Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum
Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...
Ahojte, temy, ktore sa ma netykaju, necitam. Niekedy mi stoji rozum, ked sa nieco docitam, ale tak prispiet moze hocikto a hocicim = forum.
Keby som to mohla zhrnut - nie som ziadna eko máti a nerobim z nicoho vedu.
- periem v persile, pouzivam avivaz a vanisch na skrvny
- vlhcene utierky + pampersky
- do 5-teho mes. sme mali monitor dychu - velmi by som sa nevazala a nevysmievala, pretoze kazdy ma dovod, preco si ho kupil a je to kazdeho vec. Takisto mi pomohlo na konovi vybrat si znacku. 😉
- kojim, ale nerobim z toho vedu. Keby som nekojila, kupim um - straaasne halo okol MM/UM. Nechapem.😅
- ruky som si nikdy nedezinfikovala a prach som utierala uz davno...😅
- pre maleho varim, ale kupujem aj pohariky
- ako neskor s mliekom - umelym alebo kravskym este netusim, pretoze je strasne vela info, ktore si musim usporiadat. Vyskusame, uvidime.😉
- ano, rada by som kupovala bio potraviny, ale je to takme nemozne, takze som to vzdala.
- povinne ockovanie mame za sebou - je povinne, viac to neriesim.
Ja tvrdim, ze vsetko s mierou. Ked s niecim nesuhlasime alebo je nam to divne, netreba sa hned vysmievat.
Ja som tiez sunarove dieta a vzdy mi velmi chutilo a to babky vyuzili a pchali do mna za radom - ved som si pytala. 😠 Doplacam nato cely zivot a doplatila som na to pri snazeni o babo. 😔 Nie som celkom zastancom hesla: "ved aj my sme to a hento, a sme tu." Poznam viacero pripadov, kedy ludia nato skor doplatili. Budem aj nadalej hladat na nete infosky a pytat sa, ked si nebudem ista, pretoze nie som taka hrdinka, aby som sa vo vsetko spoliehala na vlastny rozum. 😉
@mireag uplny suhlas vo vsetkom
ja tiez zastavam nepodlahnut kazdej novej top info co sa moze a co nie, avsak argumentovat tym ze ja ako matka viem vsetko najlepsie a nebudem sa riadit ziadnymi dokazanymi zisteniami je v mojich ociach velmi povrchne...presne to plati aj na heslo "ved aj my sme to a tamto...a tu sme, a zdravi..." len aby sme boli zdravi v 40ke, 50ke....
a co otazky typu: " Maminky poradte som zufala, vonku je 24stupnov ale fuka, mam dat malej dlhy rukav alebo kratky, ja neviem, co ak ochorie" alebo "maly si grcol trosku viac ako vcera, co to moze byt??? " atd.... pride vam to normalne??? 😠
vidim, ze niektore uz zabudli ako zacinali.... smutne...
Dobra tema 🙂 pacia sa mi prispevky v tejto teme 🙂 moja osobna skusenost na tomto fore: je tu tema cisarsky rez a nakolko som ho mala, tak som tam chcela prispiet svojou skusenostou, kedze som to zvladla v pohode, nebolo to nic strasne, tak som chcela povzbudit ostatne mamicky, ze sa nemaju coho bat a ked nebudu mat nijake komplikcie, rychlo im bolest prejde atd..normalne ma tam isli zozrat niektore baby za to, ze ich to strasne bolelo a mna nie 😠 a sirili tam hotovu paniku, co to je za strasnu operaciu atd..ja chapem, ze kazdy ma iny prah bolesti, ale nechapem na co tam pisu baby, ktore maju napr. 5rocne deti a furt tam dookola omielaju ake je to strasne..
Ahojte, ja zatiaľ mamička nie som. Pre svoje dieťa sa budem ale snažiť robiť vždy to najlepšie. Necchem nikoho odsudzovať, no nepáči sa mi, keď dá niekto ročému dieťaťu kúsok čokolády a niekto z toho už robí tragédiu a robí ,ako keby ten dotyčný to dieťa týral. Deti sú také, keď vidia niekoho niečo jesť, chcú aj oni. nechápu, že to ešte nesmú papať. No a niekto im proste nedokáže povedať nie. Samozrejme, že tým myslím jedlo, nie nejaké nebepečné aktivity.
@sofia2008 presne tak, ja som radsej neprispela. Tiez som mala sekciu a nemozem si ju vynachvalit, bol to pre mna zazitok a bola som rychlo fit. nemala by som problem si to zopakovat. Tak sa teda citme blbo, ze sa nestazujeme 😉
@lussy23 urcite v malych mnozstvach dat dietatu nevhodne jedlo pre dany vek neznamena ziadnu tragediu...ved je to uzasne sledovat ako sa tvaria pri tom kusku cokolady 😀
ina vec je vsak permanentne davat potraviny v danom veku nevhodne, napr.pri zavadzani prikrmov...alergii pred 20-30r.ani zdaleka nebolo tolko ako teraz, ani ludi so zlyhavajucimi oblickami...preto je dobre byt striedmy a ist aspon ako tak v sulade s odporucanymi postupmi...
@sofia2008
@blackberry ja detto
aj ked sme asi mimo temy 😉 , iez som mala prave z fora paniku pred indikovanou SC...nakoniec uzasny priebeh, neskutocne rychla rekonvalescencia...viem ze to tak nie je u vsetkych bab, ale je to naozaj velmi individualne
najviac ma vedia pobavit teorie o emocnej prazdnote a prip. naslednych emocnych tazkostiach mamiciek a deti po SC...
@veve39 Presne ako hovris. ja som ani nemala indikovany, proste trebalo to riesit urgentne. nejako extra som sa nad tym nezamyslala, proste sa to tak zomlelo a bolo. Podla mna je vela v mysleni a psychike co si clovek vsugeruje. Ja rozhodne nemam ziaden pocit prazdnoty, alebo emocnej nestability. Je mi dobre, mam krasne zdrave dieta, to co som chcela a ako uz na svet prisla neovplyvnim 🙂 podstatne je, ze je tu 🙂
@sofia2008 tiez si cisarsky neviem vynachvalit 😉 neplanovany, po dlhom cakani....aj obavy boli, ale nakoniec podla mna super🙂 ale uplne chapem co myslis
my sme scasti mozno "normalni" a scasti by ste povedali, ze prehaname..ale presne ako sa tu pise, jedine co je na tychto forach blbe je to, ze si mamicky nie radia ale sa osocuju a odsudzuju...a to je smutne...ja radsej navstevujem sukromne fora s mamickami, s ktorymi sa chapame a paci sa mi tam hlavne to, ze takmer kazda jedna ma ine zasady vo vychove, v strave, ockovan, kojeni a co ja viem co este..uz hadam od pocatia sme inak pristupovali, ale sa navzajom podporujeme a pozitivne..a o tom by to malo byt...poradit, povedat svoj nazor, podporit nestastne maminky..ved kedze tu sme, znamena to, ze kazda z nas tu zavitala asi preto, ze chcela nejaku informaciu, ze nieco hladala, v niecom si nevedela rady..tak isto aj ine maminky a tehulky a ak si vieme navzajom poradit, tak to ma svoj vyznam...mne sa pacia temy kde sa opyta niekto nieco konkretne, lebo chce vediet ake maju mamicky skusenost - napriklad- co vyuzili vase deti lepsie, odrazadlo alebo bicykel - to len taky priklad...ked tam maminky napisu svoje skusenosti, poradia ake bicykle su lepsie, co ich detom viac vyhovovalo a podobne..a idu si radit a nie sa roztrhat za to, ze niekto dal 2 rocnemu dietatku trojkolku a iny odrazadlo ..radsej som uviedla taky nenasilny priklad...nepaci sa mi tiez ked sa zalozi tema, kde nestastna maminka hlada povzbudenie trebars v tom, ze jej drobec ma uz 15 mesiacov a este nechodi..a potrebuje pocut od maminiek co im tiez deticky chodili neskor, ze je to fajn, ze kolko deti takto chodi- ale do temy sa prizenu maminky, co im deticky chodia od 6-8 mesiacov a rozpravaju ake su sikovne...take prispievatelky tam nemaju co hladat.....a to je versus versa..lebo v inej teme, presne tieto mamicky su odsudene za to, ze ich deti chodia skoro...takze sa mi len zda, ze niektore supermamy proste musia vrtat vsade, hadat sa, chvalit sa tym co robia ony..miesto toho, aby tie fora boli vyuzite na rady a pozbudenie...boze..ved ked si ja predstavim nase zaciatky s drobcom........
Tak toto je po dlhom čase téma, ktorá ma zaujala lebo presne na toto tu už dlhší čas myslím. Aj ja som bola pri prvej dcére taká "učebnicová-internetová" mamina. Takže si z nikoho určite nechcem uťahovať, ale myslím že by sa nič nemalo preháňať. Medzi moji babami je 7 ročný rozdiel a keby ste videli koľko vecí vtedy "osvietená a informovaná" mamina musela a teraz zarušene nesmie robiť tak mi ani neuveríte 😝 . Myslím, že hlavne aby bábeno malo kludnú a dobre naladenú maminu, ktorá svoje maličké hlavne VEĽMI ĽUBI a stará sa a to je hlavné. Či už ho bude kojiť alebo dávať UM, očkovať alebo neočkovať, dávať kravské mlieko, lepok, alergény, probiotiká .... alebo nedávať, pampersky alebo látkovky, kočík alebo šatka 😀 .... hlavne aby im to vyhovovalo a boli mamina aj bábatko spokojní.
ži a nechaj žiť - baby chodte sa radšej venovať deťom 😀 😀 😀
@jerryjanka teraz spi 😀 😀 😀 ale idem chystat veci na prechadzku 😉
ja dnes musim prechadzku vynechať ☹ boli sme očkovať tak teraz babika utrapena zaspala
hurááá konečne je tu normálna téma. pri prvej som sa snažila byť tabuľkovou maminou, ale moja dcéra ma asi v 3 mesiaci hneď vyviedla z omylu 😀 ...neskôr som sa cítila ako macocha pri pohľade ostatných mamičiek, pretože som svojej 3 ročnej dcére dovolila loziť po preliezkach. Príkrmy som sa zo začiatku snažila tiež tabuľkovo, na čo mi to moje dieťa v 8 mesiaci odmietlo jesť, tak sme prešli na hotovú stravu a ako jej chutili 😉 iba ja som bola naštvaná, že mi dieťa nechce jesť, čo jej ja navarím 😖 Teraz čakáme druhé, síce sa chystám kojiť, ale uvidíme ako dopadneme...žiadna veda. Chcem rodiť s EPI...čo ma na iných diskusiách skoro rozniesli na kopýtkach...Rodila som tak aj prvý krát a mám takú skúsenosť, že som sa zotavovala oveľa rýchlejšie ako ostatné mamičky,ktoré rodili "normálne". A pri druhom uvidím aké bude a čo bude vyžadovať a čo NÁM bude vyhovovať. Nieje dobré sa na 100% obetovať pre dieťa. Zbláznili by sme sa!!! A tie deti, podľa mňa, tiež.
@blackberry
@sofia2008 to ste nevedeli ze vase dieta utrpelo dozivotnu emocionalnu traumu, tym ze sa nenarodilo prirodzene ale takto? tak to sa vam baby cudujem... lebo cisarsky je to najhorsie co ste pre svoje babo mohli urobit a ked ste ho mali nahodou aj dobrovolne tak to uz konecna. to pisem samozrejme ironicky, aby sme sa chapali... toto som sa tu docitala
@mamabiba na epi som zabudla. Samozrejme, ze bez toho ani na krok. 😀 Sice nezabral, ako mal, ale aspon minimalna ulava bola a 17hod. bolesti to uz je jednoducho moc. 😅 Vyjadrenia typu: "miliony zien to prezili, prezije aj my," mi pride trochu zcestne. Ziadne argumenty neboli pre mna postacujuce, aby zmenili moje rozhodnutie. Rodit dve hodiny by som chcela aj ja a potom nadavat na epi. 😀
Ale to uz som asi mimo temy... 😅
inak este taky moj postreh - podla mna my maminky s jednym dietatkom by sme naozaj mali len poskytnut informaciu k temam o tom ako to prebiehalo u nas a nie prilis radit a kategorizovat...pri jednom dietatku nam je tazko posudit maminku, ktora ma dieta uplne ine...ja sa nebudem navazat do mamicky s hyperaktivnym dietatkom ze nestiha, ked ja mam doma maleho pohodlneho lenivceka...maminka co jej dieta cele noci nespi a nezaspi same pre mna bude silna zena, ktora ma toho veru doma dost, pricom ja mam doma zlaticko co zakyve papa a ide sam spinkat do vlastnej postielky..ale nesudim..mam jedno dieta, zazili sme vsetko mozne, mam svoje nazory na UM/MM,epi/neepi...jedenie, spanie, cikanie..ale kazde dieta je ine a uz len mamicky co maju 2 a viac deti sa vedia objektivnejsie vyjadrit..lebo ja sa mozem teraz dusovat, ze staci to a ono, ved pozrite na moje sikovne dieta a pride druhe, uplny opak a uz to fungovat nebude...mozno uz cele tehu bude ine..raz komplikacie, raz nie..raz dieta zdrave, druhe alergicke...a tak ja osobne si vacsinou viac precitam a zvazim nazory maminiek s viacerymi dietkami, zvyknu byt take objektivnejsie🙂 to len moj nazor...
ahojte,
toto sa aj mne páči 😀 😀 😀
Ja som sa tiež nikdy neriadila podľa tabuliek, vo vačšine mi radila moja mamina. A na ňu som dala, veď vychovala mňa a som tu 😉
A tiež si myslím, že sa do tejto témy hodím -
1. rodila som cisárskym, po 25hod bolestiach mi už bolo jedno, ako to bábatko zo mňa vyberú, keďže sa mu vôbec nechcelo von 😲 ako mi bolo neskôr vysvetlené a vôbec mi nevadilo, že som dcérku videla až keď som sa prebrala a nepripadám si preto ako zlá matka
2. kojila som "len" 8 a 6 mesiacov, pretože to proste viac nešlo a taktiež si preto nepripadám ako zlá matka
3. pri prvej dcérke som išla do práce, keď mala 2 roky 3 mesiace. Samozrejme, že mi bolo smutno, ale už som proste potrebovala aj iný kolektív
... a myslím, že by som našla aj kopu iných vecí, ale tieto ma tak hlavne napadli, lebo ste o nich písali
Neprispievam nejako veľa, lebo ak človek nesúhlasí s vačšinou, je pomaly ukrižovaný. Ale príspevky čítam a niekedy sa mi rozum zastavuje nad otázkami a odpoveďami niektorých mamičiek.
Teraz však vidím, že sú tu aj mamičky so zdravým rozumom 🙂 🙂 🙂
@dominika1988 - ze inak maminy co sa boja o prsia to je taky zvlastny termin, kedze prsia sa menia uz v tehu, rastu prsne zlazy, ak sa nevyuziju, zasa sa prsne zlazy stiahnu a prsnik ostane aj tak mäksi, zveseny a je dost jedno, ci zena kojila 😀 Len taka moja okrajova vlozka 😀 Ja po tych mojich dvoch pijavickach planujem korekturu prsnikov 🙂 Si zasluzim 😅 😅 😅
@anjelicek26 ja sice po jednej, ale tiez planujem
kojenie u nas zial bolo od zaciatku slabe a len do do 8 mes., po pevnom poprsi spred a pocas tehotenstva ani chyru 😠 ....a takto isto je to u kamosiek co vobec nekojili....
@riska asi si to nepochopila ale nevadí ziaden pohrdavy styl je mi to srdecne jedno ze niekto pouziva monitor ja som ho nepozivala a nepotrebovala to je vsetko
čaute kočky 🙂
ja ešte mamina tiež jie som, iba sa o to snažím, takže ma prosím za môj názor nezožerte :D
no. myslím, že toto je naozaj vynikajúca téma. mám možnosť prijímať infrmácie od rôznych vekových,, ale aj geografických skupín mamičiek v mojej rodine alebo okolí. tak napríklad: jedna mamička má 3ročného chlapčeka. nedáva mu jesť cibuľu, pór, papriku, jahody, ananás, plno iných vecí. mlieko iba nejaké z lekárne. vraj: malý má na plno vecí alergiu. teraz sa jej narodilo druhé baby. ked bola tehu, nejedla nic "nezdrave", ale dokoncaq v restike dala casnicke napisat zoznam, ako ma jej jedlo vyzerat: minimum soli, kuracie maso (dufam, ze nekupujete polske kuracie, slecna? opytajte sa kuchara prosim), ziadne korenie, som tehotna! zemiaky poprosim varene. ale nie prilis, nesmu byt makke velmi (uz neviem, ako to odovodnila), poprosim k tomu zeleninovy salat, ale dajte z neho prec to, to to-----časnicka na nu nestastne pozerala :( nakoniec sa jej narodilo babatko a od narodenia ma nejaku plesen v traviacom trakt, alergie, atd....
zasa iny pripad: mamicka z kanady (povodom slovenka). dala mi krmit svojho sedem mesacneho chlapceka. pripravia mu KIWI, broskynu, piskoty .
maly to spraskal jedna radost. ta prva mamina by sa asi žehnala, keby som len vyslovila slova KIWI a dieťa spolu 🙂
a posledný priklad: kolegynka ma prvu vnucku, ktora ma rok... akonahle pocuje o niekom, kto je na materskej menej ako tri roky, zacne hovorit o zivotnyvh hodnotach, krkavcých matkach...potom pride za mnou a pyta sa, ako dlho budem ja na materskej...vzdy jej povie to iste, ze do roka ma bude mat v robote spat na 4hodiny 🙂
tak sa so mnou tyzdne nerozprava, lebo som buduca krkavčia matka ano a čo, že babatko bude s tvojou mamou, ktora 30rokov je ucitelkou v skolke! si krkavcia matka už teraz!!
ach jaj. tak neviem.

@lenka268 Dakujeme 🙂 btw mas nadherneho chlapceka... A vyzera ze je poriadny valibuk 🙂 Fakt krasny