icon

Našla som malú straku

1. júl 2022

Ja viem, že mláďatká sa nemajú brať a nechať na mieste, ale bolo to v meste pri rušnej ceste. Aj som tam čakala, či sa o ňu nebudú zaujímať rodičia a nič. Tak som ju zobrala. Dávam jej muchy a vodu, poobede kúpime múčne červy. Čo ešte jej môžem dat. aj ovocie a tak? Na nete píšu že ano. Máte niekto reálnu skúsenosť?

autor
13. máj 2025

Asi po troch týždňoch začala jesť sama. Vieš čo, určite by som jej to vonku najprv ohradila nejako, aby neuletela, lebo ešte nebude samostatná a mačky by si s ňou hravo poradili. Skôr ju pomaly začnite nosiť von, kým ešte nevie lietať a buďte tam s ňou, aby si zvykla na prostredie.

autor
13. máj 2025
@mamutka

@autorka Možno sa ešte vráti, aj s malými bonusmi 😁

@mamutka no, len nech si ich nechá 😁 snáď nebude mať také trafene dzeci jak je ona a nevyskocia z hniezda 🙄

zuzana1p
14. máj 2025
autor
14. máj 2025
@zuzana1p

@zuzana1p tá je zlatá 🥹 moja bola menšia a skoro holá. Nech vám robí radosť. Vyzerá vitálna a zdravá.

zuzana1p
14. máj 2025

Koľko asi trvalo kým začala lietať?

karolinakr
14. máj 2025
@zuzana1p

@zuzana1p tak toto pojde rychlo do mesiaca, ak nie skôr, bude poskakovať a vytrčať krídelká, nebudeš mať veľa roboty, keby si ju nechcela, ja si ju zoberiem

kulumulu123
14. máj 2025
@lenkakravcova

@sissy27 Zase, nie je to taka raketová veda udržať vtáča nájdené, v teple a napité. To zvládne. Bežne sa doma odchovavajú vyliahnuté kurčatá, odlišná je len strava.

@lenkakravcova kurčaťa a vták nájdený vonku je veľký rozdiel... Oba sú teoreticky vtaky ale toto sama doma nevypiples...

autor
14. máj 2025
@zuzana1p

@zuzana1p cca mesiac. Normálne ti trochu závidím 😁

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
15. máj 2025
@kulumulu123

@lenkakravcova kurčaťa a vták nájdený vonku je veľký rozdiel... Oba sú teoreticky vtaky ale toto sama doma nevypiples...

@kulumulu123 pani sa to podarilo veľmi pekne 🙂

dorinecka45
30. máj 2025

Ahoj, neviem ci si tu este aktivna, ale mozes mi pls napisat spravu? Stalo sa mi nieco podobne

zuzana1p
31. máj 2025
@dorinecka45

Ahoj, neviem ci si tu este aktivna, ale mozes mi pls napisat spravu? Stalo sa mi nieco podobne

@dorinecka45 ahoj, ja správy sledujem a naša malá straka je stále u nás. Máme ju na voľno v záhrade. Začína byť z nej malý vagabund 😅

autor
31. máj 2025
@dorinecka45

@zuzana1p myslela som často na vás a teším sa z toho 🙂 úžasná správa

@dorinecka45 ahoj, kľudne sa pytaj, je nás tu viac, čo ti môžme poradiť

dorinecka45
31. máj 2025

Ahojte baby, dakujem ze ste sa ozvali. Ja som dotiahla domov malu vranu, uz ma pierka,je taka vacssia ale nevie lietat, a skacka tak akoby krivala.volala som ornitologa.a vraj asi predcasne vyskocila z hniezda s tym ze ak ju dam pod strom tak ju budu mozno rodicia dokrmovat,ale ze skor ju zozere macka s ohladom na to kde maju hniezdo (opustena skolka kde oani chodi krmit tulave macky). No suma sumarum, mam ju na balkone. Balkon je zaskleny, na noc som jej tam zavrela.spravila som jej improvizovane hniezdo kde aj prespala. Prvu noc mame za sebou.ale strasne sa boji,nevydava ziadne zvuky nevie sa trafit do jedla,tak ju krmim az do krku.lebo ak jej to dam do misky,prip na zem,proste sa netrafi a ked uu sa trafi, tak jej to vypadne zo zobaka

dorinecka45
31. máj 2025
@anonym_autor

@zuzana1p myslela som často na vás a teším sa z toho 🙂 úžasná správa

@dorinecka45 ahoj, kľudne sa pytaj, je nás tu viac, čo ti môžme poradiť

Autorka @zuzana1p moja otazka znie ako casto ju treba krmit tiez jej namacam masko do vody,ale uz som jej aj trosku vod dala striekackou. Ja skusam tak cca kazde dve hodiny, s tym ze v noci som jej nic nedavala,lebo ozaj spala

dorinecka45
31. máj 2025

Ona sice vyzera byt velka,ale ozaj je to este mkada, lebo ma take jemne chmíří alebo ako to nazvat a chvost ma este taky,ze tie pierka su este v tych puzdierkach ci co to je. A kedze ona vobec nepisti nekrakayja fakt neviem kedy je hladna.neotvara ustocka ked ma vidi,skor si tak prilahne a tvari sa ze ma nevidi

refly
31. máj 2025

S tou vodou opatrne, alebo vôbec. Vtáky majú veľmi blbé "trubky" a veľmi ľahko jej to streknete do plúc a na to aj väčšina neodborne kŕmených vtáčat zomrie. Skôr jej dajte misku, alebo skúste streknúť kašu namiesto vody - ale aj to veľmi pomaly, iba jej to "vložiť " na jazyk a vždy počkajte kým prehltne. Napríklad rozmixované mačacie granule, alebo konzervu s vodou. Tiež jej môžte ponúknuť nesolené orechy, hlavne arašidy (aj so šupkou aj bez) Tie milujú, tak že či by si nedala povedať.Ideálne by bolo obvolať záchranné stanice. Totižto ak strávi tento dôležitý čas u Vás a nie s inými vranami, skrotne a pravdepodobne sa vonku neuchytí. Lebo nebude vedieť čo a ako.
Keď ste jej pozerali do zobáku, nemala tam taky žlto biely hnus? Krkavce nemajú tak často trichomoniázu, ako napr holúbky, ale môže sa stať...

dorinecka45
31. máj 2025

Ja som bola s malou na basketku hned vedla tej skolky.a celu dobu tam bola pri plote.pribehol pes,a chcela sa asi skovat,zamotala sa trosku medzi vyssiu burinu a to pletivo.tak neviem ci ma nieco poranene alebo ci je normalne ze tak tarbavo skacka.nema nic viditelne zranene, len medzi kridlami ked ich roztiahne tak tam este nieje operena a tie klby tych kridiel su tiez hole

refly
31. máj 2025

Ináč, hento je už "veľká" vrana. Mladá, ale oni vyliezajú z hniezda keď ešte nie sú úplne letuschopné a rodič ich kŕmi. Ako.... mala by byť vonku....

Ale keď hovoríte že blbo chodí... nemá zlomenú nohu? Keď ju pretočíte a skúsite potočiť nohou (ako keby ste šróbovali) tak v poho??
Prípadne to môže byť aj neurologické. Ťarbavosť + keď sa nevie trafiť.

dorinecka45
31. máj 2025
@refly

Ináč, hento je už "veľká" vrana. Mladá, ale oni vyliezajú z hniezda keď ešte nie sú úplne letuschopné a rodič ich kŕmi. Ako.... mala by byť vonku....

Ale keď hovoríte že blbo chodí... nemá zlomenú nohu? Keď ju pretočíte a skúsite potočiť nohou (ako keby ste šróbovali) tak v poho??

@refly v zobaku nema nic, ziadny povlak. A tu nozku zajtra vyskusam.volala som praveze tym co maju zachranivat vtakov a ten ornitolog sa cudoval ze co volam koli vrane. Ze ju mam dat pod ten strom ze oni ju budu krmit, ale ze teda ked su tam tie macky tak skor to nedopadne dobre.ja som ju tam.aj dala,preliezla som plot a dala som ju pod ten strom. Este sme boli asi 2 hodiny odost dalej na tom basketku a by ocko som kukala na tie vrany a nic.nesli tam.najskor sa zlietli, ale nakoniec k nej nesli. Mne to nedalo.bola uz aj dost studena

dorinecka45
31. máj 2025
@refly

@refly aj ma napadlo ci si hlavku neobuchala jak vyskocila z toho hniezda.oni maju velmi vysoko to hniezdo.ale krkom pekne otaca, tak neviem.

zuzana1p
31. máj 2025
@dorinecka45

Autorka @zuzana1p moja otazka znie ako casto ju treba krmit tiez jej namacam masko do vody,ale uz som jej aj trosku vod dala striekackou. Ja skusam tak cca kazde dve hodiny, s tym ze v noci som jej nic nedavala,lebo ozaj spala

@dorinecka45 ja som našej strake kúpila múčne červy a konzervu pre mačky čisto hydinovu. Dávali sme jej cca každých 30 minút. Zo začiatku sme ju mali v krabici v obývačke a kŕmili. Naozaj často. Keď začala vyskakovať na kraj krabice išla von. Na noc sme ju dávali dovnútra. Keď už vedela trocha vzlietnuť bola celé dni vonku a začali sme jej budku nechávať otvorenú. Teraz je od rána od siedmej do večera do 8 úplne voľná. Na noc jej dávame pletivo na budku kvoli mackam. Niekedy je u nás na terase celý deň, niekedy odletí a vráti sa za pár hodín. Zatiaľ prišla vždy. Už ju krmim len každé 2 hodiny ked je u nás. Snažili sme sa jej červy nukat tak aby začala co najskôr zobkat sama. Teraz si už dá aj ovsene vločky. Vždy jej niečo nechám vonku na terase. Dá sa povedať ze sa nám asi podaril voľný chov. Len sa bojíme aby ju nejaká macka nedostala lebo je naozaj doverciva.

zuzana1p
31. máj 2025
@dorinecka45

@refly v zobaku nema nic, ziadny povlak. A tu nozku zajtra vyskusam.volala som praveze tym co maju zachranivat vtakov a ten ornitolog sa cudoval ze co volam koli vrane. Ze ju mam dat pod ten strom ze oni ju budu krmit, ale ze teda ked su tam tie macky tak skor to nedopadne dobre.ja som ju tam.aj dala,preliezla som plot a dala som ju pod ten strom. Este sme boli asi 2 hodiny odost dalej na tom basketku a by ocko som kukala na tie vrany a nic.nesli tam.najskor sa zlietli, ale nakoniec k nej nesli. Mne to nedalo.bola uz aj dost studena

@dorinecka45 naša bola pod krídlami tiež holá. Všetko ale išlo velmi rýchlo do týždňa vyskakovať z krabice, ďalší týždeň už vedela trocha lietať. Tento utorok bude tretí týždeň co je u nás a pozorujem ze si už aj hmyz zobe. Odporúčam ti začať plánovať ako ju chceš mať, lebo vnútri všetko okadi. Aj vonku ;). Prádlo si už vonku nevyvesam ale nevadí, máme ju radi je zlatá. Skúsim podkat foto ako sme vyriešili budku. Máme ju položenú vonku na terase na regali, žiaľ nie dosť vysoko aby som sa b noci nemusela báť kvôli mackam.

zuzana1p
31. máj 2025
@dorinecka45

zuzana1p
31. máj 2025
@dorinecka45

@refly aj ma napadlo ci si hlavku neobuchala jak vyskocila z toho hniezda.oni maju velmi vysoko to hniezdo.ale krkom pekne otaca, tak neviem.

zuzana1p
31. máj 2025
@dorinecka45

@dorinecka45 ešte ma napadlo: kontaktovala som toho pána, čo ma web stránku o strakach. Napísal mi, že možno sa neosamostatni nikdy, možno áno, ale najskôr asi na jeseň ak vôbec. Tak uvidíme. V každom prípade vonku na terase môže bývať dokedy chce. Jedlo bude mať k dispozícii 😀

zuzana1p
Autor odpoveď zmazal
zuzana1p
31. máj 2025
@dorinecka45

Ahojte baby, dakujem ze ste sa ozvali. Ja som dotiahla domov malu vranu, uz ma pierka,je taka vacssia ale nevie lietat, a skacka tak akoby krivala.volala som ornitologa.a vraj asi predcasne vyskocila z hniezda s tym ze ak ju dam pod strom tak ju budu mozno rodicia dokrmovat,ale ze skor ju zozere macka s ohladom na to kde maju hniezdo (opustena skolka kde oani chodi krmit tulave macky). No suma sumarum, mam ju na balkone. Balkon je zaskleny, na noc som jej tam zavrela.spravila som jej improvizovane hniezdo kde aj prespala. Prvu noc mame za sebou.ale strasne sa boji,nevydava ziadne zvuky nevie sa trafit do jedla,tak ju krmim az do krku.lebo ak jej to dam do misky,prip na zem,proste sa netrafi a ked uu sa trafi, tak jej to vypadne zo zobaka

@dorinecka45 tiež som krmila do krku. Dlhou špeciálnou pinzetou.

karolinakr
31. máj 2025
@zuzana1p

@dorinecka45 tiež som krmila do krku. Dlhou špeciálnou pinzetou.

@zuzana1p to su krasne fotky a ta ako čitaju knihu, nema chybu..a v tej budke aká guľka

junjunior
15. jún 2025
@sissy27

@lenkakravcova spanikáriť môžeš pri autonehode alebo niečom inom, kde máš na premýšľanie jednu sekundu 😀 tu mala času až až na rozmýšľanie. No ale tak stalo sa, pravdepodobne to mláďa zobrala úplne zbytočne. Stále platí, čo som písala v prvom príspevku - kontaktovať najbližšiu záchrannú stanicu.

@sissy27 co sa robote mudra, môj otec zachranil veľa vtacikov, keď sú auta nablizku a psy,.dobre urobila.