icon

Naturálna rodina

gia111
15. dec 2011

čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.

Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.

Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.

Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

Naturálna rodina
zdraviezprirody
1. máj 2012

@adriana7 asi bude rozdiel medzi vôňou kompostu a smradom z odpadkov. Moja mamka kompostuje a samozrejme nedáva všetko do kompostu. 😀

sammmy19
1. máj 2012

@jaroe ahoj, dakujem za odpoved. Ved prave, ze tie klasicke opalovaky nechcem, ani nekupujem. Zvykla som kupovat kedysi davnejsie Lavera mlieko na opalovanie a asi ho kupim aj teraz, niekde na nete som ho nasla aj za dobru cenu, tak ho asi kupim. Kedze je to prirodna kozmetika, snad je to mensie zlo ako klasicke opalovaky. Ja neuznavam napr. tie strasne vysoke faktory, tym som deti ani nikdy nenatierala, dokonca aj pri mori sme mali len max. 20-30.

tikasi
1. máj 2012

@sammmy19 ahoj,ja som dcerke minuly rok kupila bubchen. Viem,ze to tiez nie je urcite bez chemie,ale orientovala som sa podla tohoto clanku http://primar.sme.sk/c/4116544/ziadni-anjeli-st... . Mala ma velmi citlivu pokozku. Boli sme s nim velmi spokojni. Ten olivovy olej by som skusila aj ja,uvidime 🙂

sonkab
1. máj 2012

@sammmy19 ja som si teraz kupila tento a som velmi spokojna. Obsahuje len minerálne filtre (podobne ako detský dalyong), je vyrábaný tak, aby bol šetrný k prírode 🙂 Pre drobca som zobrala 50+, pre mna s muzom 15 a krém po opalovaní : http://www.naturalnarodinka.sk/naturalnarodinka...

sonkab
1. máj 2012

@tikasi @sammmy19 no baby, neviem, ci by som natierala male dieťa pri takomto silnom slnku len olivovým olejom ☹ Na sebe by som to este riskla, ale testovat na dietatku asi nie ☹

tikasi
1. máj 2012

@sonkab Urcite to najskor vyskusam na sebe ;) Cez obedne slniecko sme aj tak vnutri,vychadzame az po stvrtej,tak si mysli,ze by nemal byt problem. A s daylongom ja osobne mam velmi zlu skusenost,dietatu by som ho nedavala urcite.

tikasi
1. máj 2012

http://breakingnews.ewg.org/2011sunscreen/best-... tu su najlespie a najbezpecnejsie opalovacie kremy,asi skusim tu Laveru
@sammmy19 ty ju mas odskusanu?

sonkab
1. máj 2012

@tikasi daylong nedavam ani ja - vyskusala som eco cosmetics a som spokojna. S daylongom má spoločné len to, že obsahuje minerálne filtre, nie tie chemické ako 95% krémov, co predávajú v drogérii ci v lekárni 🙂
Tak daj potom vediet ako si dopadla. Inak aj na kokosovom a avokadovom oleji je tusím napísané, že ho možno používať aj na opalovanie. No ako som pisala, asi by som to neriskovala - ja mám strašne vela znamienok (a to som ja koza za mlada chodila nonstop do solarka ☹((

sammmy19
2. máj 2012

@tikasi - my sme mali Laveru asi dva roky dozadu a bolo to v pohode, mali sme ju aj pri mori na dovci v Chorvatsku a vobec sa decka nespalili. Mali sme to mlieko s chlorofylom (http://www.naturshop.sk/product/lavera-sun-dets... ) a to nechavalo na pokozke taky zelenkasty povlak, takze decka boli po natreti mierne dozelena 😀, ale inak som bola spokojna, nemali ziadnu reakciu a ja som sa tym tiez parkrat ponatierala. Minuly rok som ale mala nejaky iny krem, z Dm-ky tusim.
Teraz som prave objednala zasa tu Laveru (ale tuto: http://www.naturshop.sk/product/lavera-sun-dets... ) je to tiez v spreji, SPF 20 a nemalo by to farbit, je to bez toho chlorofylu, tak uvidim), lebo uz predsa nam treba, ak by sme sli niekam na turistiku alebo tak (inak decka chodia von len zrana a potom az neskoro poobede, takze cez najväcsie slnko sme vnutri alebo v tieni na zahrade, tak nenatieram zvycajne).
Zamyslala som sa aj nad tym olejom, len tiez sa bojim nechat to len na olej, i ked verim, ze na tom nieco bude...

adriana7
2. máj 2012

@zdraviezprirody , no my sme vegetariáni a v sezóne vitariáni, takže ja kompostujem len odpad z ovocia a zeleniny, ale jednoducho tieto veci kvasia a mne by to na balkóne príjemné nebolo 😒
do kompostu patrí len organický materiál, takže čo nie je "živé", tam ísť nemá (skrojky z brokolice áno, nezjedená dusená brokolica už nie 😀 )
...ja som včera natrela moju malú 20 opalovákom a celá sa mi vyhádzala 😠 , doteraz som ju mazala len čistým kokosovým olejom a asi pri tom aj zostaneme

jaroe
2. máj 2012

aky je rozdiel medzi tym Daylongom a Laverou?

@adriana7 ved to, ze sa obavam zapachu, aj ked vsade citam, ze by to zapachat nemalo, teda pokial sa tam nehadze, to co tam nepatri. Preto sa pytam na priamu skusenost. Asi mi ostava fakt len ten dazdovkovy komposter. Mozem sa spytat, ako ste dokazali prejst na vitrianstvo? Boli ste odjakziva take zeleninove typy? Velmi sa mi to paci a verim, ze je to ta spravna vyziva pre cloveka. Lenze ja som taky masozravec, ze si neviem ani len predstavit, takto sa stravovat

adriana7
2. máj 2012

@jaroe , ja som kedysi nevedela prežiť piatok bez mäsa 😀
...keby som ti mohla poslať trochu zápachu v balíku, iste by som ti to vyhovorila 😀 , ono to smrdí zo začiatku, rozložený už nesmrdí, len treba okolo toho chodiť, aj v priebehu rozkladu 😒

kacenkaharris
2. máj 2012

Dievcence, co si myslite o kupovani detskeho/dospelackeho oblecenia z bio bavlny? Kupujete? 😉 Myslite, ze sa oplati priplatit? Minule som citala clanok (USA), ze chemikalie pouzite pri pestovani bavlny sa dostanu do konecneho vyrobku v minimalnom mnozstve a chemikalie pouzite po vyrobe na uskladnenie vyrobku (proti moliam, proti horlavosti atd.) sa VACSINOU daju vyprat z noveho vyrobku celkom uspesne. Tj. ak po vyprati vyrobok nesmrdi "novotou", chemikalie sa v prani rozpustili, ak smrdi, uz tam zostanu... A naopak, i vyrobok z bio bavlny moze byt napusteny chemikaliami a stale moze byt oznaceny ako bio... Ja tom totiz trochu posadnuta bio oblecenim a uz mi z toho sibe 😀

adriana7
2. máj 2012

@kacenkaharris , ja som zas posadnutá biozeleninou a bioovocím, každý na svete má svoju úchylku 😀 , u teba zrejme "trpí" peňaženka, u mňa jednoznačne kríže 😉

oscarka3
2. máj 2012

@adriana7 u nás tiež letí kokos.olej a preventívne céčko a aj keď to preženieme tak céčko pomôže, máme odskúšané. a ešte čím viac vita, tým odolnejšia pokožka 😉

adriana7
2. máj 2012

@oscarka3 , že? tá naša najmenšia, čo kombinuje zásadne len ovocie a zeleninu (dnes hruška, 2 banány, pol hadovky, ružicu brokolice a brokolicovú polievku, 2 obrie rajčiny a 2x sójové mlieko ) má pokožku na závidenie...stále sme v záhrade, snažím sa ju síce držať pod stromami a na obed spí do tretej, ale aj tak...
...a koľko teraz jete céčka?...ja som už vysadila d vit., lebo slniečka máme habakuk 😵

kacenkaharris
2. máj 2012

@adriana7 Na ne-bio ovocie a zeleninu sa ani nepozriem 🙂 Bohuzial ale vacsinu musim kupovat. Pestujem momentalne len bio bylinky. Ja to s tym bio obleckom riesim tak, ze kupujem na nete a len ked su vyborne zlavy 😉

radusiq
2. máj 2012

@kacenkaharris moj nazor je taky, ze vzhladom na to ze bavlna nie je pestovana lokalne, tak to velky rozdiel v nasich koncinach nespravi. Nepomoze to malym pestovatelom, lebo ti nevyvazaju do Europy, v USA ktori su jedni z najvacsich pestovatelov bavlny pokial viem nie su legalne poziadavky na bavlnu ktora je oznacena Bio, zato myslim ze maju zakon na detske oblecenie ze musi byt osetrene protihorlavymi latkami (vacsinou karcinogenne chemikalie, co si budeme nahovarat). Takisto na dovoz bavlneneho oblecenia (krizom cez aziu) k nam sa spotrebuje velke mnozstvo vody a paliva, ci je bio alebo nie. Takze si radsej kupim bio jablcko a kurca ktore videlo denne svetlo, nez investovat do bio bavlny (aj ked par kuskov mam, oznacenie Bio ma akesi zvlastne caro 😀 )

kacenkaharris
2. máj 2012

@radusiq No ja praveze v tych USA som, takze u mna je ta situacia dovozu/vyvozu trochu ina. Americka bio bavlna musi zodpovedat urcitym poziadavkam, ako napr. sposob pestovania bez toxickych pesticidov a hnojiv, ale uz nie, co sa tyka konecneho vyrobku (na to su ine oznacenia, niektore spolocne s EU). Detske oblecenie urcene na spanie musi mat na stitku uvedene, ci je alebo nie je horlave, polyesterove oblecenie je vacsinou napustene tymi hroznymi latkami, bavlna vacsinou nie.
A ked kupujes bavlnene obecenie, tak len z EU?

adriana7
2. máj 2012

@radusiq , @kacenkaharris , mne to oblečko príde strašne drahé, keď viem, že napríklad letné tričká sú denne v práčke, sme stále u nás vonku a to je realita medzi trávou, hlinou, záhrada, na tričku je prehľad mojich pestovateľských úspechov, decká jedia rovno z kríka, stromu 😒 ...už som dospela do takého skrblíckeho obdobia, že deťom veci kupujem tu na bazáriku 😔 ...pekné veci do školy idem kúpiť do obchodu, ale ostatné sú veci, nad ktorými sa už nezamýšľam...
...a bio ovocie...kedysi som kupovala, ale otec mi vravel, že u nich v rakúsku načapal ich dovozcu bio mäsa, ako prelepuje bio známky na mäso z metra...potom ho ukecával, aby to nepovedal šéfke!...ja som mala naivnú predstavu, že rakúske bio je tá najlepšia kvalita...
teraz to riešim tak, že čo nemáme doma, to si kúpime od toho, kto to predáva a ja viem, ako to pestuje...viete, koľko už mám kamarátok nad 70 rokov! 😀

radusiq
2. máj 2012

@kacenkaharris ahaaa tak to je ine 🙂
pokial viem tak bavlna sa v EU npestuje, alebo len velmi malicko, takze to radsej nesledujem lebo by som zacala naha chodit 😀 poriadne vyperiem, vyzehlim, nech z toho dostanem co najviac potencionalneho "svinstva" a viac neriesim...obcas investujem do oblecenia z vlny, alebo lanu, ale prave tym ze povod vyrobku sa udava len ako celok, nie povod tkaniny, tak je to fakt tazke kontrolovat...
btw, kupila som latkovu plienku z bio-bavlny a mala stitok Made in China...

kacenkaharris
2. máj 2012

@adriana7 No ved to presne riesim, ci sa oplati doplatit tu "korunu" za bio, i ked viem, ze deckam je to uplne jedno, co na tricku skonci a podporit spravny sposob pestovania (kedze bavlna spotrebuje najviac chemickych pesticidov na svete), niekedy ruka v ruke s fair trade, netoxickymi farbami a inymi vyhodami a samozrejme s mensim rizikom chemikalii na detskej pokozke...
Veci z druhej ruky su super, kupujem i na ebay i lokalne (i to bio niekedy😀 ).
Tiez uprednostnujem ovocie a zeleninu od cloveka, ktoremu sa mozem pozriet pri nakupe do tvare, mame predajcov na trzniciach, co sa specializuju na bio a maju na to i cerfikat a pozname sa osobne 🙂

Mimochodom, v USA je ta bio bavlna asi lacnejsia, zozeniem bio bodicko s dizajnom na zozranie za $2.99 napriklad.

kacenkaharris
2. máj 2012

@radusiq Ved preto si myslim, ze ked uz to "musi" byt z Ciny, ak to nejde lokalne, tak radsej o tu "korunku" viac za bio made in china ako ne-bio made in china. Ale snazim sa Cine vyhybat, trosku viac verim Indii a pokial sa da, tak made in USA a EU.
Niektore cinske bio plienky su nastastie "fair trade" alebo 'fair labor".

zdraviezprirody
2. máj 2012

@adriana7 máš môj obdiv 😉

tortelinka
2. máj 2012

@sammmy19 mame alverde krem, ten by mal byt dost prirodny

sammmy19
2. máj 2012

@tortelinka - som vobec nevedela, ze Alverde ma aj opalovacie kremy 😨 dost veci z tej znacky kupujem, vlastne velmi vela 😀 no nevadi, uz som objednala Laveru, tak tento rok bude Lavera a potom uvidime. Dovolenka nam nehrozi, tak nam postaci jeden opalovak.

tortelinka
2. máj 2012

@sammmy19 aj ja som nahodou nasla! 😉

lusy82
2. máj 2012

Ahoj holky, občas pročítám vaší diskuzi a jsou tu moc zajímavé rady. Také se snažím o zdravější a ekologičtější způsob života. Alespoň jak se to dá. Chtěla bych tímto směrem vézt i malého. A snažím se i o "předělání" partnera ( když už má mít Jiřík vzor tak i v tátovi ), nevíte jak ho pomalu a nenápadně naočkovat. Trochu se mi to daří, ale ve stravování to bude oříšek...

tikasi
3. máj 2012

Baby pomoooc,invazia mravcov k nam dorazila,cez terasove dvere. Zatial zabrala skorica nasypana pod dvere,odpudzuje ich to,ale maju domcek rovno pod dverami,odkial lezu von stale,co na nich? Nechcem tie vseliake domceky s chemiou ☹