Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@gangulienka vdaka za tip, pozhanam, vyskusam 🙂
@vv88 Ekologicke pripravky do myčky nájdeš u nas.
@vv88 obe kupujem v DM-ke obe podla mna umyvaju dobre rozdiel je len v cene ale u tych DM denk mit Natur je cena super 😉
@naturalnarodinka tiez dakujem za tip, popozeram 🙂
Otvoreny list Dr. Cupanikovi o bolestiach po nastrihu, prosim sirte dalej:
Vážený pán doktor,
v relácii Medicína, ktorá bola odvysielaná dňa 26.3.2012, ste ohľadom bolestí po nástrihu povedali: "...Tie bolesti v priebehu pár mesiacov ustúpia. A nepoznám žiadnu rodičku, alebo ženu, ktorá by si sťažovala, že pred piatimi rokmi bola šitá a v dôsledku toho má nejakú poruchu. Pokiaľ samozrejme... tam nebol iný dôvod...." Táto téma je pre nás veľmi intímna a nie je pre nás jednoduché o nej hovoriť a zdá sa, že je tomu tak pre väčšinu žien, keďže ani Vy ako gynekológ ste sa s takouto ženou nestretli. Preto sme sa rozhodli, ze je načase túto tému odtabuizovať a týmto listom sa Vám verejne zdôverujeme, že hoci od nástrihu ubehli roky a iný dôvod ako nástrih tam nebol, neustále nám jazva po nástrihu spôsobuje problémy (nielen) v intímnom živote.
Dovoľujeme si Vám taktiež zaslať knižku, ktorú vydala SKSAPA "Je rutinný, profylaktický nástrih hrádze opodstatnený?". Veľmi by nás zaujímal Váš názor na túto publikáciu.
S pozdravom,
Ing. Zuzana Krišková, PhD. (2009, Bratislava)
Mgr. Miroslava Kotríková Rašmanová (2009, ČR)
Ing. Ivana Antalová (2000, ČR Zlín)
.....
.....
Ak sa chcete aj Vy pod uvedené vyhlásenie podpísať, napíšte nám na zenskekruhy.oz@gmail.com, do predmetu uveďte prosím "Nastrih" a uveďte prosím, ako sa chcete podpísať. Napríklad len Zuzana z Bratislavy (ideálne však celým menom). A taktiež rok pôrodu a mesto, kedy a kde Vás nastrihli (prípadne ak ste boli nastrihnutá viackrát, tak aj tie ďalšie roky). List zašleme Dr. Cupaníkovi poštou spolu s publikáciou http://www.sksapa.sk/2009031159/Publikácie/nova.... List zverejníme na www.zenskekruhy.sk
@vv88 no s tou umývačkou potupne skúšam, dávam teraz roztok z existujú bežne od firiem ako sonett prostriedky do umývačky aj v DM určite niečo bude. V tomto období robím pokusy tak ti napíšem čo mi spoľahlivo opralo. Skúšam roztok z citróna, ocot, sódu, sliz nejaký pomer, musí to ísť lebo raz večer som tam niečo z mojich kombinácii dala a sklo úžasné aj nerez aj príbory, len som zabudla čo to bola za kombinácia tak teraz opäť skúmam 😉
@gia111 Jaaaj, ale to je pre vcielky pracovite, kdeze ja a nieco miesat, mne ked tak niekto prinesie hotovy pripravok v peknej krabicke s napismi EKO a NESMRDI, len hodit do umyvacky a zapnut 😀
Ale som vdacna za vsetky tipy, pouzivam jarove kapsule a riad mi aj napriek dvojitemu oplachnutiu smrdi za chemikaliami tak, ze som sa potupne vratila k rucnemu umyvaniu, zatialco umyvacka sa na mna skodoradostne vyskiera spod drezu.
Ahojte naturalistky🙂 mate niektora skusenost s kompostovanim na balkone?
@naturalnarodinka pošli link
@gia111 posielam do IP, admin by ma upravil 🙂
@gia111 jeej to znie zaujimavo, riedis to vodou ci len cisto tie veci co si pisala v nejakom pomere? Davas to do toho slotu na tablety ci volne do umyvacky?
Ja pouzivam Ecover, bohuzial DMka v UK nemame a aj Sonnett mam problem zohnat, a teda nic moc - musim davat najsilnejsi program a aj tak par veci ostane vzdy spinavych, pritom umyvacka je nova a ked sme dali chemicke tablety tak umyla dobre (dostali sme vzorky k umyvacke) - no len ten smrad, povrch, blee...
napíšem tu čo som vymyslela ako konečnú verziu a funguje to dobre 😉
Ahojte natur maminky 🙂 Tiez som sa v tejto teme nasla,tak sa k vam rada pridam 🙂 Doma sa snazim pouzivat vsetko eko prostriedky a nahradzat predrazene chemilakiami preplnene prostriedky z obchodu. Takze na drezy a baterie pouzivam sodu s citronom,striedam s octovou vodou,na dlazku tiez do vody pridavam troska octu,je krasne leskla,kazdy chvali 😀 . Mydlovy sliz som pouzivala najma pri latkovani a teraz pouzivam praciu gulu plus feel eco prostriedok z DMky plus Puer a zlcove mydlo na flaky a biele pradlo. Kozmetiku zacinam testovat,osvedcila sa celkom Nobilis Tilia.Snazim sa recyklovat,aj ked tak ako mnohe pisete,na dedinach je to tazke 🙂Velmi mi chyba v okoli nejaka spriaznena dusicka ☹ Mazela na taketo nieco prehovorim,len vdaka tomu,ze tym usetrime peniaze a vsetci,komu som povedala,ze latkovanim predsa setrim aj zivotne prostredie sa na mna pozerali,ze ci mi sibe a ci sa mi to chce 😒 Preto som vdacna,ze aspon tu si mozem precitat a troska pokecat. Ste tu super 🙂
V Poprade v materskom centre sa uskutoční 01.05 od 9,00 kurz Montesorri, ste srdečne vítané ak ste z okolia 😉
Viem,ze niektore z Vas su tu vegetarianky,dokonca veganky. Pre ostatne naturalistky nieco zaujimave. http://www.beveg.estranky.cz/clanky/zachrana-pl... . Je tam viac clankov,velmi zaujimavych. Vsetko so vsetkym suvisi.
kočky poraďte moja Ivanka 1 a 2 mesiace má veľa soplíkov, to by nevadilo ale začala kašľať, mám podozrenie, že je to od zúbkov, ale ja som tiež chytená. Začínam naparovanie nad kamilkou, cibuľový sirup...máte ešte nejaké nápady?homeopatiká?dakujem 😉
@gia111 Cibulovy sirup je super,davaj aj kazdu hodinku a po 24 hod rob vzdy cerstvy. Na kaslik je dobry aj majorankovy cajik. A odlahcit stravu. Ja sa vtedy vyhybam masku a mliecnym vyrobkom. A odsavaj len pred spinkanim. Castym odsavanim sa drazdi sliznica a tvori sa stale viac a viac soplikov. Prajem skore uzdravenie 😉
@jaroe , ja kompostujem len pod čerešňou 😀 , ale niekedy som lenivá vyhodiť vedro s odpadkami do kompostu hneď, vyložím ho na dvor pred dvere a poviem ti, že ten odér by som na balkóne nevydržala 😀 , a ešte prekladanie zeminou, to si pridáš robotu, budeš z pieskoviska potajme nosiť za vedierko zeminy z trávnika? 😀
@gia111 , aj našim decká zaberá céčko, najmenšej dávam stále 200 mg denne rozpustný čistý z dmky, 1 odmerka na 250 ml vody, čaju...a keď na ňu čosi lezie, zvýšim jej dávku na 400 mg. ale zaberá aj šalviový čaj s medom, ono šalvia vydezinfikuje celkovo pusinu, hrdlo, mandle, niekedy je soplík taký, že steká po zadnej strane hrdla a potom deti kašlú a na to je tá šalvia dobrá
@jaroe http://www.zdrava-zahrada.cz/Category/6-vermiko... tohle měla kamarádka - v Londýně, na té jejich pidizáhradečce o ploše cca 20m2 - nesmrdělo, fungovalo...
ahojte, ak môžem, aj ja sa pridám🙂 tiež ma zaujímajú také eko-veci a podobne. Práve sa snažím prejsť u najmenšej dvojmesačnej dcérky na látkové plienky, nosíme sa v šatke a mäso nemusím už od strednej školy (ale nie som nejaká brutálna vegetariánka, kuracie prsia alebo rybu si občas dám) 😀
A mydlový sliz tiež chystám vyskúšať, keď miniem prací prášok, čo mám pre malú.
Z kozmetiky používam väčšinou len prírodnú a celkovo čo najmenej, skôr len také nevyhnutnosti.
Chcela som sa vás ale opýtať - aký opaľovací krém používate pre drobcov, potrebujem si niečo zaobstarať. Nemyslím malé bábätká, tie sa dajú udržať v tieni, ale mám dvoch drobcov 4 a 6-ročných a tých neudržím 🙂 Máte nejaké tipy?
@sammmy19 niekde na nete som citala, ze opalovacie kremy su dost skodlive, kvoli chemikaliam, ktore obsahuju. Tak tiez neviem, cim natierat. Zvykla som kupovat Dylong alebo Mikrosun ale uz som skepticka. Olivovy olej vraj obsahuje nejaky ochranny faktor. Skusim najst ten spominany clanok
@jaroe Aj ja som počula o olivovom oleji. Podľa mňa je to prirodzené, že v prírode nachádzame všetko potrebné 🙂
Je to síce slabší ochranný faktor ale pri rozumnom slnení určite postačuje.

@vv88 ja do umyvacky pouzivam DM natur tabletky, alebo Ecover tabletky