneho štúdia je uplne bezpredmetnych a nic cloveku nedaju. Ale rovnako mi pride smiesne povysovat sa nad druhych kvoli titulu a pozerat na menej vzdelanych cez prsty. Takze preto je moj nazor taky, ze ani ani. Zhrnula by som to asi tak, ze je to individualne. A aj individualne posudzujem ludi, ne/vzhliadam k nim atd.

aeruginosa
15. nov 2023

Ja budem trocha odveci, ale je smutne ako je nasa spolocnost nastavena. Uz odmalicka pocuvame v skole, aby sme sa dobre ucili a neskoncili tak ako smetiar/na ucnovke, atd.. Uz tam sa v nas vedome ci podvedome rodia predsudky, ze niekto, kto vykonava iste profesie je jednoduchsi clovek a naopak, ti, ktori maju VS, su automaticky „elita”. Bolo by fajn, keby uz v skole su deti ucene, ze kazde povolanie je potrebne, niektore mozno viac, ine menej, ale aby nasa spolocnost vedela fungovat, tak su potrebni rovnako tak ludia, ktorym staci vyucny list, ci maturita ako aj taki, ktori musia mat VS vzdelanie na vykon svojej profesie… a nikto z nich nie je nic viac a ani menej.

Autorka, tazko sa vyjadrit k tvojej otazke, nakolko je to velmi individualne a rolu tam zohrava viacero faktorov.

kittykat22
15. nov 2023

Poznam vela ludi ktori su v zivote velmi uspesni aj bez vysokej skoly - vedu vlastne firmy, restauracie, ubytovacie zariadenia. A poznam vela ludi ktori po vystudovani vysokej skoly pracuju v statnej sprave za tabulkovy plat, nepracuju vobec alebo maju podpriemerne platene pozicie 🤷🏻‍♀️ Pausalizovat, ze clovek s vysoskou skolou bude mat zarucene uspech pretoze je inteligentnejsi, je nezmysel.
Kde mi zalezi na vzdeleni je medicina - nepohliadam na lekarov na nizsich a vyssich. ALe keby bol napriklad problem ze nezabera liecba, pretrvava problem, tak je pravda, ze by som sa pytala na seniorneho lekara a jeho nazor. Clovek s viac skusenostami, certifikatmi, skoleniami, titulmi toho asi bude vediet viac ako novacik. To je jediny obor, kde by ma zaujimalo vzdelanie - v case krizy. Nie na beznom vysetreni alebo osetreni. To mi je jedno. Verim, ze clovek ktory tam pracuje vie, co robi.

euka210
15. nov 2023

Byvaju mudrejsi, ale nie je to pravidlo, skor mozu mat sirsi prehlad. Dnes moze mat VS skoro kazdy priemerny clovek. Manzel je "len" robotnik, ale je zrucnejsi a manualne sikovnejsi ako cela moja povodna VS rodina...uz nam to pride smiesne, ze ide mojej mame opravit vodovod 100km, lebo nikto sa do toho nema 🤷‍♀️😁 ...ona sa nemoze stazovat, ze som sa zle vydala, ked jej uz urobil a opravil tolko veci 😁
Statisticky su v praci najuspesnejsi priemerni ziaci...trojkari...

zorkahorka
15. nov 2023

Velakrat je vs titul na prd,ked nemas sedliacky rozum 😁

kittykat22
15. nov 2023

@euka210 nesuhlasim s tvojim tvrdenim, ze skoro kazdy clovek moze mat VS. Asi zalezi o akej vysokej skole pises. Taka medicina, matfyz, strojarina, veterina, architektura, stavebna - to su velmi velmi narocne skole a rozhodne sa na ne nedostane kazdy priemerny student a uz vobec neplati, kdo sa dostane, ten vystuduje. Su to skoly pre nadpriemerne vzdelanych studentov.

julish
15. nov 2023

Nie, ta koreláciách ide inak: inteligentnejší ľudia idu skôr na vš. Pomohlo? 🙂

savanna
15. nov 2023

Myslim si, ze statisticky urcite keby zmerali priemerne IQ VS vzdelanym ludom a porovnali by ho s priemernym IQ ludi s ucnovskym vzdelanim, urcite by vyslo u VS vzdelanych vyssie cislo. Takze statisticky ano, VS ludia urcite budu mat vyssie IQ.

Ale zase co sa tyka sikovnosti, schopnosti uplatnit sa, tam to zalezi pripad od pripadu a urcite si lepsie zarobi sikovny elektrikar ako pani na urade s VS socialnou pracou.
Nemam vo zvyku k nikomu vzhliadat ani nikoho podcenovat kvoli vzdelaniu, ved co nam pomoze povysovat sa napr. nad smetiarom, ktory ked nam mesiac nevyprazdni kontajnery, tak zhnijeme v spine zahlteni odpadkami.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
xckaret
16. nov 2023

@milanemila potom sa objavil Matovic a Procko

lelelienka
16. nov 2023

Ludia s vysokoskolskym vzdelanim su vacsinou, aspon v mojom okoli to plati, rozhladenejsi, mudrejsi, studium nie je len o samotnom uceni sa, ale clovek musi robit mnoho projektov, prezentacii, uci sa aj uplne ine zrucnosti ako trebars na odbornych skolach a to sa niekde jednoducho prejavit musi. Vela cita, pise a kvalita pisomneho prejavu velmi casto koreluje s urovnou vzdelania, vidiet to aj tu na koniku…
Okruh znamosti je iny, vacsinou aj konverzacne temy su uplne ine. Ale to sa bavime samozrejme o ludoch, ktori maju tituly z kvalitnych skol, nie z nejakeho detasovaneho pracoviska v Hornej dolnej…

tom_i
16. nov 2023

Určite nie. Robím s nimi. A hlavne keď sa dve kolegyne dohadujú na akú VŠ pôjdu ich synovia, ktorý ledva preliezali SŠ, celý čas im písali projekty do školy, písomky s nimi na telefóne, tak to už je konečná. Môj manžel je robotník, zabezpečuje našu rodinu a prehľadom schová mnohých do vačku. Iné je potom chovanie sa navonok. Vedela by som napísať knihu, ako sa vedia ožrať a chovať obe strany. Len u tohto VŠ mi bolo povedané, že sa odreagoval a roboš je len prasa

milanemila
16. nov 2023

@xckaret Matovic je kapitola sama o sebe on ma naozaj psychicke problemy, nemal ist nikdy do politiky, lebo evidentne nezvlada taky tlak. Zrejme nebude uplny blb vzhladom na to, ze vybudoval prosperujucu firmu, ale suhlasim ze teraz tak posobi 🙈

liv1
16. nov 2023

@euka210 len ten trojkar moze byt aj na vysokej skole 😁. Ale ano, hovori sa, ze uspesnejsi v zivote (v priemere) nie su cisti jednotkari 😁. Lenze na VS mas znamky tiez..

danielahamar
16. nov 2023

V mojom okolí sú vysokoškoláci dobri iba v tom, čo vyštudovali. Ako človek, hm, no to je kapitola sama o sebe. Za mňa nepoužiteľni do života skrz praktických veci, empatie, rozhodovania. Ale to hovorím o mojom okolí. Mojim deťom stále hovorím, ak majú byť takí, radšej nech neštuduju🤭 a pracujú rukami

stanulienkat
16. nov 2023

Teraz si vysoku skolu spravi a zaplati hociaky blb. Mam taku kamaratku a cez kovid a vojnu som si vypocula konspiracie vseho druhu. Neplatila na nu logicka argumentacia. Isla si svoje. Vraj nie je konzumentka "mejnstrimu".

skrata13
16. nov 2023

Tituly nemeraju inteligenciu , ja mám VŠ a som podpriemerne inteligentná moje IQ je pod hranicou priemeru a pritom VŠ som si nekúpila ale poctivo spravila.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
stanulienkat
16. nov 2023

@chodec15 no po poslednych volbach verim tomu, ze vacsina slovakov je blba.

danica2711
16. nov 2023

vzdelanie neznamená inteligenciu, ale je pravda, že vzdelanie vrodenú inteligenciu rozvíja

chodec15
Odpoveď bola odstránená
kubkovamama
16. nov 2023

Moja segra má dve vysoké školy a nebojím sa jej.😂 IQ má extra vysoké(absolvovala testy) a je to poznať.Zato v bežnom živote je nepoužiteľná.Inak všeobecne ľudí beriem podľa správania, inteligentný debil bude vždy debil.🤷a je jedno či má vs alebo učnovku

bloger
16. nov 2023

Môžu byť a nemusia. Ale v každom prípade sú lepšie hodnotení.

lelelienka
16. nov 2023

Mna vzdy pobavi, ked niekto povie, ze on alebo niekto iny nema VS preto, “lebo nemal prilezitost”. To je cista vyhovorka, ak je niekto dostatocne inteligentny a naozaj to chce, urcite najde sposob, ako ist studovat, nech je z akehokolvek prostredia.

tetapetra
16. nov 2023

@xckaret procko má dokonca dve Vš

chodec15
Odpoveď bola odstránená
lelelienka
16. nov 2023

@bloger lepsie hodnoteni v com? Ak myslis platovo, tak to vobec nemusi platit, typicky priklad - ucitelia. A dnes je zvlastnym trendom znevazovat VS vzdelanie a ak sa niekto “prizna” ci nebodaj pouzije titul, tak je pomaly vysmiaty, zvacsa samozrejme tymi, ktori VS nemaju. Pritom prave tito zvyknu tvrdit, ze “dnes ju uz moze mat kazdy”, vtedy mam sto chuti sa opytat - preco ju teda nemas ty? Ale kedze som slusne vychovana, zakusnem si radsej do jazyka.

bloger
16. nov 2023

@lelelienka Máš pocit, že som niekde znevažoval VS vzdelanie? Ale na chvastanie sa titulmi mám svoj názor. A tiež si radšej kusnem do jazyka. Vo všeobecnosti píšem, že VS ľudia sú lepšie hodnotení. A nie len z pohľadu platu. Učiteľia sa myslím nemajú čo sťažovať. Ale do tohto by som nešiel. Pokiaľ ide o platy je to všade komplikované.

yanni
16. nov 2023

Ty si tam neico mylis. Inteligencia nema nic spolocne s s nizsim ci vyssim dosiahnutym vzdelanim. Intelicencia je len cast uspechu. Ovela viac je vytrvalost, disciplina, chtic nieco dosiahnut, byt dobry/lepsi v tom ktorom odbore. Poznam ludi IQ nad 130, ktori sa zivia remeslom a su uspesni a rozhladeni, a ludi s nizsim, priemernym IQ co vystudovali 2 vysoke skoly a su tak isto uspesni.

yanni
16. nov 2023

@bloger to je len na SK tak. Na Sk si bez VS diplomu(a je to jedno z akej pofidernej VS to je) nic. Titul, uplne banalny ako Bc., si pisu aj na postovu schranku. My zijeme v zahranici, obaja s muzom mame tituly a tna tituly sa tu malokto pyta. Nepisu sa ani do obcianskeho atd. Ti su dolezite tak akurat v pracovnom zivote. Toto vsjo.