icon

Návrat na rodnú hrudu

wewerka01
2. jan 2014

Mile zienky, mam zmeneny nick kvoli tomu, aby ma znami nespoznali tu na MK. S manzelom riesime navrat na Slovensko z Anglicka ale nie hned. Ide o to, ze mam tu vsetko - pracu na stalo, manzel tiez (co nieje take jednoduche v dnesnej dobe) babatko na ceste, nejake uspory. O co ide? Chyba mi strasne rodina a citim, cim som dlhsie za hranicami tak rodina casom na nas zabuda. Tu najst normalnych kamaratov s ktorymi sa daju zdielat starosti a radosti sa proste neda, mam par kamosiek (Poliek) ale to mi rodinu nenahradi. Vlastne nic mi nenahradi bratov, sestry rodicov. Citim sa velmi opustena, taka sama. Nerozumiem tie zeny, co vydrzia za hranicami roky bez ziadnych rod. prislusnikov, tradicii, stretavania sa....................... Viem, na Slovensku je tazka situacia, slabe platy, tu zarabam 4 nasobok minima, ale ziadne peniaze mi nestoja za to, ze tu nemam kamosky, rodinu. Ako ste to riesili vy? tie co ste sa vratili resp. zostali tu? Na sk nemame ziadne byvanie, ale to by sme si kupili, aj ked viem ze na Sk budeme niekedy zivorit ale za to spokojny s rodinou. Ini ludia by neviem co dali zato aby sa dostali za hranice a ja uz cakam, kedy odtial vypadnem, i ked som na sk tyzden uz sa neviem dockat odchodu, ale prejde ma to po 2 mesiacoch......................... rodicia starnu, deti sa rodia, rodina sa pominie a nam to vsetko uteka pomedzi prsty ☹ sem poprosim vsetky nazory. Dakujem

spalka
2. jan 2014

@wewerka01 je to aj o tvojich prioritach 🙂, neviem ako je to presne v uk, my sme boli v irl a ned a krajiny to na cestovanie boli prekrasne, samozrejme ziaden sneh, ale keby v napriklad irsku tolko neprsalo tak je to pre mna idealna destinacia 😉, mala som rada tych ludi, aj dublin 🙂 a to sme zili v roznych stvrtiach 🙂

kingstonka
2. jan 2014

My sme tesne pred narodenim dietata dlhozvazovali ci ostat v uk... boli sme tam 5 rokov ... sme teraz na sk 5 rokov, mame sa fajn ... ale uz istu dobu uvazujeme ,ci nezmenime bydlisko 🙂... ak mate fajn pracu, sluzne byvanie... ostantw... vratit sa mozete aj neskor

maznacik007
2. jan 2014

@wewerka01 nuz zazijes ako zazijes si zober ze ma tvoj muz priemerny slovensky plat a to nema hocikto .. v cistom 500 eur a ty ako zena dajme tomu 400 EUR a to uz ako sa tu berie ako nadpriemerny plat...u oboch... precestujete 100 EUR, mensia hypo 150 Eur naklady na byvanie 250 Eur, naklady na skolky u dvoch deti 100 eur, strava, kozmetika, lieky obcas darcek na sviatok 300 eur... ak budete setrit jedlom a kupovat v akciach .... tak sa mozno zmestite a si na nule ... vies kolko stoji to termalne kupalisko pre 4 clennu rodinu na tri hodiny ... 40 eur ... a to si tam nejedla a nepila ... detto vstupne do hradu, a na vsetky tie volnocasove aktivity co pises....

a na lyzovacku mozes zabudnut pri priemernom plate... fakt si to velmi dobre zrataj .... podla toho co pises mate v zahranici super podmienky ...

ono je velky rozdiel prist sem na tyzden dva s vasim prijmom a zit a uzivat si tu z toho a rozdiel zit tu zo svk prijmu ...

wewerka01
autor
2. jan 2014

@kingstonka hodlame tu este ostat zopar rockov ale v toto roku sa hodlame urobit krok v pred a kupit dom tu alebo byt na slovensku

wewerka01
autor
2. jan 2014

@maznacik007 rozdiel je ten ze ja pochadzam z mnohopocetnej rodiny, ze u nas stale nieco chybalo okrem stravy samozrejme, a MM ma 1 brata, mali vsetko co si zmysleli aj lyzovacku kazdy rok, vylety proste inak je zvyknuty................ a mam bratov co robia a ich plat nie je 500 eur ale min. 700 su obycajni robotnici ziadni manazeri, ale opisala si to pekne a pravdivo,

matenka
2. jan 2014

@wewerka01 my sme síce nežili až v uk, ale tiež sme boli mimo slovenska, chvíľu sme vydržali, ale strašne nám chýbal domov a v cudzine ti vždy dajú pocítiť, že si cudzinec ☹ , a teda určite tu neživoríme, mne sa na Slovensku páči, hlavne ľudia, slováci sú takí srandovní človiečikovia, strašne sa podceňujeme, sami sa negatívne hodnotíme a pritom to tak nie je 😉

wewerka01
autor
2. jan 2014

@matenka mas dve deti urcite si na materskej ako zijete? doprajete si? mate hypo?

matenka
2. jan 2014

@maznacik007 tie platy čo si opísala, tak to mi príde trocha málo, ja čo poznám ľudí z môjho okolia, tak všetci zarábajú viac

wewerka01
autor
2. jan 2014

@matenka zalezi kde byvas.....a kolko je pracovnych ponuk

matenka
2. jan 2014

@wewerka01 asi 8 mesiacov chodím do práce, mladšia bude mať čoskoro 4 roky, na materskej som bola 5,5 roka a manžel zvládal splácať všetko, hypo, auto, dovolenky...., samozrejme, že sme nerozhadzovali, ale určite neživoríme ako to tu bolo popisované

matenka
2. jan 2014

@wewerka01 pracovné ponuky asi tiež závisia od toho kde si a akú školu máš a hlavne asi prax, ale ak si šikovná a si dobrá vo svojej práci, napr. ako môj švagor, tak ti plat budú závidieť aj v anglicku 😉
inak ja mám švagrinú v anglicku, je tam 7 rokov a nevidí budúcnosť v uk ružovo

laila22
2. jan 2014

@maznacik007 tvoje platove zhodnotenie je trosku subjektívne.. 😉 ja nepoznam ziadneho chlapa z mojho okolia co zarobí 500e... murar na stavbe zarobí viac ako 500 skolka pre dve deti 100e kde? mozno v ba...

elienka
2. jan 2014

@wewerka01 my sme boli 2 r v Írsku, bola som tam taká opustená, ja som strašne založená na sociálne kontakty. My sme sa vrátili, lebo ja som to chcela, manželovi bolo v podstate jedno, že je v zahraničí. Našetrili sme si dosť, aby sme nemali hypotéku a to nás zachraňuje doteraz. Manžel by sa hocikedy vrátil, ja nie. Teraz žijeme slovenskú realitu, ale zato s kamarátmi sa stretáme veľmi často a to všetci máme tie povinnosti, rodiny, všetci máme vyše 30 rokov. Dcéru mi všetci zavarujú. Môj brat žije v nemecku, dobre zarába, má slušnú prácu, ale nemá mu kto povarovať. Ja som doslova šťastná, že žijem tu, aj keď niekedy je to ťažké. Manžel po 1 roku nezamestnanosti, si našiel dobrú prácu, kde je spokojný (výška platu nie je našou prioritou). ja viem aké je to cítiť sa sama v zahraničí, takže ja by som sa na tvojom mieste vrátila, ale s dostatočnou finančnou rezervou do začiatku (my sme kúpili dom, prerobili dom, kúpili auto, zaplatili svadbu a ešte stále nám zostalo na 1 rok žitia - s takou vatou sa naozaj dobre začína), teraz síce náš účet neprekypuje eurami, ale máme všetko čo potrebujeme alebo chceme, lebo nie sme prehnane nároční a keďže nás neničí hypotéka tak ešte čo to dokážeme aj ušetriť

danielle37
2. jan 2014

ahoj, dovoľujem si napísať náš príbeh..... do UK sme odchádzali z finančných dôvodov - ja som krajinu a kultúru poznala, nakoľko pár rokov predtým som tam bola ako au-pair - priznám sa, asi do neznámej krajiny by ma nedostali....
takže mm išiel prvý do UK.... našiel prácu, bývanie a potom prišiel cca po 4mesiacoch pre nás a odchádzali sme spolu do UK... mne na SK bežal rodičovský príspevok, z ktorého sme platili nájomné na SK - plán bol z mojej strany stráviť materskú pri mm .... Začiatky boli omnoho pre mňa ťažšie.... ako au-pair som si vychutnávala pobyt ako matka som inak hľadela na všetko - doslovne precitlivelo.... po finančej stránke sme boli ok... neriešila som čo sa týka stravy pre dieťa či si môžem dovoliť alebo nie... proste finančne suprovo.... ale po citovej stránke som vedela, že mm nemôže nahradiť členov rodiny, ktorí mi chýbali... dcérka sa pýtala na babinu, kde je a prečo tu nie je.... cez Sky Europe sme kupovali rodine a známym letenky po 1eure, takže v priemere každý mesiac bol niekto so mnou u nás doma zo Slovenska..... moja duša bola šťastná.... ale vedela som, že na SK sa chcem vrátiť čo najskôr.... ale chceli sme vyrovnať úver na SK, a začať jednoduchšie.... to sa nám všetko aj podarilo...... ale na úkor rodiny.... za každým cieľom sú obete a u mňa to bola rodina.a priatelia.... za vodou sa ti veľmi rýchlo priatelia preriedia.... do vzťahu na dialku neinvestujú resp. keď prídeš späť si dobrá lebo prinesieš darčeky ale nie každý ťa na diaľku podporí, podrží...... takže aj ten okruh priateľov sa zmenil...... po 3,5 ročnom pobyte sme sa s dcérou vrátili ako prvé na SK, nastúpila do škôlky a ja po mesiaci som si hneď našla prácu....mm bol v UK, nechcela som prísť spolu s ním, chcela som, aby bol už jeden príjem pravidelný... mm ukončil daňové obdobie v UK a vrátil sa domov.... on si dlhšie hľadal prácu a napokon sa podarilo.... a ja som sa tešila,že sme doma. ale krutá finančná realita nenechala na seba čakať..... zasa sme si museli stiahnuť opasky 🙂 ale bola som doma a to bolo pre mňa podstatné.... s odstupom rokov, čo sme sa vrátlil z UK si dovolím priznať, že chýba mi ten bezstarostný život...... ale viem, že by som tam "zahynula" . Myslím, že každý vieme, kam patríme alebo vieme kde máme žiť, no niekedy s tým sami bojujeme.... Do UK chodievame na výlety nie každý rok sa podarí.... ale ideme s radosťou..... Videla som, ako sa rodiny slovákov, alebo čechov rozpadávajú, čo tam prišli kvôli financiám... spätne sa dozvedám o rozvodoch, niektorí tam zostali z rozdvedených dvojíc a niektorí nie.... treba si tam strážiť svoju rodinku... a myslím, že aj tu na SK..... ale tam je to divokejšie.... ak máte túžbu sa vrátiť, tak sa vrátťe, kúpte si bývanie.... a začnete znovu na SK pomery si zvykať, možno finančne u Vás nebude problém.... nepoznám Vaše pomery, ale rodina je o tom, aby pomohla......tak držím palce nech je už Vaše rozhodnutie akékoľvek... V UK sme mohli dostať aj Council house a všetky tie ostatné výhody a blá blá.... odmietli sme..... ale na SK máme hypo na dom ale sme šťastní...aj napriek situácii aká tu je....... mne sa nepáčil systém v Uk čo sa týka škôlky.....no bol problém dcéru umiestniť..... po známosti mi potom vybavili škôlku, do ktorej dcéra mohla nastúpiť až po 1,5 roka... tam je systém, že už po narodení si rezervuješ škôlku a to som nechápala... mm bol.chorý a dali mu appoitment u lekára o 3 dni a on vysoké teploty, ak sa nepáči šup na pohotovosť, no ešteže som mala od SK lekára fajnovú antibiotikovú výbavu pre nás všetkých.- o 3 dni už lekár len skonštatoval, že antibiotiká zabrali a aspoň si s mm pokecal ... ešte aj malej choroby som riešila SK lekárkou..... /mne sa nepáčil ich systém, niekomu vyhovuje a niekomu nie/ inak podotýkam, v rodine čo som bola au-pair, tak domáci bol lekár... preto som sa neobávala, inak neviem.... bývali blízko nás... čo mňa tešilo..... velikánska pomoc bola ich mať pri sebe.....

wewerka01
autor
2. jan 2014

@danielle37 plne suhlasim s tebou

nika185
2. jan 2014

Rodinka ste teraz hlavne vy a vaše dieťatko, ktoré príde na svet, ked ste spolu a máte sa radi, je jedno kde budete, no keď už máte svoje zázemie a prácu, tak by som určite zostala tam, ako žena na MD tam máš určite väčšie výhody ako na SK a čo sa týka materskej, tu je to almužna, no a v poslednom rade pozeraj aj na budúcnosť vašich detí. Tu im niet čo ponúknúť a to že na Slovensku sú kamaráti? Veď dnes je tolko možností ako sa spojiť a byť v kontakte. Doma je doma, to je pravda, ale doma sme tam, kde máme rodinu a tú budeš mať pri sebe. Ja viem, že rodina sú aj rodičia a súrodenci a chýbajú vám, ale aj oni sú určite radi, že sa máte dobre a aj im je ťažko a určite im chýbate.Aj môj syn mi oznámil, že chce odísť študovať do cudziny, na jednej strane sa bojím a bude mi nesmierne chýbať, no na druhej strane som si povedala, že ak sa má mať lepšie ako na Slovensku, tak to aj ja zvládnem a už teraz si uvedomujem, že tam môže zostať žiť a ja ho uvidím a budem počuť iba cez skype. Ale taký je život. Uvidíš, že keď sa maličké narodí aj tebe sa obráti život, budeš mať iné starosti a zábavku a ako mamička spoznáš iné mamičky, budeš chodiť na ihrisko a už to pôjde, doma budeš tam.
No a na záver. Najlepšie musíš vedieť ty ako ti je tam a ako ti bolo tu na Slovensku, ale viac pochopíš, keď budete rodinka s babatkom. Držím palce a nech sa už rozhodnete akokolvek, tak vám prajem, aby ste bolí šťastní či tam alebo tu. 🙂 😉 🙂

wewerka01
autor
3. jan 2014

slovenky co zijete v uk nic?

briketa
3. jan 2014

@wewerka01 to mas tak, niekoho bude naveky tahat len domov a niekto ani za nic. Ja som odisla hned ako sa dalo (to este niektore konikarky ani neboli na svete 🙂 ) a dobrovolne by som sa za nic nevratila. A som este dalej, za velkou mlakou, takze vidim pribuzenstvo este menej ako Ty.
Mam tu kamaratky, svoju rodinu a tu je moj domov. Aj zo Slovenska sa sem vraciam domov, nie naopak.
Slovensko rada navstivim, aj moj manzel Anglicko a svojich pribuznych, ale sme stastni so vsetkymi starostami aj radostami vonku. My sme nikdy ani nerozmyslali. Aj keby som niekedy isla spat do Europy, urcite nie na SVK. Nie dobrovolne. Moje deti ani nemaju slovenske obcianstvo, maju svoje rodne a po manzelovi.

mariuskaa
3. jan 2014

@wewerka01 uk - to mas super. Išla som v lete z Bratislavy do Uk lietadlo nejakými lacnými 60eur trvala hodinku a pól Cizelietat môžeš lacno a často na sk ked rodina a známi chyba. Moja letenka okolo 1000 EUR v prepočte a cesta a pre troch ľudí to mas 3000 co je velmi veľa cesta 9hodin lietadlom a preto nechodime až tak často ako by som chcela. V zahraničí mám kamarátky domov.
Skús www.meetup.com
Možno nájdes spriaznené duše. Vacsina zO známych ľutovali ak odišli zo zahraničia naspäť na sk.
Dobre si to rozmysli.

monika15
3. jan 2014

@danielle37 Pekne si to napisala !!!!

monika15
3. jan 2014

@mariuskaa no tie letenky ty kokso :((((to ani nehovor... teraz ciham na leto ... no zatim mozem zabudnut dufam ze akcia pride 🙂)

maznacik007
3. jan 2014

@laila22 tie platy vychadzali z priemernej mesacne mzdy na SVK podla statistickeho uradu, akurat som to premietla do cistej mzdy ... je to ocisteny median ... naschval som nedavala platy v sfere kde sa pohybujem lebo tam su nadstandardne .... ja neviem dievcata tak si skuste precitat temy v sekcii rodinny rozpocet typu ako vyzit z RP a pod ... a tam su este aj ine cifry ...

a ta skolka ma na dieta vyjde 50 eur mesacne v malom meste ... normalne ked to rozratas rozne poplatky stravne ... tak to je hadam aj malo ...

na to su tu temy tiez ... da sa najst v pohode... 😉

mimikas
3. jan 2014

@wewerka01 ak sa chces vratit na slovensko tak sa skus vratit najprv na par mesiacov a uvidis ako ti tu bude, ci je to co od toho ocakavas. Ja osobne by som sa urcite nevracala tehotna, pockaj kym sa narodi male, dostanes v UK matersku a hlavne budes v prostredi ktore poznas. Ono stresovat sa po porode este aj tym kde budete byvat a pod. nie je najjednoduhsia vec.
A co sa tyka pomerov UK a SK:
Dosiahnut zivotnu uroven ako v UK je u nas takmer nemozne.
Ja som zila v UK asi 4 roky, manzel je angican, ked sme sa rozhodovali prist na Slovensko tak som najprv prisla ja, nasla byvanie a pracu a potom prisiel za mnou mm. Ja som s pracou problem nemala, zamestnala som sa do mesiaca, mala som a aj mam dobru robotu, ku ktorej mi paradoxne pomohol moj pobyt v UK, u manzela to bolo horsie. Co ale stale citim ako velky rozdiel su financie a podpora statu. Aj napriek tomu ze zarabame viac ako v UK tak si mozme dovolit tak polovicu veci co tam. Velku cast primu zozerie prave hypo a kvalitne jasle pre maleho. Tu od statu nemas ziadnu podporu ak si na PN alebo OCR alebo nedajboze prides o pracu. Kopec ludi tu naozaj zivori aj napriek tomu ze obaja z paru pracuju, neaka dvolenka pri mory a zimne lyzovanie je meta tak na 10 rokov. Akurat co hodnotim pozitivne je u nas to respektovanie rodiny. Ale ako zena s dietatom si velmi znevyhodnovana a najst si pracu ked mas male dieta je takmer nemozne. Co sa tyka mna a mojho mm tak sme na slovensku 5 rokov, ani jeden z nas nevylucujeme moznost sa vratit spat do UK, mne tam vadi pocasie ( a velmi), moj mm si tu zvykol aj ked ak by so mu navrhla aby sme sa vratili asi by bol zbaleny za 5 min 😀 . mame niekolko znamych prave z UK co ziju na slovensku a ani jeden par nedosiahol zivotnu uroven ako v UK.
Co sa tyka zdravotnictva, kedze robim v zdravotnictve tu a aj v Uk som robila v zdravotnictve tak mozem povedat ze horsie ako to nase je uz asi iba v Keni, tu nedostanes nic zadarmo aj ked si platis poistenie, do nemocnice so musis zobrat aj pribor a ak si nieco nepriplatis tak o teba nie je zaujem 🙄

mimikas
3. jan 2014

@maznacik007 holadom platov si trafila presne, ja aj moj muz zarabame dost dobre a poviem ti aj tak musime obracat kazdu korunu aj 5 krat, fakt si neviem prdstavit ako moze niekto vyzit zo 600 euro na rodinu a pocitat kolko krat zapne pracku a kolko kupi rozkov, bohuzial to je neprijemna realita slovenska a veru vela ludi si ju neuvedomuje ked je v zahracici (vratane mna 🙂 ), pretoze ako sa hovori: Grass is always greener on the other site

aliza
3. jan 2014

@maznacik007 no presne, kazdy den tu citam, ako rodiny ziju mesacne z 200-300 eur 😕, to ja tu niekedy miniem za 2 dni 🤐. Jasne, peniaze nie su vsetko, ale pre mna je najdolezitejsia buducnost mojich deti a v tom UK jednoznacne vedie, niet o com premyslat. Moje pocity a tuzby po rodine, ci komplexy z toho, ze som len cudzinka, som odsunula na vedlajsiu kolaj, resp. som sa s tym vysporiadala a kvoli detom sa snazim z tejto krajiny vytazit maximum.

Ja som zazila zivorenie na Sk, aj s mm a pritom on je lekar a ja mam tiez VS. Moj nastupny plat bol podla tabuliek nejakych 8000 Sk (vtedy este nebolo euro). Len najom som platila 10.000. A to som este po veceroch doucovala anglictinu sukromne, cize v robote od 8 rana do 8 vecera a aj tak som v obchode hodinu porovnavala ceny a kupovala len to najlacnejsie. Auto na lizing, z bazaru, kde som staru sunu preplatila o 100% a este aj bolo pokazene 😕.... Nie, dakujem. Ja nemam za sebou rodinu, ktora by nam financne pomohla a mm nie je zo SLovenska, je z kultury, kde on este musi financne podporovat svojich rodicov a to by sa z SK fakt nedalo. A hlavne, co ma drzi v UK, je skolstvo. Ja by som deti do skoly na SK nedala. Ja mam z neho traumu doteraz. Moja dcera je v 4.rocniku a kazdy den sa do skoly tesi. Ziadne znamkovanie, hodnotenie, selektovanie deti na mudre a blbe, ziadne ponizovanie, ziaden stres, kazdy si ide svojim tempom, individualny pristup, respekt...len treba vybrat dobru skolu, to je jediny problem. Ja vidim v zivote v zahranici viac plusov.

mimikas
3. jan 2014

@wewerka01 inak co sa tyka anglicanov ako ludi: ano je to pre nas divny narod tak ako sme my pre nich, ono ked ich ale lepsie spoznas tak su OK, iny ako my ale kazdy narod ma svoje specifika, ja som od zaciatku robila len s anglicanmi, moj mm je anglican takze teraz uz viem aky su, ako s nimi komunikovat, ako si hladat kamaratov, ale povedzme si rovno, aj my sme divny narod, jeden druhemu nedoprajeme a zavidime si aj vsi 😀

mimikas
3. jan 2014

@aliza mas pravdu, hlavne to nase chore skolstvo, koli tomu ja neplanujem dat mojho ani do statnych jasiel, skolky a skoly a je to jeden z dovodou preco uvazujeme nad UK, ano zivot tam ma urcite pozitiva, inak to byt podporovany od rodicov, u nas sme deti az do 50, stale cakame ze nam rodicia pomozu, moj mm sa stale smeje a nechape toto nase zmyslanie a to ked sa svk zeny stazuju ze im mamy nepostrazia detia nepomahaju v domacnosti, ked je u nas moja mama a stara sa o maleho tak moj muz jej kupuje darceky na oplatku 😀 . mam pocit ze nase deti su nepripravene do zivota. Moj mm pracoval od 16 rokov a skolu si robil za svoje popri robote a je tu tak isto ako ostatni

eeffka
3. jan 2014

@wewerka01 ja ta chapem, ja som tiez taka, sice som nikde v zahranici mimo dovolenku 😀 nebola ale nevedela by som tam zit dobrovolne. Ako ak by to bolo nutne zatala by som sa zamakala, ale doma "pri mamicke" je mi najlepsie. To myslim obrazne. Rodina, znamy, kamarati..... cim som starsia tym viac ( mam 36,2deti) neviem si predstavit ze by sme boli v zahranici a nevideli by babku, dedka hocikedy kedy si zmyslime ( a to ich zrovna nemilujem) ale ide o to ze , keby nieco, vime si pomoct.
Mam sestru v UK uz pomaly 10r, bude mat 30 a tiez sa chce vratit, aj ked tam ma plat super ale nema chlopa,deti... a chybame jej, cim je starsia tym viac. Ked mala 24 prisla tu jak teticka z ameriky, velka caja, postiskala nas a po tyzdni utekala na lietadlo "domov", teraz je tu 2t a ked odchadza sucha nohami, ze zasa musi ist prec.

zasa neviem ake su vase fin.pomery, moja sesstra ma dost na to aby ked tu pride si kupila byt, auto a moze sa zamestnat pomaly za minim.mzdu lebo nebude mat naklady s hypo, leasingom a pod... ale este som ju nezlomila 🙂 ale to je uz len otazka casu.
Ak pridete anebudete duseni hypotékou a pozickami vyzijete v pohode, neviem ako ste si zili ci musite mat nutne spodare Dolce&Gabana, alebo stacia zo "slovenky" ale rodina a najma ak mate dobre vztahy za to stoji.

aliza
3. jan 2014

@mimikas presne tak, Anglicania su divni 😀, ale ked si clovek na nich zvykne a najde si k nim cestu, tak su v pohode. Uprimne, nasa mentalita mi vadi omnoho viac 🤐.

aliza
3. jan 2014

@eeffka ja len, ze je rozdiel porovnavat slobodnu zenu bez zavazkov a coskoro rodinku. Sama by som tu asi ani ja nevydrzala...totiz, vobec by som sama do zahranicia nesla 😀