icon

Naturálna rodina

gia111
15. dec 2011

čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.

Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.

Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.

Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

Naturálna rodina
komisakpd
24. mar 2012

@simi251 pozrimeze kto tu zavital..tesimsa...a vidis doteraz sme to o sebe nevedeli...

simi251
24. mar 2012

@komisakpd Ano aj ja som si hned vsimla ze tento nick poznam ked som sem nakukla. Super. ako sa mas? Do Cajovne uz nechodis, ze? Tato tema sa mi velmi paci. Aj ked nie som 100% prirodne zmyslajuca ale snazim sa kde sa len da. Uz sa tesim co vsetko sa tu nove dozviem. Nejake tipy ako zdravsie a krajsie zit. 🙂

rancuzkaf
24. mar 2012

@simi251 ahoj a ty nemas pre nas nejake eko rady, ked si to studovala?.....ved ty sa tu mozno nakoniec ani nic nove nedozvies 😀

simi251
24. mar 2012

@rancuzkaf Tak teraz si ma dostala. Vies ako to chodi na vyske.....sama teoria. Takze konkretne napady a tipy nemam. Triedenie odpadu tu asi nema vyznam vysvetlovat, ani setrenie energiami, vplyv emisii na ZP a podobne veci. Take tie konkretne vychytavky pre domacnost nas v skole bohuzial neucili. Ale moja diplomovka bola o tom ako boli nasi predkovia spati s prirodou a bakalarska praca bola o naucnom chodniku. Takze vztah k tomu vsetkemu mam ale ucili nas tak z kazdeho rozku trosku. Presli sme si skuskami z ekologie, environmentalistiky, pedagogiky, psychologie, biologie a z dalsich doplnkovych predmetov Ale mam pocit ze na ten kazdodenny zivot v duchu ekologie ste tu ovela informovanejsie niektore ako ja s vysokou skolou. 😀 😀 😀 Hanba mi. 😀

simi251
24. mar 2012

Ozaj chcem sa opytat. Oplati sa kupit keramicka gula na pranie? Mate s tym niekto skusenost?

zitaje
24. mar 2012

@simi251 hanba systemu 😉 😖
Inak ozaj skoda.

diviska
25. mar 2012

@vv88 zajímavý pohled z druhé strany 🙂 a to jste na úplné vesnici? Já teď bydlím v Praze, a chci z ní pryč, ale určitě né na malou vesnici, spíš malé městečko 🙂

bodka70
25. mar 2012
https://www.youtube.com/watch?v=5qZdGY3xGsg

ahojte dievčatá, dávno som tu nebola, mám teraz daňové a účtovné uzávierky, tak nestíham všetky diskusie, ale aspoň na chvíľku. Posielam vám link na jeden veľmi zaujímavý dokument "konzumné deti alebo komercializácia detstva" určite sa oplatí pozrieť. Mnohí ho možno aj videli, je dosť známy, tak pre tých, ku ktorým sa ešte nedostal. 😉

tortelinka
25. mar 2012

@simi251 oplati sa, pouzivam uz dlho

vv88
25. mar 2012

No, my sme vlastne stale v meste, oficialne byvame v mestskej casti, ale prakticky je to dedina 🙂 Do centra mesta to mam autom 10 minut, co momentalne hodnotim ako velke plus, kedze tu nie je (okrem krcmy s detskym kutikom) nic, kde by sa dalo s dietatom ist. A kedze sme na tom jedinom ubohom ihrisku, co tu je, stale sami, sudim, ze to tu ani nie je zvykom. Myslim, ze sa detstvo na dedine precenuje, resp. kazdy chvali to svoje. Moje mestske detstvo hodnotim ako skvele, zatialco mily neda dopustit na svoje vidiecke. Ale zato priznava, ze bol ukrateny o zaujmove kruzky, kedze do najblizsieho mesta to mal dost daleko, spoje skor neboli ako boli a rodicom sa ho nechcelo (resp. nemali cas) vozit. Doteraz si pamata, ako ho to mrzelo. Zatialco ja som absolvovala vselico od karate, cez vytvarnu po ludove tance, chodievali sme na vylety, stanovacky a lyzovacky a dedinu som si uzila u starkych, mily s rodicmi chodievali mimo len vynimocne, odist od gazdovstva nebolo jednoduche a zrejme to brali tiez tak, ze naco, ked maju les za humnom.

Zrejme to, ako dieta vyrasta, viac zavisi od pristupu rodicov, ako prostredia, no aj tak som rada, ze sme sa neodstahovali niekde dalej a nemohla by som tak casto chodievat so synkom na ihrisko, do materskeho centra alebo na navstevy do mesta. Staci den doma a ide vyskocit z koze od zufalej nudy s mamou 🙂 Takze z vlastnej skusenosti odporucam ked uz vidiek, tak s civilizaciou za rohom 🙂 Mimochodom, Praha je krasne mesto 🙂

vv88
25. mar 2012

@diviska vyssie je moja odpoved, zabudla som kliknut na tvoj link 🙂 Este som si spomenula, ako mi mily vravel, aka bola prenho vzrusujuca jazda vytahom, ked prisli na navstrvu k rodine do panelaku. A vrchol super mestskeho zivota prenho predstavoval pojem bytove jadro. Sice nevedel presne, co to znamena, ale znelo mu to tak odborne a velkomestsky 🙂 Priznavam, ze aj pre mna uz zacina byt vytah celkom zaujimavy zazitok a to sme tu len necele dva roky :D

nienna
25. mar 2012

@vv88 😀 nedá mi nenapísať ti, mala by si vydať knihu, tvoje vtipné opisy vidieckeho života nemajú chybu 😀 ešte teraz sa smejem a spoznávam v tom aj seba, tiež sa mi v niektorých veciach rozpŕchla idylka vidieka....

vv88
25. mar 2012

@nienna Dakujem za kompliment, potesilo 🙂 To by ta kniha vyzerala, po dvoch rokoch doma mam problem suvisle napisat hoci aj zoznam poloziek do potravin 🙂

mimi21mimi
26. mar 2012

Zdravím, našla som tu recept na domáci vlasový šampón... robíte niekto aj telové mydlo? Také vhodné pre dieťa?

Ten šampón môžem dať aj malej, kt. má 20 mesiacov, na vlásky?

tortelinka
26. mar 2012

@mimi21mimi kde je ten recept?

mimi21mimi
26. mar 2012

@tortelinka par stran dozadu som ho nasla v tejto teme.

simi251
27. mar 2012

@tortelinka A mam si dat pri kupe na nieco specialne pozor? Lebo videla som v zlave nejaku nemecku a bola zlavnena z 25 na 12,50 Eur. Oplati sa to? Nemam o tom vobec prehlad. Vies mi poradit?

tortelinka
27. mar 2012

@simi251 ja mam tiez taku lacnu, v pohode, bezne pradlo vyperie, skvrny preperiem zlcovym mydlom

komisakpd
28. mar 2012

baby poradte..ake kremy pouzivate...

tortelinka
28. mar 2012

@komisakpd mam kozmetiku alnatura a alverde

zitaje
28. mar 2012

@komisakpd ja uz nejaky cas nepouzivam ziadne kremy, len oleje.
Jediny krem, ktory este mam, je telove maslo z dm, take s bambuckym maslom.
Inak tie oleje, a miesam si do nich aj vonave EO 🙂

ikulik
Odpoveď bola odstránená
komisakpd
28. mar 2012

@zitaje no hej ale ked mas masnu pokozku tak oleje nie su dobre...ci?

xlucia
28. mar 2012

prosim vas, ked zarabate ten sliz na pranie, tak to jedno postruhane mydlo je na kolko vody??? a co do toho este ide?

zitaje
28. mar 2012

@komisakpd su aj oleje na mastnu plet, skus si pogooglit 😉

rancuzkaf
28. mar 2012

@komisakpd na mastnu pokozku je dobry jojobovy a lieskovcovy a este jeden z calophylum inophylum 😉

komisakpd
28. mar 2012

@rancuzkaf to posledne je co ??

rancuzkaf
28. mar 2012

@komisakpd to je strom, ktory rastie v tropoch a z jeho plodov sa lisuje olej

komisakpd
28. mar 2012

@rancuzkaf waw a to vies odkial taketo :D