Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@komisakpd tak potom sa pochval, ked usijes🙂...Dakujem, mame sa dobre. Uz sa taaak tesim, ze je teplejsie vonku. Konecne som mohla dat malu do satky. Chcem sa opytat,davala si dcerku (uz) ockovat, resp. chces ju dat? Lebo my by sme uz mali ist, ale mam z toho strasnu dilemu, ze ci mam davat. Rodina na mna strasne tlaci, ze som sibnuta ze nechcem dat...
Blíži sa nám sezóna a rada by som sa poradila, či máte skúsenosti s naturálnymi receptami na leto 😎
PROTI KOMÁROM:
koupit si normální 200 ml skleničku alpy, a do toho nastrkat 30 kousků hřebíčků, co má doma každý na dělání svařáku, nechat to tam vyluhovat a po 24 hodinách se s tím namazat, hřebíček nevyndávat, ale nechat tam, alpa maličko zhnědne.....cena 30 Kč za prostředek, který funguje naprosto nečekaně, zkusil jsem to sám a už po 4 hodinách vyluhování komáři odlétali hledat jinou oběť......
PROTI KLIEŠŤOM:
Máme pro vás zaručený a vyzkoušený recept proti klíšťatům. Návod na domácí biorepelent je přímo ze Švédska. Náš rozmarýnový odvar neobsahuje žádné chemikálie!!
Na přípravu potřebujete 1 sáček rozmarýnu, který koupíte v obchodě, jako přísadu do jídla, 1 litr vody a 1 lžíci bílého vinného octa. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji do varu. Potom odstavte a vysypte do vody rozmarýn a nechte pořádně vylouhovat. Rozmarýn může být ve vodě, až do vychladnutí odvaru. Potom scedíme rozmarýn a přidáme 1 lžíci vinného octa. Přírodní repelent se přelije do sprejové lahvičky a uloží se do chladničky. Před každým výletem do přírody si nasprejujeme tělo, hlavně nohy od kolen dolů. Nasprejujeme si také obuv!!
Budem rada ak mi to okomentujete, či to poznáte, či to funguje, prípadne iné recepty...dostala som sa k tomu v zime, tak som to nestihla skúšať na sebe a manželovi, ktorý je ako magnet na kliešte ☹
@gia111 ja by som to rozhodne vyskusala. My sme mali na poslednej dovolenke brutalny repelent proti moskytom a nemam pocit, ze by si nas tie potvory nevsimali. Takze nabuduce, ked repelent, tak nieco viac eko.
Baby, ja si zakladam zahradku na balkone 😵 😵 😵 . Kupila som si kochliky (potom som zistila, ze v tescu maju na ne akciu a ja som zaplatila skoro 2x tolko - tak som si buchala hlavu 😅 ) a super semienka - rajcinky balkonove, redkovku, a zmes byliniek. Nieco uz mam zasadene a nieco este musim dotiahnut. Uz sa neviem dockat prvej urody 😀 .
Velke mesto ma nieco do seba - my sme sa prestahovali z vacsieho mesta do mensieho a minimalne polovicu toho, co sme recyklovali predtym sa tu 😀 recyklovat neda. A neviem zohnat organicke jogurty. Baby z okolia bratislavy - nepoznate nejaku biofarmu, okdial sa da nakupovat?
@iplusr tie brutalne repelenty su robene viac do tropickych krajin ako na bezne dovolenky do miernejsich pasiem.
Ked mi maleho v tropoch ustipol komar tak mal tak napuchnutu a bolavu rucku, ze ju dva dni vedome nepouzival. Tam su tie repelenty lepsie k vyuzitiu.
A tak isto hmyz co prenasa choroby nie je sranda.
Na "nasinskej" dovolenke by som siahla po levandulovom oleji a podobnych prijemnejsich prostriedkoch, presne ako si hovorila.
@gia111 ten rozmarinovy odvar na klieste je zaujimavy, stoji za vyskusanie 🙂 .......kedze ja mam doma vela EO, tak pouzivam tie ako repelenty.....nam sa osvedcila citronella (cymbopogon nardus), ked je obdobie komarov, nakvapkam par kvapiek na zaclonu v detskej izbe na noc a pekne to funguje......moze sa pred spanim aj do vonnej lampicky nakvapkat a nechat par minut horiet spolu s levandulovym a muskatovym olejcekom!
na aplikaciu priamo na kozu je tu recept:
(1ml citronela EO)- ak pouzijete repelent pre mensie deti vynechajte! (JE DRAZDIVA PRE POKOZKU)
1ml muskatoveho EO
1 ml eucalyptus citriodora
2ml ruzove brazilske drevo (aniba rosaeodora)
nakvapkat do 25ml oleja (napr. mandloveho, aky je poruke)
1ml EO zodpoveda asi 30 kvapkam (zavisi od kvapatka jednotlivych vyrobcov, treba zistit)
na klieste mam nejake hotove vyrobky v ktorych zakladom je ten eucalyptovy citriodora EO, cize teoreticky by ten recept mal fungovat aj na klieste!
a tu je recept na potieranie stipancov:
1ml muskatoveho EO
4 ml levanduloveho (Lavandula latifolia spica)
a doplnit toto mnozstvo alkoholom (alpou) na 10ml
aplikovat 2-3 kvapky na miesto v 15 min intervaloch dva tri krat kym sa neulavi 😉
Mile zeny, poprosim tu z vas, ktora do tejto povodne nevinnej diskusie vlozila tip na prirodny dezodorant zo sashe, nech sa mi ozve, aby som mala u koho byvat, ked sa mily vrati zo sluzobky a pozrie si pohyby na ucte. Za tri dni som tam oplieskala 70 eur, a to som este povodny nakupny kosik drasticky zredukovala 🙂
@hexi mam to len ako konicek 😉 tiez ma to velmi zaujalo, okrem mnozstva literatury o ktoru vo fr nie je nudza, som bola aj na kurze priamo u aromaterapeutky .....a ano moze si clovek poskodit, ak nic o tom nevie alebo pouzije nekvalitny olej v ktorom su aj ine primesy (napr. niektore oleje tak posobia na nervovu sustavu, ze mozu vyvolat epilepticky zachvat)......a zvlast velka opatrnost u deti je na mieste!
Jedna eko otazka a dva zdrave tipy:
Otazka: nevedel by mi niekto poradit nejaky ekologicky pripravok do umyvacky?
Tip 1: Ak mate chut na "domaci" jogurt, ale vyrabat sa vam ho nechce ani nahodou, skuste Zivy jogurt tami (AGRO TAMI Nitra). Biely alebo marhulovy su uplne skvele.
Tip 2: Zihlava. Postup: odstipnem dva vrchne listky z mladej zihlavy, odfuknem mravce, pozmolim medzi prstami, aby prestala prhlit a dam zjest dietatu. Dieta povie mňiam, takze postup opakujeme, kym mu zihlava nelezie aj usami. "Mňiam" su tiez prilohove a polievkove halusky, alebo prazenica s nakrajanou zihlavou.
ahojte,tak aj nas chytilo dake to prechladnutie,liecila som prirodne dostupymi vecickami,viac mam tuto pofotene
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/estterka/alb...
uplne najviac nam pomohla nakrajana cibula na oc v izbe-hotovy zazrak!
inak sa chystam doplnit domacu lekaricku,z tejto stranky http://www.nobilis-tilia.eu/
zaujal ma eukalyptovy balzam pre deti,jeden etericky olej,ktory sa pouziva aj pri anemii a este osviezovac vzduchu pre babatka-s eterickymi olejmi. maju aj sampon pre deti,nad tym tiez uvazujem,malej sa dost uzlia vlasky. kedze u nas nic nedostat.,nakupujem do zasoby doma a mam pokoj na dusi,ze ak daco,nemusim zhanat 😅
maminky, nechci to tu pročítat, hrozně mě bolí hlava, poraďte mi prosím něco na virózu - bolest hlavy, malá teplota, ucpaný nos totální unavenost. Když jsem byla sama, tak jsem to vždy prostě vyležela, maximálně priznic jsem si dala, ale teď tu mám malou a už druhý den se povalujem doma a je mi jí líto, tak bych potřebovala být fit trochu dřív. Ale bez chemie..
@diviska skus zázvorový čaj je super na také chrípkové stavy a nádchu..kúp si celý čerstvý koreň, trochu nastrúhaj a zalej vriacou vodou prípadne čajom. Vynikajúci je ked sa dochutí limetkou.
Ucpaný nos..naparovať sa nad hrncom vriacej vody do ktorej mozes pridat par kvapiek tea tree oleju, morskú sol, mätu.
Na vypotenie a vylezanie v noci caj z bazy alebo lipy
@diviska tu slanou vodu zkus,to je super,určo ti to pomůže,tak 3-5xdenně rozpustit 1či2lžičky soli ve 2dcl a kloktat.Ještě ti poradim homeopatikum gelsemium sempervirens,to je v počáteční fázi nejlepší,nebo ferrum phspohorivum,to ti dodá navíc železo,které ti možná chybí.Oboje v ředění 9CH
@diviska mne tiez nechutí preto si takyto hot drinkk robim aj s kopou limetky a panákom cohosi napriklad slivovice je to take ostrejsie ale k tomu zazvoru sa mi to hodi
Inac podobne ucinky ma aj cesnak takze taka slepacia polievka s cesnakom tiez nieje na zahodenie
a hej tiez slana voda preplachovat nos

@komisakpd caukooo, tak teraz som nasla tuto fajnu temu, tak ked budem stihat, tak si budeme pisat tu,hm? Uz si skusala sit tie latkove plienocky?