icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

aliza
3. jan 2012

@mawiya prepac, nechcela som sa ta dotknut a ver mi, tu nejde o odsudzovanie, ani netvrdim, ze su zli, nie su, ale su uplne ini, ako my, rozmyslaju uplne inak a to ty momentalne nemas sancu pochopit. Mozno po 10 rokoch, ale teraz je to pre teba len 'rozpravka z 1000 a 1 noci', si jeho princezna a on ta rozmaznava....uprimne, velmi, velmi ti prajem, aby to takto aj zostalo, naozaj. Nie som zatrpknuta, ani nijak poznacena, som len realista, ktory tychto ludi zacal trochu chapat. S tymi diplomami som reagovala na prispevok od alice, nevedela som, ze si medzitym uz pisala, ze su skontrolovane a ze su v poriadku. Ospravedlnujem sa, ale fakt poznam pripady aj vymyslenych diplomov.
A este jedna dobra rada, neriad sa koranom, oni sa nim neriadia, riadia sa tym, v co boli vychovavani, cize kultura a tradicie a tie su casto uplne ine, ako sa pise v korane.

alice107
3. jan 2012

@mawiya ,koran je ideologicke ponatie sposobu zivota.neexistuje vlazny moslim.bud moslim niekto je,alebo nie je.ak je,tak so vsetkym,co k tomu patri. aby si pochopila myslenie moslima,musis pochopit zivot v patriarchalnej spolocnosti.a to tak,ze poznas zivot a chovanie tych ludi v reale.tak budem vediet,a mas nejaku otazku,rada ti odpoviem.presne ako napisala aliza,vo vyssej spolocenosti tam platia prisne pravidla sobasov.nevesta je vitana len z rovnakej spolocenskej vrstvy.ak uz nie piamo pribuzna......mna sice neprekvapilo jeho chovanie.vidim tu dost aj pakistancov,co aj ako lekari si vzali rozvedene zapadeuropanky.aby mohil ist zit a pracovat do eu.potom sa rozvedu a privedu si manzelky z ich krajiny,ked sa im konci vizum o povoleni prace.aby tu mohli zostat.....ti ozaj bohati /velmi mala hrstka ludi z isl.krajin tu vlasni majetky,akcie..obcas pridu..ale natrevalo ziju vo vlastnych krajinach.a za manzelky maju bud dcery yyznamnych rodin z ich krajina,alebo zo zap.eu......to je ta mala spicka......ti ostatni si beru europanky pre viza......taka je zial realita......a co sa tyka diplomov,tiez apelujem na velku opatrnost..niektori maju nielen falsne diplomy.ale aj mena......vies,ak ma muz 27 rokov,a uni za sebou,nema velku prax v obore..takze ak rozbehne doma karieru,len zacina v takom veku..a hned neprestane a nejde do neistoty........ak ma ponuku ucit tvoj manzelaj,nema co vahat.....legalna praca je pre neho dolezita....
tak sa mu paci sneh? 😉 tak to si v bb uzije......halusky cudzinci velmi nemiluju,to je pravda..... 😉 no alkohol ozaj tu piju moslimovia ako ´´duhy´´..a rozvody?v islamskej kulture zena nema velku moznost vymanit sa z nadvady muza rozvodom.. mnohe zeny su odkazane na muzov.vlastne väcsina z nich..len hrstka bohatych zien nie...preto sa ani rozvadzat nemozu.....vlasna rodina by ich zavrhla.........inak by statistiky aj v tych krajinach boli rovnake....a ani zakony nie su priaznive pre ich prava rozvodov....
vies,nechem ti kazit iluziu na zaciatku....ale ti muzi su rovnaki v chovani na zaciatku...to je ich mentalita a aj pre europanky taktika.......ver,ze keby mal dobre postavenie doma,na sk nikdy nepride.....pteto by si mala brat aj jeho tvrdenia a tvrdenia jeho sestier cez skype s rezervou.....a vies iste,ze je to jeho sestra?videla si ju v realite?bola si vj eho krajine?boli oni u vas na sk?ak su majetni ako tvoj manzel tvrdi,tak nemaju problem prist na navstevu na sk.......tiez sa priklanam k tomu,aby si neverila na 100% ,co manzel tvrdi.a cez skype sa skutocnost nepozna........zial,realita niekedy byva kruta....fakt drzim palce,aby ta tvoja bola fakt ina...ale preveruj.....

lodgermaniacka
3. jan 2012

@alice107 @aliza vyznate sa, zdielam rovnaky nazor, asi všetko bolo povedane...

bobocka
3. jan 2012

@mawiya inak toto je svata pravda.my si myslime,ze ako hrozne tam ziju a v akych strasnych pomeroch a to iste si myslia aj o nas.ja ked som prisla do uk robit aupair v 2003,tak sa ma deti pytali,ze ci uz u nas skoncila vojna a ci vieme co je pracka.no nie,my zijeme v jaskyniach a otec rano lovit chodi 😠 😠 😠 😀 ono naozaj je velmi povrchne si robit usudky len z par tv reportazi ci novinovych clankov.realita moze byt totizto viac nez prekvapiva 😉

mawiya
autor
3. jan 2012

@anjelicek26 myslim, že si to zhodnotila s triezvym pohľadom. Ďakujem. Bola som naozaj zvedavá na reakcie na moje manželstvo. je pravda, že som čakala to, aby som bola ostražitá a samozrejme poukazovanie na muslimov a náboženstvo a kultúrne rozdiely. Veď s ním žijem, tak to mám naživo. Mrzí ma ale fakt, že averzia je prechovávaná voči muslimom ako takým. Keby som napísala, že som si zobrala 27 ročného katolíka z Rakúska, tak by mi všetci gratulovali. A nevarovali by ma pred tým, že je silný veriaci a že sa budeme milovať iba po modlení. Ani by ma nevarovali, že zavrie moje deti do pivnice a bude ich znásilňovať. čo sa napríklad v rakúsku stalo. Nie toto ľudia nevidia, nepamätajú a nevarujú pred tým. nepovedia, dávaj si pozor, rakúšania zatvárajú deti do pivnice a znásilňujú. Z toho som sklamaná. Ale moju lásku to nezmení. 🙂

tea333
3. jan 2012

ja nie som odbornicka v tejto oblasti, ale moja mama zije v Pakistane so svojim muzom (cechom).Napriek tomu ze ziju v hlavnom meste a ludia maju mobily a auta, ich mentalita sa nemeni.
Je naivne verit, ze sa zeny zahaluju len ked chcu. mozno nemusia mat zakrytu hlavu, ale nemozu mat odkryte nohy, ani plecia. Nedavno tam prebehol skandal, ked sa nasli fotky nejakeho pakistanskeho dievcata, ktore sa odfotilo v letnych satach. Zeny tam nemaju miesto, ako u nas.
nech je pakistanec akokolvek pokrokovy a galantny, nemyslim si ze dokazu len tak vykorenit nazor na zeny a ich postavenie a na obraz rodiny.
Videla som viac pribehov zien, ktore podlahli galantnym muslimom, ale len malokedy ostali taki galantni aj v manzelstve a po prichode dietata. kym je zena slobodna, moze byt princezna. ked je vsak ich zenou, prichadzaju ich pravidla.

mawiya
autor
3. jan 2012

@aliza nemusiš sa ospravedlňovať, toto je diskusia 🙂. Ja prijímam všetky názory. dobré aj zlé. z niektorých som sklamaná a niektoré ma potešia. Tu sa predsa neurážame. jednoducho vyslovujeme svoje názory. a ja sa neriadim koránom 🙂 len hovorím, čo čítam 🙂 a zatiaľ ešte nerozumiem

mawiya
autor
3. jan 2012

@alice107 ja netvrdím, že patrí medzi high society. Dva domy je v Karachi pre priemernu rodinu normalne. Maju normalne peňazí, žiadne paláce a zlaté strechy. Prepáč to prirovnanie, to ma len napadlo, keď o mne jedna kamarátka rozprávala, že som sa vydala, lebo môj muž má zlatý palác 🙂

mawiya
autor
3. jan 2012

@bobocka inak odbočím od témy. Mňa sa moje vlastne deti pýtali ako sme žili keď sme boli malí. a to len preto, že som povedala, že ja som PC nemala. tak sa čudovali a tak som im farbisto opísala ako ráno ocko odišiel z jaskyne na mamuty, potom mama celý deň udržiavala oheň a učili sme sa pri sviečkach. Keď zhasli išli sme spať. Po 10 minútach sa ma malý, vtedy mal 7 rokov opýtal. Mama ale teplú vodu ste mali? Som myslela, že zomrem. 🙂

mawiya
autor
3. jan 2012

@tea333 keby som žila v Pakistane, alebo muslimskej krajine, tak sa zahaľujem aj ja. nemyslím práve hneď burku, ale šatku určite. Nie pre manžela, ale pre vlastnú bezpečnosť. To iste robí aj tvoja mamina, ak nechce mať v muslimskej krajine problémy.

tea333
3. jan 2012

@mawiya ide o to, ze zeny tam nemaju postavenie ako u nas. Rodina ich lahko zavrhne, ak urobia nieco nevhodne.Manzelky musia posluchat. Oni si zeny ctia asi v zmysle, ze synovia ctia svoje matky. nie manzelky..
mamin muz je tam uz mnoho rokov, a ich rodinu a jej organizaciu oznacil za stredovek.

mawiya
autor
3. jan 2012

@tea333 je to odlišná kultúra. Ale nie stredovek . Stredovek v našom ponímaní. A my sme stredovek pre američanov. Preto sme zlí????

tea333
3. jan 2012

@mawiya stredovek nie pre vyspelost vedy a techniky alebo kvalitu ciest prvej triedy. stredovek preto, ze tam panuje patriarchat a rodina funguje ako stredoveka. dohodnute sobase, nadradenost muza a poslusnost zeny atd..

mawiya
autor
3. jan 2012

@tea333 si si istá že všade a vo všetkých krajinách? ak áno, tak akceptujem. a ospravedlňujem sa. Ale ja poznám zopár muslimských manželstiev, dlhoročných, s viacerými deťmi aj bezdetné. a povedať o Pakistane ako o stredoveku, to by som si nedovolila ani keby som tam žila 20 rokov. Môj ex pochádza z dediny. A tam vládne taký patriarchát, že by si to zažiť nechcela. Exsvokra nemôže prehovoriť, kým jej muž nedovolí. Tak poďme súdiť podľa nich, pretože takých rodín je v tej dedine veľa. žena má voľnosť, kým muž sedí v krčme. potom už nie. Tak potom sme stredoveká krajina tiež.

juliagregor
3. jan 2012

@mawiya vieš, tu najdeš malo pochopenia...
myslím, že každý ma v okolí zmiešané vzťahy a je tým ovplyvnený...aj ja napr. moja kamoška sa vydala do Kuvajtu, celkom bohatá rodina, jej manžel tragicky zahynul a ona sa odtial domov dostala len preto, že nemali deti a boli "pokroková" rodina a nemusela si vziať jeho brata...
kusok odo mna býva pani, ktorej muž odviedol deti ...
atd, atd...

mirka285
3. jan 2012

@mawiya nechcem byt zlym prorokom,ale nedopadne to dobre ☹

alice107
3. jan 2012

@mawiya ,tu nejde o to,ci maju rodicia tvojho manzela dva,ci 3 domy......ale ide o to,aby si veddela,ze ich maju ,ci nemaju.....inak povedane.zalezi na tom,ci ti tvoj manzel hovori prostu pravdu.a to plati aj o jeho rodine.jtakze je to na tebe,ci vies,ze svojmu manzelovi mozes verit na 100 %.pretoze inak by to nemalo ziaden vyznam.ty sama musis vediet najlepsie,ci mozes s nim vytvorit rodinu bez obav..vies,keby si sa vydala za 17 rocneho katolika z rakuska,tiez by som ta nabadala na opatrost vo vztahu...ci ten muz je zrely a schopny vstrebat manzelstvo a rodicovstvoso zrelou zenou s dvomi detmi.....ale ked sa k tomu prida ina mentalita vplyv vychovy v kulture,kde sa na takyto zvazok pozera negativne a bsolutne neprijatelne,tak tam je to o iom este..nielen o zrelosti......a je ozaj rozdiel,ak v rakusku ojedinely pedofil spach nasilie na dietati....na to tam su zakony,co ho postihuju..ale v islamskej kulture je bezne,ze sauzatvraju cirkevne moslimske manzelsva s detmi.a zeny su separovane od muzov.dospove uzatvarane v ich domovoch..zo zakona,na zaklade ponatia kultury.......tam spolocnost toto neodsudi.....a niekde ani zakon......nemozno proste zrovnat moralne principy islamu a krestanstva ci zapadneho ponatia sposobu zivota.ani zakony islamskych krajin so zakonmi europskymi..a preto ani oponovat tym,ze v rakusku sa to dejebezne..no nedejesa bezne,aby zeny zili separovane od muzov.......preto proste treba zvysenu opatrnostvenovat tym rozdielnym znakom kultur.a len malu poznamku.vies,v dubaji pakistanci nemaju velku hodnotu.....aj podmienky na zivot su tam pr nich ine ako pre europanov.vsetky managerske posty zastavaju europania a odbornici z usa a a kanady....a vies,moslimovoia maju v eu zle meno.preztoze si ho svojim chovanim sami zle robia......a to aj vzdelani ludia z moslimskych krajin.....to je zial denna realita zivota .na sk toto nemas moznost nastastie este poznat.a dufam,ze ani nebudes mat.ozaj si rada precitam o nejaky ten rocik pokracovanie tvojho pribehu.... 🙂mozno si sklamana s niektorych reakcii.ale su pravdive,ver mi....aj ked nepredstavuju to,co si ockavala... zelam pekny vecer.

tea333
3. jan 2012

@mawiya u nas je problematika utlacania a tyrania zien podobna, ako inde v zapadnej europe. v manzelstve su zeny,ktore su utlacane, ktore sa nemozu ozvat, atd.. v Pakistane je vsak to co tu nazyvame utlak uplne bezny spolocensky standard, kotry je vseobecne akceptovany. tu sa mozes rozviest a od toho muza odist. pravo aj spolocnost ti to dovolia, a nikto ta na ulici opluvat nebude. Mozes sa znovu vydat.. zamestnat sa, zit sama alebo s niekym novym. Skus to v Pakistane.
Existuju nerovne manzelstva aj u nas, tam je vsak nerovnost zakorenena hlboko v kulture a nabozenstve.
Nemozes porovnavat nejaku kazdu 10tu utlacanu zenu na SVK a bezne manzelstvo tam. teda, asi mozes..

alice107
3. jan 2012

oprava27 rocneho katolika..... 😉

mawiya
autor
3. jan 2012

A ešte jednu poznámku pre absolútnych skeptikov. Ja som po sobáši manželovi povedala pri veľmi dlhom a úprimnom rozhovore, že ak si ma zobral pre víza tak v poho. že sa s ním nerozvediem, že si môže robiť čo chce. A viete prečo? lebo mi v mojom živote pomohol, keď sa na mňa vykašlali moji najbližší. On presedel na skype, keď deti mali už týždeň horúčky a ja som odpadávala od únavy, ale nechcela som spať, lebo som sa bála, že sa nezobudím a deti sa mi zadusia pri zvracaní. on sedel pri PC celé noci a dával pozor. Ak sa ktorékoľvek zamrvilo, už mi prezváňal mobil. Je toho veľa, ako ma podržal a nemusel. Nemal žiadny prísľub víz ani občianstva. O ktoré mimochodom nestojí. Na bábatku nenástojí on. Ja po bábätku ešte túžim a on je rád. Ale viem, že ak poviem nie tak nie. A aby som sa vrátila k tomu môjmu návrhu. Urazil sa a prvýkrát a aj posledný sa so mnou nerozprával. Viem, že sa ho to dotklo. Možno si poviete, herec. Ale len ja viem dôvody, pre ktoré mu môžem veriť. A diplomy mu naozaj kontrolovať nemusim. 🙂 Poznám sa totiž aj s jeho spolužiakmi. 🙂 No možno je ale taký konšpiratívny, že všetko to iba nahral a všetci sú fiktívny. dom, pc, skype, sestry, video zo sestrinej svadby, atď........

mawiya
autor
3. jan 2012

@juliagregor áno ja viem, že sa to stáva, ale aj mojej kamoške vysúdil muž deti a nesmie sa s nimi výdať. A to sú na Slovensku a tá žena nič neurobila. Iba si nárokovala na polovicu majetku. Tak prebehol súd a zázračne boli deti zverené do výchovy manžela.

tea333
3. jan 2012

@juliagregor mozno je ta negativita sposobena tym, ze sme tychto stastnych zalubeni uz videli viac, a maju podobne scenare..

mirka285
3. jan 2012

@mawiya myslim,ze @alice107 to napisala velmi vystizne a jemne,ty si zamilovana a mas ruzove okuliare a vobec nejde len o to,ze je moslim...

mawiya
autor
3. jan 2012

@alice107 nie je to o tom, čo som očakávala. Je to o tom, že niektorí odsudzujú a nepoznajú. ty zjavne skúsenosti máš. Takže ja rada prečítam všetky názory. To pre mňa neznamená, že teraz ho vyhodím lebo som si niečo prečítala. Tak na toto som už trošku vyspelá. 🙂

juliagregor
3. jan 2012

@mawiya on ich uniesol...
rieši to aj Interpol ale neuspešne, podla ich prava deti patria otcovi...

nemyslím si, že sa možu zrovnavať slovenské a iné vzťahy...to sa nedá...

mawiya
autor
3. jan 2012

@tea333 to mi je naozaj lúto, že si takéto zaľúbené videla a zažila vo svojom okolí, myslím v reále. lebo ja nie. preto som sem napísala.

mawiya
autor
3. jan 2012

@mirka285 som zamilovaná už dva roky, trošku viac ako dva roky 🙂 Mám 33 nie som puberťáčka ale rada by som teda vedela, o čo ešte ide ak nie len o to, že je muslim 🙂

nela82
3. jan 2012

@juliagregor ja by som si cudzinca nevzala...neviem,no zo vsadial stale pocutako tie zeny trpia a potom pomsta,ked unesu deti...nie,dakujem...tu u nas mame prava-tu sa mozme ozvat,ked mame potrebu..tu mozme vyjadrit svoj nazor...a nemusime sa schovavat za nejake satky a trpiet ci uz v horucavach,alebo celkovo..a raz skoncit ukamenovana-bat sa,ze ak neposluchnem manzela stratim deti...nie dakujem.

lodgermaniacka
3. jan 2012

@mawiya a 2r už spolu žijete? lebo pokial ste si len vyše roka skypovali, tak to je ine, a ine je žiť v spoločnej domacnosti, kolko už s vami byva?

juliagregor
3. jan 2012

ja aj pracujem s moslimom, žije na Slovensku dlho, velmi pekne hovori, ma rodinu , dve deti, žiju pekne, ale za muža by som ho nechcela...
často nám rozpráva ako oni žiju, aké maju zvyky....