Nechápem ženy, ktoré sa na fóre pýtajú na potraty
Ahojte casto tu citam temy kde sa uzivatelky chodia pytat na potraty. Fakt sa snazim nereagovat ale niekedy ma to dviha zo stolicky,teraz som uz aj napisala co si o teme myslim, je mi to teraz dodatocne luto, bola som prilis ostra... zaujimalo by ma, ci som jedina, co si mysli ze toto je forum urcene pre zeny, co babatko chcu,pripadne sa im nedari? ved ak chcem zistit co stoji potrat, do kolkeho tt tak zagooglim nie? pride mi netaktne a nevhodne pisat sem v kontexte toho, ze su tu vacsinou mamy a zeny, ktorym sa nedari... ako to vidite vy? mozno je aj problem vo mne, ze som prilis citliva a asi by som mala prestat na MK chodit. neviem
@misaelka ahoj aj ked ti tu vela mamiciek nadava ako sa vobec opovazujes citat tie temy ked ta rozculuju .. ale ja ta chapem .. aj mna to vytaca do nepricetna ked ludia sexuju jak zvierata a vobec pri tom nemyslia na ochranu (tych pripadov kedy to bolo aj cez ochranu je velmi malo cize k tomu sa nebudem vyjadrovat) a vobec nepomyslia na to ze sex je urceny na plodenie deti nije iba pre nasu rozkos.. ja ked zapnem modry konik tam mi hore na liste vyhodi " Tehotenstvo, porod a dieta - Modrý koník je pre mamičky a budúce mamičky " takze ano mas pravdu ani ja nevidim dovod preco by sa dotycne mali zrovna tu pytat kolko stoji potrat a do kedy sa robi kedze staci iba otvorit google to zvladne v dnesnej dobe aj opica.. podla mna tie temy su cisto len provokacie alebo sa niekto nudi .. nieje predsa realne aby sa dievca vedelo zaregistrovat a zalozit novu diskusiu a nevedelo pouzivat google... to ze jej xy zien povie nech nejde na potrat ju predsa vobec nemusi zaujimat.. kazdy sa musi rozhodnut aj tak podla seba.. to caka ze jej 400 zien napise bud ano alebo nije a ona si z toho urobi priemer a podla toho sa zariadi? ..blbost.. kazda zena sa musi rozhodnut sama ved iba ona bude niest nasledky po cely zivot (a mozno aj nie) a priznam sa ja keby na take neico idem ..zoberiem si to asi do hrobu
@misaelka vcera som tvoj prispevok ohladom potratu citala a na rozdiel od teba ja som sa zdrzala a nereagovala som na teba,lebo by sme tu dnes pisali dve co by lutovali to co napisali.Dnes ma tesi,ze som mohla mat moznost docitat sa,ze si sa uvedomila a lutujes to co si vcera napisala.Mame rovnaky nazor na potrat ako taky,ale zdaleka nemam take nutkanie ludom priat to co si ty priala tej oosbe a som naozaj rada,ze snad si to tak nemyslela a pisala si to iba z dovodu '' precitlivenia '' co sa tejto problematiky tyka.
@ewellina to je trošku o inom - porodiť dieťa a nechať ho žiť len tak voľne sa asi nedá, že? aspoň prvých pár rokov treba zabezpečiť nejakú starostlivosť, a ak sa nejaká žena rozhodla pre interrupciu, asi mala na to dôvod... to by sa potom dalo povedať, že aj tá, čo porodila a hodila dieťa niekde do kríkov tak nechala žiť - holt že už to dieťa to nezvládlo nie je jej problém, asi tak?? taká je lepšia ako tá čo išla na interrupciu? ja neviem, ale fakt sa tu niektoré k tomu staviate tak, ako keby interrupcia bola povinná a vy sa musíte 9 mesiacov skrývať aby ste mohli porodiť... je to len jedna z možností, nikto vás nenúti ani to podstúpiť, ani to vykonávať, ani nijak inak riešiť, deti v detských domovoch vám ale nevadia, to sa nepostavíte do fronty,aby ste tie nechcené deti zachraňovali, hlavne že žijú, je jedno ako, ale interrupcia je to najhoršie zlo na svete...
@svetlanatina ak budem vyrovnana s tym, ze dieta za ziadnu cenu nechcem, tak mat vycitky nebudem. Nepozeras na to optikou zeny, ktora nechce, ale ktora by prijala, lenze okolnosti nedovolia.... To je rozdiel. Tu nejde o to ci to niekto prizna alebo nie, ale o to, ze su dva typy zien...
@svetlanatina Iste, sú ženy, ktoré z toho majú psychické problémy. No nehovorila by som to s takou určitosťou, že všetky. Bola by som rada, ak by aspoň polovica z nich mala výčitky.
@svetlanatina neber to osobne, ale kde ty berieš tú istotu a odvahu napísať, že presne vieš ako sa cítia ženy po UPT??? Buď si prežila život každej jednej, alebo si nejaký novodobý prorok.
Priať niekomu, aby nemohol mať deti asi nebolo najšťastnejšie. Že to nie je spravodlivé, to je druhá vec. Je mnoho žien, ktoré by dali neviem čo za to, ak by mohli mať deti. A nemôžu. Majú po 35 (tým nechcem povedať, že 35 rokov je vek, kedy žena nemá mať dieťa, len sú s tým spojené komplikácie a podobne, snáď viete, čo myslím) a ak sa im aj náhodou podarí otehotnieť, je veľké riziko, že bábätko bude mať nejaký problém. Tie ženy aj napriek tomu dieťa chcú, keď sa narodí, ľúbia ho najviac na svete. A potom sú ženy, ktoré idú prvýkrát na potrat v 15 rokoch s pocitom, ako keby šli do kina. Na druhý idú možno v 17 rokoch alebo v 18, na ďalší v 20? 21? (poznám minimálne 2 baby, ktoré boli na potrat ešte pred 18 a teda psychické problémy alebo nejaké výčitky u nich rozhodne nehrozia)...a potom, keď si jedného pekného dňa povedia, že teraz sa im hodí mať deti, nie je s tým žiadny problém, narodí sa im zdravé krásne dieťa, bez akýchkoľvek komplikácií. Neželám im, aby sa im deti nenarodili. Len to podľa mňa nie je vôbec spravodlivé. To je však prípad, ak idú na potrat z "dlhej chvíle", lebo teraz nie je vhodná doba na dieťa, lebo nemajú vzťah a prosto len t*tkali ako králiky (pardon za výraz)...áno, vadí mi to. A vadí mi aj to, ak niekam, kde je taká hustá koncentrácia žien, ktoré každý mesiac čakajú na 2 čiarky, niekto napíše takúto tému. A komentáre typu...je to fórum, každý má právi založiť tému akú chce a vyjadriť svoj názor...presne tak! Vadí Vám, ak sa niekto obuje do osoby, ktorá si takú tému založí. Ale veselo sa obúvate do ľudí, ktorí z tej témy nie sú nadšení.
Jediné, čo mi bráni v tom, aby som si o zakladateľke tej témy o potrate myslela svoje je to, že neviem, čo ju k tomu vedie. Ak je to finančná situácia alebo zlé vzťahy v rodine, či dokonca to, že si myslí, že ešte nie je čas na ďalšie dieťa alebo to, že ešte nechceli, tak sa radšej ďalej zdržím komentára, lebo by to, čo by som napísala nebolo pekné. No ak je to zo zdravotných dôvodov, myslím, že to bolo pre ňu veľmi ťažké rozhodnutie (ak to dieťa chcela) a posledné, čo potrebuje je, aby ju pár žien na MK odsudzovalo. No a ak je to kvôli tomu, že bola nedajbože znásilnená, tak aj keď sa mi to píše ťažko, ale asi by som na jej mieste rozmýšľala rovnako. Pekný deň prajem.
Je to obrovská irónia osudu, že ženy, ktoré otehotnejú chcú ísť na potrat a iné nemôžu otehotnieť, prípadne o dieťa prídu.Ja si myslím, že mať dieťa je to najkrajšie čo môže byť. JA by som na potrat nešla, pretože to dieťa vo mne je časť mňa.Sú predsa aj iné riešenia, dotyčná môže dať bábo na adopciu, koľko je párov čo nemôžu mať deti, môže časom prehodnotiť svoju situáciu a keď dieťatko uvidí zmení názor.
Misaelka ako vidíš ľudia sú rôzni, a na tom čo si napísala nevidím nič zlé, veď si vyjadrila len svoj názor a to sa hádam ešte môže.
@silvinka1978 zrovna '' nazor '' to nebol.Nazor by bol ak by napisala,ze ci si je uzivatelka vedoma toho,ze by mohla mat trvale nasledky sposobujuce az neplodnost pri druhom uz chcenom otehotneni....to je nazor alebo aj informacia.Slova ako '' dufam,ze uz nebudes moct mat deti '' a priat tym zene neplodnost nie je nazor.Verim tomu,ze to bola len nestastna nahodna ludska reakcia nasledkom toho,ze je na tuto problematiku precitlivela....v opacnom pripade sa vravi,ze nikdy nikomu nepraj nic zle,lebo sa ti to v zivote este moze vratit...ak nie tebe tak na tvojich detoch a potom si moze na svoje slova spomenut,ked jej dcera bude mat problem s neplodnostou.Nastastie ona svoje slova olutovala a to je asi najpodstatnejsie...nie je potreba tu dalej nic rozoberat na jej osobu.
@silvinka1978 suhlasím s tebou...za tu jednu vetu ju teraz všetky idete ukameňovať 😖
@doty1 nie nikdy som nebola na potrate, ani by som nesla. Ja deti milujem a chcem. ............Zaujima ma tato tema. Ved ked sa budes zaujimat o tento problem potratu aj ty, tak prides nato, ze ake nasledky to na zenach - na ich posychike zanechava.
@svetlanatina nikdy nehovor nikdy 😉
@bellss myslim, ze vsetky maju z toho psychicke problemy. Mozno niektore viac a niektore menej. Ale su tam "jazvy" na psychike. Mozno si to niektore zeny rozmyslia, ked si precitaju co ich caka, ze to nie je len tak.
moj nazor-citaj len co chces a co ta tesi! nerozculuj sa zbytocne-je to kopec inych tem, co mna rozculuju ovela viac, ale nereagujem a hladam tu to, co chcem a potrebujem! naopak je tu aj vela pozitivneho a krasneho!!! a ked sa jedna uz o potraty, je to tema, ktora nikdy nedospeje k nejakemu rieseniu, vzdy sa najdu zienky ktore to schavluju, a tie ktore su zasadne proti! kolkokrat si clovek povie toto by som nidky neurobil, ale niekedy pride taka situacia, ze to spravi! druhy clovek sa nevie vcitit do koze toho cloveka a nepozna ani dovody a ine priciny preco je to takto, preto nikdy nikoho neodcucujem!!! zivotne situacie su rozne a preto su rozne aj riesenia...
@mima4 vies co nikdy by som nesla na potrat. Radsej desať deti.
@svetlanatina No...zrejme je zbytočné sa s Tebou o tom baviť, máš svoju pravdu, o ktorej si presvedčená, takže tu nebudem strácať čas. Len by ma zaujímalo, kde berieš tú istotu, že všetky majú z toho psychické problémy. Jedine, že by si sa o tom rozprávala s každou ženou, ktorá bola dobrovoľne na potrate. Ale o tom pochybujem.
@svetlanatina Nechcem na Teba útočiť, ale...hovoriť v tomto prípade nikdy je príliš silné a poriadne nerozmyslené. Vedela by som Ti uviesť príklad, kedy by si minimálne o potrate rozmýšľala. A to mi tento príklad napadol počas prečítania Tvojho komentára, že "vies co nikdy by som nesla na potrat. Radsej desať deti.". Zabralo mi to asi sekundu, to prečítanie. Koľko prípadov by nám napadlo keby sme nad tým rozmýšľali dlhšie? Radšej povedz, že by si dobrovoľne, ak by Ťa k tomu neprinútili okolnosti, nešla na potrat, ale nie, že nikdy a hotovo.
Moja mama isla na potrat,ked som ja mala 5 rokov a moj brat 4. Vraj to boli financne dovody a kvoli tomu,ze sme mali akurat dostavany dom a vtedy to bolo '' normalne '' 80 roky velky hit interupcii...teda minimum v nasej rodine pocnuc mojou mamou,jej sesternicou,moja teta,krstna mama...vsetky prekonali v tychto rokoch 1 interupciu.Nikdy sa nad tyn nejak nepozastavovala do doby,ked v dome kvoli ktoremu si dala vziat dieta ostala sama...ja a brat sme prec,otec zomrel a ona zacala mat sny s dievcatkom,ktora pobehuje v dome a hra sa pri nej.Mama je presvedcena,ze je to jej nenarodena dcera,ktoru si dala vziat.Povedala mi,ze ten sen v nej zmenil vsetko....a az teraz ako skoro 54 rocna a skoro po 28 rokoch vnima nasledky svojho rozhodnutia.Uprednostnila dom...dom jej sice zostal,ale deti ani vnucata v nom nema.A ja som prisla o moznost mat sestru po ktorej som vzdy tuzila.
@svetlanatina ja som sa nepýtala či si bola na UPT, ja som sa pýtala, ako vieš, ako sa cítia všetky tie ženy, ktoré absolvovali UPT. Odkiaľ máš informáciu, že všetky tie ženy trpia do konca života depresiami (vieš vôbec čo je depresia? ) a navštevujú psychiatra? Ak by si UPT absolvovala, tak aj tak by si mohla hovoriť len a len o svojich pocitoch, o tom ako si to zvládla alebo nezvládla ty, ale určite by z toho nemohol byť záver, že to tak prežívajú všetky.
@cmulinko koniec tvojho príspevku je úplne trefný - misaelka hneď napísala, že to asi nebolo rozumné, u mňa má za to palec hore, nie každý by sa tak zachoval.
@bellss Poslanim zeny je davat zivot a nie brat ho. Dieta treba prijat a nehladat dovod preco neprijat.
@svetlanatina No dobre, vidím, že to inak nepôjde...predstavme si modelovú situáciu (inšpirované z časti jedným filmom)...žena je doma s manželom a príde k nim niekto, manžela pred jej očami zabije alebo zraní tak, že na následky manžel zomrie. Ten istý chlap tú dotyčnú ženu znásilní a ona ostane tehotná. A teraz mi povedz, že by si aj po tom všetkom dokázala mať v sebe 9 mesiacov plod toho všetkého. Ja viem, to dieťa za nič nemôže (práve kvôli tomu som napísala, že by sa o tom rozmýšľalo a nie, že by sa hneď šlo na potrat). Ale ak aj teraz napíšeš, že by si na potrat nešla, tak aj keby som ako chcela, neuverím Ti, pretože toto je len slepé tvrdenie. Ak už pre nič iné, tak preto, že si v tej situácii nebola (aspoň dúfam a dúfam, že ani nikto z nás nebude) a teda nevieš ako by si sa zachovala. Ale keď tak nad tým rozmýšľam...je zbytočné Ti čokoľvek vravieť, keďže určite vieš ako by si sa zachovala v tej situácii, keďže vieš presne, čo prežívajú všetky ženy, ktoré boli na potrate z vlastnej vôle.
@svetlanatina nie je to 100% dané že má človek potom psychické problémy.. kto ich v dnešnej dobe nemá? jasné nieje to ľahké rozhodnutie ale to chceš povedať že každá čo bola na UPT je labilná? zvrátená alebo čo? Tak isto sa to dá povedať o vodičoch čo spôsobili dopravnú nehodu či za to mohli či nie...
To že denne zabíjame prírodu nikomu nevadí ani sa nad tým nezamýšla a tak isto to niekto môže brať ako úplnú katastrofu, je na človeku a na jeho výbave ako sa s tým vyrovná a takéto debilné statusy k duševnej pohode nikomu neprispievaju, čo je koho do toho tak ked chce ísť na UPT nech ide, budem jej držať palce nech to má rýchlo za sebou a bez komplikácií nieje to na nás, keď si to rozmyslí prajem jej šťastie a veľa síl. Nie som za ale ani proti. No niekedy proste iné východisko nieje.
Nemyslím, že MK je len pre tie, ktoré majú detičky, alebo sa snažia otehotnieť. Aj potrat má niečo spoločné s tehotenstvom. Kedysi som bola zásadne proti potratom, ale to som nemala ešte deti ja. Teraz mám dve parádne detičky a som šťastná mám pre koho žiť. Lenže úprimne sa priznám tretie by som už asi nezvládla a to z viacerých stránok, jednoznačne ak by som nechcene otehotnela tak by som to riešila potratom a možno by som v tedy hľadala nejaké rady aj tu na MK. môj názor...

@aksuram aj ja si to myslim. Takze zienky odhovarajme od potratu aby si to tie zeny rozmysleli. Boze, ved zivot s dietatom je taky uzasny, sice narocny ale krasny.