Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum
Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...
@pici mne to príde také úbohé keď sa niekto otŕča aký je úspešný v kojení. Ja nedám na UM dopustiť, pri tých problémoch ktoré som s kojením mala. Keby som počúvala rady starých dedkov imunológov , že treba kojiť za každú cenu, tak by som už bola dávno pod drnom s amputovaným prsníkom haha zasmejem sa smutne.
@anjelicek26 a presne takto som to aj myslela, ale uz som nevyzreta na dieta a chora, lebo chcem upratovat. a uz dopredu davam UM a este nemam ani dieta. skvele 😝
@pici ja sa napisala ze to tvoje uvazovanie je chore, nie ty. citaj pozorne. je to tvoja vec, jasne, ved hlavne sa venuj manzelovi, hlavne upratuj.... ja to neovplyvnim. ale svoj nazor si povedat mozem. zazila som si dost.
tvoje prispevky poznam, citala som ich aj ohladne porodu. vyjadrujes sa k veciam, ktore si nezazila a tym padom len teoretizujes. a urazas sa. a inak budes sa cudovat, ale manzela tu ma vacsina mamin. a koja a stihaju aj co to upratat. po porode sa im zmenili priority a dieta je prvorade
@maggie2 ozvala sa zena "sama dokonalost". decka odrastu, sedacku vyhodim a hotovo! nerobim z toho dramu. prevadzkovo byt cistime, ale mam narocne dieta - ten starsi no a moje mimusko mi tiez zaberie dost casu. muz skoro stale v praci, takze si u nas vitana vysantit sa, zn. CIF, BREF, PRACHOVKU a MOP ti poskitnem milerada. takze opakujem, radsej zanedbam sterilno a nebuzerujem a nechodim ako s nasolenym zadkom a nenervacim, ze nieco nie je prave upratane 😲 😲
@anjelicek26 ja som nikdy nežehlila, úplná zbytočnosť pri dnešných materiáloch a hygiene prania a sušenia
@maggie2 - no vsak to, ja som mala pri dcerke za prve 4 mesiace 7 zapalov a uz mi lekarka hrozila, ze mi budu prsnik rezat pri najblizsom zapale, lenze dcerka UM ani za ten svet, takze nebolo na vyber a veru by som menila, 40-ky horucky, bolesti, nebola som schopna vyliezt z postele. Stresne nieco :( Nakoniec sme to tahali 2,5 roka s kojenim, ale ked tu nejaka mamina napise, ze to proste neslo, tak to uplne chapem. Ked mlieko nie je, nikto si ho nevycaruje, ked sa dieta neprisaje, nikto mu to neprikaze a ked ma niekto zapaly non-stop, tak je to BOLEST a nie je schopny sa postarat o seba a nie to este dieta. Pri malom som mala 8 zapalov a proste som si povedala DOST nie som samovrah a nechcem skoncit s rakovinou (teta mala rakovinu presne v mieste, kde mavala zapaly), dostal UM - a nastastie ho akceptoval, a este trochu dostava z prsa. Nehanbim sa, ale tesim, ze fungujeme. Tot moj nazor k UM/MM. Kazda mamina sa rozhoduje sama. A vie preco tak robi. Len mam pocit, ze niektore maminy nevedia drzat zobak a musia vrtat do veci, po ktorych ich nic nie je. Najdolezitejsie su spokojjne a napapane deti.
@pici nemyslim si, ze mi sibe. len je zaujimave teba vidiet v mne paradoxnych temam. v jednej sa ohanas, co vsetko by si v porodnici odmietla a tu machrujes, ze UM je lepsie ako MM a ospravedlnis si to svojou alergiou. ja mam s dietatom pobehanu alergologiu, kozne, GAE ale ani jeden lekar mi nepovedal haluz, ze prestante kojit, je to vhodnejsie.
Vás to ženy baví toto? Aj táto diskusia sa zasa zmenila na kojenie či nekojenie. V každej diskusii sa vždy nájde taká, čo to kojenie svojhlavo obhajuje. Veď každý predsa vie, že MM je tá lepšia alternatíva, netreba o tom dookola písať. Buďte radi, že nemáte iné vážnejšie problémy s vašimi detičkami.
@maggie2 - ja zehlim drahemu veci - kosele potrebuje kazdy den, sebe bluzky, niektore Saskine saty, kabat treba prebehnut, lebo ked to vytiahnem zo susicky, je to pokrcene... jasne, ze nie vsetok, by ma piclo 😀
@anjelicek26 Veď to je jasné, ale myslela som také veci ako prežehlovanie plienok, uterákov, tričiek a mikín, samozrejme že krčivé materiály treba žehliť, ale tým sa snažím cielene vyhýbať, takže napríklad blúzky vôbec nekupujem
@maca_p a uz sa musim zastat aj @pici...ja som maximalna zastankyna MM...Um by som nedala za nic na svete,ale pici nikde nepovedala ze Um je lepsie... ona sa len patala ze dlhsie trva pri papani a priprave stravy a povedala ze ak by lekar radil UM tak by to asi zvazila..myslim ze na tom nic zle nie je... zeby to zvazila...ci? 😕
@pici baby ti chcú povedať to,že kto nezažil -nepochopí (a to neber v zlom )
u mňa bola pri staršom synovi veľmi múdra kamarátka
napr. cumeľ..pri Paťkovi sa pozastavovala,že taký veľký a má cumeľ (mal ho do 10 m,jej syn až do 5 rokov)
keď sme mali ísť na dovolenku a ja som stále vravela,že malý bude určite chorý,tak povedala,že no a čo,že by išla aj bez neho ,že aspoň si oddýchnem
jej syn má 6 rokov a bez neho ešte nikdy nebola...aj som jej to pripomenula a povedala ,že vtedy jej to prišlo,že by to dokázala -akože odísť bez svojho dieťatka na dovolenku
ono ťažko sa ti niečo vysvetľuje,keď nevieš,ako by si sa v určitej situácii zachovala....
tak ako ja: tiež sa nevyjadrujem , čo by som 100% urobila alebo neurobila ,lebo keď ten moment príde ,tak akurát urobím opačne ako som vždy tvrdila....
ale myslím si,že budeš dobrá mama, nároky na dieťa a hranice tolerantnosti sa ti posunú do obrovských rozmerov,ani teraz netušíš,že do akých ...
čo sa týka UM a kojenia: každé má svoje pre a proti...ono je ťažko povedať ,že budem kojiť a chcem kojiť,človek prečíta kopec článkov a nakoniec zistí,že jeho dieťa ani mm nemôže (intolerancia laktózy) alebo pre zdravotný stav dojčiacej maminky sa laktácia musí zastaviť....
ja si pamätám jednu vetu,čo som vravela,než som vôbec ostala tehotná:
tak toto moje dieťa robiť nebude..... 😅 a robí ... 😀
toto by som ja nikdy neurobila....a robím 😉
@maca_p - tak ja neviem, ako zasa povysavat treba, vytriet dlazku tiez, nevravim kazdy den ale kazde 2-3 urcite ved by to vyzeralo... my mame kocura tak jasne, vysavam denne, ale to je 20 minut a mam hotove obe poschodia, vsak to nie je veda 😕 My nic nedezinfikujeme a prostriedkov mame doma fakt malo, aj dlazku umyvam len cistou vodou, teda parnym mopom, ale uplne staci. Neprehanam to, ale zasa aby sa mi deti - v zaujme coho vlastne (?) - valali v spine, to fakt nie... Poumyvat okna raz za cas, umyt kupelky raz za tyzden, premenit postelne oblecenie raz za dva tyzdne, ved to vsetko nezaberie viac ako hodinu denne a to decka spia, tak o com?
@xlucia v tomto prispevku mas plno nepravd - neviem kde si zobrala ze dietatu nemozes dat UM skor ako po 3 hod. a nosis ho hladne !!!! 😲 - das mu UM vtedy, ked je hladne (z porodnice sme odchadzali na UM, informacia od pediatrov z novorodeneckeho, ako aj bezna prax..) babo je vacsinou z UM dlhsie zasytene, kedze je sytejsie ako MM, preto tie 3hod.prevazne stacia
kym sme sa rozkojili, boli sme cisto na UM (asi najdrahsom Nutrilone), taktiez aj teraz sme od 8.mes. cisto na nom - nikdy nas nestalo mlieko viac, ako cca 75eur (co nie je malo, avsak ty uvadzas takmer 2-nasobok)
k detskym kolikam - vseobecne rozsirene medicinske zdroje uvadzaju, ze nie je preukazany suvis medzi kojenim/nekojenim a kolikami....aj nasa mala mala koliky, v case plneho kojenia...
som zastancom kojenia, je podla mna nespochybnitelne lepsie pre babo, jednoduchsie pre maminu a financne priaznive, avsak nesirme demagogiu o UM, ktore je jedinou vhodnou alternativou ked sa kojit neda
@zuzkat1 - ja zehlim vecer pri CSI, to sa da 😅 😅 😅 A teda drahy si tiez casto pozehli sam, nech zasa netvrdim, ze vsetko doma robim len ja 🙂 Navyse treba mat dobrych pomocnikov ako parny mop, susicka, umyvaci okien raz do mesiaca, nekrcive kosele (tie staci fakt len zlahka prezehlit)....
@zuzkat1 ja odpadnem, vy ste tu take dokonale zeny a ja ze tu mam konecne temu "lajt". vies, mame taku staru asi 10 rocnu, takze preto ten postoj. je uz aj par x ocurana, dnes malemu z plienky vytieklo aj kako. akurat som doparala potah. no co uz. oducame plienkovat, k bezplienkovej komunikacnej metode sme sa nedostali. pokial som nemala dve deti, tak sa to dalo ustriehnut ked bol bez plienky.
@veve39 - Ja platim za HIPP mlieko krabicu 800g 6,99libry... vypije tri mesacne... on neni taky hlados... asi 120ml flasu a je uplne plny... toto do penazi fakt nejde. Ked si predstavim, ake som mavala navaly hladu pri kojeni, mno, to nas stalo omnoho viac. To len tak off topic 😅 😅 😅
@veve39 no UM sa rozhodne skor sko po troch hodinach nema davat. moj maly mal na polovicu hradene poistovnou a ja som doplacala cca 60 =63 eur mesacne. takze beriem ze ak nema ´predpis od pediatra. pre dieta do cca 7 az 8 mesiac kedy je viac na mlieku ako na normlanej strave, je to mesacne tych cca 130 eur
koliky... no UM je vzdy len UM, je tazsie stravitelne tak preto tie koliky..
taktze to nie su nepravdy, ale mojeskusenosti

@pici - ked si zabehnes system, tak to zvladat budes. Len netreba chaosit a behat o druhej popoludni este v pyzame. Poznam aj take maminy a fakt nechapem 😅 My s dcerkou vypekame, kreslime, modelujeme a stihame to aj pri syncekovi, stihame prechadzky, nakupy. drahy je 12 hodin denne mimo... takze deti ho rano nevidia a vecer im da pusu na dobru noc...vsetko vec organizacie.