Nemôžem byť krstnou mamou😭

izabela000
24. apr 2019

Baby poradte ako ste riesili .....mam sa stat krstnou mamou ale kedze zijem s rozvedenym vo volnom vztahu a mam s nim dieta ....neexistujeee ako ste riesili vy?

janynyna
24. apr 2019

Tu ti asi nič nepomôže. Bohužiaľ. Možno skúsiť iného farára ale pochybujem. Je to na hlavu postavené, že nemôžeš byt krstná.

renatka100
24. apr 2019

@izabela000 zmenit farara ktory to akceptuje?

grandzero9
24. apr 2019

jedina moznost je zmenit farara. Kazdy sa k tymto veciam stavia inak, co je aj pre mna velkym prekvapenim, ale je to tak.

berny800
24. apr 2019

Skús sa.na to pozrieť z trochu inej strany. Krstná mama, okrem iného, má.byt aj akýsi sprievodca.dietata.vierou, keďže ty sama.zijes vedome.v.hriechu tak.ako chceš to.dieta.viest?

janynyna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janynyna
24. apr 2019

@berny800 možno lepšie ako krstná mama ktorá žije v manželstve. Záleží od človeka a nie od toho co káže kňaz.

fiafia
24. apr 2019

@izabela000 iný farar. Kým sú rodičia zobrati nemal by byť problém. My sme mali tiež problem ale iny zisťovali sme iné farnosti, iné možnosti. Vždy je cesta

berny800
24. apr 2019

@janynyna to nie je o kázani kňaza. Ale nech si autorka sama.pre seba odpovie, či v tomto smere dokáže dieťaťu byť dobrou krstnou. To nie je len o tom, že sa budú v budúcnosti navštevovať a.nosit.si darčeky. Žiaľ, v súčasnosti sa už úplne zabúda na to, čo to ten krst vlastne je

rakahaka
24. apr 2019

No usporiadaj si zivot tak ako to ziada cirkev a mozes byt krstnou, ktora je dietatu vzorom ;)

lucia147852
24. apr 2019

bohuzial asi oficialne nijako. Pre Cirkev žiješ v hrichu, nemôžes pristupvať k sviatostiam ani ist vzorom dieťaťu. Môžeš byť ale svedok krstu (a dieťa ťa môže volať aj krstna mama) ale v matrike budeš zapisana ako ten svedok. K tomu musí byť aj oficialny krstný rodič.

janynyna
24. apr 2019

@berny800 poznám manželstva ktoré majú deti pokrstene a krstný sú zosobaseny a nevedú deti k viere ako prisahali pred oltárom. Mňa len zaráža, že keď jeden kňaz odmieta druhý s tým nemá problém. Tak podľa čoho sa to berie.

lujza123
24. apr 2019

@izabela000 som 2 nasobna krsna, žijem vo vzťahu so ženou a vychovávame dieťa. Nikto sa ma na nič nepýtal, na krste sme boli obidve...

zulumilo
24. apr 2019

@berny800 pekne a presne napisane 👍🙂

zulumilo
24. apr 2019

@janynyna lenze ked chces krst a skladas pri nom slub, tak aj respektukes cele "pravidla" obradu a sviatosti 😉 takze nic v tom nieje n hlavu.

fkata
24. apr 2019

Ja mám krstnú mamu, ktorá nikdy vydatá nebola. Dokonca nemá ani partnera.

michaella94
24. apr 2019

Mozno ma tu ukamenujete ale momentalne sme tiez riesili krst...dvoch synov mam pokrstenych a tak ako ma teraz nahnevali knazi tak som povedala ze nekrstim muz bol ale proti...my sme mali ale.problem iny pytaju od nas pre mna dost velke peniaze co mi je uplne proti srsti...nejde o tom ze by som nemala ale ide mi o princip...uprimne ja by som to nepriznala...chodte za jnym fararom a nehovor mu s kym zijes ani nic podobnejeho je potom prd...si slobodna a bodka nema ako zistit ci mas alebo nemas priatela...to je moj pohlad na vec....

kacko12
24. apr 2019

Uz to tu je napisane - usporiadaj si svoj zivot podla Cirkvi a potom mozes byt krstna. Ak chces byt len na papieri krstna a je ti suma fuk, ze tomu dietatu mas byt vzorom a viest ho k duchovnemu zivotu, tak bud pri krstne len ako svedok krstu. A vy si to uz vysporiadate v rodine ako ta bude to dieta volat.

izabela000
autor
24. apr 2019

@berny800 viem baby pre mma su tieto hodnoty doleziteee...mam jedneho partnera uz 10 rokov boli sme sa informovat aj o anulacii no velmi to nevysloo...tak co mam robit...z maleho rodicmi sme stale su krstny aj mojmu aj maleho vediem ...cirkev si robi co chce

fridi96
24. apr 2019

Treba nájsť druhého farára 🙂 moji rodičia sú tiež rozvedený mama sa vydala aj druhý krát a mohla byt tak isto aj otec to je len na farárovi

zulumilo
24. apr 2019

@fkata ved to je v poriadku. nezije v hriechu. je slobodny clovek.

madeleine
24. apr 2019

Svet stoji na inych hodnotach ako na titule krstna mama. Ak budes mat krasny vztah s dietatom, viest ho k podstatnym hodnotam a budes mu dobrym prikladom, skor nez zisti, co je to byt rozvedena a mat nemanzelske dieta bude vediet, na com na svete naozaj zalezi. Ja mam to iste a myslim si, ze sa vcelku dobre da zit aj bez tohto titulu. Pripravila som sa on sama a som dnes za to vdacna. Radsej stastna rozvedena v novom vztahu ako nestastna a udupana krstna mama v nefunkcnom manzelstve (o anulaciach manzelstva si myslim svoje, lebo tie anulovane okolo mna su cista fraska alebo televizne hviezdy, takze u mna je cirkev kopa pokrytcov, ktora ma s vierou len malo spolocne). Ak si v hlbke svojej duse veriaca, mozes byt lepsim sprievodcom zivotom ako mnoho krstnych mam, vratane tej mojej, nech je jej zem lahka.

lucia147852
24. apr 2019

@izabela000 Cirkev by si robila čo chce ak by Ti dovolili byť krstnou mamou tomu dietatku. Taketo su pravidla, bud ich respektujem keď chcem krstiť (pretože ano tym sa dieťa pokrsti stava sa členom CIkrvi, nie je to len akoze pekny obrad v kostole) a ak nechcem respektovať tak nekrstim. Toť vše. Neber moje slova zle. Ja chapem aj tvoju životnu situáciu. Ale bohužial je to tak. Ja som tiež krstila malu a tiež sme zvažovali krstneho rodiča. A bolo x možnosti ale vela z nich prave nesplnalo tieto pravidla a ani by ma nenapadlo klamať, zavadzať, a neviem čo. O čom to je vydupať si niečo na klamstve/hriechu?

deti95060810
24. apr 2019

farár ťa pozná osobne? ak nie tak nehovor nič....si krstná mama...
evanjelici takéto veci neriešia...môžeš byť rozvedená aj 3 krát - tvoj problém, nie farára....

zulumilo
24. apr 2019

@janynyna kazda sviatost ma svoje pravidla. a je hrozne ako ludia si chcu vsetko prisposobit a ulahcit. a ked sa farar riadi pravidlami uz je divny a zly. zly su ludia, chcu vsetko kvoli svonej pohodlnosti najneskor hned a vsetci ktori im neidu z cesty su zatrateni. vsetko prinasa obete, tak skus sa zamysliet ci aj takato dolezita udalost si to nezasluzi.

zulumilo
24. apr 2019

@lucia147852 krasne napisane 👍👍👍

sapetka
24. apr 2019

Cirkev je na hlavu. 😏verim ze to nejak vyriesite🤞

evina1151
24. apr 2019

Zmenit farara moj brat si chcel vziat neveriacu priatelku a v pohode by ich zosobasili 😉je to o fararovi 😊drzim palce

conspi
24. apr 2019

@izabela000 iný farár a potom nerozprávať ako žiješ. Si sama a hotovo

lujza123
24. apr 2019

Krstná ma byt veriaca osoba ktorá povedie dieťa na tej duchovnej ceste. Viera v Boha a viera v Cirkev sú 2 úplne rozdielne veci. Cirkev si mení pravidlá ako chce a kedy chce, čo bolo včera hriechom dnes nieje.......

thoughtfulweirdo
24. apr 2019

Ja som sice nie krstná, ale birmovna mama, ale pointa je tá istá. Nikto sa ma na nič nepýtal, nič nevysetroval. Takže krstná byť môžeš, ide len o to, ako veľmi dôležitý je pre rodičov dieťatka ten cirkevný aspekt, lebo by to bol "podvod". A netreba zabúdať, že keď ide o vieru, môže byť 100nasobne lepším krstným rodičom človek, ktorý podľa cirkvi žije v hriechu, než na pohľad ukážkový kresťan, ktorý vieru nemá v srdci.