Návrat na rodnú hrudu
Mile zienky, mam zmeneny nick kvoli tomu, aby ma znami nespoznali tu na MK. S manzelom riesime navrat na Slovensko z Anglicka ale nie hned. Ide o to, ze mam tu vsetko - pracu na stalo, manzel tiez (co nieje take jednoduche v dnesnej dobe) babatko na ceste, nejake uspory. O co ide? Chyba mi strasne rodina a citim, cim som dlhsie za hranicami tak rodina casom na nas zabuda. Tu najst normalnych kamaratov s ktorymi sa daju zdielat starosti a radosti sa proste neda, mam par kamosiek (Poliek) ale to mi rodinu nenahradi. Vlastne nic mi nenahradi bratov, sestry rodicov. Citim sa velmi opustena, taka sama. Nerozumiem tie zeny, co vydrzia za hranicami roky bez ziadnych rod. prislusnikov, tradicii, stretavania sa....................... Viem, na Slovensku je tazka situacia, slabe platy, tu zarabam 4 nasobok minima, ale ziadne peniaze mi nestoja za to, ze tu nemam kamosky, rodinu. Ako ste to riesili vy? tie co ste sa vratili resp. zostali tu? Na sk nemame ziadne byvanie, ale to by sme si kupili, aj ked viem ze na Sk budeme niekedy zivorit ale za to spokojny s rodinou. Ini ludia by neviem co dali zato aby sa dostali za hranice a ja uz cakam, kedy odtial vypadnem, i ked som na sk tyzden uz sa neviem dockat odchodu, ale prejde ma to po 2 mesiacoch......................... rodicia starnu, deti sa rodia, rodina sa pominie a nam to vsetko uteka pomedzi prsty ☹ sem poprosim vsetky nazory. Dakujem
normalne velmi neprispievam, ale kedze som zazila minuly rok rovnaku situaciu ako mas ty, napisem:
citila som presne to iste, co ty, tiez som mala neuveritelny strach, ale tuzba po domove, rodine a vytvoreni toho spravneho zazemia pre nase dietatko, ktore sme cakali, bola silnejsia
My sme sa na navrat na SVK pripravovali ale dva roky dopredu, zabezpecili sme si byvanie - v oblasti, kde mal manzel lepsie pracovne uplatnenie a moznost vacsieho prijmu, zaroven sme ale brali do uvahy, aby sme za rodinou a rodina za nami necestovali dlhsie ako hodinu autom, vlakom. Suviselo to aj s tym, ze sme boli zvyknuti zit a rozhodovat o svojom zivote sami, takto sa s rodinou vidime, kedy chceme, ale nezasahuju nam do zivota, lebo 80km je dostatocna vzdialenost.🙂 Byvali sme po navrate prve tri mesiace u rodicov, kym sme zariadili dom, a poviem ti, bolo to tazke. Fakt tazke.
Babatko sme planovali az po navrate na SK, ale zivot chcel, ze som sla domov v 6. mesiaci tehotenstva. Ocakavala som od rodiny a priatelov vacsiu pomoc, ale s odstupom casu si uvedomujem, ze oni boli 7 rokov zvyknuti na to, ze tu nie sme, ze nam nebolo treba pomahat, tak som to nejako ''prehltla'' a fungovali sme, casom sa ale vsetci spamatali, ze: jeej, ved oni su tu uz nastalo, vidavali sme sa castejsie a castejsie a teraz je to uz super. Presne tak, ako som si predstavovala, ked sme sa vracali ( aj kvoli nim ) domov.
Okrem byvania a aut sme mali aj my uspory. Zalezi od standardu zivota, ktory ste si s partnerom nastavili v zahranici, ale pokial to nie je vysoky standard, tak sa da vyzit. Je to ale relativne v zavislosti od toho, do akeho kraja sa vraciate a ake mate kvalifikacie. Ak ste v zahranici mali kvalifikovane profesie, ktore mozete robit aj tu, tak je to v pohode. Ak ste robili v skladoch, v predajniach alebo vo vyrobe, tak to je neporovnatelne. Tazke, ale nie nezvladnutelne, rataj s tym, ze ceny su take iste ako na zapade, strava ta tyzdenne vyjde to iste, co v UK. Ja som myslela, ze to bude cca. 20 eur tyzdenne menej, ale nie je. Sluzby su lacnejsie, ale popri babatku nebudes mat na take veci ani cas 🙂
Pozitivom zivota na SK je zdravotnictvo a vzdelanie zdarma, najlepsia kamoska, ktora zostala zit v zahranici, ma chlapceka, ktory je chorlavy casto, kazdy tyzden necha u GP 50 - 100 eur, aj pri tych platoch je to riadny zaber na penazenku, tu rodicia, ci uz s dobrym alebo slabsim prijmom, nemusia taketo veci riesit. Tiez tu 6 - mesacne deti nekoncia v jasliach ako v zahranici, tam sa tiez rodina dostane do financnych tazkosti, keby sa matka rozhodla zostat s dietatom doma, lebo platit z jedneho prijmu najom/vysoku hypoteku, bills a nakupy a to vsetko, by bolo len tak tak.
U mna islo o to, ze ja som pre svoju malu chcela starych rodicov, jazykovo nematuce prostredie, leto so slnkom, kupaliskami, vyletmi a prazdninami na dvore u starkych, deti s rovnakym kulturnym zazemim v skolke a skole a pod. Je toho vela....Zatial to ide tak, ako som to citila. Nie som tu cudzinec, som tu doma, vsetci to tak beru, vsade mam rovnake prava a nikto ma nediskriminuje. Neochotne spravanie sa na uradoch a v obchodoch ma sice otravuje, je to slovenska specialita, ale poznam svoju hodnotu a pokial ma to nijako neobmedzuje na zivote, tak sa nad tym pousmejem alebo ich upozornim. Krajiny i ludi porovnavam doteraz a aj budem, mne je sumafuk, ci sa niekto urazi. Inteligentni ludia si uvedomia, ako to myslim.
Osud nam mozno vdaka pokore a sebareflexii, s akou sme sa vracali domov, doprial na SVK zivot so standardom, v aky sme ani nedufali, manzel mal stastie na pracu a zijeme si na lepsej urovni nez v zahranici. Vazne. Vsetko je aj o vasej sikovnosti.
To, ze kazdy rodic chce dat svojim detom lepsi zivot, je jasne. Relativne ale je, co je lepsi zivot. Poradim ti len jedno: nepytaj sa tu na fore, vzdy sa v zivote riad svojimi pocitmi, ale vzdy maj zalozny plan B, ak ten prvy nevyjde. 🙂
Prajem vela stastia pri rozhdodovani.
@huma pekne napisane🙂 mam podobny nazor🙂 Malokto je schopny si kupit vlastny dom ci je to v UK alebo v SK...mozno hracky, oblecenie, parfemy a elektronika su v UKlacnejsie, ale tie predsa tiez nekupujeme kazdy den... Kolko z Vas ktori ste ostali zit v UK ma vlastne byvanie a nie podnajom? Slovensko je krasna krajina, je to nas domov, citim sa tu dobre, mam zazemie, ktore by som v uk nikdy nemohla mat...vsetko ma svoje za aj proti, ludia niesu rovnaki, jeden ostane druhy sa vrati a tak je to dobre...skusme zit podla vlastnych predstav, tak ako to citime a chceme...
@zuska88 my mame v UK vlastne byvanie (hypoteka), uz vyse 5 rokov 😉. Ked som zila na SK, zila som v podnajme lebo hypoteku nam nedali. Ty, ako si pisala, by si v Uk zazemie mat nikdy nemohla, ale ja napriklad ano. Som tu stastna, ale to stastie som si urobila sama. Neurobia mi ho ani kamaratky, ani rodina na Sk, iba ja sama a moja rodina. Ako som pisala, ja som typ cloveka, ktory sa len tak lahko nevzdava a nebali kufre pri prvom homesick pocite a vyplatilo sa. Ale to som ja, neviem, aky typ cloveka je zakladatelky temy, to si fakt musi zvazit ona sama, ci dokaze byt stastna v cudzej krajine alebo nie, na to jej tu ziadna z nas neodpovie, kedze nie sme v jej kozi. Pisali tu zeny, ktore odisli a su stastne na SK, ale su aj take, ktore odisli a lutuju a su aj take, ktore by neodisli za ziadnych okolnosti. kazda tu mozme napisat len nasu vlastnu skusenost a nazor, ale rozhodnutie musi urobit ona sama.
@huma neviem, ci si pisala o Irsku alebo UK, nebolo to velmi jasne z tvojho prispevku, kedze si spominala iba UK, tak len na upresnenie, v UK je zdravotnictvo aj skolstvo zadarmo. Cize ta tvoja kamoska zije zrejme v Irsku. A my napriklad zijeme len z jedneho platu a v pohode vsetko zvladame, aj hypoteku, aj bills, aj sukromnu skolu a skolku, kruzky a pod. Vela zalezi na vzdelani, na jazykovych schopnostiach, aj na charaktere cloveka. Moj muz je stale ten isty, rovnako by drel aj na SK, aj rovnaku pracu by vykonaval, ale nic z tohto by sme si nemohli dovolit. Ak vsak ma niekto lepsie moznosti na SK, tak niet o com. Vacsina ludi, co odtialto uz odisla, boli ludia z fabrik, bez anglictiny. Ti, co maju naozaj dobru pracu, aj anglictinu, su stale tu, aj s detmi a aj napriek tomu, ze im chyba domov a rodina, neuvazuju o navrate. Vsetko je to velmi individualne. Ja tejto krajine vdacim za vela. A napriklad ja chcem, aby moje deti rozpravali anglicky, ale pre niekoho, ako si pisala, to moze byt matuce...podla mna nie je nic lepsie, ako dat dietatu original anglictinu, najma v dnesnom svete. Ale to som ja, zase myslim viac do buducnosti. Rovnake kulturne zazemie v skolke, hm, ja som prave rada, ze moje deti spoznavaju aj ine kultury, bezpochyby ich to obohacuje...ucia sa tolerancii, respektu...to hlavne na SK chyba, zial. ale suhlasim s tebou a aj som v predchadzajucom prispevku pisala, ze zakladatelka temy sa musi rozhodnut sama, tu si moze precitat len anse skusenosti a nazory, ale sama najlepsie vie, ako sa veci maju a sama si musi odpovedat, aka velka je ich tuzba po domove a aka velka je sanca, ze UK by raz mohlo byt pre nich domovom. A s tym zaloznym planom suhlasim, len si ho neviem velmi predstavit. Ak uz raz z UK odidu, bude velmi tazke sa vratit.
dakujem baby za vsetky prispevky, nezvladnem odpisat kazdej a jednej na kazdu otazku iba strucne odpoviem, ze ak sa budeme vracat na SK neutecieme odtial hned ale min. po 2-3 rokoch a pripraveny, ak ostaneme tak jednoznacne zmenit pohlad na Anglicko a zakusnut zubami a zit tu. 😉 dalsia vec chcela som pocut (citat) viac nazorov ale co mi to vsetko polopasticky vysvetlia 😉 obaja pracujeme vo fabrike takze ziadne specificke povolanie nemame, ale pozor nas plat nikdy nebol o minime ale ovela viac, k tomu zasadne pracujeme 40 h tyzdenne. Ja viem anglicky- dohovorim sa vsade nemam problem, horsie je to s mojim manzelom na nho sa jazyk nelepi rychlo. Ja mam vyhodu, ze mam skvelu pamat- fotograficku. 😉 este raz opakujem nikdy sa nevratim kvoli kamoskam, ale kvoli rodine- mojej a syncekovi, ze dam mu viac do vienka ako tu, a to nemyslim materialne. este raz diky za komenty
@zuska88 tiez mame vlastne byvanie, uz osmy rok
Hoci tu nepoznam vela Slovakov, ti, ktorych poznam, maju tiez vlastne byvanie alebo vlastne byvanie hladaju- 🙂 )
Takze sa to urcite da, hoci to nie je lahke, a urcite vlastne byvanie velkou castou prispieva k pocitu domova
baby a kolko vlastne stoji v UK vlastne byvanie?
@bridgetfidget
@wewerka01
@aliza
@wewerka01 a uvedomujes si ze v tej fabrike pravdepodobne aj budes navzdy robit? Alebo v nejaku podobnu pracu ktory normalny anglican ani neskusi robit?? To bol takisto jeden z dovodov preco sme boli za navrat na sr. Manzel zacinal ako umyvac riadu a vypracoval sa za 3 roky na sefkuchara!!!! Ano raketovy postup, to u nas vo firme dovtedy a asi ani potom nemali ale dalej uz ist nemohol, nemal experience, right education a podla mojho nazoru zavazilo aj to ze nebol anglican, ale to samozrejme nikto nepovie. Ja mam vs ale v uk mi je tak akurat na nic, nase vzdelanie je u nich neplatne, zacinala som ako casnicka a tiez som sa raketovou rychlostou dostala na poziciu asistenky generalnej riaditelky a z rovnakych dovodov ako manzel som ani ja nemohla ist dalej. Ja ani manzel nemame ambicie byt vo vrcholovych pozociach ale asi ako kazdy pracujuci clovek ccheme mat aspon aku taku sancu a moznost rastu, ucenie sa novych veci atd.,.. To nam uz nasa firma pre kroru sme obaja pracovali poslytnut nemohla a jedine co nam ostavalo zmenit zamestnavataela ale ako som pisala vyssie - zase by to bola pre anglicana podradna robota - fabrika, dokladac tovaru, catering a to samozrejme znamena aj pripadnu pracu na smeny, vikendy, sviatky, piatky....a takto sme my zit nechceli. Kym nebolo dieta nam to bolo jedno ci mame volno v sobotu alebo v stredu ale s dietatom a pripadnou skolkou, skolkou tak neviem ako by to bolo. Teraz manzel zaraba tak o 1/3 menej ale o 5 ho mam doma a vikendy su nase. To je len moj nazor a pohlad na vec, pisem ti len ako sme sa rozhodovali my s manzelom, co zavazilo pre a proti. Staleobaja hovorime ze keby sme tam mali normalnu pracu, nejaky office job, 9-5, vikendy volne a samozrejme rovnaky prijem tak to by bolo jedno velke plus pre uk ostat tam.
@stormie a co ti branilo si pracu v office najst? Keby si sa stale neporovnavala s anglicanmi a nebududoval si tak podvedome pocit menejcennosti, davno riadis team v nejakej kancelarii.
@stormie ked uz si bola tou asistenkou, mohla si pokojne hladat pracu asistentky a podobne v inych firmach, nerozumiem, preco by si sa vracala smerom dole k nakladaniu tovaru, ked uz si raz mala lepsiu poziciu. A to, ze si cudzinka a neprijalu by ta do dobrej pozicie ako argument neobstoji, ved v prvej firme ti to nebranilo v postupe?
@zuska88 UK je velmi siroky pojem, niekto tu uz pisal, ze v ich oblasti je to 100-400 tisic, vo velkych mestach alebo u obrovskych nehnutelnosti toto ide prudko nahor, aj oblubenostou lokality ceny rastu ( v dedinach a mestach s priamym spojenim do Londyna su ceny vyssie ako rovnake domy v mestach bez priameho dochadzania) a v Londyne najdes vsetko od spodnej hranice po vela-vela milionov libier, fantazii sa medze nekladu- zalezi od narokov a stvrte, v ktorej volis byvanie
@bridgetfidget v podobnych firmach by zase znamenalo iba catering a to ako som pisala praca po veceroch, vikendoch, sviatkoch a to pri dietati nechcem. Aj ked sme prisli na slovensko mal manzel moznost pracovat ako sefkuchar ale len koli 'normalnemu' pracovnemu casu zobral inu robotu za menej penazi. Ja som nepisala o tom ze by som isla smerom dole ale zase by som skoncila pri pre anglicana podradnej robote, sanca ze by som sa dostala na poziciu s pracovnou dobou po-pia 9-5 je skoro nula alebo by som zacinala s podstatne mensim prijmom a otazka je co by som vobec niekam postupila. V prvej firme mi to ze som cudzinka nebranilo v podstupe ale len do pozicie asistenky a ver tomu ze som si to oddrela viac ako ten asisten co nastupil po mne. A generalna riaditelka by som nebola, bolo mi povedana ze nemam right education pritom na sr mam skoncenu hotelovu akademiu a vs co bolo v konecnom dosledku viac ako college mojej generalnej a area managera. A este jeden priklad - kamaratka si v uk urobila nadstavbu uctovnictva, taky aky si robia anglicania ked chcu byt uctovnikmi, mala certifikat z anglictiny a vies kde skoncila? V mc donalde! Nikde ju necheli prijat. Aj ked si anglicania mili a prijemni ludia v niektorych situaciach ti proste daju pocitit ze ty tam nie si doma.
@zeriempizzu vid moj prispevok vyssie
@stormie uz rozumiem lepsie, no ta tvoja kamaratka mala smolu teda, ja mam jednu, co si robila uctovictvo popri materskej, a po roku a pol este ako studentka uz bola aj na pol uvazku zamestnana, tak som si myslela, ze uctovnictvo je ziadane. Uctovnici si tiez mozu vytvorit svoj vlastny business, chce to risk a drinu, ale podarit sa moze, mozno je to aj o tom, nevzdavat sa a verit svojim schopnostiam. Praca sa tazko hlada aj Anglicanom, tiez dostanu aj 30-50 negativnych odpovedi kym najdu jednu pozitivnu.....ano, su domaci, ale to im tiez neotvara automaticky dvere...
Co sa tyka hodin popri dietati, to je uz nieco ine, a chapem ze zmeny a vikendy idealne nie su a potom je to na preferencii rodica- tiez by sa mi nepacilo tak pracovat, ked raz budem mat deti
@stormie poviem to tak - kto chce hlada sposoby - a pri zivote v zahranici to plati dvojnasobne.
@bridgetfidget dobre pises 🙂
@zeriempizzu
@stormie
Ano, kto hlada, vacsinou najde. Dolezite je tu ale to, ze stormie to nasla na Slovensku, a ze su happy. Ludia sme rozni, aj preto je
@wewerka01 tazko radit, ale snad si sa tolkymi roznymi postojmi inspirovala 😉
@bridgetfidget suhlasim. Ale dovolim si doplnit ze mat ako hlavny dovod navratu domov to ze vonku ziju nevychovane deti alebo ze nikdy nebudem mat vlastne byvanie alebo ze nikdy nedostanem "nepodradnu" pracu (to je co?? Ziadna praca nie je podradna!!!) alebo nedaju mi office job lebo som cudzinka - to je blbost.
Navrat domov z potreby byt pri ostatnej rodine a pod - to chapem. Len to netreba zakryvat inymi nezmyselnymi dovodmi. Alebo potom staci napisat - neboli sme vonku uspesny, vratili sme sa. Ale kto si to prizna ze?
tyzdenne nechavat u GP 50-100libier?to su bludy.
@zeriempizzu co sa tyka ofice jobu, myslim, ze stormie mala na mysli hocijaku pracu primeranu jej vzdelaniu, kde su prijemne hodiny, 9-5 a dobry plat. Chapem, inak sa pozera na pracovne ponuky, ked sa planuje dieta, alebo ked je uz dieta/deti na svete, ale znova vyzdvihujem- toto nie je problem cudzinec/domaci- to je vseobecny problem v UK, kvoli ktoremu mnoho rodin ma opatrovatelky, ci su deticky v skolke od pol roka- maminy sa musia vratit do prace, lebo inak im to financne nevychadza (malokto sa vzda nadobudnuteho zivotneho stylu a zredukuje hypoteku/byvanie a ine vydavky), a v praci tazko povies sefovi, ze zrazu po rokoch uz nebudes pracovat do 6.30pm ale len do 3.30, lebo si potrebujes vyzdvihnut dieta.
HOCI!! uz par rokov maju zamestnavatelia zo zakona povinnost umoznit mamickam pracovat na polovicny/znizeny uvazok- samozrejme, vacsinou je nemozne udrzat si rovnaku poziciu, takze to znamena ina pozicia-nie vzdy na nizsej platovej urovni, ale nizsie ohodnotenie vyplyva z toho, ze zena pracuje 3 dni miesto piatich napriklad, ale ma viac casu byt s detmi.
Vsetko sa da, zavisi len od nas- kazdeho individualne- ktore kompromisy sme ochotni urobit, kolko energie vlozit do ktorej z moznosti- niekto sa natrapi, kym sa vypracuje v zahranici, ale navrat na SVK nie je prenho moznost, lebo srdce mu to tak neciti; niekto zas vidi odpoved v navrate, a fair enough, vidime aj z tejto temy, ze mnohym sa to uspesne podarilo....asi najlepsie je pocuvat srdce, a uprimne si zodpovedat, co nas urobi stastnymi- sorry za dlhsie vylevy, to bude tym uprsanym sobotnym ranom 😅
ahoj, ono sice hovoris ze vies ze budete za par rokov zivorit.. ale ked to pride, vas ten nedostatok penazi zomelie.. aj toto maj na pamati..
@zeriempizzu neviem ci si alebo si bola niekedy dlhodobo v zahranici, kazdy s tym mame ine skusenosti a aj to ze niekto bol v uk neznamena ze dopadol rovnako ako jeho sused.... Ja som len napisala moju skusenost. S tou podradnou robotou - precitaj si co som 2 krat napisala - pre anglicana podradna robota! Nie pre mna! Ja som aj na sr pocas vs robila ako casnicka a uz na strednej som si tak privyrabala. Ani jeden anglican, a to sa ich pocas tych rokov co som tam pracovala vystriedalo mozno 100, nebral pracu v cateringu ako svoju carieru, vzdy to pre nich bol iba summer job, work experience, potrebovali rychlo zarobit peniaze na cestovanie, vysli z college a nechceli ist na uni a samozrejme ze college im nedala ziadne specialne vzdelanie tak co isli robit ? - casnikov a kucharov! To nehovorim o ludoch co robili sice v cateringu ale pekne na headoffice alebo ako som pisala - generalny riaditel alebo area manager - ti to mali ako karieru ale ako som to uz vysvetlovala, tam by som sa nedostala a to mi bolo povedane, takze to nie je moj nezmysleny dovod. A viem ze takto to mali rovnako aj ostatni slovaci co som poznala - v skladoch, dokonca aj v tom blbom mekaci. Ale samozrejme netvrdim ze to tak maju vsetci...A co sa tyka toho byt v zahranici uspesny - co je pre teba meradlo? Peniaze, kariera alebo nieco ine? Ja s manzelom sme dosiahli najviac, opakujem najviac !!!! co sa u nas v company pre nas dosiahnut dalo, nadriadeni chodili za mojim muzom a dakovali mu za great job, to neprehanam - stal sa doslova legendou co sa tyka rychlosti prace! v tomto to beriem ako jednoznacny uspech. Ak su pre teba meradlom uspesnosti peniaze tak nejdem sa chvalit ale len ti objasnit, ze navrat domov nezakryvam svojim neuspechom ani v tomto smere - za 4 roky sme splatili hypoteku na 4 izbovy byt v Ba+ komplet prerabka a zariadenie, 2 auta, svadba v centre mesta pre 50 ludi (cenu radsej pisat nejdem) + nejake tie dovolenky vratane las vegas a new york....ja viem ze som vsetky moznosti v uk vycerpala na maximum a bud by som tam ostala a zila ako nizsia trieda a sem tam by mi dali este pocitit ze tam nie som doma ale samozrejme v niektroych veciach by bol moj zivot krajsi a jednoduchsi alebo som proste vytazila maximum co sa tyka financii, skusenosti aj pracovnych aj zivotnych, zbalila kufre a vratila sa na sr. Ano su tu veci co mi vadia a velakrat si hovorim zlate dobre anglicko ale zivot tam nastalo a s dietatom si predstavit neviem.
My sme v UK v Londyne 8 rokov ,prisli sme sem aj s terajsim uz manzelom ,ze len si trosku privyrobime na byt atd ze tak na max 3 roky ,a sme tu 8 a zatial sa neplanujeme vratit,narodili sa nam tu 2 deti ,starsi zacina v septembri skolu ,mame svoj vlastny biznis cize robime kedy a ako chceme ,ja robim len z domu skor papierovu robotu pre muzovu firmu kedze mladsi ma len 3 mesiace .
A dennodenne nam chyba Slovensko :(
A to nam je financne naozaj dobre,ale chyba nam rodina.
Mam tu mamku ktora tu zije s nami ,tiez tu pracuje.
Ale chyba mi to ze maly starsi syn tu nema bratranca sesternicu,ze sa nemozem len tak zobrat a ist si pozriet rodinu ,brata svagrinu atd,to je to co mi tu chyba.
Na slovensko chodime 2 x do roka na mesiac v lete a na mesiac pocas vianoc a noveho roka.
Vzdy sa nam zle odchadza zo slovenska spet do londyna ,sme hrozne citlivi aj ja aj manzel a vzdy nam velmi chyba slovensko,a velakrat rozmyslame o navrate,ale potom si vzdy uvedomime ,ze je to len akasi vidina,lebo dobre nam tam je ked sme tam na dovolenke,ked ideme kam nam srdce raci ,po vyletoch,kupaliskach,obchodoch,nakupoch atd,je nam tam dobre za peniaze ktore zarobime tu ,neviem ako by to bolo keby zarobim minimum na slovensku ,urcite by to nebolo take ako ked tam chodime len na dovolenky.Clovek nikdy nevie kedy urobi dobre,rodina nam velmi chyba casto si aj poplaceme ale ked sa vratime rodina nas zivit nebude !
@bridgetfidget si ma presne pochopila...
Co sa tyka socialneho systemu ohladom matiek a deti tak k tomu len tolko, ze na sr mamicky sice nadavaju na nizky rodicovsky prispevok ale len maloktora z nas si vie predstavit navrat do prace po 9 mesiacoch na materskej, v uk rodicovsky nepoznaju a ticho zavidia aj tych nasich trapnych 200 eur a moznost ostat doma s dietatom do 3 rokov...
Ja som doma 3,5 roka a urcite nezavidim ziadnych trapnych 200 eur ako tu spominate
@mirka007 mate ale vlastnu firmu a mas flexi pracu, co je pre mamicku vyborne; mnoho mamiciek ale vlastnu firmu nema..a tym je tazko ostat doma zadarmo ked do porodu prinasali domov peknu vyplatu, samotna materska je nic moc....co poznam dva pripady kedy su mamky dlhodobo doma- jeden par si to mohol dovolit a od zaciatku vedeli ze ona sa do prace nevrati, dalsej skoncila materska po 9 mesiacoch, bola v praci mesiac a dala vypoved. Nezvladla odluku. Prestahovali sa, uskromnili a su spokojni a stastni ( to su uz vyse tri roky a maju dalsie babo)
Takze da sa, ale je to zlozitejsie ako na SVK
@stormie je mi luto ze i napriek tomu ze si evidentne sikovna ze si v UK neskusila chytit sancu i inde, ze si dala odradit "nezmyselnymi dovodmi". Ale hlavne ze si stastna.
@bridgetfidget ono deti sa daju vychovavat i ked pracujes inac ako 9-5. Ved i na SK je vela zamestnani / povolani s pracou po nociach, sviatkoch atd.
Ja by som mohla menovat x prikladov, len treba chciet a skusit. Ono clovek nebude mat nikdy vsetko, zivot je o kompromisoch a ak sa najde zlata stredna cesta, vtedy je i spokojnost na kazdej strane.
@mirka007 myslim ze ziadna mama v UK nezavidi 200 eur mesacne, to je snad tak na plienky a mliecko pre babo. V Uk su ale zas ine moznosti - ale ked je rodina raz zvyknuta na 2 prijmy, ak nema na istu dobu pre vypadok prijmu nasetrene, mama musi spat do prace. Neda sa byt i doma 3 roky (nepracovat) i neprist o prijem. Ani na SK maminy nevyskakuju od radosti co s peniazmi pocas rodicaku.
Len netreba odsudzovat ten ci onen system, kazdemu podla jeho situacie a potrieb.

@vejula to zivorenie som myslela tak, ze ked porovnam hodiny, kolko stravi otec rodiny v praci na Sk a jeho zarobok k anglickemu otcovi na podobnej pracovnej pozcicii a celkovo tie moznosti, ako lacne oblecenie, hracky, elektronika a pod. tak na Slovensku je to neporovnatelne menej a ani zdaleka si ta slovenska rodina nemoze dovolit to, co ta anglicka. Ja som nepisala, ze vsetci zivoria. Tych, co ja poznam a sa maju dobre, tak vacsinou mali pomoc od rodiny, bud byt po babke alebo rodicia prispeli, robotu pomohli vybavit, dokonca aj skolu a podobne.. A tiez nechodime na drahe dovolenky, ani nebehame kazdy den po restauraciach, ci kazdu chvilu do kina, to som ani nikde nepisala, ale aj kultura nieco stoji, ked uz sme pri tom, vylety a tak a ja na tom nevidim nic zle, zobrat niekde deti. Proste nemusim ratat kazdu korunu a rozmyslat, ci si mozme nieco dovolit. Ja to nepovazujem za luxus, moj muz tvrdo pracuje a je adekvatne ohodnoteny, co nam umoznuje si dobre zit. Na Slovensku by sme pri takej istej praci zivorili.