Nemôžem byť krstnou mamou😭
Baby poradte ako ste riesili .....mam sa stat krstnou mamou ale kedze zijem s rozvedenym vo volnom vztahu a mam s nim dieta ....neexistujeee ako ste riesili vy?
Za všetko sa raz budeme zodpovedať pred Bohom. Krstni rodičia berú na seba záväzok, niečo pred Bohom a cirkvou sľubujú a ak chcú od začiatku podvádzať, môže ich to stáť večný život - to je to, kvôli čomu vlastne krstime, aby sme získali milosť Božích detí a boli spaseni.
V rozpore s Cirkvou... A to je čo? Aké má cirkev teda pravidlá? Jeden farár pokrstí dieťa ktoré je narodené mimo manželstva iný zase nie. Jeden pokrstí keď krstný rodiča žijú v ,, hriechu" iný nie...
@conspi S tymto suhlasim. Ale uz sa kladie doraz na ten ludsky rozmer, to dieta nema vinu na tom, ze sa narodilo mimo manzelstva. Co viem, mozno ma niekto opravi, ale knazi by taketo dieta nemali odmietnut pokrstit. Ale zaroven sa snazia, aby si rodicia dietata dali do poriadku zivot a uzavreli sviatostne manzelstvo.
@izabela000 zmeniť farára. Ja som krstnou byť nechcela, ale pre pokoj v rodine som, teda sme. Ja evan. a manžel kat. bez sviatostí. Okrem krstu nemáme nič. Sobáš sme mali úradný a nemáme pokrstené ani vlastné deti a krstnými rodičmi sme. Všetko sa dá. Treba hľadať iného farára
@conspi lenže nikdy nevieš, prečo ten kňaz koná tak, ako koná. Možno prináša za tých ľudí obety, modlí sa za ich spásu, postí sa, aby odčinil to, že nekonal podľa požiadaviek Cirkvi, ale v nádeji, že to tých ľudí privedie bližšie k Bohu, k návratu do Cirkvi. Nevieme, čo všetko je za tým, čo vidíme navonok a svedomie každého kňaza nabáda k tomu, čo je správne. Lenže Boh vidí aj v skrytosti a pozná všetky naše úmysly. Pokiaľ žijeme tu, je milosrdny, nekonečne milosrdny, po našej smrti je však aj spravodlivý a tam sa už nevyhovorime na nič, budeme pred ním úplne odhalení...
Je pravda že z krstných rodičov sa v poslednej dobe stáva módna záležitosť.....a mnohí zabúdajú na ten duchovný rozmer.Ja sama som krstnou mamou a je to pre mňa veľká pocta,lebo cítim,ze mi to dáva privilégium byť akoby druhou po matke dieťaťa, vnímam to dieťa v podstate ako vlastné no zároveň to cítim ako veľkú zodpovednosť....ono ma to vlastne k tomu dieťaťu priblíži,preto chápem že ľudia chcú byť krstni rodičia.....no treba si uvedomiť prečo to chcem,či preto že mu chcem kupovať darčeky, chodiť na výlety, narodeniny atď,byť mu na blízku, mať pekný vzťah,to všetko môžem robiť aj keď krstný rodič nebudem..... podstatakrstného rodiča je práve v tom,že sa budem za to dieťa modliť, viesť ho k viere, pomáhať rodičom v tomto smere a samozrejme aj tráviť s ním čas a všetko ostatné...... takže na čo na seba brať tu zodpovednosť krstného rodiča,keď aj tak si ju nebudem plniť v tej duch.oblasti.
Takže kľudne môže ísť za krstnu napr. aj stará mama a ty ako svedok ( u nás v rodine je tiež taký prípad)je to podľa mňa lepšie ako vedome klamať. A už sa dohodnete, keď bude dieťa väčšie,mu to vysvetlite.
Ako ja vo vela veciach s kat. cirkvou nesuhlasim a mam na veci iny nazor, ale toto huj-buj pristupovanie k sviatostiam sa mi tiez nepaci. Krstom sa clovek-dieta stava clenom spolocenstva cirkvi. Toto spolocenstvo ma urcite pravidla (ktore su jasne stanovene, nie vsetci ich uplatnuju co je vsak uz na inu debatu). Cirkev nikoho nenuti k sviatostiam pristupovat, ludia tak cinia z vlastneho rozhodnutia. Ale castokrat si nedaju ani namahu oboznamit sa s vyznamom sviatosti... Ja chcem ale len za svojich podmienok a potom su rozhorceni ked sa nestretnu pochopenim. Ano, cirkev ma presne stanovene pravidla, avsak nie vsetci knazi ich striktne dodrzuju. To uz je otazkou ich svedomia a su medzi nimi ludia ako vsade inde - dobri aj zli.
Zmenit farara. Ja mam dve deti pokrstene bez manzelstva. Teraz tretie ideme krstit, som rozvedena a dieta je priatelovo. Ani raz nebol problem.
Presne zalezi od knaza..ja som rozvedena, svadbu som mala v kostole, po roku a pol som sa rozviedla( vobec nelutujem..) a s mojim partnerom mame spolu 2,5r synceka, zijeme spolu ako rodina aj ked este nie sme zosobaseni. Malemu je krstna partnerova sestra, ktora ma 17r syna a sobas nemala nikdy..a ani nezije s otcom syna ale ma partnera s kt. zije uz tusim aj 8rokov...farara skor zaujimalo ci je pokrstena a ma sviatost prve sväte p. a birmovku...a to sme sa bali ze bude tiez problem a nebol ze ma kvazi nemanzelke dieta....maleho sme dali krstit v kostole kde som ja absolvovala vsetky sviatosti
Ano, vela zalezi od farara(potom je toto na jeho svedomi), ale ako uz bolo spominane je ti Sviatost a ta ma nejake podmienky, ktore musia byt dodrzane, akoako ked robis vodicak, musis nieco preto urobit, dodrzat. Je to o tom ist dietatu prikladom viery, a ci uz krestan ma vieru mrtvu a rozvedeny/neuaporiadany zivu, predsa len kto tu zije v hriechu?? ...prepac, su aj ine sposoby/svedok atd. Preco klamat? Verte alebo nie, smejtr sa a tukajte do hlavy...raz bude vsetko odhalene na slnku.
@izabela000 a preco chces byt krsna,ked nezijes v sulade s cirkvou a este hovoris,ze cirkev si robi co chce?sak darceky davat a navstevovat decko mozes aj bez toho aby si bola krsna,kedze zjavne ani nechapes o com je krst.
Moja sestra je krstnou, ma dve deti od iných partnerov, obe za slobodna, farár sa ani len nepýtal na tieto veci. Okrem krstu nemá žiadnu birmovku, prijímanie.
@janynyna na hlavu je postavene jedine to,ze ludia neakceptuju pravidla,ziju ako chcu ale v Cirkvi ucastni chcu byt tiez...
toto ja nepochopim,sory.
bud som veriaci a akceptujem zakony a pravidla daneho nabozenstva,alebo teda chcem zit po svojom,volne,tak ratam s tym,ze nie vsetko je mozne...
Neda mi nereagovat - z niektorych komentarov ide priam zloba. Ano, prave z tych, co by som ocakavala opak. Pre mna je krstna mama najdolezitejsia zena pre dieta ihned po mame. Pre mna to znamena osobu, ktora miluje dieta ako svoje vlastne a zije s tym, ze ak by sa rodicom dietata cokolvek stalo, plne ich nahradi. Ma to byt clovek blizky dietatu a rodicom. Clovek ochotny kracat zivotom spolocne s dietatom. Ja som si toho cloveka pre moje tretie dieta vybrala najlepsie ako som mohla, no nemal vsetky sviatosti. Odmietli ma v dvoch kostoloch. Argumentom bolo, ze sa mam poobzerat po svojom okoli, kto sviatosti ma a podmienky splna a je jedno ci je mi to clovek blizky alebo nie. Doslova stylom, klopte po bytoch a hladajte. Bola som nestastna a rozcarovana. V tretom kostole mi dieta pokrstili bez akejkolvek poznamky a zloby. Bol to ten najkrajsi krst a splnil to, co od krstneho rodica ocakavam- vieru v to, ze ak sa mi cokolvek stane, moje dieta ma na svete nahradnu mamu.
@izabela000 pre boha a to preco vesat tomu fararovi na nos? 🙈 Moj otec bol krstny a to uz zil s inou zenou a mal s nou dieta a to nebol rozvedeny s mamou tak pokial viem jedine co ich zaujima ci mas birnovku ostatne ho vazne nemusi zaujimat ked sa bude pytat povies ze si zasnubena a chystate svadbu a to dieta nemusis ani spomenut a uz vobec nie to ze on je rozvedeny
Mozes byt svedkom krstu. Ja nie som ani pokrstena a problem to nebol. Odstala som si tam zopar minut, podpisala sa a bolo. Kedze brat ma tam chcel tak som suhlasila, inak som neveriaca a fararovi to nevadilo 🙂
Jaj ieto katolicke krsty a svadby.ja som katolicka a vydavala som sa v evanjelickom kostole nik odo mna nechcel prestup na ich vieru ako to robia takolici.tak isto krstna bola moja rozvedena sestra a muzov brat krstny ktory ma dieta mimo manzelstva a nebol problem.katolici robia velku vedu z toho.lepsie urobite ked zoberiete vodu a po krstite si ho sami.aj toto je platne pred Bohom.

Ked sa Cirkev drzi toho, co kaze, je zla. Pravidla a prikazania sa maju dodrziavat. Ked je nieco Sviatost, musia byt splnene podmienky na to, aby tato Sviatost mohla byt prijata. Ked to niekto nechce akceptovat alebo nesplna podmienky, nech o to ani neziada a nehlada vedlajsie cesticky, ktore su v rozpore s Cirkvou.