icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

maggie2
14. júl 2011

@zuzkat1 prasacia a vtáčia chrípka neni a nebola blbosť ako píšeš, pretože reálne mutácie vírusov H5N1 a H1N1 existujú. Blbosť bola to, ako sa táto chrípka odprezentovala, ako boli ľudia strašení a plašení. O tom mohol písať ten autor.

luba41
14. júl 2011

@maggie2 keď už spomínate vírusy, je fakt, že nikdy nevieme, kedy sa aká nová mutácia vytvorí a objaví. Si pamätám, ked pred asi tými 6 rokmi sa začal šíriť vírus vtáčej chrípky. Tá prezentácia nákazy bola taká, že človek sa potom bál už aj vyvesiť prádlo von na šnúru, aby mu ho nejaká sýkorka neposkákala a všetci sme sa potom nenakazili 😀

zuzkat1
14. júl 2011

@maggie2 no ja neviem, ja neverim farmakofirmam a tym ich bububu o novych chorobach...fakt je ze vymyslaju len aby predavali...

maggie2
14. júl 2011

@zuzkat1 ani ja nedôverujem farmafirmám až tak, že sa nechám za hocičo naplašiť, ale opakujem faktom je, že vírusy a baktérie mutujú, menia bielkovinové štruktúry, získavajú rezistentnosť voči liekom, tak, že treba vyrábať stále nové a nové účinné látky, proste aj choroboplodné zárodky sú živé tvory a bojujú o prežitie v prírode, je to úplne normálny jav.

katrinka8
14. júl 2011

Baby, na margo tych "epidemickych" chripiek - stacilo mi, ze ministerstvo minulo niekolko milionov na vakciny proti prasacej chripke, ktore skoncili bohviekde (myslim tie vakciny nepouzite) - niekto sa na tom predsa musel nabalit, no nie? A preco nie rovno z nasich dani? Preco boli ako jedna z hlavnych rizikovych skupin prave tehotne zeny? Mne moja dr povedala, ze ona osobne mi toto ockovanie teda neodporuca v tehotenstve (ani by som sa nedala, ani ako netehotna) A preco by sme nezaviedli povinne ockovanie prevenarom, ked predseda predstavenstva firmy, distribuujucej ho na SVK je ministrov brat? A takto by sme mohli pokracovat. Preto si o tychto "epidemiach" a podobnych "smrtelnych" chorobach myslim svoje. Ale to je na inu temu... Ja verim, ze tie choroby existuju, tie vymyslene nie su, ale to, co sposobuju v skutocnosti nie je take hrozne, ako to farmafirmy a im blizke osoby presentuju...
@ttrrinitty - no, zlata stredna cesta je vacsinou najlepsia vo vsetkom 😉 Ale aj tak si myslim, ze male dieta sladkosti nepotrebuje - teraz myslim sladkosti ako cukriky, cokolady a rozne tycinky, lizatka a pod. Ved ked si uvazim, ze napr. moje dieta ma 13 mesiacov a donedavna nemohlo jest takmer nic (ved vieme, ako sa zavadzaju prikrmy) a teraz je na tom skoro rovnako. Momentalne moze jest toho ovela viac, ale nechce. Proste odmieta skoro vsetko jedlo... Neviem si ale predstavit, ze by jedla napr. nejake banany v cokolade, ako jej sesternica v jej veku... A to nehovorim, ze svokor by jej ich kludne bez problemov dal - keby ich ona chcela. Ja si myslim, ze deti maju 3 roky na to, aby presli na stravu dospelych. Dovtedy maju este vnutorne organy ovela citlivejsie ako my, tak naco ich zbytocne zatazovat skodlivinami? Chapem, ze ked ide take 3-rocne dieta do skolky a do kolektivu, uz sa tomu nevyhne. Aj ked mu niekto ponukne maskrtu (navsteva a pod.), tak OK (pokial to nebude vyslovene daka prehnana vec, ako napr. lizatko rocnemu dietatu), ale zase aby som kupovala malickym detom cokoladove tycinky alebo chipsy... Ale vzdy je lepsie ho naucit, ze maskrtit nie je zle, ale treba to vediet s mierou a spravne 😉 Ale problemom bude asi ta miera - kazdy ju mame inu 😀

katrinka8
14. júl 2011

Este som chcela dodat, ze o tych colovych a pod. napojoch ani nehovorim, tie doma nepijeme a nekupujeme 😉 My pijeme len vodu z vodovodu, obcas mineralku bez bubliniek (ja mam problemy s hrdlom), raz za cas 100% dzus riedeny vodou a "raz" za rok kofolu alebo vineu - v lete, ked si sadneme na balkon 😉 No a este nesladeny caj. Tak som si to zvykla uz velmi davno, proste napoje nesladim. MM tiez, len do kavy si da lyzicku cukru, ja ani to nie. Med jedine ked sme chori. Asi preto, ze som zvyknuta pit nesladene napoje, mi nechutia tie rozne bublinkove, colove a pod. Pripada mi to, ako keby som pila vodu s cukrom, priserne sladke a lepkave.
Dcerka zase vypije len detsky bylinkovy caj a este radsej obycajnu vodu 😉 Ovocne caje nevypije, akurat teraz jej zachutil roibos...

domca1511
14. júl 2011

Ahojte chcela by som sa pripojiť k tejto teme.Byvame na dedine a moja dnerka ma rok a pol.Beha cely den po dvore chiti aj slepečinec ruka do ust ako vždy no čo mam ju zmlatiť?Nestojim pri nej 24hodin denne sledujem ju ked niečo umyjem zoberem ale musim aj ine veci porobiť.Zje čo jej dam aj štiplave horke no dnes mala na obed hurku. 🙂 Ona je taka mala sedliačka no a čo vyrasta na dvore nekojila som mala od narodenia reflux a od roka pije kupovane a neprevarram.Velmi ma rada pred spanim kakavko to je ritual a niektore mamičky strkaju deťom este do 3rokov umele mlieka.Pije čaje sačkove,sirupi s JEDNOTY,alebo čistu vodu a tu je.Jasne že davam pozor ale my sme yrastali ako a ludia si myslia že ked deťom kupuju drahe veci hračky a pribinačiky že maju to najlepčie ja sem tam kupoim coopačik a normalne jogurty proste npormalna strava a čo ked jej chuti 🙂

ttrrinitty
15. júl 2011

@katrinka8 presne o tom to je každý tú mieru máme inú,ale zasa každá si svoje dieta poznáme najlepšie a podla toho hádam každá z nás usudzuje kedy dost 😕 a tiež súhlasím s tým že ročné dietatko má ešte čas príst na všetko "nezdravé",u nás to šlo tak postupne vekom 🙂 U nás zasa cola,kofola,vinea či sprite sem tam idú,a sem tam vobec,podla mojej či manželovej chuti,malá už ochutnala asi zo všetkého,ale nalievat sa tým jej teda nedovolím,to mi nepríde príliš vhodné,nakolko sú to silné bublinkove a kofeinové nápoje,tak si len tak odchlipne a koniec 😀 ked už tak jej radčšej kúpim nejakého jupíka,ale najradčšej má hello bazový zarábaný sirup,lucku,alebo čistú vodu,čajíky u nás nepochodili

li_la
15. júl 2011

Veľmi pekná téma... 🙂 Keď už je teda na svete, chcem sa opýtať... Sterilizujete fľaštičky, lyžičky a pod. po každom použití? Prevárate všetku vodu? Aj vodu z vodovodu, aj Lucku?

zuzanockamt
15. júl 2011

@li_la nikdy som nesterilizovala po kazdom pouziti ako odporucaju mudre knihy ... prve 3 mesiace som na pripravu UM pouzivala prevarenu dojcensku vodu, teraz davam len obycajnu prevarenu vodu z vodovodu ... keby som mala druhe dieta, tak uz dojcensku nedavam vobec

li_la
15. júl 2011

@zuzanockamt Prečo by si nedávala dojčenskú? Mne sa zatiaľ sterilizovať chce, kúpili sme sterilizátor do mikrovlnky, takže lepšie ako variť v hrnci, ako som do robievala dovtedy a zdalo sa mi to tiež trošku pritiahnuté za vlasy, že po každom čajíku, ktorý určite nemal čas sa pokaziť alebo pod. treba prevárať... Len prevárať aj tú dojčenskú vodu sa mi zdá zbytočné...

titkovamiriam
15. júl 2011

@li_la flasky som nesterilizovala,kedze som kojila som ich nepouzivala caj som davala najskor lyzickou a potom poharikom.Balenu vodu nekupujem ,dojcenska voda je len biznis-samozrejme ak nemas pitnu je to ine.

domca1511
15. júl 2011

@li_la Sterilizovala som glašky od narodenia len ked boli nove alebo raz za mesiac a asi do pol roka som jej davala dojčensku vodu neprevarenu a potom už prevarenu s kanvice alebo ani neprevarenu.Ved potom načo hovoria že voda s vodovodu je najlepšia?To je podla mna prehnene ved mlieko babo vipije a hned sa flaška umyje tak načo ešte aj sterilizovať dookola?Už som počula aj take,že deti by mali piť dojč.vodu do 3rokou lebo vo vode s kohutika je vela bacilov a može to dieťaťu nejako uškodiť alebo že,deti do 12rokou by nemali jesť žiadne syry ani syrečky alebo faširky do 3rokou nie ako to už aky človek vymyslel toto nepochopim ale som sa aspon zasmiala🙂

titkovamiriam
15. júl 2011

@domca1511 najlepsie nejest nic a nič nepit 😀 😀 😀 😀 😀 no nazov temy je jasný 😀

domca1511
15. júl 2011

@titkovamiriam Asi tak aj ja si myslim,mali by sme žiť len zo vzduchu 🙂

titkovamiriam
15. júl 2011

@domca1511 aj ten je nebezpečný-obalit sa do skafandrov a dychat cisty kyslík 😀 jest jedlo v tabletach a pit,,suchu,,vodu -ak ju už vymysleli

zuzanockamt
15. júl 2011

@li_la uz to tu bolo spomenute, dojcenska voda je len biznis 😝 ... my mame dobru vodu, tak nevidim dovod, aby som ju nedavala uz od narodenia prevarenu ... ale kedze som mala prve dieta, tak jasne, ze clovek je vyhuknuty zo vsetkeho 😀

titkovamiriam
15. júl 2011

dnes som asi zla ale to je tým že som doma a mam po dlhom čase pustenú telku.Od rana hovadiny v telerane hovorili o novom hite v USA gynekolog napise na listok pohlavie babatky,mama ho da cukrarovi a ten upecie tortu bud s modrou alebo ruzovou plnkou.Doma spravia super obrovsku party a ked tortu prekroji vsetci sa vytesuju....strasna chujovina 😠 😠 😠 😠 😠 a tv joj o 12-tej riesila problem hyperaktivity,podla mna 90 percent hyper deti je jednoducho nevychovana,lebo rodicia nemaju na ne cas 😠 😠 😠 😠 😠 a psychoši zarabaju....

domca1511
15. júl 2011

@titkovamiriam Presne si to vistihla ale čo same vieme najlepšie čo možme svojim deťom dať a nikto my to nema pravo vyčitať.Ako napr.boli sme v marci v nemocnici a mala vykalala trošku šampionov tie s plechovky kupovane.Povedali my ako som sa opovažila jej to dať mohla sa zadusiť inak boli nadrobno pokrajane a v omačke,videla jesť aj mna no čo mala som jej ako sa vravi od huby odtrhnuť?Mudre doktorky 🙂

azarijka
15. júl 2011

@li_la nesterilizijem vobec, iba ked je to nove z obchodu. Lucku nekupujem - podla mna su to zbytocne vyhodene peniaze. Do prikrmu pridavam vodu z vodovodu takze pri vareni mi vzdy zovrie 😉

titkovamiriam
15. júl 2011

@domca1511 ono to je tak ja som hriby davala az od cca 5 rokov koly tomu ze su tazko stravitelne,no samozrejme ze v kapustnici ci v rizote som ich nevyberala. 😉

domca1511
15. júl 2011

@titkovamiriam No ako samotne ich nejedla boli ku knedne v smotanove omačke tak ich zjedla asi 3pokrajane ak nehovorim vela 🙂 Inak vidiš a ani som nevedela že sa ťažko travia diky za radu:D

zuzkat1
15. júl 2011

@maggie2 myslim ze sme mimo temy ale aj tak 🙂 ja viem ze virusy mutuju...ale aj to viem ze firmy klamu ak chcu zisk...hociake firmy... a verim ze toto bolo klamstvo...
@li_la lucku som neprevarala...ale vlastne ona pije vodu len od 13ho mesiaca ale lucku prevarat netreba... a na varenie obyc voda z vodovodu...tu v BA je dobra voda...

zuzkat1
15. júl 2011

@titkovamiriam budem oponovat s tou hyperaktivitou...je to sice moderna choroba ale je realna.... a ta torta🙂 nahodou zlate🙂 ja by som to v pohode urobila🙂 ja som velmi prezivala tehotenstvo emotivne a checm druhe mimi a teda uz teraz sa tesim a ani tehotna nie som🙂

titkovamiriam
15. júl 2011

@zuzkat1 ja viem že je realna ved deti mali takych spoluziakov a ako som napisla 90 percent z nich boli deti,,ulice,, kde rodicia prisli o 19-domov ked ulohy nebolo bola bitka ,zla znamka bitka,ked bola dobra znamka zasa zaujem ziadny 😠 potom to tie decka nebaví aj ked vedia lebo sa o ne rodicia zaujimaju len ked nieco vyvedu.a samozrejme ze je to aj o zazitkoch v detstve ak prejdu niakou traumou.Napriklad Michla mal spoluziaka co sa ucil do tretej triedy na same 1 potom mu zomieral na rakovinu otec a dieřatko sa s tym nedokazalo vyravnař do neskorej puberty.
a k tym,,zabavkam,, ved jasne podla chuti 😀 😀 😀 😀 ja som zasa pohlavie nechcela vediet dopredu ani pri jednom a ja som nechcela pri porodoch ani partnera 😀 moje tehotensvo,moje dieta a moj porod a bolest 🙂 🙂 🙂 chlap moze byt rad že bol ploditel 😀 😀 😀 😀

zuzkat1
15. júl 2011

@titkovamiriam no ja som chcela vediet a aj pri porode bol🙂 a mam kamosku ktore vsetok volny cas travi s malym a on je ukazkovy haperkativ..;.fakt sa mu venuju aj s muzom...a mam dalsiu ktora je stale na zurkach a maleho kam posadis tam sedi...

titkovamiriam
15. júl 2011

🙂 ved jasne su aj ine faktory-matky fajčiarky,užívanie liekov či alkoholu 😠 aj dnes som tu videla tému či moze tehu energi drinky???!!! 😠 a potom tých 10 percent že je to hyperaktivita ☹
deti vydržia vela aj menej zodpovedných rodicov 😀 ani moje to so mnou nemali lahke 🙂 no nastastie nemali v skole problemi 😉

kaja73
15. júl 2011

@titkovamiriam ja len k tej hyperaktivite-jasne že je veeela deti nevychovanych,ale casto sa pletie laicky použivany pojem hypraktivity s medicinskou dg hyperaktivita-ta dg je o inom,tam už malinke detičky-ročne,dvojročne maju jasne znamky hyperaktivity a rodič sa može aj potrhat,bez odbornej pomoci sa može zblaznit.Na takto deti neplatia bežne použivane pristupy vo vychove a rodič casto nevedomky robi banalne chyby,ktore ale vyrazne zhoršuju stav dietatka.Su rozne teorie prečo je taky raketovy narast dg hyperaktivita a casto sa za tym skolonuju haldy očkovani s latkami,ktore napomahaju vzniku hyperaktivity a tiež použivanie a nasledna konzumacia ečok.Pravu hyperaktivitu tažko zvladnes len venovanim sa dietatu,potrebujes odbornu pomoc a to už pri malinkch detoch.Ono sa to potom ,ked sa to vcas nepodchyti,jasne že prenasa aj na staršie deti a to je potom mazec,poradit si s nimi.

kepassa
15. júl 2011

@titkovamiriam moj nazor je, ze doba, ktora bola skoncila...je ina doba aj deti su ine. Nie vsetky musia byt hned nevychovane a hned nie vsetky musia byt hned drze alebo nie hned vsetkym sa rodicia nevenuju. Ja patrim k takym mamam, kt. sa skutocne snazia robit vsetko pre svoje dieta. Chodime denne vonku, doma sa s nou hram. Mala v maji 3 roky. Nemame zatial druhe dieta a zijeme u svokrovcov cize sa jej mozem plne venovat. Napriek tomu je od mala tvrdohlava /znamenie byk sa naplno prejavuje/ a urcite ju nebudem teraz bit. Ano, ak je uz velmi zla tak aj dostane ale nie zas, zeby som sa v tom vyzivala, ked uz odo mna dostane tak prekrocila plnu ciernu hranicu. A tiez ked som bola s nou tehotna tak som nepila energy drinky, nefajcila, snazila som sa zit zdravo..a napriek tomu je narocna co uzna aj moja mama aj svokrovci, ze my s muzom sme taki neboli. A celkovo co si vsimam deti su prosto ine. Su dravsie akokeby stvorene do dnesneho zivota, myslim si, ze je to aj lepsie akokeby boli sede mysku v kute, vedia si skor presadit svoje. Zial treba to. Dnesne deti vyrastaju v inej tazkej dobe, netvrdim, ze je to spravne vychovavat z deti sebcov a egoistov ale zas vsetko s mierou, treba sa na vec pozerat realne ak chceme aby sa mali dobre

titkovamiriam
15. júl 2011

jednoznacne je to problem ked su vtriede 1-2 taketo deticky ☹ a nik nevie ako na ne,len to ,,niak prežiť,,.