(NE)poriadok náš každodenný
Upratovanie neznášam, to vám poviem otvorene 😀
Rada by som sa spýtala, ako často upratujete, tzn. vysávate, umývate podlahu, utierate prach a pod., aby som vedela, či som normálna 😀 Mám pocit, že je takmer nemožné udržať uprataný a čistý byt, a to ešte nemám deti. Takže buď niekde robím chybu, alebo neviem. 😀
@deti95060810 tym skor by som netravila tolko casu vysavanim. Mam teda len dve, ale aj rozne konicky a teda vysavanie medzi ne nepatri. Zatial to doma nikomu nechybalo.
@h_petra Ja nenávidím varenie, upratujeme s priatelom, ked sa nam nieco zda spinave (ziadne ze v sobotu sa upratuje... v sobotu sa chodi na vylety!🙂, on vysava, ja mam na starosti kúpeľňu. A k zehleniu ti poviem len to, ze nemame ani zehliacu dosku, tak si vies predstavit, ako casto zehlim 😂 a absolutne sa necitim ako neschopna zena :D
Vysávam denne, podlahy umývam skoro každý večer, kuchynskú linku (pracovná a varná doska, spotrebiče atď) utieram denne aj viackrát... Stôl v kuchyni, malej stoličku a taktiež jej stolík so stoličkami a hracie miesta pretriem denne, niektoré aj viackrát. Prach podľa potreby, ale vychádza to max 1x za 3dni v každej miestnosti. Kúpeľňu a wc čistím cca 2x do týždňa a posteľné mením každé max 2 týždne, niekedy aj po týždni, mam rada keď vonia 😉 Chladničku upratujem 1x do týždňa, aspoň si vždy skontrolujem záruky a spíšem nákupný zoznam. Klučky dezinfikujem tiež max 1x do týždňa a vtedy vždy utriem aj dvere a zárubne. Okná podľa potreby, ale u nás je to podľa potreby dosť často, lebo zvnútra robí capky malá a zvonka sú stále zaprášené lebo bývame v novej lokalite a naokolo sa ešte stavia. Šaty v skriniach cca 1x do mesiaca prejdem a ostatné podľa potreby ... Ale ja mám upratovanie rada, mám to taký relax ☺️ keď sme aj s malou doma tak vždy kým sa hrá, ja si niečo robím... a keď v tom máš systém, netrvá to dlho. Fakt sa to dá v pohode zvládnuť, len treba mať systém. Už sme rozmýšľali aj nad pani na upratovanie, ale zatiaľ je to v pohode kým som na materskej. Ale keď sa vrátim do roboty si nejakú nájdeme, lebo po práci sa budem chcieť venovať hlavne rodine 😉
Som na rd,ale aj pracujem tri x do tyzdna na pol dna. Vysavam kazdy den,musim! Podlahu umyvam tri x do týždňa,mam tmavu dlazbu,kto ma taku vie,ze to je svina na ktorej vsetko vidno. Prach na nabytku raz za tyzden,ja mam veľmi malo nabytku. Wcko kazdy den, okna kym to nieje úplne na hanbu, čiže tak 3 x za rok. Myslím z vonku, sklo z vnutra podla capiek od syna. Periny tak tyzden dva a menim.
Upratujem rada,ale ked sa mi nechce a som hnila,mozem vsetko....
Tiez nenavidim tieto cinnosti a vytaca ma nazor, ze ako zena by som k nim mala prirodzene inklinovat, ba dokonca si ich priam uzivat 🙄 Moja mama je zo mna odjakziva nestastna, ze ako ma vychovala, lebo ona je Monk 😃 Ale v praxi to v nasej domacnosti vyzera tak, ze ja periem (to znamena nalozim a vyvesim pradlo), nalozim a vylozim umyvacku (aj to nerada, neznasam tu manipulaciu so spinavym riadom, ked sa naklada), sem tam pozametam lebo mame 2 psov, utriem linku a take drobnosti. Muz vysava, umyva podlahy, sanitu, aj okna len on.
Jo a ja este zehlim, ale aj to uz len v pripade nutnosti a s nechutou.
@h_petra mame dve deti, cize 4-clenna domacnost. Periem kazdy den. Koberce nemame, nevysavam teda tak casto, ale podlahy utriem kazdy den, aby som stiahla prach, raz za tyzden poriadne aj vodou a cistiacim prostriedkom, Nastastie mame umyvacku, cize riad riesim iba raz za den, vecer, ked ju zapnem. Rano ju muz vylozi, vsak aj on jedava.A vidi, ze ja mam rano toho dost, tak pomoze. RObim desiaty a ranajky, proste chystam deti do skoly. Velke upratovanie ako okna a vsetko ako sa hovori "od podlahy"tak 3 krat do roka, alebo ked je fakt treba. Kupelnu umyvam raz za tyzden, viac nestiham. Obcas mam ale tiez pocit, ze pani na upratovanie by sa hodila 🙂
Jooj byť len my dvaja a mat len byt to mam ako zo škatuľky. Véd to je robota max 1 hodina každý druhý deň. My mame veľký poschodový dom, dvor a kurime uhlím čiže si vieš predstaviť ten prach, ale aj tak nemám pocit, že by mi upratovanie trvalo dlho. . Jedno dieťa mam, druhé čakam. Dokým sme nemali svoje tak ma upratovanie netankovalo. Teraz sa to svoje snažím udržiavať čisté keď ma to stalo toľko peňazí a aj aby sme sa tu cítili dobre. Prach utieram 2x týždenne aj zem umývam. Vysvaam každý deň to je rychlovka nemáme nejako veľa nábytku. Nech mi to zaberie 20minut max. Hrnce idu priamo do umývačky ako sa použijú. Tu len vyberiem a poukladám. Periem 3x týždenne to tiež hodím do práčky a povesiam tiež 10 minút. Len žehlenie dlhšie trvá, ale to si nechávam na jeden deň naraz všetko sadnem do obývačky pustím telku a zehlim. Také väčšie upratovanie, že si aj kuchynskú linku poriadne aj špajzu pospratujem je raz za mesiac. A okná keďže ich mame 13ks to tak raz za 3mesiace. Hlavne je naučiť všetkých členov domácnosti, aby si po sebe upratovali. Nie ze každý sa naje počas dňa inokedy a len nechá taniere v jedalni a ja mma behať a odkladať po nich. To isté aj prádlo keď sa vyzliekaju hneď hodiť do pradlooveho kosa nie na zem v izbe. Atď. Aj riady keď sa nájdeme a držím to v ruke žiadna linka hneď do umývačky. Nie som maniak na poriadok, ale snažím sa to tu udržiavať aj počas práce som to tak robila.
Vždy sa snažím, aby bolo upratané v piatok večer. Sobotu a nedeľu sa venujeme len samy sebe. Bud sme na dvore a tam si čosi spolu robíme sadime kvety alebo grilujeme dcéra sa hrá tam a my si po sedíme . V nedeľu skoro vždy ideme na výlet
@mondolina prečo? vysávanie a podlahy každý deň umývam kvôli tomu že mi maličký lozí, chytí nejakú hračku a dá spolu s rukami do úst, takže ten prach sa snažím zlikvidovať, prať musím či na materskej alebo v práci, umývanie riadov deto. Okná verím že keď bude dieťa väčšie toľko capkať nebude. Teraz to prispôsobujem potrebám dieťaťa. Radšej nech lozi po čistej zemi ako by mi mal nosiť prach na rukách 🙂
A prácu mám z domu stále plus ešte aj do školy som si dala prihlášku od septembra
@bobula46 Podľa mňa to je o efektívnom rozdelení práce. Niekto stíha 5 deti prať, vypekat, upratovať a ešte aj hospodárske zvieratá a zahradku. Niekto ledva 2 izbový byt to sa nedá tak pausalizovat, že keď budeš mat aj prácu nebudeš stíhať upratať. Ú nás práveže keď sme boli my dvaja v práci a dieťa v škôlke bol u nás väčší poriadok ako keď sme boli vkuse všetci doma. Takto sme sa 2/3 dňa stravovala mimo domu a dieťa sa vyhralo v škôlke už doma nebolo také aktívne vyberať všetky hračky a od nudy robiť bordel
Každý deň a neviem si predstaviť žeby som si sadla do nepoupratovaneho
@sajmiona presne, určite keď už bude maličký chodiť do škôlky tak nebudem každý deň umývať podlahy pretože hračky nebude pchať do úst, budeme viac vonku. Naozaj netravim celý deň upratovaním, maximálne dve hodiny denne plus teda vykladanie a nakladanie práčky ale to nie je extra namáhavá robota :D a manžela tiež nemám celý deň doma. Väčšinou sa snažím urobiť všetko sama aby sme potom my traja mali čas pre seba a trávime ho pri spoločnej aktivite.
@dskjhfdlkdjhl ja si myslím, že je to skôr povysávam to nutné a viditelné. Ja taktiež vysávam takmer každý deň (no nie uplne všetko), a preto som si kúpila tyčový vysavač, ktorý mám stále poruke.
@sashabb ano, toto beriem, ale dvakrat denne keby som mala nasich vyse 300m vysavat, tak to uz mozem ostat doma na plny uvazok😀😀a teda ani to nie je treba, lebo su miesta, kde fakt treba kazdy den, ale su aj take, kde ani po tyzdni takmer nic nie je.
Sme 3 a pes, ale muž robí často z domu a ja tiež.vsetci sa stravujeme doma, takže každý deň umývačku naložiť, vyložiť, kuchynskú linku ani nerátam koľko x umyjem a stôl po jedení, vysávam každý druhý deň, ale pomedzi to pozametam, prach každý druhý deň, wc kúpeľňu priebežne aj každý deň veď stále sú na umývadle zubné pasty, prach, mám tam sušičku a mám pocit, že ako skladám prádlo je tam stále veľa prachu, umývam každý 3,4 deň...nikdy neupratujem cez víkend aj navariť sa snažím v piatok večer niečo na prírodno.okna raz za štvrťrok, periny každé 2,3 týždne.u nás je stále čo upratovať oblečenie, knižky rozhádzané, periem snáď každý druhý deň veď len koľko uterákov máme po sprchovaní, a to nikdy nemám dobré upratané a nie som pedant
Nezehlim vôbec iba výnimočne v lete tričká, šaty...o umývaní zásteny sklenenej za pracovnou doskou ani nehovorím stále je ofrkana od vody, varenia...ale tak to len pretriem....vôbec si neviem predstaviť u nás upratovať raz týždenne
my máme tiež hrozný problém s prachom, jednak máme 4 psov a tiež máme okná k ceste a na dvor, cize všade piesok... vysávam cca každý 2-3 deň ak mám čas(ale reálne aj po dovysávaní sa nájde niekde zabudnutý chuchvalec, hlavne z podpostele napriklad ked prejde prievan a zle som tam povysavala), zmývam podľa potreby(mala by som častejšie, aspoň raz za týždeň, ale po celom dni upratovania už nevládzem - mám problémy s chrbotm, čiže fakt len ak sú capky alebo sa niečo vylialo alebo tak alebo ak mi niekto pomáha, tak vtedy), koberce nemáme, lebo je to utrpenie pri toľkých psoch. Čo sa prachu týka, tak som si kúpila prachovku, s ktorou si prejdem pracovný stôl aj niekoľko krát do dňa, lebo tu sadá prach naozaj že do hodiny ale tak všeobecne v dome utieram raz za týždeň (vtedy aj kupelku, žalúzie, 2 okná (jedno ocapkavaju psy a druhe manzel :D ) a linku) periem priebezne, ale cez vikend zvyknem aj take vacsie pranie, vankuse, obliecky atd. No a umývačku a pracovnú dosku na linke asporák podľa potreby, cca každý druhý deň, resp po varení. Ale keď bude dieťa tak si to tiež zatiaľ neviem predstaviť, to sa bude musieť vysávať každý deň a aj zmývať častejšie... a čo sa práčky a umývačky týka tak to fakt si nechcem ani predstaviť radšej :D
@h_petra http://terapiedomova.blogspot.com/2017/06/zonov...
Skús si kuknúť toto,sú tam fajn veci. Alebo zonovy uklid
Denne veru 😏 wc-ko stale dookola, vysavam takmer kazdy den, podlahy a schodisko 1x tyzdenne. Ale v zime je to horsie, nakolko je vykur. sezona a viac sa prasi. Ale ja upratovanie milujem 😃 a som aj prehnane cistotna, dokonca svokre dakedy urobim prievan co kde ma spinave a neupratane. 😉
@h_petra uprimne, umyvam raz za 10dni, az ked je dlazka jak mapa svetová 😂 chodime do prace, nemam cas ani energiu na taketo zalezitosti domace. Radsej si odpociniem, ako upratovat 😂 vysavam často,mam akumulátorovy vysavac tycovy. Je vzdy po ruke, je to s nim supsup 🙂 inak prach utieram, ked vidim, ze treba a vsetko ostatne podla potreby, nemam nejaky rozvrh. Proste ked mam chut, cas a energiu 🙂 nikdy som si na poriadok radsej extra nepotrpela 😁
@petulik1991 baby tie co mate ten akumulatorovy tycovy vysavac, mate niektora aj psov? berie vam chlpy?
@diewcatqoo ty sa sťažues s jedným že len umývas riad. Ja to robím po 6-tich. Keď varím umývam riad tak mám pocit že som pol dňa len V kuchyni 😤.
@bayuska moja mama ma 3 macky a vysava len nim 🙂
@solemami rozumiem ti, ked som byvala s nasimi, boli sme tam siesti a tiez bez mycky 🙂 ale ked sme boli starsi, vsetci sme s riadom pomahali

@dskjhfdlkdjhl pri 4 deťoch?