icon

Nechcem ďalšie dieťa, no okoliu sa to nepáči

patty1411
25. apr 2020

Ahojte , máme jedno dieťa a ja cítim že už ďalšie nechcem. Problém nastane v momente keď poviem toto manželovi už je hneď zle lebo on chce minimálne dve deti ( aj ja som najskôr chcela ) a že jedno je málo a pod. no a samozrejme všetci z rodiny a okolia stoja na jeho strane. Je tu prosím nejaká mamička čo mala taký istý problém ? Ako ste nakoniec presvedčili okolie že je to vaša voľba a nemajú vás za to odsudzovať ?

Strana
z2
evicka226
25. apr 2020

@patty1411 Ahoj, uplne ta chapem, urcite je vela zien, co maju podobne pocity, len sa o tom nehovori, lebo je to tak zauzivane. Tabu. Clovek aby sa bal povedat na verejnosti alebo rodine, ze nechce dieta...to sme si tu vypestovali taku kulturu. Ja mam sice viacej deti, no citim, ze vstahy su rozbite. Ako tak sme sa zotavili s muzom z prveho a zrazu bum. Vsetko sa mi zosypalo. Nikto mi nerozumie. Muz pomaha, vsetko ok, ale vstah bolo uz aj lepsie...zase ten isty kolotoc roztiahnuty na dlhe roky - nikam nemozem ist, ziadna praca neprichadza do uvahy ...nic, ...ziadne zazraky ...nic stale to iste ...starsi odrastenejsi provokuje mensie, ktoremu netreba vela ako zamienku do revu a vrskotu. A pocuvaj tie vreskoty znova. Do toho sa este stary rodicia miesaju.... S muzom sa v posteli striedame. Ked ja spim on je hore. A ked ja som hore tak on spi....no uzasne. Ja mam denne sichty a on nocne. S tym, ze najmensi prirastok byva hore do polnoci! Skor nezaspi.Jak mi uz bolo dobre s jednym odrastenym.....len na to som prisla az neskor. Inak moze sa poporodnadna depresia prejavit aj neskor okolo 1 roku po porode, ci poporodnu depresiu klasifikuju len zenam hned po porode? Ja som mala skor dlhuuu poporodnu euforiu pocit spokojnosti stastia nadeje a ta postupne sklzla a klesala....a klesala...aklesala....az padlaaa
Muzovi to pravidelne vyhovaraj, ze stacilo, ze si chces uzivat zivot kym si mlada uzivat si dieta prvorodene naplno ze nevhces delit svoju pozornost 2mi, ci 3mi. Ze chces venovat cas aj svojim.zalubam alebo praci, ktora ta naplna. Ze sa tesis uz aj ze po coronakrize budes moct ist aj do kina. Nie vecne plienkovat dieta a kojit. Takemu sa lahko hovori co dieta nekojil. Oblubena veta mojho draheho bola...daj si ho/ju na cecok! Naceckujho! To bola rada na vsetky problemi...Od vtedy sa mi cele konenie sprotivilo a je mi to neprijemneeeee. A toto uz fakt nechcem zase zazit. Vekovy rozdiel.medzi detmi som mala velky takze som sa nevedela zmierit s tym, ze na starsieho uz nemam tolko casu. Proste som onho prisla. Stratila som ho. Videla som to... a bolo mi smutno, ze mu nemozem pomoct, lebo babo place, ze sa s nim Nemozem hrat lebo babo place, ze sa s nim nemozem rozpravat lebo babo place. Stratil sa mi.
Mam byvalu kolegynu a ona je tiez uplne spokojna,ze ma jedno. A aj si to vie obhajit. Tiez vravi, ze nevhce prist o prvorodene a vztah s nim. A nechce prist o vztah s muzom ktory sa ustalil. A radosti maju aj volny cas aj cas na sex.vsetko ok. Ona ma deciek dost v praci, tak jej to tiez takto vyhovuje. Drzim palce a riad sa svojim instinktom.

retatka
Autor odpoveď zmazal
patty1411
autor
25. apr 2020

@lala123 ja nechcem vôbec ďalšie dieťa nie že nechcem jemu porodiť ďalšie ...ide o to že mňa jednoducho materstvo nenapĺňa ako iné ženy a som rada že už nevstavam každé dve hodiny na kojenie , že ma nebolí cely človek , že môžem mať aj trochu času pre seba ...áno znie to sobecky ale každá matka vie že je pre dieťa celým svetom a ja hold ním chcem byť iba pre jedno

patty1411
autor
25. apr 2020

@evicka226 Malá má rok a pol a depresia neustúpia takže môže prísť aj potom no a presne tak to cítim aj ja , proste je odrastená a nemám chuť zase začínať odznova , som rada že to niekto vidí tak ako ja , ďakujem

denden77
25. apr 2020

@patty1411 ja mam na ceste prve.. a na dalsie sa nechystam ani za nic.. nie som proste "mama typ" 🤷‍♀️😊

gabrielapatrik
25. apr 2020

@patty1411 si predstav, že Ty ako matka chceš dve deti a Tvoj muž a jeho okolie do Teba husti, že nie je to správne a budete mať len jedno. Možno sa cíti zle, že o tom rozhodujes sama a ostatní Ťa trápiť nemusia. Koľko si oovedia, toľko majú. Oovedz im, že ti necháš ešte otvorené

mirka_a_hrasok
25. apr 2020

Mozno by bolo dobre sa o tych pocitoch porozpravat, preco chces jedno, co citis, coho sa bojis a podobne veci, nech vie aj muz ako sa citis a aj ty si vypocuj jeho. Ide hlavne o vas dvoch, o nikoho ineho!

patty1411
autor
25. apr 2020

@mirka_a_hrasok všetko vie ale aj tak sa nevieme dohodnúť

asia83
25. apr 2020

@patty1411 Mala som traumu z druhého tehotenstva, bála som sa dať na druhé dieťa+vek...no potom som prestala myslieť na seba, myslela som na dcéru, aby nebola sama. Syn je úžasný a keď vidím ako sa hrajú a tešia spolu, nechápem že som sekundu váhala. Nebuďte sebecká, súrodenec je ten najkrajší dar, ktorý môžete svojmu dieťaťu dať.

eliska13
25. apr 2020

@patty1411 veď máš ešte malé dieťa, ktoré Ťa potrebuje vo všetkom uži si ten čas s jedným a možno Ťa to chytí, keď bude odrastat bude mať 5,7 r.V takom veku som nad druhým ani nepomyslela.

eliska13
25. apr 2020

@heleninamama a kde je matka dieťaťa?

heleninamama
25. apr 2020

@eliska13 Zomrela.

heleninamama
25. apr 2020

@eliska13 A otec má už druhú, ako sa vyjadril na súde, kompletnú rodinu a dve ďalšie deti.

halci
25. apr 2020

Moj manzel je jedinacik, bol narocne dieta a dalsie uz nechceli. Nechapala som to, dokym som nemala druhe dieta, dalo mi fakt zabrat. Uz ma skoro 5 rokov a je to s nim neporovnatelne lepsie.

bluka2
25. apr 2020

@heleninamama to zas bude najaka perla ľudskej rasy ten chlap ....

heleninamama
25. apr 2020

@bluka2 VŠ vzdelaný, zamestnaný a pohľad fešák. Ale tam hrá veľkú úlohu jeho manželka, kvôli nej sa chlapca vzdal úplne.

elizita
25. apr 2020

Haha, ja sa len usmievam. Ja som deti dlho celkovo nechcela. Nikdy som k detom neinklinovala. Ale prisiel spravny ploditel asi 😀 Potom som si nevedela predstavit mat druhe. Mam druhe, mega narocne obcas psycho dieta a teraz zvazujem obcas aj tretie 😀 asi citim, svoj biologicky koniec, ze ked uz teraz nie tak uz nikdy 😀

elizita
25. apr 2020

@patty1411 nedohadujte sa, nechajte to plynut. Bud to pride na oboch skor ci neskor ci vobec. Naco planovat a robit predcasne zavery.

mon29
25. apr 2020

@patty1411 vsetko raz preboli, to ze teraz nechces este neznamena ze to nemoze prist neskor.. Ja som nechcela o druhom ani pocut a teraz ani neviem ako po druhom tuzim.. a to je 6 rokov od prveho porodu. Ak vek ti to dovoli, dajte si cas.. manzel by to mal pochopit a ty uvidis casom. Bud pride alebo nie..

bluka2
25. apr 2020

@elizita hej, ešte vám chýba Jana 😁 srandujem, máš pekné dievčatá, dobre to vyšlo 🙂

eliska13
25. apr 2020

@heleninamama to je smutné prísť o mamu a svojim spôsobom aj o otca

lujza123
26. apr 2020

@patty1411 to co cítiš je úplne v poriadku a vonkoncom niesi sama ktorá to tak ma. Vôbec to nieje sebecké ako sa ti budu snažiť nahovoriť tou slávnou vetou že nedáš dietatu súrodenca, toto ma vie neuveriteľne vytočiť.
Ja si napríklad oveľa viac užívam materstvo teraz s pomaly už pubertackou ako keď bola malé babetko, na ten vecny kolotoč prebalit/nakrmit/utisit nerada spomínam.
Toto proste otec nikdy nieje nútený absolvovať tak intenzivne ako mama, pre neho je oveľa ľahšie mat druhé, tretie dieťa. Tehotenstvo vie byť náročné fyzicky aj psychicky, pôrod tak isto. Chlap to akurát tak zapije s kamarátmi, jemu sa nemení telo, nehrabe mu s hormónov, nechodí curat 200 krát za hodinu.
Keď sa dieťa narodí v jeho živote sa toho moc nemení. Áno pomôže prebaliť, okúpať ale nerobí to dookola 24/7, v noci sa normálne vyspi, v práci si oddýchne. Stále ma sociálne kontakty s kolegami, s kamarátmi. Keď chce ísť von tak ide, keď ma chuť na štipľavé mexické fazule a zapiť ich pivom tak si ich da lebo nikoho nekoji. Keď chce môže sa venovať akejkoľvek práci ktorá ho baví, nemusí trčať v nejakej chobotine iba koli tomu ze je tam pracovný čas 8 - 15:00 a stíha škôlku.
Byt chlapom mam aj 5 deti.

Su ženy ktoré sa v tomto našli, ktorým príde tento čas s babetko úžasný ale sú ženy ktoré to tak proste nemajú. A čím je ich dieťa staršie tým viac si to uvedomujú. S takým 4 - 5 ročným dieťaťom sa život pomaly vracia do normalu, je viac času na vlastné koníčky, prácu, už sa dá aj na víkend niekam vypadnúť ak stary rodicia postrážia.

evicka226
26. apr 2020

@patty1411 Ahoj, neviem ako sa pisu osobne spravy, tak aby to nikto nevidel, ale ak by si mi vedela napisat postup alebo nieco.... Rada sa s tebou poradim a pochopim ta a podelim aj o moje skusenosti, ci starosti. V tejto socialnej izolacii je to tazke. MD je uz sama o sebe izolacia 😀 tiez mi chyba kamoska, ktora by toto vsetko pochopila a nesudila ma za to. Snad mi rozumies.

opica_skorica
26. apr 2020

@patty1411 vsak vsetky mozu byt dievcata. To chlap nevie, ze pohlavie od neho zavisi?

evicka226
26. apr 2020

@retatka Dakujem, tato uzasna korona kriza nas prinutila sa prestahovat ku svokre, tak som z toho taka strasne nesvoja :'(. A tak som sa trosku otvorenejsie rozpisala s nadejou, ze aspon niekomu pomozem v tychto tazkych casoch. Tiez som rada, ze nie som jedina co ma podobne rozmyslanie....dlho to uz dusim v sebe a habim sa, no zial je to tak ako je.

elementissa
27. okt 2020

@patty1411 u nás presne naopak - tiež som mala príšerne tehotenstvo a ďalšie už nechcem zažiť, môj muž len dievčatko, dievčatko, no narodil sa chlapec, takže on po druhom veľmi túži. Ale tak proste sme si sadli, vysvetlila som mu, že ja už nie som ochotna byť tehotná a navyse, dievčatko nevieme nijako zaručiť, takže sme sa dohodli, že druhé si adoptujeme. Dievčatko. Hoci aj z Číny, jemu ani mne to nebude vadiť. Aj vlk bude sýty, aj ovca ostane celá. Mne nerobí výchova ani malé dieťa problém, ale 9 mesiacov grcat, lezat v nemocnici na infuziach, nevladat sa o seba postarať... Nie, ďakujem neprosim. Ako hyperemeticka mam nabeh na to, že na 85% by sa mi to pri druhom tehotenstve zopakovalo. Muž už sa zmieril s tým, že budú mať väčší rozdiel ako 3 roky, no jemu v prvom rade záleží na mne a na tom dieťati co už máme. Fiktívne druhé ak niekedy sa nám podarí adoptovať tak ok a keď nie, prežijeme aj s jedným

elementissa
27. okt 2020

@lala123 to je pekne od veci odpoveď. Ja svojho muža nadovšetko milujem a ďalšie BIOLOGICKÉ dieťa nechcem ani s nim ani s nikým iným. Jedno zle tehotenstvo stačilo a adopcia funguje

dededena
24. máj 2022

@patty1411 máme len jedno, muž by tiež chcel kľudne aj tri, ale ja už len pri pomyslení na druhé cítim ako mi je do plaču, že to budem musieť zažívať odznova
Je mi veľmi ľúto, že prvé nebude mať súrodenca,ale ak by som sa dala na druhé, určite by už nemal spolu žijúcich rodičov..sa čudujem,že to môj muž vydržal vôbec pri tom jednom

Strana
z2