Návrat do zamestnania a problémy s tým súvisiace

simonasem
1. dec 2010

Prosim o pomoc, v januari bude mat moj syn 3 roky, do skolky mi ho zobrali uz od septembra 2010, v juni 2010so oznamila zamestnavatelovi ze od oktobra 2010 nastupujem spat do prace. V septembri mi volala riaditelka nech svoj nastup odlozim, ze v agenture budu personalne zmeny a jednoducho nech nenastupujem. Lenze maly si uz v skolke zvykol a nechceli sme ho znova nechat doma a potom si znova zvykat na skolku, tak som nastupila. S riaditelkou som mala zopar vystupov, prisla som a povedala som jej ze chcem pracovat a ked ma chce nech ma prepusti nech mi da 3 mesacnu vypovednu dobu a 3 mesacne odstupne (ako mi patri),na to mi povedala ze mam nadstandarne poziadavky a stat nema peniaze (ide o statnozamestnanecke miesto). Na mojej pozicii su 3 pracovnicky, 2 boli v praci a 3 na MD, zamestnavatel spravil chybu ze na moje mieto prijal zamestnanca na dobu neurcitu a tym padom sme boli 4.Chceli ma prinutit aby som podpisala zastupovanie pocas MD inu zamest. Ktora v podstate mala zastupovat mna. to som odmietla, alebo vypoved dohodou s 2mesacnym odstupnym, na druhy den sa ma riaditelka pyta ze co chcem robit tie tri mesiace pocas vypovednej doby? Ked som jej povedal ze mozem zastupovat koleg, co je na MD tak mi povedala ze za tu dobu sa tu moze zaucat niekto iny. Teraz som stale tu lebo mi nemôze dat vypoved zo zakonnika prace a dohodu som jej nepodpisala. V januari mame mat novu organizacnu strukturu tak sa bojim prepustenia, chcem sa spytat ako dlho sa na mna vztahuje ochrana zakonnika prace po navrate do zamestnania s RD? Ked sme na rovnakej funkcii 3 pracovnicky, mame rovnake prac naplene.. Viem moze zrusit prac. miesto ale na zaklade coho urci, ze ktora z nas troch pojde prec?
Dnes o 12:02 • Odpovedz • Pošli IP

gapa
1. dec 2010

@simonasem
v podstate, ak nie si osamelá matka a nastúpila si do práce, tak ti môžu dať výpoved z nadbytočnosti aj teraz. Ty si v ochrannej lehote podla Zákonníka práce t.j. vzťahuje sa na teba zákaz výpovede napr. z nadbytočnosti len počas čerpania MD, RD, tehotenstva,PN ... , ale nie automaticky do 3rokov dieťaťa. Do 3rokov si v OL pred výpovedou z nadbytočnosti len v prípade, že si osamelá. Pozri Zákonník práce § 64 ods.1.

karkulka1
10. jún 2012

@gapa prosim Ta, nevies mi porad s tymto:
Kamoška, momentálne na RD (pracuje ako učiteľka) odniesla riaditeľovi oznámenie o nástupe do zamestnania od 1.9. Riaditeľ jej ale oznámil, že pre ňu nemá dostatok hodín, lebo do práce ešte po RD nastupuje iná kolegyňa (v aprobácii s tým istým predmetom ako má kamoška), ktorá si žiadosť podala skôr a tak, že nebude mať celý úväzok, alebo bude učiť hocičo.
No riaditeľ ju zavádza, lebo v škole majú kolegyňu, kt. má zmluvu na dobu určitú do konca júla a on jej chce dať zmluvu na dobu neurčitú. Keby tej kolegyni tú zmluvu nepredĺžil (slobodná, bezdetná), tak by obe baby vracajúce sa z rodičovskej mali dostatok hodín. Tá druhá by mohla dostať hodiny po tej na dobu určitú a tým pádom by mala kamoška dostatok svojich hodín pre svoj úväzok.
Ako a kde sa môže brániť?
Rada by som jej pomohla, pretože je to fajn baba a myslím si, že je to diskriminácia matiek s malými deťmi.
Ďakujem.

mimikas
10. jún 2012

@karkulka1 nemoze sa branit nijako, pretoze podla zakona je zamestnavatel povinny matku nastupujucu spat s RD vziat do prace, ale nemusi jej dat tu istu mzdu a to iste miesto ak ho nema, zamestnavatel je len povinny ju vziat spat do prace. Ina situacia je ak by nastupovala hned po ukonceni Materskej dovolenky, tak to by ju musel vziat spat na tu istu poziciu s tym istym platom ako mala pred nastupom na MD. Podla mna ak sa niekto planuje vratit do prace treba to dat vediet aspon 6 mesiacov dopredu aby sa aj zamestnavatel vedel pripravit a ked clovek odchadza na MD tak dat aspon priblizne vediet ake su plany (aj ked situacia sa moze menit). Treba len tlacit na zamestnavatela aby vyhovel tej nasej poziadavke 😖

karkulka1
10. jún 2012

@mimikas
ale predsa §157 ods. 2 v zakonniku prace hovori, ze "Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. "

Teda ak v pracovnej zmluve ma urceny nejaky tyzdenny pracovny cas, tak jej hadam nemoze dat ucit menej hodin.
Okrem toho, on to miesto ma, tie hodiny by boli, len on chce dat tie hodiny tej slobodnej bezdetnej kolegyni, ktorej chce predlzit zmluvu na dobu neurcitu a nie tej mojej kamoske, ktory prichadza z RD.
Tych 6 mesiacov, chapem, ze je to Tvoj nazor, ale to je prilis dlha doba, to baby este ani nevedeli, ci im deti poberu do skolok. Okrem toho, ona mu to dala vediet zaciatkom juna, ze nastupuje zaciatkom septembra- to je dostatocne skoro.

liz_lemon
11. jún 2012

@mimikas podla ZP treba dat vediet mesiac vopred, 6 mesiacov je uplna blbost, nerealna, lebo za ten cas sa toho moze este vela zmenit
takisto nemas pravdu s tym, ze zamestnavatel je len povinny prijat zenu po MD/RD do prace, presne ako pise
@karkulka1 je povinny ju zaradit na povodne miesto, resp. miesto podla pracovnej zmluvy, a to znamena, ze ak jej chce dat menej hodin, musia podpisat novu zmluvu, kym ju nepodpisu, plati povodna

lvka
11. jún 2012

Ahojte
Ja by som sa chcela spytat, do prace nastupujem este pocas trvania RD, vie mi niekto poradit ako to riesit na uradoch? Dakujem

ootaznik
12. júl 2012

tak mne nejde jedna vec do hlavy, som osamela matka momentalne na RD a dcera, ktora bude mat zaciatkom 2013 3 roky, nastupi teraz v IX do skolky a ja chcem hned nastupit do svojho povodneho zamestnania (teda pred oficialnym ukoncenim RD) - moze mi sefka moze povedat, ze ma nevezme, ze mam byt doma na RD az do jej ukoncenia? (ako dovod by uviedla, ze ma dost ludi, ktori robia pracu, ktoru som robila predtym a pre mna nema pracu a pod,) viem, ze ako osamelu matku ma nemoze vyhodit, tak preto by som este chcela vyuzit ten cas, pokial dcera dovrsi 3r a mat lepsi prijem. proste je tu situacia, ze ja chcem nastupit - moze ma sefka odmietnut? viem sa potom nejako branit?