icon

Návrat na rodnú hrudu

wewerka01
2. jan 2014

Mile zienky, mam zmeneny nick kvoli tomu, aby ma znami nespoznali tu na MK. S manzelom riesime navrat na Slovensko z Anglicka ale nie hned. Ide o to, ze mam tu vsetko - pracu na stalo, manzel tiez (co nieje take jednoduche v dnesnej dobe) babatko na ceste, nejake uspory. O co ide? Chyba mi strasne rodina a citim, cim som dlhsie za hranicami tak rodina casom na nas zabuda. Tu najst normalnych kamaratov s ktorymi sa daju zdielat starosti a radosti sa proste neda, mam par kamosiek (Poliek) ale to mi rodinu nenahradi. Vlastne nic mi nenahradi bratov, sestry rodicov. Citim sa velmi opustena, taka sama. Nerozumiem tie zeny, co vydrzia za hranicami roky bez ziadnych rod. prislusnikov, tradicii, stretavania sa....................... Viem, na Slovensku je tazka situacia, slabe platy, tu zarabam 4 nasobok minima, ale ziadne peniaze mi nestoja za to, ze tu nemam kamosky, rodinu. Ako ste to riesili vy? tie co ste sa vratili resp. zostali tu? Na sk nemame ziadne byvanie, ale to by sme si kupili, aj ked viem ze na Sk budeme niekedy zivorit ale za to spokojny s rodinou. Ini ludia by neviem co dali zato aby sa dostali za hranice a ja uz cakam, kedy odtial vypadnem, i ked som na sk tyzden uz sa neviem dockat odchodu, ale prejde ma to po 2 mesiacoch......................... rodicia starnu, deti sa rodia, rodina sa pominie a nam to vsetko uteka pomedzi prsty ☹ sem poprosim vsetky nazory. Dakujem

Strana
z6
bridgetfidget
6. jan 2014

@cikyta suhlasim s tym, ze kazdy ma iny nazor, vyjadrila som sa podobne, ale fakty sa vymysliet nedaju (zakaz zbierania hribov, splhania po stromoch, dokonca nemoznost objednat 'double' to su vymysly...a dalsie veci ako okrem 'centier' tu nie je zivot- je, len tu musis chciet naozaj zit 🙂 , a political correctness- to je o tolerancii, na tom naozaj nevidim nic zle- skor by jej viac bolo treba na Slovensku, to vnimam vzdy, ked sa na par dni vratim....na cenu ubytovania sa ani nevyjadrujem, ziadna konkretnost len bludna suma 😒

toto nie je utok voci tebe ani nikomu inemu (to len aby si to nezobrala v zlom), len trochu z inej strany, nedalo mi neukazat druhu stranu mince

monika15
6. jan 2014

@bridgetfidget dobre dobre si to vycitila 🙂)
fakt keby som nemala mm a syna tak som spet urcite 🙂
mam tu skoncene kurzy, skolu, English v malicku takze verim ze by som si nasla dobru robotu
ale vies to tie moje depky vzdy na vianoce hehehe 🙂) ked vidim ako sa schadza rodina atd.... no to mi
strasne chyba ;(((((

aliza
6. jan 2014

@cikyta to, co ten mlady popisal, su total bludy! 😠 mlady studentik, co toho v zivote prt zazil, si dovoluje komentovat nieco, o com nema ani paru.....ved ked sa na Slovensku zije tak stastne a Slovensko je podla neho zaslubena zem, tak preco nestuduje tam? ked v UK je vsetko zle? 😕. Fakt nerozumiem....nema rodinu, nepracuje tu, tak o com toci? mlady ma obycajny kulturny sok, nic viac 😀 ..... Ja teda vobec nemam pocit, ze je tu zivot obmedzovany, regulovany, kontrolovany a vonkoncom nie je nudny! moje deti bezne splhaju po stromoch, splhaju aj anglicke deti a ziadna socialka nestriehne za stromom. Ze deti cakaju na pracujuceho rodica...magor...a slovenski rodicia akoze nechodia do prace? no to su mi novinky....vidno, ze nema rodinu a nemusi ju zivit, zrejme este zivia rodicia jeho, kedze tu sa za vysku platia ine sumy....a opisovat Slovensko, ako nejaky raj, kde su ludia dobri, neskazeni, jedini s ludskou tvarou a ako sa na SK zije dobre a stastne....no ano, ked som ja bola na VS, tiez bol zivot krasny 😀. Nie, to co pisal, rozhodne nie je realita. Jasne, nemusi sa kazdemu v UK pacit, ale ved nikoho tu nasilu nedrzia, ci? komu krajina nesadne, moze ist predsa domov a nie vypisovat taketo blbosti.

cikyta
7. jan 2014

@aliza ja poznám osobne pár ludí, ktorí tam boli a článok mi iba potvrdili.

aliza
7. jan 2014

@cikyta a co ked poznas? zila si tam? co je to par ludi? 'par' ludi tu v UK je aj maximalne spokojnych, takze? kto ma pravdu? Uk je velmi specificka krajina a diametralne odlisna od Slovenska, od nasej kultury. Niekto si zvykne rychlo, niekto pomalsie a niekto si nezvykne vobec. To ale neznamena, ze v UK je vsetko zle, ako to opisal ten mladik s minimalnou skusenostou. Tak, ako nie kazdemu sadne Amerika, Australia, ci Svajciarsko, tak je to aj s UK. Ja by som mohla podobny clanok napisat na SLovensko, co vsetko je tam zle a bolo by toho hodne 😒 a urcite by mi 'par' ludi dalo zapravdu, tak ako by 'par' ludi Slovensko obhajovalo....boli by to iba nase nazory, pocity, nie realita, chapes?

cikyta
7. jan 2014

@aliza čo si taká uštipačná ? A čo ked som tam nežila ? Nemusím si osobne všetkým prejsť, aby som uverila 😉 Koniec.
Ako v reále, tak aj tu na konovi su ludia za aj proti. To je celé.

veva123
7. jan 2014

@aliza podobne, cudujem sa, ze v dnesnej dobe existuje este clovek, ktory Slovenko opisuje ako nieco uzasne... 😀 pri sucasnej vlade a celkovej situacii tu. Uzasna je akurat tak v tom, ze k alkoholu sa skutocne dostane kazdy, vratane deti... ked sa sem chlapec vrati s vysokou skolou a bude sa chciet zamestnat a zivit rodinu, tak narazi kosa na kamen 😀 a moze mat titul aj z Oxfordu aj Harvardu aj neviem odkial. ako jedna vec je, ze ked tu ma clovek rodinu a je rodinne zalozeny, potrebuje sa navstevovat so surodencami, rodicmi, kamaratmi atd., tak OK, beriem to, ze tuzi po tom zit na Slovensku a nestoji mu za to ani lepsi zarobok. Kazdy sme iny... Ale na Slovensku to stoji za velku viete co a vyzera to tak, ze uz bude len horsie...

aliza
7. jan 2014

@cikyta aha, cize ty vies presne, ako sa zije v UK, dokonca to vies lepsie, ako my, co tu zijeme 😀....to nemyslis vazne 😕

cikyta
7. jan 2014

@aliza tebe o čo ide ? Kde to píšem ???
Verím tomu, čo mi povedali reálny ludia, ktorí žili v UK a článok schválili.
A TO myslím vážne 😉

Koniec 🙂

Zakladatelke som sa vyjadrila

slnieckko
7. jan 2014

@wewerka01 asi presne viem ako sa citis, mam podobne ba az rovnake pocity ako ty len s tym rozdielom ze niesom v zahranici ale sme sa s mm prestahovali z vychodu na zapad... kvoli praci, financiam ako inac, ale vsetko co popisujes je u nas tak isto. vyssi standard, vyssi prijem, veci ktore su pre ludi doma luxus su pre nas normalne, nemozeme si dovolit rozhadzovat kade tade to netvrdim ale mame tu ovela lepsi zivot co sa materialnej a financnej stranky tyka. samotu som pocitovala odkedy sme sa nastahovali, nove kontakty sme navazovali v podstate vacsinou v praci, ako som na materskej velmi ma to ubija som uplne sama, tazko mi nadviazat nove kontakty a dolieha to na mna. ako sa nam narodil maly citim to presne tak isto ako ty, chyba mi rodina a priatelia je mi luto ze bude sam, ako cudzi... ked prideme domov vidim ako okolo synovca kazdy skace a venuju sa mu, nas take nepozna a ak tu ostaneme ani poznat nebude. je pravda ze znami si idu svojou cestou a ako pises ak sme doma 2 tyzdne uz sa mi chce vratit naspat, ale po chvilke mi to zacne zas chybat. viem ze si situaciu doma idealizujem a keby sme sa vratili tak by nam vsetci netancovali okolo zadku, ale lepsie je stretnut sa hoci raz za 2 tyzdne na kavu ako raz za pol roka. my sme tu v najme tiez 6 rokov, stale sa nevieme rozhodnut kde zakotvime aj ked najom tu platime vyssi nez niektori ludia hypoteku aj to ma stve ze doplacame na to ze sa nevieme rozhodnut a tak platime uz roky... rozum kaze jednoznacne ostat tu, bolo by to lepsie pre maleho aj pre nas z financnej stranky ale mame s mm silne rodinne vazby a tazko si predstavit ze maly o to vsetko pride a bude len cudzinec ktory dojde na prazdniny ☹ tiez sa neviem rozhodnut a viem ze budem lutovat aj ked ostaneme aj ked sa vratime, vsetko ma svoje pre aj proti.

keenfan
7. jan 2014

@sisaka
@aliza lepšie by som to nevystihla..úplný súhlas 🙂

mims
28. okt 2014

Ahoj, vratili ste sa na Sk alebo este stale zvazujete? ako to dopadlo?

wewerka01
autor
18. jún 2019

Ahojte po vyše 5 rokoch! Spomenula som si na MK po 3r že už dávno som tu nebola......napíšem všetky názory do bodov keďže je toho veľa. 1. sme ešte v Uk, lebo sa nám darilo a stále ma prehovárali na Sk, že sa nevracat. 2. skúsila som žiť raz 2m ( celé leto) a raz 2m v zime s malým a mužom na Sk ( nebolo to podľa predstáv a vznikla vždy ponorka s rodinou) 3. pokúšali sme sa kúpiť dom ale nedali nám v Uk úver keďže som bola na materskej ( chvalabohu, dom predrazeny, ďaleko všade) 4. o rok neskôr 2015 sme našli dom snov, kúpili, v dobrej lokalite za dobrú cenu. Všade sa dá ísť peši...škola, obchody, práca. 5. mala rástla a ja som sa zmenila, môj pohľad na vec, že ostať tu na stálo a žiť. Veľa ľudí som spoznala, ale aj stratila. Každú nedeľu za posl.5 rokov som preplakala - samota.A tu je pes zakopaný.Za 5r som skúšala ľudí kontaktovať, prihovárat sa, stretávať sa cca raz za mesiac, ale zvyšok mesiaca čo so mnou? Chodila som aj na Ang.kurz sa zdokonaliť.Povedala som si keď nemám známe matky s deťmi do 3r malej, tak v škôlke isto budú......neboli....teraz škola....nie sú, chodím tam jak mumia, už nemám chuť, ani sa s niekým rozprávať lebo je to iba na otazkach typu: how are you? A každý ide svojou cestou. 6. každý v zahraničí žije typom: dom-práca a osamote.Ale za peniaze si urobím program veď prečo nie.....bowling, playzony, výlety, parky kde za každú blbosť pre decká pýtajú nehorázne peniaze....iba Zoo £30..... to nepíšem o kolotococh aj £100 ..... 7. moja rodina je tak naviazaná na život na Sk že tu nikto nechce prísť ani na týždeň. 8. obaja pracujeme málo- máme veľa voľného času....ja robím 20h, muž 30h.....nevyhovujú mi smeny aké robíme (víkendy a noc) 9. začínam mávať depresie, nič ma nebaví najmä z počasia. Suhrn: rozmýšľame sa vrátiť na Sk s tým že budeme bez pôžičky, novšie auto a konečne tráviť čas aj s rodinou....guláš partie, grilovacky, narodeniny. Malá so sesternicami a bratrancami v kontakte a hlavne pokoj na duši, že som za 10r dokázala to, čo by mi trvalo celý život na sk. Ale Sk je Sk. Tu sú všade zákazy, príkazy, nariadenia, žiješ podľa systému.Na sk kvalitnejšie domy ( byvame v novom v uk), veľké záhrady, krásne výhľady. Slnko každý deň, lepšie vyžitie pre deti...o strave v školách sa ani nevyjadrujem....PS: Na Uk nenadavam, nesťažujem sa ale myslím že je najvyšší čas odtiaľ vypadnúť.V najlepšom treba skončiť.

wewerka01
autor
18. jún 2019

@mims ešte stále sme v Uk

wewerka01
autor
20. jan 2020

Caute zienky. A mame dalsi rok. ...my stale v UK ale uz sa hodlame na odchod v roku 2021....Co to sa pomenilo na Sk aj v UK. Malej skola v UK nejde. ..ja uz ani nekontaktujem nikoho ohladne stretnutia. Plus do skoly pre malu ako mumia, len preto ze musim....UK mi strasne vela dalo materialneho ...skor viac prazdnoty ale idem dalej a ponaucenie do zivota mam : nikdy sa nespoliehaj na cudzich ale rodinu, nedavaj do cudzich ludi vela, lebo stratis viac -pokoj a zdravie. Uz mam pokrk samotnych matiek, feministiek a nudy....chcem uplne nieco ine ako trcat UK

wewerka01
autor
20. jan 2020

@mims sme este v UK ☺ ale Uz onedlho padame odtial cca max.1 rok

mims
21. jan 2020

@wewerka01 my uz skoro pat rokov na sk

Strana
z6