icon

Naturálna rodina

gia111
15. dec 2011

čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.

Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.

Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.

Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

Naturálna rodina
zfidorka
5. aug 2012

@gia111 co nieco taketo? ja som to ale malej neskusala davat, tak neviem, ci je dobre...
http://www.ekoplienky.sk/product/hryzatko-z-kor...

zdraviezprirody
5. aug 2012

@gia111 moje deti odmalička hryzkali mrkvu 🙂 Vôbec som sa nebála, že by sa im mohol odlomiť kúsok...v pohode vypľuli alebo zjedli.

blandik
5. aug 2012

@gia111 - prosím, jak poznám, že povlečení má pigmentové potisky - je to jakoby nalepené na tom povlečení, nebo se jedná o jakékoliv tmavé ložní prádlo - tmavé barvy..už kdysi mi psala jedna paní, abych upřednostňovala světlé barvy u oblečení u dítěte - kvůli ekzémku..tak teď dumám, co máš přesně na mysli..abych se tomu mohla vyhnout...

Jinak - co se týče spidermana, barbie, cars..atd..tak mě to strašně vadí, je to všude, navíc u spidermana vůbec nechápu, co má do činění s dětmi ..dneska jsem normálně musela kličkovat v kauflandu - mají to tam tak "chytře" poskládané, že se dá sotva s dítětem vyhnout uličkám se sladkostma a a uličkám z hračkama... 🙄

@butterfly22 - hračky od návštěv, to je věčný, děsný problém..u malých dětí je to celkem fuk, v podstatě se jim to dá zabavit a ony si nevzpomenou..ale starší si to už pamatují..zejména starší generace má takový svůj komplex z dob, kdy nebylo a děti měly pár hraček, sladkosti téměř nedostaly..a tak nosí při každé návštěvě nějakou tu sladkost minimálně..a nechápu, že naše generace bojuje přesně s opakem - aby návštěvy nenosily, protože děti jsou tím zahlcené..takže nezbývá asi nic jiného než tohle návštěvě vybalit narovinu - nechci pro své dítě žádné sladkosti ani hračky, aby jste nosili a to proto a proto - upřednostňuji jen dřevněné.

gia111
autor
6. aug 2012

@blandik napísala som to trošku neodborne, existujú dva typy potlače pigmentová a reaktívna, ale všetky tmavé farby, intenzívne farby červená sú agresívnejšie, poznajú to kočky čo pracovali s lacnejšími riflami, šičky, ktoré šili čierne nohavice rôznych druhov. Pigmentová potlač je na omak tvrdšia, dnes je 85% posteľnej bielizne s pigmentovou potlačou. Skrátka najzdravšie je to čo je najsvetlejšie a najviac oprané 🙂 To sa týka aj iných odevov, dostala som rifle pre malú z Tesca to bolo voda ako mláka...aspoň tri prania, ono sa to menej viditeľne vylučuje dlhšie.

blandik
6. aug 2012

@gia111 - aha, děkuji. Je fakt, že jak člověk sáhne na ložní prádlo, nové, které je barevné, syté, tak to je v rukou cítit, nepříjemné..uf, bohužel jsem koupila jedno povlečení - červená, modrá, žlutá - všechno syté.. 😖 Já kdysi právě dostala tip, abych věci pro miminko nakupovala v sekáči - krásně oprané, vyplavené chemikálie 😵

gia111
autor
6. aug 2012

@blandik keď je to prané tak to je už lepšie určite 😉

hexi
6. aug 2012

@gia111 co sa tyka tychto modernych rozpravkovych bytosti tak je fakt vsade, od poharika na pitie , po sladkosti, postavicky , spodne pradlo , peracniky, tasky, oblecenie, proste priliv mody z ameriky, hltac penazi, deti to vidia v telke v reklame a uz kricia mama kupis mi to aj toto aj toto chcem, a dom zapratany blbostami ktore si potom nevsimne ako je rok dlhy, poznam to velmi dobre u mojej, dokym bola mala a mala som nad hrackami kontrolu to bolo super, ako dovrsila treti rok, tak pecopaky, a nehra sa s nimi malokedy, my little pony ani s tymi, barbiny sedem kusov s barbi domcekom od babky ani si ho nevsimne, male drobnosti od kinderok az po kopu babik , nic si nevsimne, mame konikovu maniu , dostala od tatka konika ktory je na mechanizmus cize chodi tak par dni ho nosila vsade a teraz stoji tyzden v roku, aj kocik s babikou raz za rok ho vytiahne von, ja hvorim zbytocne vela hraciek detom netreba , lebo ked je toho vela nevedia s cim sa hrat a ja nenavdim spiderman, barbie, cars cisty marketing na deti. reklama spravi svoje, ja sa snazim tomu vyhnut a co sa tyka sladkosti tiez dieta vidi reklamu na kinder a uz to musi mat , my sa tiez vyhybame sladkostiam , ale oni su vychcani daju tie drahe cokolady pri pokladne 😖

blandik
6. aug 2012

@hexi - jj, taky mám pocit, že u babi má malý pár hraček (tak do 15 ks) po mě a vyhraje si krásně..doma sice nemá moc hraček, žádný extrém, vyhraje si, ale i tak mi příjde, že dětem by stačilo opravdu jen pár hraček, stejně si rády vyhrají i tak ,že se jim postaví bunkr..atd. náš si nejvíce poslední dobou vyhraje s legem, že ho staví a pak role play, že čtem pohádku, koukáme na encyklopedii a on vymýšlí příběhy a ty pak hrajem..furt dokola..

Jinak se celkem snažím malému říkat, že čokoládu kupujeme tuhle, protože má tohle a tohle složení. Tuto s obrázkem si přečteme, aha na prvním místě je cukr, pak tam je ztužený tuk, aroma..tuhle nechceme, i když je s obrázkem, podle obrázku si nekupujeme věci..jakoby nedá se ho odstřihnout od sladkostí, ale snažím se mu ukazovat, že je třeba si vybírat..stejně tak u jídla mu povídám, že tohle jídlo pomáhá tělíčku takto a takto a tohle jídlo tělíčku nepomáhá..on se pak ptá, jestli lízátko tělu pomáhá, na co je brokolice, maso..atd. Stejně tak s hračkama, že některé se rozpadne, nekvalitní, je z plastu..takovou nechceme (rada na různé akce typu pouť - na pouti si hračky nekupujeme, kupujeme je v hračkářství, tam bývají i kvalitní hračky..)..V obchodech docelá zabírá, když už chce sladkost, že jednu..když si vybere další u pokladny, tak říkám - v košíku jsou bonbony..

gia111
autor
6. aug 2012

@blandik krásne si to napísala, myslím si, že by mala aj v dnešom preplnenom svete existovať nejaká rovnováha....

blandik
6. aug 2012

@gia111 - tu rovnováhu je hodně těžké hledat, i pro nás dospělé je to těžké..vždyť žijeme úplně ve schizofrenním světě - media do nás tlačí jednu věc a to, co je správné a prospěšné, je úplný protipól..a tak se dostáváme do stavů, kdy koukáme na reklamu a posloucháme lži, kdy posloucháme zprávy a vidíme, že jsou zaujaté, nebo minimálně jsou sestříhané tak, aby to byl trhák, drama a šokovalo to (a přitáhlo) publikum...jdeme k lékaři a dostane se nám recept na léky, přitom nám nikdo už neřekne - proboha, změňtě způsob života, ty léky vám poškodí zbylé tělo, a jen potlačí projevy, ty příčinu nikdo nezkoumá...a jak se v tom má vyznat dítě,jak si má udržet důvěru ve svět, když od mala se na něj hrnou protichůdné informace - v reklamě kouká na dítě, které se cpe nutelou plnou oříšků a mléka a pak mu rodiče řeknou - ale tak to není, je tam cukr a tuk, reklama lže...Později si děti projdou citlivou fázi, kdy se bude hledat, kdy bude odvozovat svoji hodnotu od toho, co na to okolí - úplně nesnáším reklamy zaměřené na "being cool among peers" aneb jak být skvělý pro okolní puboše, zaměřené na sociální statut..bez ohledu na kvalitu, střízlivost...Někdy mám pocit, že tržní ekonomika je záhuba, co není zakázáno je dovoleno a tak se plýtvá na reklamu, lže v informacích a snížují se náklady na úkor kvality - jen aby firma prodala a vytáhla z lidí peníze..Uf, někdy mi to přijde jako kocourkov...a lidi se uzavírají do svých lastur a přestávají věnovat veřejnému světu pozornost -- aspoň tak si připadám já, tv se nám pokazila, od té doby je mi krásně. Zprávy poslouchám jen v radiožurnálu, který mi aspoň přijde trošku vyvážený a objektivní..a neřeším, že dítě chce sedět u pohádky ráno, po obědě a nejlépe ještě i večer a jeho hra se omezuje na imitaci postaviček z cars (čímž jsme si taky prošli a už mě fakt nebavilo povídat, proč se burák smál, když probudil schválně krávy)...Jsem se nějak rozepsala..

loralo
6. aug 2012

maminy, prosim poradte. kamaratkina dcerka bude mat 3tyzdne a pravdepodobne sa u nej objavil atopicky ekzem. ak s tym mate skusenosti, poprosim vas o akekolvek rady, co vam pomohlo, nech do nej nemusia hned pchat hormony a atb. vopred moc dakujem

luthien.k
6. aug 2012

@loralo cpát do třítýdenního miminka kortikoidy a antibiotika opravdu není nutné, jenom - ve třech týdnech věku málokterý lékař stanoví jasnou diagnózu, ta se obvykle stanovuje kolem tří měsíců věku, kdy už je jasné, že nejde o nějaké jiné novorozenecké a kojenecké kožní projevy, kterých je celá řada a některé jsou s AE snadno zaměnitelné (i pro zkušeného lékaře). Čili zásadní otázkou je, zda je to skutečně atopický ekzém 😉 Mají v rodině nějaké alergie (jakékoli), astma, někdo trpí ekzémem, mají tam nějaké autoimunitní choroby (poruchy štítné žlázy, diabetes, celiakii či jiné)? Nějaké trávicí potíže (jakékoli)? Pozitivní odpovědi mohou ukázat směr, že se může o atop. ekzém jednat, jednak hraje roli dědičnost a druhá cesta je přes (ne)zdravá střeva rodičů, kteří svým dětem předávají střevní flóru a ta do značné míry rozhoduje o tom, jak bude fungovat slizniční imunita střev, co bude tolerováno ze stravy a co bude považováno za alergen (potr. alergeny jsou u dětí spouštěčem atopického ekzému číslo jedna). Jak jsem naznačila, je třeba se zaměřit na zdravá střeva (hlavně matky, pokud kojí), eliminaci alergenů a vhodnou kosmetiku, která se řeší individuálně podle stavu a fáze ekzému.

luba41
6. aug 2012

@loralo skoč do témy https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-ucinne-tipy-na-atopicky-ekzem-u-deti/ tam Ti určite dobre poradia. Majú to tam zmáknuté 😉

luthien.k
6. aug 2012

@blandik mluvíš mi z duše s těmi médii, taky nemáme televizi a když někde u někoho vidím nějaký úryvek, je mi z toho zle a horší je, že ti, co na ni civí denodenně, to fakt už vůbec nevidí, na jaké s prominutím čumí pitomosti... 😝

loralo
6. aug 2012

@luthien.k no ocino je astmatik a deti jeho sestry maju tiez AE.

luthien.k
6. aug 2012

@loralo v tom případě ano, může být... A je prcek kojený?

loralo
6. aug 2012

@luthien.k ano, koji ju

luthien.k
6. aug 2012

@loralo tak ať určitě vynechá vše, co prošlo kolem kravského mléka, vajec, hovězího, kuřecího, sóji, ryb, ořechů a pšenice, to je základ. Mazání se takhle říct nedá, to se musí opravdu individuálně.

luthien.k
6. aug 2012

@loralo ještě jedna důležitá věc - ať bere probiotika, kamarádka, to je moc důležité. A nepřehání to se sladkým, nejlépe zcela vyřadit bílý cukr z jídelníčku.

blandik
6. aug 2012

@luthien.k - jj, jsem si uvědomila, že jediný relativně volný čas nám řídí ta krabice na zdi, že i když k ní mám odpor, tak po celém dni ji zapínám téměř každý večer...bez ní čas krásně plyne, jinak, svobodně a člověk si najde jiné aktivity, které předtím nestíhal...to je úleva, naštěstí nám ta bedna vyšla vstříc a sama se kazila a kazila, až se pokazila.. 😀

gia111
autor
7. aug 2012

poznáme, už pár dlhých mesiacov si užívame iný život bez TV, menej negatívnych info, aj rádio mi stačí..a net samozrejme, ale tam si vyberáme čo chceme vedieť

luthien.k
7. aug 2012

@blandik
@gia111 tak tak, je to pohoda 🙂

komisakpd
16. aug 2012

...pouzivate niektora na pranie qualt excel? ak ano, kde ste ho zohnali?

@luthien.k
@gia111
@loralo
@zfidorka

zfidorka
16. aug 2012

@komisakpd ja nie

gia111
autor
16. aug 2012

tiež nie, tiež sa spýtam v čom všetkom a ako periete? 😉

pifina
16. aug 2012

@gia111 v mydlovom slize 😅 a na flaky zlcove mydlo pred pranim

komisakpd
16. aug 2012

@gia111 ja v slize periem...ale viem ze qualt excel je sesky vyrobok a ze uspel ako ekologicky setrny vyrobok k zivotnemu prostrediu...tak som chcela aspon na biele pradlo...lebo pri slize sedne, a ked pride zima tak slnko uz nebude prirodne bielidlo :D este ze su dobre a ekologicke FROSCH tak zhanam

luthien.k
16. aug 2012

@komisakpd také peru ve slizu, občas to proložím Ecoverem, ke světlému prádlu přidávám perkarbonát. Bělí taky sluníčko 🙂 Ale nám ani šedá nevadí, nemám žádné zářivě bílé oblečení a na plíny je mi to jedno.

komisakpd
16. aug 2012

@luthien.k ja plienky neriesim..sliun na plienky je najlepsi...a najlacnejsi...

lujza123
17. aug 2012

@hexi ach tie hracky...u nas je to zabalene v krabiciach a koluje. V izbe ma len lego, par kniziek, dve auticka , zopar jej oblubenych panacikov a jedneho hojdacieho kona..zvysne tony raroh su v krabiciach...ked sa nudi nieco vytiahnem a ma na chvilu zabavu. Ked ju to omrzi tak schovam a vytiahnem dalsie. Kym sa vsetko takto prestrieda trva vyse mesiaca takze zakazdym je to pre nu nove. Akurat ten jej hraci kutik vyzera dost biedne len par hraciek, nie ako klasicky pohlad na detsku izbu...plne krabice,policky niecoho..ale zase aspon tam nieje bordel (neni s coho ho narobit)