Nechali by ste si preplatiť škody?
V rámci prázdnin k nám prišla na pár dní mužova sestra s rodinou ( muž a dve deti) , zajtra odchádzajú a ja rozmýšľam, či jej slušne navrhnúť , že by mohla preplatiť aspoň časť toho čo jej syn poničil. Je to malý kazisvet , robí zle a veci ničí naschvál. Čalúnenú posteľ opluľ sladkou vodou, musím to dať vytepovať, z jedálenskej stoličky pre bábo odlomil koliesko, do zrkadla v stavanej skrini hodil kovové auto a rozbil ho, budeme ho musieť vymeniť.Hračky staršieho syna môžu ísť akurát tak do koša. Z Avengers postavičiek obtrhané ruky, lego postrácané kade tade , knihy dotrhané, akože hrôza... Človek ho aj napomenul, ale on absolútne nereaguje, keď som bola doma tak sa ešte ako tak správal, ale keď som odišla a zostali tu sami tak som po príchode len rátala škody 🙄. Muž to s nimi nevyskytuje, keďže nie je doma a mne je to aj trošku trápne, ale ozaj toho veľa poničil.
@aliziana ďakujem, to mi uniklo. Tak veľká chyba nechať v novom byte cudzích ludi (videli sa 2x) s malými deťmi
Áno, poslala by som im bločky. Takto by som in dala nahradiť všetky škody.
Nebudú kompletní. Keď žijú v zahraničí, biedu netru a zrejme majú všetkého prebytok, keďže so nevedia vážiť ani cudzie. A pomoc všeobecne
Ja by som s nimi skoncila raz a navzdy, proste by uz k nam neprisli, ak by muz nebol doma. Okrem toho pises, ze ziju v zahranici, tak predpokladam, ze nemaju ziadnu financnu nudzu a bez debaty mali sami od seba skody nahradit. Keby mali nejaku sebareflexiu, tak to bez debaty zaplatia uplne sami od seba, resp. povedia, ze ich to mrzi a nech posles blocky/faktury a oni to samozrejme zaplatia. Tvojmu synovi samozrejme vykompenzuju vsetky drahe hracky, ktore ich syn tiez ponicil.
Lenze bohuzial niektori vyznavaju styl "moderna vychova" ze dieta si robi co chce a co uzna za vhodne, ziadne usmernovanie zo strany rodicov. Podla niektorych je takato volna vychova super, lebo dieta predsa nemozu obmedzovat. Tak tuto je to vidiet v plnej krase.
No ja sa nestíham čudovať. Pod zem by som sa prepadla, keby toto moje decko stvára na návšteve. Určite by som preplatila škodu. Hlava mi to neberie, že ani mu ani bu.
Áno žiadala by som,aby to preplatili. Hanba nehanba, peniaze ti asi nepadaju len tak z neba..
@januska12323 ja suhlasim s januskou, ked niekomu nevadi, ze rozbiju zrkadlo v skrini, tak asi sa tych penazi nedočkaš. Ked vychovava svoje decko, ze skla rozbijat v cudzom byte je ok, su to len veci, verim, keby ti podpalili polku bytu, tak ti poradia obratit sa na poistovnu.Nemaju žiadny chochmes, ich dieta ide v ich slapajach, hanba žiadna, tak uvidiš velke kulove..
Mne to raz tetka vyviedla, boli sme na navšteve, ked som bola mala a zabudli tam moju tašku so zakuskom a najoblubenejšou hračkou.Ked sme prišli nabuduce, samozrejme zakusok zjedeny a novy macik ohryzeny, a zničeny, jak keby bol 50 rokov použivany.Celou cestou som revala ako pavian, doteraz nechapem, ze niekto považuje normalne ist do cudzej tašky, použivat cudzie veci a vratit ich v hroznom stave a považovat to za normalne, ani mu ani be, ani sa neospravedlnit. Rozum sa mi nad tym zastava, už vtedy mi to prišlo chore.Keby mi niekto zrkadlo na skrini rozbil, taky cirkus by som narobila, to ti garantujen, ze sami by sa pakovali este v ten deň..A nie este po špičkach okolo nich chodit a rozmyšlat, či im dať niečo preplatiť
A mama vtedy chcela byt za peknu a tete a bratrancovi nič nepovedala.A neskutočne ma to nasralo vtedy, to si pamätám..Aj tento mamin postoj akoby sa nechumelilo
Ako sa vraví za dobrotu na zobrotu. Nič nepýtaj, oprav na vlastné náklady a nabudúce ich znova pozvi len nech je pokoj v rodine 🙈
Mala si byť asertívna a riešiť to hneď keď zničil prvú vec. Mater by to platila alebo sa pakovala. Všetko zničené nafot, aj hračky aj knižky a pekne s blockami za nové zariadenie a synove hračky pošli švagrinej s číslom účtu a celú rodinu na kópiu nech má madam hanbu a nech ostatní vedia že ich nemajú pozývať.
Urcite by som.sa neponizovala pytanim.penazi od nich!Ale.viac by k nam na navstevu neprisli a keby sa pytali preco tak preto,ze vas mrzelo kolko veci ich syn ponicil a vlastne to nikto ani neriesil.
sami mali ponúknuť peniaze aspoň za to zrkadlo. Ja by som len tak medzi rečou alebo keď zase niečo zničí podotkla, že koľko peňazí bude stáť náprava. Buď jej to docvakne a prispeje alebo nie a nechala by som to tak. Ale bolo by to poslednýkrát, čo boli u mňa.
Teraz ma napadla scena z Volaju ma Earl, ked si susedia dali blizko karavan ku Darnelovi a Joy. Najprv mu nastriekali vlasy farbu, potom stara mama volala na odkazovač, nakoniec mu strelili do hlavy, alebo volali zo zachoda, nech im poda toaletny papier 🤣A Joy furt vysmiata, bola na liekoch.. tiež musela všetko strpiet ...kto to videl, bolo to dobrè 👍
Smutné je, ako nám chýba asertivita, že? Ako národu. Každý hromži, nadáva, je nespokojný, ale nemáme vo zvyku to otvorene povedať dotyčným. Ja som rozculena, len to čítam, ale viem, že by som asi zo zaťatymi zubami počkala, kým vypadnú a už v živote by ku mne nepáchli.
V podstate, viem, že ideálne by bolo sa k tomu aspoň vyjadriť. Aj som ti to chcela odporučiť. Následne som si to hodila do našej "nikoho do očí neuraziť" reality a asi by som to ani sama neurobila. Ale ak si menší posero, tak minimálne im to povedz.
@nominativ len vies, ked to je mužov brat, on s tym nemusi suhlasit, a toto sa bude opakovat, kym maly nevyrastie..Len v nej sa to bude hromadit ako sopka a raz vybuchne, ked nebude treba a bude za zlu celej rodine. Lebo pochybujem, ze muž mu zakaže tam chodit ...tiež bude radsej za vztahy..aspoň si myslím
@karolinakr ale veď zákusok by bol už asi starý a pokazený, keby ho v taške nechali. Zničenú hračku chápem že ťa nasralo ju uvidieť zničenú. Aj to chápem, že ťa nasralo, keď mama neriešila.
@0silvia0 zakusok ne 😅😅 len zrovna ten bol najoblubenejši..bola to naša chyba, že sme to tam nechali..len ty by si rozdavala navštevnikove veci medzi decka? ja neviem, asi by som to dala do skrine zatial..divne mi to prišlo
a este ked vedela, ze jej syn ožužlava a ohryzkava veci 🤣
@karolinakr aj ja by som odložila hračku do skrine.
@nominativ Vies, ja by som to riesilana mieste: ach, tolko skody, to zrkadlo nebude lacne..skusim zajtra zavolat stolarovi a dam ti vediet, co to stalo.. opluta postel..xxx, prid prosik sem, tvoj syn nam malinovkou oplul postel...skusim to vycistit teraz, ale ak tam ostane flak, tak musim zavolat firmu, snad to nebudevela penazi...atd..vsetko by som si hned vydiskutováa, jasne oznacila vinnika a aj zodpovednu osobu...
Ja by som to všetko nafotila a spisala a poslala im to v maile. Nech sa nehnevaj, ani nemôžu, ale aby boli v obraze na koľko teba teraz vyjde ich návšteva. Nepýtaj peniaze, možno sa oni sami ponuknu, ked to uvidia takto pokope, zrejme im to nedochádza, jed sa sami doteraz nevyjadrili.
presne pre ten pristup rodicov ako si ich citovala ze “ ved su to len veci “ - si ich dieta veci nevazi … tak nech to pekne zaplatia … minimalne ta stolicka a zrkadlo by som sa hanbou prepadla a v momente by som ponukla ze to preplatim …ved musia vediet ze to budete musiet cvakat vy a rozbite zrkadlo tam asi nenechate … ale mas ponaucenie do buducna… presne preto sa vzdy vyhybam navstevam s detmi … racsej sa stretavam vonku s ludmi ktori maju deti…
Spýtala by som sa švagrovej, či ma kontakt na kutila čo dokáže opraviť koliesko, vymeniť zrkadlo a pod. Či už je to jej otec, muž, bývalý atd. Ak pomreli, emigrovali alebo ju len vymazali z kontaktov, tak nič, bez kutila to bude stat veľa a to bude problém. Takto by som jej to povedala a spýtala sa, ako to mám teda riešiť a kde mám zobrať …€ ďalej sa už diskusia nejak poberie, pravdepodovne sa tak skoro neukážu ani peniaze ani milostivá. Viac by k nám nepachla. A ta výhovorka o vode v byte jej otca….. to sa určite opravilo, odstávky alebo poruchy sú bežne a bytovka ich rieši. Určite u vás nemuseli byt 5 dni
Ja úplne opačne, ako tu radia, že nepýta nič nech sa nepokazia vzťahy ale nabudúce nepozvat - veď ale práve tým sa pokazí vzťah, neuprimnostou a tým, že sa izoluje od nich... Keď si to predstavím u nás, tak by som normálne poprosila o preplatenie tých hlavných vecí a naopak pozvala aj nabudúce, lebo som rada s manzelovymi príbuznými. Ak by kvôli tomu z ich strany ochladilo vzťah, nechceli by prísť a podobne, mrzelo by ma to, ale bolo by to ich rozhodnutie, nie nejaké moje taktizovanie.
Kde bola jeho mater cely čas? 🤔 temperamentný nie je, ale zato maximálne nevychovany. Zrejme doma všetko má, takže môže ničiť, veď mamička kúpi nové. Veď sú to len veci 🤷♀️ potom to tak berie aj u Vás.
Švagriná nešvagriná, dostala by poriadneho zjeba a vysvetlené pravidlá hneď po prvom incidente😠

Hračky by som neriešila , ak to niesú 100€ hračky každá , to aj nám x detí na návšteve poničilo ale zrkadlo , tepovanie a novú stoličku by som dala. Pekne si všetko rozbité pofoť, ešte dnes im oznám že budeš čakať preplatenie týchto vecí nakoľko je ich chybou že si nestrážili vlastné dieťa v tvojej neprítomnosti a pekne až kúpiš nové im poposielaj prefotené bločky. Aj tak sa čudujem že ich AŽ u takýchto skôd hanba nefackuje. Mne bolo hanba keď náhodou deti ako malé 1-1,5 roka vtedy) niekde na návšteve pohár zhodili alebo hračku pokazili a hneď som to oklúdzala a ponúkla sa hračku , pohár zaplatiť a to sa mi pri oboch deťoch stalo tak 3 krát za celé ich detstvo. Hento čo robí ten malý škret a ich primitívna reakcia len ukazuje že rodičia ho vôbec neusmerňujú a nevenujú sa mu ako by mali. Nech si to pekne zaplatia, a kým nezaplatia by som im oznámila že viacej niesú u mňa vítaní. To akože ty máš po každej ich návšteve za stovky € všetko opravovať? No to určite. A až bude muž doma by som mu pekne všetko porozprávala, poukazovala a vysvetlila mu rozhodnutie prečo nechcem tých ľudí už v dome v živote vidieť