Návrat na rodnú hrudu
Mile zienky, mam zmeneny nick kvoli tomu, aby ma znami nespoznali tu na MK. S manzelom riesime navrat na Slovensko z Anglicka ale nie hned. Ide o to, ze mam tu vsetko - pracu na stalo, manzel tiez (co nieje take jednoduche v dnesnej dobe) babatko na ceste, nejake uspory. O co ide? Chyba mi strasne rodina a citim, cim som dlhsie za hranicami tak rodina casom na nas zabuda. Tu najst normalnych kamaratov s ktorymi sa daju zdielat starosti a radosti sa proste neda, mam par kamosiek (Poliek) ale to mi rodinu nenahradi. Vlastne nic mi nenahradi bratov, sestry rodicov. Citim sa velmi opustena, taka sama. Nerozumiem tie zeny, co vydrzia za hranicami roky bez ziadnych rod. prislusnikov, tradicii, stretavania sa....................... Viem, na Slovensku je tazka situacia, slabe platy, tu zarabam 4 nasobok minima, ale ziadne peniaze mi nestoja za to, ze tu nemam kamosky, rodinu. Ako ste to riesili vy? tie co ste sa vratili resp. zostali tu? Na sk nemame ziadne byvanie, ale to by sme si kupili, aj ked viem ze na Sk budeme niekedy zivorit ale za to spokojny s rodinou. Ini ludia by neviem co dali zato aby sa dostali za hranice a ja uz cakam, kedy odtial vypadnem, i ked som na sk tyzden uz sa neviem dockat odchodu, ale prejde ma to po 2 mesiacoch......................... rodicia starnu, deti sa rodia, rodina sa pominie a nam to vsetko uteka pomedzi prsty ☹ sem poprosim vsetky nazory. Dakujem
Ja system vobec neodcudzujem ,to nepadli slova z mojich ust ze niekto niekomu zavidi 200 eur,ale druhej mamicky tu,ja som len na to reagovala
@bridgetfidget 🙂 myslim ze planovat treba, aspon nebudes zaskocena.
A niekedy je dobre kaslat na pocity a predstavy, lebo tie su subjektivne a mimo reality - ako pisali mnohe baby - cloveku chybaju kamosky, rodina, vrati sa a vsetko je uplne inac. Lebo kazdy ma svoj zivot a nic neostava rovnake navzdy. Ja teda skor planujem "rozumom" ako "srdcom" lebo z lasky sa nenajeme 🙂 a ked to vsetko dokopy i s nejakym tym kompromisom zamiesam, vacsinou to dava zmysel a clovek je spokojny. 😉 ale to nie je univerzalne pravidlo.
@mirka007 ja som akoze suhlasila 🙂
@stormie myslim, ze ti rozumiem. Tiez by som asi v UK nezostavala, keby sme mali pracu vo fabrike. To sa da, kym nie su deti. A jedno je tu fakt naprd a to, ze neuznavaju nase skoly. Prave som si dala porovnat moj VS diplom- ucitelstvo anglickeho jazyka a aj ked mi napisali, ze moj VS diplom je na urovni ich VS diplomu, ze aj tak moje jazykove znalosti nie su porovnatelne s ich GCSE (ako nasa maturita), nakolko ide o cudzi jazyk. Takze budem musiet zacat odzaciatku, kurzy a pod.... nejake uz sice mam porobene, len zial, GCSE som predcasne ukoncila, nestihala som pri detoch 😔. Chcela by som robit asistentku v skole, takze musim ist na to postupne, najprv asi Level 2, potom Level 3, prax v skole a podobne. Co som tym chcela povedat....ono da sa dorobit kvalifikaciu, to je v UK uzasne, ze v kazdom veku mas sancu a kurzov je tu milion. Jasne, ze jeden kurz nestaci, ale oni nadvazuju na seba a da sa dopracovat tam, kde chces, len musis vediet co a ako. Poznam tu vela uspesnych Slovakov, ci ucitelky v sukromnych skolach, ci dokonca riaditelku skoly, vela ich je uspesnych v roznych firmach a to az tak, ze platia detom sukromne skoly a podobne. Da sa to, len na to clovek musi mat cas a prostriedky a hlavne volu usadit sa v UK. Ale pokial pride do UK len za zarobkom, tak to je ina situacia, ine prirority. My sme prisli do UK zit, nie zarobit. Ja uz som sem s dietatom totiz prisla. Je super, ze ste si tolko zarobili a zabezpecili tak slusny zivot na SK a ani sa necudujem, ze ste nezostali v UK.
K tej materskej, tiez som tu tie zeny najprv lutovala, ze nemozu byt doma 3 roky,a le coraz viac som presvedcena, ze 3 rocna materska nie je dobra ani pre matky, ani pre deti. Presvedcil ma aj konik. 9m. je zase malo, mozno taky rok a pol -dva by bol optimalny. Anglicanky sa mi zdaju omnoho viac kludne a vyrovnane a naplnene, proste im nesibe z toho strereotypu, nie su na detoch tak choro zavisle..., tym, ze chodia do prace, tak sa aj realizuju, su v kolektive, maju hodnotu, kedze zarabuju a nemusia byt odkazane na vydelovanie od manzela alebo na sproste pripomienky typu, 'ja ta zivim' a podobne hrozy, ktore citam prave tu na MK. Su slobodnejsie a tym padom aj partnerske vztahy su pokojnesie, vyrovnanejsie, aspon co ja poznam. Aj deti sa mi zdaju omnoho viac samostatnejsie a pripravenejsie do zivota, necajaku na rodica, aby z anich vsetko riesil, vedia sa o seba same postarat uz dost v utlom veku (nemam teraz namysli asocialov a ich nevychovane deti). Ak by som mala fakt super pracu, ktora by ma bavila, tak by som zrejme isla v roku dietata na polovciny, ak by sa dalo. Ja osobne nepoznam matky, ktorym by bolo luto, ze nemozu zostat doma dlhsie ako ten rok (9 mesiacov platena + 3 mesiace narok na neplatenu). Je to velmi individualne, my ako jediny narod mame 3 rocnu matersku a naivne si myslime, ze len tak to je jedine spravne. je to len nas subjektivny nazor, kedze nic ine nepozname a kvalita matky sa urcuje podla hodin a rokov stravenych s dietatom a este aj podla dojcenia, najnovsie. Neverime, ze aj dieta, ktore je v jasliach od roka, moze byt vyrovnane a stastne. Moja dobra kamaratka isla do prace od svojich deti, ked mali len 3 mesiace! tiez som skoro odpadla a v duchu si myslela, ze ako to mohla...niektore su uz skoro dospele (ma ich 3) a su uplne uzasne, su uspesne vo vsetkych smeroch, vyrovnane, spokojne, rodicov zboznuju, maju s nimi super vztah, ziadni neinteligentni, zli , rozmaznani anglicania, ako tu niekto pisal. Nie je vsetko o kvantite...
@wewerka01 pises,ze nemas ozajstne kamosky v uk. a co tak skusit popracovat na hladani? a preco sa zameriavas len na polky? ak vies jazyk, co tak najst si nejaku anglicanku? mozno to je teraz tazsie, ale cakas dieta a popri nom si mozes najst tolko kamaratiek,ze ti smutno nebude. len s nim nesed doma. vsade v okoli najdes mother & toddler groups, prides tam medzi ostatne mamicky a ak nebudes sediet len niekde ticho v kute, tak casom tam budes mat vela kamaratiek. a to ani nehovorim o tom, ked zacne chodit do skolky a skoly.to zacnu pozvania na birthday party 😉 ja tu mam vela znamych, aj slovakov, ktori sice byvaju v inych mestach, ale navstevujeme sa dost casto. a potom tu mam par znamych irok, co poznam kvoli dcere zo skolky. aj ked uz nase dcery nechodia do rovnakej skoly, stale sa navstevujeme.
ak ale zvazujes navrat na slovensko, tak si musis uvedomit to,ze si bola dlho prec a dost veci uz budes vnimat inak ako pred odchodom. ja by som si na svk uz tazko zvykala. sice sa tesim na dovolenku,ze uvidim rodicov a znamych, ale po tyzdni mam uz chut sa vratit domov do irska. je to pekne, prijst na dovolenku, ale zit tam uz nie. prilis vela detailov, ktore mi vadia poskladaju mozaiku, vdaka ktorej navrat nezvazujem. napriklad pre mna je to neuveritelna byrokracia na uradoch. clovek si to nevsimne, kym to nema s cim porovnavat. dalej napr. policia a jej buzeracia. a celkovo milsi, pohodovejsi ludia. ako fajn, rodina a priatelia, ale ved nebudem cele dni zavreta len u nich. a v neposlednom rade su tie peniaze. ono ak mate uspory, tak super, ale jedneho dna sa minu a pride tvrda realita. cca polovica ludi, co sa vratila z irska domov, sa do 2 rokov vratila znova sem. takze zvazuj poriadne pre a proti.
@aliza k tej teaching assistant, ak mas za sebou kvalifikacie, ktore mas (aj zo Slovenska) mozes ist rovno na level 3- vlastna skusenost a nie je to nic hrozne, aj ked casovo narocne ( vacsinu vedomosti z vysky a popri dvoch detoch mas, takze studijne to pojde rychlo)
Ja som sice diploma zatial karierne nevyuzila ale raz sa mi mozno zide, ked pridu deti a budem hladat zamestnanie menej narocne na cas (aj ked toto je tiez diskutabilne, zavisi od skoly)
@bridgetfidget ved to mam aj v plane, ist rovno na level 3, len si to musim pozistovat. Syn zacal v septembri skolku na 3 dni, tak som este zostala doma, kym si zvykne, ale od januara ide na 4 cele dni, takze mam cas ist na 'placement', mozno aj v skole mojich deti, co by bolo najidealnejsie. Na level 3 uz musim mat za sebou zopar mesiacov praxe, ze?
@aliza a este ma napada, ze po novom sa robi aj vseobecne minimum k level 3, kde je matematika a anglictina povinna automaticky k childcare, ak tym prejdes, prirovnava sa to k GCSE a dalsie jazykove skusky robit nemusis. Funguje to asi rok takto.
Predosly prax mat nejaku musis, ale uznava sa aj materstvo. Pocas studia je prax povinna, zvysili hodiny, myslim ze je to teraz 30, ci je dost, ci v skolke, skole alebo sukromne opatrovatelstvo alebo u childminder- este mam pocit ze su moznosti praxe aj v nemocnici ako pomocnik health visitors, ale neviem naisto.
Praxovat v mieste, kde su tvoje deti znie ako uplne skvela moznost.
@bridgetfidget diki za info, uricte sa do toho pustim.
@ritusuk jasne, viem ze je to siroka otazka, a taku odpoved som aj ocakavala...ale nemyslela som rent, ale vlastne byvanie...o podnajme mam aku taku predstavu, kedze som zila v podnajme v Londyne....mala som na mysli ci si moze aj Slovak z bezneho platu kupit vlastnu nehnutelnost...myslela som tym beznu rodinu, hruby priemer...napriklad, u nas v malom meste s cca 30tis obyvatelmi, stoji dvojizbovy byt 1,2 az 3,5 miliona korun (resp- 40 - 117tisis Eur)podla lokality a dajmetomu novostavba 4izb. domu 200tisic a viac...chcela som len porovnat kolko musime zarobit tu na SK a v UK aby sme si mohli dovolit kupu vlastnej nehnutelnosti...nevies aka by bola cena dajmetomu toho 4izb bytu v centre ktory mate v podnajme? Lebo najomne mate za super cenu, v BA by to bolo viac...
@zuska88 zvazovali sme kupu,ale mame tri male deti a to chce dom,byt bol nudzove riesenie (predtym sme mali 5i dom+zahrada za 500) a ponukli nam ho tusim za 110tisic libier.
Nasi predali 4i prerobeny byt v BB kraji za 20.000eur (okres VK) a kupovali za 50tisic novostavbu (LC),v nasom meste sa da kupit velmi skaredy dom v zlej stvrti uz od 40tisic libier,tu velmi zalezi prave na tej stvrti,s rodinou uz asi nepojdes do lokalit,kde je 90% moslimov,romov,ciernych atd.tie slusne domy vsetky zacinaju od 100tisic,co nie je zla cena podla mna
suhlasim s tym, co pise
@aliza
a este dodam. Ja sice nezijem v UK ale v Kanade, ale podstata je ta ista, som v zahranici, bez rodiny, bez kamaratov zo Slovenska ...
Tak ako aliza, my sme tu s manzelom nesli na zarobky, ale zit, takze predtym, nez sme zdvihli kotvy, sme si to dobre premysleli, nastastie doteraz sme nemali dovod lutovat. Pre vacsinu rodiny a kamaratov sme "zisli z oci, zisli z mysle", ostali uz fakt len ti najernejsi a najblizsi a s tymi sme v kontakte cez Skype, email, FB.
Domov je tam, kde si ho vytvorime, nevytovri nam ho nik za nas, ja tu nezijem, ako na navsteve, ale ako doma. Mame normalne zamestnania, ziadne pomocne prace a vsetko, co patri k zivotnemu standardu v ekonomicky vyspelom state, mame tu novy okruh kamaratov, deti su tu doma, SLovensko je pre nich len krajina odkial pochadzaju rodicia. O tom, ako si tu zijeme radsej moc tym na Sk nerozpravam, lebo rekacie su asi ako pozna @ritusuk - chvalime sa, sme materialne zalozeni, nie sme hrdi slovaci .... alebo typu @vejula, nam je tu na Sk dobre a tesime sa z toho mala, co mame, nepotrebujeme ako vy drahe dovolenky, drahe auta, chodenie po restauraciach, mame ine hodnoty. Ja uz nikomu nevysvetlujem, ze tieto veci pre mna nie su luxusom, ale normalnym zivotnym stylom, som vdacna, za to co mame, ako a kde zijeme ale nemienim sa pred ludmi na Sk za to hanbit, ani si koli tomu sypat popol na hlavu, Mna napriklad nebavilo na SLovensku vecne vsetko v obchodoch preratavat, na vsetko setrit, nemoct si nic dovolit, nic si dopriat, ist na dovolenku maximalne raz do roka a popritom na takyto zivot svorne s kolegami v praci, ci s kamoskami pri kave nadavat, ake je vsetko na prd, ak toto niekoho bavi a paci sa mu takyto zivot prosim, kazdy ma ine predstavy o zivote. Ja som chcela svoj zivot zit a nie prezivat a uspokojvat sa s tym, ze v Somalsku sa maju horsie.,,,,
Jedno ale chapem, ak niekto ide do zahranicia len zarobit kdesi v tovarni na byt na Slovensku (v zahranici sa deli o izbu s dalsimi podobnymi a otrha si od ust, len aby co najviac nasetril) a nema vacsie ambicie, tak prosim, kto isiel ale do zahranicia za lepsim zivotom, lepsou pracou a zvykol si na lepsi zivot, iny zivotny styl, ten sa len tazko usadi niekde na SLovensku. Z ludi, co poznam, co odisli nazad na SLovensko, ci do Ciech sa drviva vacsina po case vratila, poznam len par pripadov, ktori ostali, ale boli to ludia, co sa tu nedokazali presadit a robili za malo penazi ... Kto si raz vybuduje zazemie v zahranici -dobra praca, financne zabezpecenie, narodia sa im tu deti, ten to len tazko opusti a uz vobec nie preto, ze na SLovensku ma kamaratov s ktorymi chodil do skoly v 4. triede zakladnej, ci sedel v spolocnej kancelarii 5 rokov..
Prestahovanie sa do inej krajiny je nico tak vysoko indivudualne, ze v tomto zakladatelke temy nik neporadi, pribehy o tom, ako sa niekto vratil a je mu na Sk dobre, ci ako sa vratil a nie je mu dobre pri rozhodovani podla mna nepomozu, treba sa rozhodnut s partnerom (manzelom) , vsetko dobre premysliet a potom konat, vzdy sa da vratit nazad, I ked to moze znamenat navrat do uplne inej situacie ....
@sisaka dakujem za podporu 😉, uz som sa pomaly zacala citit previnilo, ze som total materialista, ktory vie dat detom len kino, restauraciu a lacne hracky. Kto nezazije, nepochopi, zial. Ja som si na SK zazila vsetko, aj bohatstvo, aj chudobu, aj podnikanie, aj normalnu pracu...a vzdy som preratavala kazdu korunu a vela veci si nemohla dovolit. Som stastna, ze uz toto robit nemusim a je mi luto, ze si niekto mysli, ze ak detom nekupujem oblecko zo sekaca, ci z bazara, tak som len obycajna materialistka a nedajboze kupit nieco znackove (bolo tu vela takych tem). Obnosene satstvo som nekupovala, ani ked som nemala co do ust. Ale uz aj to je na SK norma, je to praveze 'in', kupovat sekacove oblecko, uz sa pomaly zase clovek musi hanbit, ze detom kupi to, co sa mu paci lebo skromny, dobry, charakterny clovek predsa vystaci aj s vyzmolanym obleckom po niekom. teraz nechcem nikoho urazit, naozaj, ale u nas sa ta hranica nebezpecne posuva....To je o tej sebahodnote, a my s tym ako narod mame problem. My sa uspokojime s malom a este z toho urobime cnost...a kto nerobi ako my, tak ma zakonite zle zivotne a moralne hodnoty. To teraz pisem vseobecne, nenarazam na nikoho konkretneho 😉 .
@monika15 Ďakujem, no písala som realitu, čo som prežila.... 🙂 aj pekné aj smutné
@danielle37 Presne... Vela ludi to tak nevidi, ja som sa tiez raz rozpisala ze ako tu je, ale vies hned to bolo skritizovane .... hrde slovenky su vsade.... kazdy zaziva vsetko inak.... Ja som tu uz 12ty rok, keby som mohla v momente sa balim a idem spet na Sk, ale zial sa neda. Mame tu kamratov aj rodinu, ale neni to ono. Doma je doma. A hlavne ked idu vianoce... je to najhorsie.
@monika15 smiem sa spytat, co ti brani odist, ked po tom tak velmi tuzis? Z tvojho prisevku citit, ze by si bola ovela stastnejsia na Slovensku, a akoby ta v UK niekto nutil ostavat ☹ davas za pravdu danielle, ale ona sa predsa vratila a zvladli to, tak preco nie ty?
@bridgetfidget ja nie som v UK 🙂))
ale som za oceanom 🙂 mam tu mm a syna... a na sk som nikdy nerobila sla som tu mesiac po maturach....
nehovorim ze je tu velmi zle ale nejako sa neviem odviazat hehehe 🙂)))))
@sisaka ano dovolenky, auto a podobne by nemali byt luxus ale normalny standard. O restauraciach ani nehovorim, ved sa tam dennodenne stravuje vacsina Slovakov. Ale ved u nas to tiez tak je, ci? Vacsina mojich znamych zije takyto normalny zivot tu na Slovensku, maju vlastne auta, dovolenky v zime, v lete, niektori vlastne byvanie, ini hypoteku...ziadne zivorenie...neviem som sice zo zapadneho Slovenska, viem ze su rozdiely voci vychodu a zapadu (nemyslim tym Bratislavu a ostatok) ale naozaj sa tu na Slovensku zije az tak zle? Ja mam zase opacnu skusenost...vsetky moje kamaratky alebo znami sa zo zahranicia vratili akonahle sa naucili jazyk, usadili sa tu a vedu stastny a plnohodnejsi zivot. Vlastne len jedna ostala, ale ta sa v UK vydala (nie za Slovaka)...ale pravdu mas, ze zivot za hranicami , respektive navrat na Slovensko je cisto indiuvidualna vec...kazdy ma ine priority, vie co je pre neho najlepsie a diskusia na fore mu moc v rozhodovani nepomoze...100ludi 100 nazorov...
My sme sa vratili len z BA kvoli manzelovi., tiez mu chybala rodina, kamarati. No neviem, s rodinou sa sice stretavame ale ti kamarati, nikto nema cas, kazdy ma svoj zivot. Teraz som na materskej., tak sa snazim navazovat nove kontakty, lebo s tymi povodnymi je to bieda. Z roboty mi nikto neodpisal ani na vianocny pozdrav. ☹
ja som zila v UK strasne davno , to sme este neboli v EU 😀 takze pri rozhodovani ci ostat tam ci ist spat, vyhralo Slovensko - predsa len, robit nacierno casnicku, upratovacku, nany, ci vo fabrike sa mi nechcelo. 😝
Postupne sa mi povracali domov aj vsetky kamosky, ostali len tie s anglickym priezviskom. Mali to lahsie vo vsetkom. Ak zvazujete navrat spat, pozri si ponuky prace na profesia.sk - ake mate moznosti najst si pracu vzhladom na vzdelanie a prax a aky plat za to mozes ocakavat. Len ti mozem povedat, ze anglictina mi vzdy pomohla a pracu som si nasla vzdy - aj ked aj VS je vyhodou. 😉
@cikyta ten clanok vobec nezodpoveda realite, je tam dost bludov, pri ktorych sa mi zvysuje adrenalin, nazory chalana by ma od navratu na Slovensko teda urcite skor odradili 🙂 takze asi je to naozaj vsetko individualne
@monika15 v principe je jedno, ako daleko si, ak zijes mimo, zijes mimo. Prekvapuje ma, ze ta to tak velmi taha na Svk ked ocividne mas zazemie a rodinu niekde uplne inde. Nehovorim o obcasnej clivote, to dolahne na kazdeho obcas, ale z tvojho predosleho prispevku bolo citit silnu tuzbu vratit sa a lutost, ze je to nemozne (mozno som to zle vycitila 😀
@bridgetfidget a mne sa zase zdá velmi reálny 🙂 kolko ludí, tolko názorov 🙂
@wewerka01 ufff, je to tazke. ale ver mi, ze to vase dieta bude mat lepsie ked bude zit v uk. /do buducna/ bude nadupane anglinou, lepsia skola /si myslim/
my tak odolavame tiez. ale my byvame len v hainburgu. je to 10 km od ba a tiez mi chybaju. a to sme kazdy vikend tam. tu som sama, nemam kamosky tu, pre rakusakov sme odpad, ale jedine co ma tu drzi je fakt, ze dieta mi keca nemecky a budu tu chodit do skoly. potom stredna skola snad vo viedni atd.

@zeriempizzu to je pravda, ale clovek vacsinou robi kompromisy len ak vsetky ostatne okolnosti su idealne. Ked sa citim cudzo a viem, ze inde mi bude lepsie, sla by som do toho 'inam', kde viem, ze spokojna budem a aj kompromisy sa mi budu lahsie robit
Jasne, ze deti sa davaju vychovavat rozne, ide len o to, na ktore kompromisy ako rodicia pristupime a ktorymi hodnotami pohnut nechceme
Osobne mam plan A,B aj C pre seba, po materskej, ale kedze to nie je aktualne, neviem s urcitostou povedat, ake kompromisy urobim ja