Nepreberačky
Dobrý deň. Poslala som balík na dobierku. Mala som na bazosi maxi balík oblečenia, viac ako 50kusov oblečeniela, niektoré aj nové s visačkou. Balik som ponúkla za 20€ lebo som sa toho chcela zbaviť nechcela som to predávať na kusy na to nemám čas.
Hneď po hodine ako som dala inzerát mi zavolala pani, mala veľký záujem. Dohodli sme sa že jej pošlem na dobierku. Keď už mala balík poslaný už žiadna odozva nereaguje na spravy a balík trčí na pošte. Je mi jasné že balík sa mi vráti. Samozrejme tá pani je cigánka ako som zistila. Je nejaká stránka nepreberacov kde by som ju Vycapila aby už ďalej nezavadzala ludi??
@h2 no Rómovia hovoria o nerómoch ako o Gadžoch... To je ich pojem. A čo sa týka označenia cigáň v autorkinej sťažnosti ... No osobne mi to nepríde ako akákoľvek neznášanlivosť, hold skúsenosti s týmito ľuďmi väčšinou nie sú pozitívne. Či už nepreberačka bola Rómka alebo len neslušný človek že sa nevie ozvať, ťažko povedať. Takže ako pojem by som povedala že je to neznášanlivosť voči etnickej skupine. Určite nie však pri označení cigáň 🤷♀️.
@h2 držím sa pojmu ktorý som použila. Je mi celkom jedno že NRSR si niečo píše, odborné knihy asi veľmi nečítali. Odborné knihy zamerané na ľudí ich pôvod, etc. Hovoria jasne. Dokonca pekne hovoria o rozdieloch medzi rasami, kostry, svaly... Človek môže najist odborné odpovede na to prečo maratóny dlhodobo vyhrávajú skôr bežci z Etiópie resp východnej Afriky a nie namakanci z Európy alebo Ameriky ☺️.
@ivgame Ja viem, čo je gadžo. Tak, ako ty veľmi dobre vieš, ako som to myslela s tým rasizmom. Tak načo sa ťaháme za slovíčka? Autorka napísala, že "SAMOZREJME tá pani je cigánka". Ako keby sa jej to v žiadnom prípade nemohlo stať od modrookej blondínky. A to, že skúsenosti s "týmito ľuďmi" , ako si ty napísala, nie sú pozitívne, neznamená, že je v poriadku zovšeobecňovať to na všetkých.
@ivgame 🤦🏻♀️ Škoda reči s tebou. Veď práve preto zaviedli tento pojem. Vsunuli tam to slovíčko "protirómsky". Zjavne si odborníčka na rasy, tak ťa táto nepresnosť vytáča. Ale hoci sú teda rómovia len iné etnikum a nie iná rasa, ako majoritné obyvateľstvo, to nič nemení na fakte, že sú identifikovateľní na základe výzorových odlišností. A teda niekomu sa stačí na človeka len pozrieť a už si ho na základe toho zaradí do nejakej škatuľky. Tu nejde o to, či je výraz rasizmus použitý správne, alebo nesprávne. Ide tu o neznášanlivosť na základe vonkajšieho výzoru. Nech už to nazveme akokoľvek.
Som na Tom rovnako. Len romky mi neprebrali

@ivgame Vieš čo? Už netreba. Vzala som si k srdcu tvoju radu, aby som sa doučila pojmy. Takže opravujem nesprávny výraz "rasizmus" na správny: "protirómsky rasizmus". Môže byť? 😉