icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

katrinka8
11. júl 2011

@anjelicek26 - ja k tej e-coli, ze som uz citala niekde, ze to bolo cele naraficene a ze bola umelo vytvorena v laboratoriu a "vypustena" do sveta (ze "obycajna" e-coli normalne reaguje na ATB, a tato je odolna voci vsetkemu, a to je vraj neprirodzene) - zase nas potrebuje asi niekto zastrasit... 😠

katrinka8
11. júl 2011

@ttrrinitty - o tom extremnom zakazovani a naslednom nevedeni si najst mieru- podla mna je to indi-vindi 😉 Niektore deti sladkosti nedostavaju (resp. velmi malo), ale pritom nepocituju potrebu ich v case nepozornosti rodicov extremne vyhladavat. Zo sladkosti netreba robit ani strasiaka, ale ani modlu - ani upozornovat, ale ani extremne neodmietat - ale tiez by som si asi dala pozor na to, ze ake a kedy a kolko. Mam ukazku na moj vkus dost velkej benevolencie v blizkej rodine a nie je to bohvieco.
Podla mna dieta (ale ani dospely clovek) naozaj sladkosti nepotrebuje, v zmysle, ze nie su vyzivne, priznajme si, je to proste prazdna enegia, ktora chuti 😀 Ale dopriat si ich obcas je OK. Ale tu je otazne, co je este to "obcas" a co je uz vela. Sladkosti a "slanosti" su proste len zlozvyk. A podla mna cim neskor sa s nim clovek stretne, tym lepsie pren. 2-3 rocnemu dietatu predsa nic neujde, ked nebude vediet, ako chutia hranolky, ako chutia chipsy, ako chutia cokoladove tycinky atd. Vyhnut sa tomu neda, aspon v kolektive urcite nie. Ale ak sa to da obmedzit, je to OK. Radsej prevencia, ako potom nariekat nad chorobou (napr. take zuby - poznam niekolko dost odstrasujucich pripadov). Ale to by sa museli tak chovat aj rodicia, aby z toho nebolo, ze vodu kazem, vino pijem - tot moj nazor 😉

maggie2
11. júl 2011

@katrinka8 prečo by mal niekto niečo vyrábať v labáku, keď príležitostí na mutácie má e.coli požehnane. Veď aj baktérie bojujú o prežitie a zdokonaľujú sa, v takých stokách, žampách a kanáloch čo myslíš keď sa výkaly zmiešajú v jedno, aké boje baktérii tam sú. Samozrejme že je úplne normálne že mutujú. Nielen e.coli všetky mikroorganizmy si časom vytárajú rezistenciu voči ATB, preto sa vyvíjajú stále nové a nové

maggie2
11. júl 2011

@katrinka8 sladkosti nie sú len prázdna energia, určite majú svoj zmysel

katrinka8
11. júl 2011

@maggie2 - neviem, to som citala. Asi niekto potreboval, aby boli rezistentne hned. Bolo to nieco v tom zmysle, ze "niekto" potreboval ziskat kontrolu nad globalizaciou potravin. Tieto veci (ako aj prasacie a vtacie a ine chripky) su dost velka politika, lobbing farma firiem a pod. lobbistickych organizacii. Strachom chcu ziskavat moc nad svetovymi financiami...

katrinka8
11. júl 2011

@maggie2 - no, neviem... podla toho ake sladkosti a v akom mnozstve 😀 Ja mam niektore sladkosti rada, ale napriek tomu viem, ze mi nic dobre (okrem toho perfektneho pocitu z dobrej chuti 😀 ) nedavaju 😀 Ale asi sme trosku off topic.

maggie2
11. júl 2011

@katrinka8 konšpiračné teórie. Veci majú mnohokrát oveľa jednoduchšié vysvetlenie. Choroboplodné zárodky v rôznych etapách svojho vývoja sa chovajú odlišne a nehovoriac o mutáciách. Živá príroda je dostatočne bujným a pestrým rezervoárom na takéto diela náhody.

maggie2
11. júl 2011

@katrinka8 30 gramov denne čistých uhľohydrátov nie je na škodu ale na úžitok (napríklad rany sa vtedy hoja rýchlejšie)

katrinka8
11. júl 2011

@maggie2 - nepopieram, moze byt. Ale trosku poznam pozadie "malej slovenskej politiky", takze ta "velka svetova" ma tiez urcite svoje zaujimave pozadie... 😉
Fiha, dobry dovod dat si nieco sladke na dobru noc 😀 Len je otazne, co obsahuje prave tych 30 gramov a ako ich denne neprekrocit 😀 A este to, ci vzdy potrebujeme hojit rany 😀 Ale ako dovod sa mi to paci 😉

maggie2
11. júl 2011

@katrinka8 politika má priamu úmeru s najškaredšími ľudskými vlastnosťami, oproti tým sú aj tie najšerednejšie baktérie krištáľovou čistotou 😉 Každý obal výrobku obsahuje informáciu o nutričnej hodnote, treba si len zobrať lupu na malé písmená 😉 niečo o účinkoch cukru je i tu http://www.zentrum-der-gesundheit.de/zucker.html

katrinka8
11. júl 2011

@maggie2 - 😀 vystihla si to. Ale tos tym cukrom, bohuzial, po nemecky neprelustim ... ja este tak pozdravit, podakovat, opytat sa na cestu a jednoducho spolocensky pokonverzovat. Inak moc nie 🙂 Ale uz idem do postele, tak dobru nocku 🙂

ttrrinitty
12. júl 2011

@katrinka8 aj ja si myslím presne ako maggie2,že všetko má svoj zmysel,a každé jedlo tak ako aj sladkosti má svoje pre a proti,tiež som neni zato aby sa dieta nejak extrémne prejedalo sladkostami,ale ani za ich úplny zákaz,jednoducho taká zlatá stredná cesta sa dá nájst,aspon u nás funguje 🙂a musím povedat že niekedy nieje potrebné jest ani sladkosti a zuby sa kazia...jednoducho genetická predispozícia,nevravím že niesú ludia ktorým to doslova škodí,ale sú tiež taký ktorí ich nejedia vobec a predsa...takže fakt je to moc individuálne 🙂
ja sa jednoducho v týchto veciach fakt neriadim tým čo je napísané na obale,ani nejakými hodnotami sa nezaoberám,je to pre mna zbytočné,pretože si myslím že škodlivinám sa v dnešnom svete nevyhneme tak či tak,to by sme nemohli jest pomaly nič,čo jest..,ani vzduch dýchat...podla mna sú aj doležitejšie veci a problémy s detičkami,ako to kolko a akú hodnotu má to či ono,všetko je otázkou priorít...

titkovamiriam
12. júl 2011

Cukru-praveho cukru by som sa pri detičkach nabala samozrejme s mierou 😉 horsie su lajtove vyrobky a kupuju ich v domnení že su zdravsie ☹
a k tým nestastnym e-colam.tiež si myslim že to bola niaka ,,nepodarena akcia,,
ja napriklad nikomu neberiem ked nakupuje bio produkty ale ja osobne by som ich nakupovala priamo na farme,inak o bio mozme len snivat-ked sa to expeduje a potom to este trci na pulte 1-2 dni tak ta bio mrkva a bio zemiaku su skor zrele do kosa ako na jedenie.Vidim to v Metre ked doobeda je vsetko este ako tak ok a vecer je vsetko bio v lepsom pripade vo vypredaji a to už zemiaky smrdia 😝 .
Uz som to tu niekde pisala mna serúúú -pardon za vyraz-margaríny,energi drinky a spokojne mamy v reklame na coka colu 😠 😠 😠

aduskatt
12. júl 2011

@titkovamiriam obzvlast ta reklama, ze maminka nam kazdy den k obedu dava coca colu.....sak bych ju za to do riti kopala, co by sa do nej zmestilo🙂

titkovamiriam
12. júl 2011

no ved ta ja sa cudujem ze ju este nezakazali 😠 😠 😠 u nas doma sme robili pokus na Michalovi.Tlak v klude 100/75 a po vypiti energi mu stupol 140/95a to este netancoval,nefandil alebo sa inak ,,nevzrusoval,,.Ja som bola taka nahnevana ked chodil fandit hokejistom do fun zony a tam dostali energi ako ,,darcek,,potom samozrejme ako chlalani si na to kupia pivo-ukamenujte ma že ako dovolím 16r.piř pivo-nedovolím ale hocikde mu ho predaju-a bohužial nielen pivo,ale viem o tom a chudak maminky ktore netusia ze ich deti už ,,chutnaju take dobroty,,a nieco by sa chalanom doma stalo.Tak potom fandeni bol jak ,,naslahany,,plny energie,tep nenormalny a tlak cez 150 ,preto ja sa necudujem ze na zapase umrie sportovec oni to piju ako malinovku ☹ ☹ ☹
Toť problemi s vacsimi detickami budte radi ze mate len babatka 😀 😀 😀 😀 a male detičky 😀 😀 😀 😀

titkovamiriam
12. júl 2011

no ved ta ja sa cudujem ze ju este nezakazali 😠 😠 😠 u nas doma sme robili pokus na Michalovi.Tlak v klude 100/75 a po vypiti energi mu stupol 140/95a to este netancoval,nefandil alebo sa inak ,,nevzrusoval,,.Ja som bola taka nahnevana ked chodil fandit hokejistom do fun zony a tam dostali energi ako ,,darcek,,potom samozrejme ako chlalani si na to kupia pivo-ukamenujte ma že ako dovolím 16r.piř pivo-nedovolím ale hocikde mu ho predaju-a bohužial nielen pivo,ale viem o tom a chudak maminky ktore netusia ze ich deti už ,,chutnaju take dobroty,,a nieco by sa chalanom doma stalo.Tak potom fandeni bol jak ,,naslahany,,plny energie,tep nenormalny a tlak cez 150 ,preto ja sa necudujem ze na zapase umrie sportovec oni to piju ako malinovku ☹ ☹ ☹
Toť problemy s vacsimi detickami budte radi ze mate len babatka 😀 😀 😀 😀 a male detičky 😀 😀 😀 😀

weverka11
autor
12. júl 2011

@aduskatt mne sa tiez zdviha tlak pri tej reklame 😀 ale priznavam sa ze colu milujem straaaasne moc.. ale davam si pozor a pijem ju fakt len občas... to je asi jediny sladky napoj, ktory lubim, inak pijem iba vodu. A ja som tiez toho nazoru, ze sladkosti fajn, obcas, ale netreba deti uplne izolovat od toho, skorej im vysvetlit preco sa toho nemoze vela papat, ze to nieje jedlo, ale dezertik raz za čas...

titkovamiriam
12. júl 2011

Ja som kofolova 😅 aj to len ked je capovana

aduskatt
12. júl 2011

@weverka11 ja vobec nie som nejaky radikalista, ze nic oikrem vody a chleba..my sme kofolkovi, kolovi, sladkostovi, ale s mierou🙂))ale denne k obedu colu, tak to asi neeeeeee

aduskatt
12. júl 2011

@titkovamiriam zaujimave🙂

maca_p
13. júl 2011

mna zasa nemoze rozhadzat ziadna reklama, lebo ju zasadne prepinam. kupujeme aj pepsi, aj kolu, aj marku, aj vineu. vsetko su to sladke brblaviny, ale chutia nam. ja si dam pohar a staci mi. MM dorazi celu flasu, t.j. 1,8 l a za toto by som dorazila ja jeho!!! dietatu dam vodu + maly splech z viney akoze na chut tot vsjio.

vcera som v lidli kupila ovsenne susienky pod nazvom zuzanky v nadeji, ze spravim nieco dobre pre svoj zazivaci trakt. doma som si pozrela zlozenie, tak tento produkt obsahuje 7 eciek. ano 7. ale chutia mi, su mnam. synovi z nich nedam ani okostovat, zjem ich sama a uz ich viac nekupim...... a nejdem ani hladat zoznam eciek, ktore su nevhodne pre konzumaciu, to by som keksiky asi musela vyhdit.

titkovamiriam
13. júl 2011

@maca_p to asi 80 percent vsetkych cukroviniek obsahuju ečka no zasa nie vsetky su skodlive 😉

zuzkat1
13. júl 2011

@katrinka8 priznam bez mucenia🙂 moja hranolky uz mala ale len tak asi 5kuskov naraz...🙂 a teda chutili jej ale nesla sa potrhat ze este chce... proste som povedala uz nie a bolo dobre🙂
@maggie2 tak napriklad to ze vtacia chripka bola len vymysel tak ako aj prasacia povedal riaditel farmakofirmy..teda exriaditel ktory o praktikach napisal farmakofiriem napisal celu knihu a ja mu verim...vezmi si ze na obycajnu chripku zomiera rocne niekolko tisic ludi a kde o tom hovoria?? na "prasaciu" zomrelo niekolko 10tok mozno stoviek a boli toho plne noviny ze aka epidemia...blbost....
@aduskatt presne ze cola ku kazdemu jedlu mnam... no fuuuuj vysvetli potom detom ze nou cistia skvrny od benzinu na asfalte😀 ktore ti to uveri? ani jedno a pritom je to pravda.. nikdy by som malej minimalne do strednej skoly colu nedala..

titkovamiriam
13. júl 2011

dnes je den hranoliek 🙂 😀

aduskatt
13. júl 2011

@maca_p no, zasa niektore ecka su aj prospesne🙂) len z tych 7 bude asi vacsina tych neprospesnych.ale jedna konzumacia neublizi....a co nas nezabije, to nas posilni, xixi

maca_p
13. júl 2011

@titkovamiriam ale 7 eciek v jednom produkte? akoze ja nie som fajnova, sak som ich spratala 😀 , ze ano. ale deckam to strkat nebudem. to radsej zemiakovu placku vysmazenu na poriadnej bravcovej masti. alebo hranolky.

maca_p
13. júl 2011

@aduskatt no ved hovorim, nejdem si ich radsej ani vyhladavat, nema to zmysel... 😀

aduskatt
13. júl 2011

@maca_p pozri, aj tak by si to nevyhodila, ale spapala, tak na co sa zbytocne rozrusovat a plytvat casom nad tym🙂)

titkovamiriam
13. júl 2011

Ktorým éčkam sa treba vyhnúť?

E200 – ničia vitamín B12
E220, E221, E222, E223, E224 – môžu poškodiť črevá
E230, E231, E232, E233 – spôsobujú kožné problémy
E311, E312 – majú negatívny vplyv na nervy
E320, E321 – prispievajú k zvýšeniu cholesterolu

E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466 – poškodzujú trávenie
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216 – rakovinotvorné prísady
E217, E239, E249, E250, E251, E252 – rakovinotvorné prísady, ktoré sa nachádzajú hlavne v údeninách

Čo sa ukrýva pod éčkovým kódom?

E100 – E199 – potravinové farbivá, ktoré dopĺňajú, zvýrazňujú alebo nahrádzajú prirodzenú farbu potravín
E200 – E299 – konzervačné látky používané na predĺženie trvanlivosti potravín
E300 – E399 – antioxidanty, regulátory kyslosti, pomocné látky, ktoré majú na organizmus čiastočne pozitívny vplyv. Problém je v tom, že tepelnou úpravou sa môžu premeniť na toxické látky
E400 – E499 – zahusťovače, emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky, ktoré zabezpečujú požadovanú konzistenciu potravín na dlhšie obdobie
E500 – E599 – regulátory kyslosti, zásady, vďaka ktorým sa potravina nepripáli
E600 – E699 – zvýrazňovače chuti
E900 – E999 – rôzne iné prísady
E1000 – E1999 – doplňujúce chemikálie
C59 –- C1521 – vonné, chuťové a povzbudzujúce látky

A PODROBNEJSIE:
http://ecka.xf.cz/etab.html