Nedeľná omša pre veriace ženy
Chcem sa opytat veriacich ludi, zien, ze nestiham chodit na nedelnu omsu, ani detsku, dieta ma styri roky, ale hlavne ja nestiham, ani v sobotu vecer a ani v nedelu. Zatial je to tak, dufam, ze sa to zmeni v buducnosti. Su na to nejake ospravedlnenia?
@januska12323 keď dávaš človeku,kt.chce vážnu a správnu odpoveď,tak musíš aj správne odpovedať.
Veriaci človek,už každý k akej viere patrí,má aj isté pravidlá....takže napr.katolici majú povinnosť sláviť nedeľu a sviatok účasťou na sv.omsi. fyzicky. Pokiaľ im to zdravie a vážne okolností dovoľujú.
Predpokladám,že keď si hladná,tak ideš sa do reštaurácie najesť,nezapnes si telku,či rádio.
To isté je u veriaceho omša so všetkým,čo k nej patrí.
Teda,mala by byť.
@sella38 je to tvoj názor,ok.
Nikde som nepísala,že je niekto v niečom lepší,či horší.
Ak chces svoj vzťah s Bohom pestovať po svojom,dáš si svoje pravidlá,ok. Je to predsa tvoj život a tvoja viera,kde si si ty sama dala svoje pravidlá.
NeznNena,že človek,kto.zije podľa pravidiel cirkvi sa nimi riadi kvôli výčitkám a strachu.
Pre niekoho je naplnením niečo iné.
Autorka,pár minút googlenia a nájdeš si info o nedeľnej sv.omsi od kompetentných kňazov ci biskupov,aj aké sú ospravedlnitelne dôvody na neúčasť.
Zariad sa tak aby si bola stastna a spokojna. Ak ta obtazuje/nestihas ist na omsu tak proste nechod. Vecer si citaj Bibliu, hadam ta nebude znervoznovat dochadzka do kostola. S Bohom to nema nic spolocne....aspon vidime aka deptajuca je krestanska(aj ine)nauka o Bohu...len vina, hriech(najlepsie ten prvotny) a spovede, odpustky a podobne kraviny.
Ďakujem vam.
Da sa to, ak by si chcela.
Ale ak nechces, naco sa nutit chodit do kostola? Lebo sme tak nauceny?
Ak ti ide o vieru v BOHA, taketo veci by si sa ani nepytala.
@terezka1947 nie som veriaca, tak sa pýtam, v biblie je písané, že musíš byť fyzicky v kostole? Alebo si to vymysleli pani farári, aby aspoň niekto v tom kostole sedel?
Ahoj, sama vies posudit svoje moznosti ist-neist. Mozeme mat v zivote obdobie, ktore je tazke, nema nas kto podrzat. Obetuj aj tieto prekazky a ver, ze sa to zlepsi. Ak nemozes, tak nemozes, citaj si Pismo, pozri si sv.omsu v tv. Prave na stv2 konci gr-kat liturgia. Najviac tvojej situacii pomoze osobne stretnutie s Kristom v Eucharistii, On sam hovori: kto je moje telo a pije moju krv....
To ti nic nenahradi, pri premene sa stretavame cela Cirkev na poslednej veceri a aj pod krizom. Boh sa tak sklana k nam a prichadza v podobe krehkej oblatky, ktoru je mozne prijat priamo do srdca ale aj posliapat. Je to riziko, ktore podstupuje z lasky k nam.
Ak nemozes prist a prezivat osobne toto tajomstvo viery, kedy sa sam Boh dava ako chlieb z cistej lasky a tak nas zjednocuje do jedneho spolocneho Tela, ked nas vsetkych posvacuje svojou Svatostou, skus aspon obetovat toto tvoje odlucenie a tuzit po stretnuti s Nim, ktore urcite pride. My sme dnes dostali novoknazske pozehnanie od vysvateneho novoknaza z nasej farnosti. Pokoj s tebou.
@alex49 prečo ťa ako neveriacu trápia veriaci?
@alex49 v desatoro je že pamätaj že máš svätiť sviatočné dni tak asi od toho to pochádza 🙂
Svätiť sa dá predsa aj inak a na omšu pôjde cez týždeň napríklad.
@terezka1947 podľa mňa sa má vzťah s Bohom tvoriť dennodenne, nie len sadnúť do kostola a ísť domov. Boh je všade a vidí ako to autorku trápi, nejde z vlastnej vôle ale má prekážky, ktoré jej v tom bránia.
Ak som hladná nepotrebujem ísť do reštaurácie, zjem čo máme doma. Ale chápem každý to vidí inak.
@terezka1947 netrápia ma, nech si každý verí v čo chce, človek by mal mať všeobecný rozhlad, tak som sa spýtala. AJ z mojich daní sa platí cirkev, aj ked som neveriaca. Tak by som mohla vedieť či musíš byť v kostole, alebo potrebuješ "ospravedlnenku", ked nemôžeš ísť.
Píšeš, že máš pohybové problémy, si sama s dieťaťom, zrejme aj to je dôvod, prečo nestíhaš.
V prípade, že máš zdravotné problémy, vidím, že telesného charakteru, ktoré ti bránia ísť do kostola, to je ospravedlniteľné.
Ak cítiš úprimnú túžbu po Bohu, zapni si svätú omšu na TV Lux, či v Slovenskom rozhlase a modli sa tak, ako keby si bola v kostole.
Jeden kňaz mi raz povedal, že Boh sa nebude pýtať, koľko krát si sa zúčastnila na omši, či prečítala Sväté písmo, ale koľko krát si sa na blížneho usmiala a robila dobré skutky.
A čo sa týka svätého príjímania, stačí, ak ho eucharistiu príjmeš srdcom.
Ja som momentalne chora a mam 5 mesacne dieta. Starsi dvaja idu s manzelom na nacvik zboru, aj ten 2,5 rocny chodi a ja vacsinou nestiham, tak si pustim v TV Lux. Ani to nedas??? 🙄.
Ale stalo sa mi uz, ze sme chodievali aj s tym drobcom, aj navarit sme stihli. Ale mne manzel pomaha, dnes mi vyklepal rano rezne, polievku som mala navarenu od vcera a ja som obalila a dala varit zemiaky, o 10:00 zapla TV Lux, babo spalo. A ked nespi, tak sa pri mne hra alebo ho krmim. Odbehla som pocas kazne len vyliat vodu a hodit maslo do zemiakov. Nevies si to aspon takto poriesit?
@januska12323 áno,to je pravda. Sedením v kostole nič nedosiahneme. To úplne súhlasím.
Aha, citam teraz, ze mas nejake obmedzenia, tak TV Lux, online prenosy na youtube?
@janetinka27 prese takto je to spravne. Boh odmenuje vernych a vernost moze ukazat uz len tym, ze v domacnosti, ked to inak nejde, zapne tu svatu omsu a duchovne sa chce spojit s Kristom. Mozno cez tyzden, raz mesacne, ak y sa citila dobre, by jej mohol dieta niekto postrazit, ist sa stisit do kostola na chvilku, na spoved a prijat Eucharistiu. Ja ked nemozem fyzicky, tak aspon takto sa snazim. A mam rozne obdobia...
@alex49 z mojich daní išlo toľko kmotrikovi na štadión,cez rôzne bočné "potôčika",či na rôzne rychlokvasene mimovládky,že už to ani neriešim. Verím,že to niekomu poslúži,hoci mne ťažko.
No a k tej "viere". Nemyslím to v zlom,že to nejdem vysvetľovať. To sa nedá. Lebo slovami ako vysvetlis,čo cítiš?
Ja neriešim,v čo kto verí,či neverí. Ale páčia sa mi ľudia,kt.stoja za tým,čo hovoria.
Keď sú veriaci,tak sú veriacimi a keď neveria,tak neveria.
So "vsim vsudy".
Ja nepoznam ziadne miesto odkial by cesta do kostola trvala tri hodiny, iba ze by si byvala niekde v horach v jaskyni a to predpokladam ze nebyvas a myslim si, ze autobus tiez chodi, no ty musis vediet, ci to je naozaj tak ako pises, mne sa to nezda, nakolko kostol je uz aj v poslednej dedine.
Ale v prikazaniach mas napisane, ze mas sviatocny den svatit. Nepise sa tam, ze mas ist do kostola. Podla mna aj keby si sa len pomodlila doma a precitala si nieco z biblie, tak to mas to iste. Ide skor o cas, ktory mas venovat Bohu, ale ci to bude v kostole alebo nie, na tom podla mna nezalezi.
Vsetko je o prioritach. Keby si mala prioritu omsu,tak ju stihnes. Netreba sa vyhovarat,ze nestihas. Moji rodicia cokolvek robia,vedia,ze v danu hodinu je omsa,zariadia sa tak,ze na tu omsu idu. Ani zahrada,ani kosenie nie je dolezitejsie pre nich ako omsa.
@laurita285 ale no tak...žena dokáže inej žene na antidepresivach napísať toto ? Nemáš žiaden cit, respekt a úctu v sebe, či to je vhodné len pre lgbti ? Véd budme ľudia..
Tak tuna je kopec farizejských puritánok, ženy hanbite sa fakt!!!
Autorka je úplne v poriadku, ak do kostola nejdeš, v prikázaniach je "spomeň si, aby si svätil sviatočné dni" (alebo tak nejak, nie som veriaca), svätiť môžeš aj vlastnou úprimnou modlitbou doma. To, že musíš ísť do kostola sú už cirkevné prikázania a k tomu sa radšej nevyjadrujem 🙂
Boh je prítomný všade....pre vlastný kľud pozri omšu v TV. Keď sme chodili do kostola bravali sme aj jednu tetu lebo nemala ako ísť, možno by ta občas aj niekto zviezol, kto chodí pravidelne. Ja som do kostola prestala chodiť a nepotrebujem to ospravedlňovať.