icon

Neschudnem ani gram aj napriek snahe

luckajanko
4. jún 2018

Ani neviem ako začať..viem že sa tu rozoberá veľa tém ako schudnúť do leta do plaviek 5 vylúžených kilečiek ktoré ženám vadia pri ceste za dokonalou postavou. To žiaľ nie je môj problém. Ani 5 ani 10 kilečiek dole mi totiž nepomôže. Ale idem na to od začiatku. Pred 6 rokmi som sa aj ja mohla chváliť dokonalou postavou - 170cm, 58 kg - ktorú som si vtedy vôbec neuvedomovala a nevážila...ale po pôrode som začala priberať, a nie trochu ale dosť, za pol roka som dosiahla váhu 120kg. Je to neuveriteľné keď to teraz takto napíšem! Ani neviem ako od vtedy prešlo 6 rokov, stále som si hovorila že s tým musím niečo začať robiť a nič..až teraz po ďalšom pôrode som si povedala dosť ! - pretože moja váha neobmedzuje len mňa ale aj moje deti- nechcem nikam chodiť lebo sa necítim dobre, je to šok aj keď stretnem niekoho koho som 6 rokov nevidela, mám problém kúpiť si niečo na seba a často z toho všetkého mávam depresie. Po zime som sa rozhodla že to zmením, prestala som úplne jesť cukor, piť sladené nápoje, varím zdravo, zjem tretinu porcie ako kedysi, denne chodím dvakrát na prechádzky, vždy po dve hodinky..A? Neschudla som ani gram !! Keď sa raz za čas postavím na váhu plačem, znova sa dostávam do stavu depresíí a bojím sa že sa vráťim k starému životnému štýlu - a to by som určite pribrala ešte viac.. Prosím vie mi niekto poradiť, pomôcť, čo robím zle? Ako je možné že sa moja váha nemení? Cítim, že oproti stavu po zime mám úplne super kondíciu ale to je asi tak všetko..za každú radu budem nesmierne vďačná

tslobik
13. jún 2018

@sasa1983 Nie každý sa "vyžere" ako ty píšeš. Ja som kedysi jedla tri-štyri krajce chleba na večeru + mlieko, sladké a pri výške 172 cm som mala 52 kg. Teraz pri veku pomaly 40r. jem nepopísateľne menej a mám 60 kg. Je to proste vekom, hormónami s tým spoj. metabol. a podobne. A nehovorím o možných ochoreniach (ako napr. aj spomínaná štítna źľaza....). Akože ja som spokojná so svojou postavou.....to len na margo autorky a toho, čo si napísala. A vidím to na sebe, že častokrát to nie je len jedlo....

celasapremenim
13. jún 2018

@sense hneď ako sa dám do kondičky po operácii ťa budem nasledovať 🙂

sasa1983
13. jún 2018

@tslobik Ty si pribrala 8kg..to nie je vela. Niekto priberie ľahko, niekto ťažšie, ale každý priberie z príjmu stravy, ktorú do seba dá. A hovoríme tu o 60tich kg..A takisto autorka pisala že čo všetko zjedla..niekde to bolo uvodom.

katrin21
13. jún 2018

@zafir01 super, presne tak by to malo byt, ako to robis.. nevylucila si ich uplne, ale s mierou 🙂 to je spravna cesta.... ono, co sa tyka tej evolucie a zmeny stravovanie v 35r... je to ako ked sa niekto da na veganstvo.. to je podla mna najhorsia cesta aka existuje, vzdat sa zivocisnych bielkovin a tukov ... podla mna dosledky toho sa ukazu aj v dalsej generacii. tak ako napr. je dokazane , ze zeny , co mali nedostatok masa a hlavne zivoc. tukov v koncentrakoch, mali neskor problemy s plodnostou, teda nie oni, ale ich deti, dcery... hormonalny system totiz tie tuky potrebuje, hovoril to jeden odbornik kdesi v TV v jednej relacii, skoda ze si nepamatam, ako sa ta veda, co to skumala vola...+ hovorili o etikoterapii vtedy... ale teda rozhodne clovek zivocisne veci potrebuje, cize za mna je to skor tak, ze skor to je extrem, ked niekto zrazu vsetko zivocisne vyluci a ide na samych obilninach a zelenine... vsetko sa proste nahradit neda..ani keby ako chceli a zas povedzme si uprimne, ze malokto to robi tak, aby to mal dokladne nastudovane a neuskodil si.. a najhorsie je, ked takto zacnu stravovat deti vo vyvine... :(

katrin21
13. jún 2018

@mogaa ale tvoja mama ma vaznu diagnozu, nemozes to porovnavat so zdravym organizmom... 🙂

katrin21
13. jún 2018

@mirka183 ano, suhlasim, ze treba zit aktivna, nastastie sa vracia do mody pohyb 🙂 , aj ked clovek fyzicky tolko nepracuje

katrin21
13. jún 2018

@zoja82 prepac, to malo byt kvetinke, omylom som oznacila teba :D

slivka5
14. jún 2018

@katrin21 nejeme nizkosacharidovo uz pekne tisice rokov...a organizmus sa pisposobi za ovela menej casu ako je 10 000 rokov. Su dokazy ze clovek jedol obilninu uz niekedy pred 30 000 rokmi neviem presne, je to v albume dr Pijaka na fb o antropologii. Ale neporovnavam ako to mhohi paleo zastancovia robia - mäso na prirodno so zeleninou verzus biely rozok s dzemom, siska a sacharidove jedlo 7x do dna. Dr. Price (zubar) napisal o tomto knihu a ludia kt. fermentvoali obilniny boli takisto zdravi, male zdrave zuby atd. Nemyslim ze keby boli sacharidy take zle, tak by sa ludia co jedia kopu obilnin dozivali najdlhsie a najzdravsie na celom svete (Modre zony) ale samozrejme nutelu a hamburger zrejme nejedia. Ako bolo pisane narody na low carb a tuku nie su najdlhsie zijuce ani najzdravsie. A to ze praludia cerpali z tukov energiu nie je nijak dokazane ze je to super vec, napchavat sa tukmi namiesto sacharidov, proste nemali co ine jest, prezit sa da na vselicom. Materske mlieko obsahuje viac sacharidov ako tukov, hm preco.. Zelenina, ovocie su sacharidy nie len ryza , zemiaky a muka ... Pokial viem nie je dokazane ake ma ,,tukovy" metabolizmus, ketoza a pod. dlhodobe nasledky na telo, dlhozitie, mne to pride ako extrem a zalozne nastavenie tela v pripade nedostatku jedla. Zeny casto stratia ms pricom tie ktore sa sacharidmi hoci prepchavaju su plodne az az.

mogaa
14. jún 2018

@katrin21 to nie je o diagnóze ale o strave....proste ak dlhšiu dobu budeš jesť jednostranne, tak je otázka času kedy sa to prejaví.....ak vynecháš jednu zložku jedla nahradíš ju tou čo môžeš jesť aby si sa zasýtila....málokto sa zasýti len zo zeleniny.....takže ak začnem jesť len sacharidy, časom sa to prejaví na cukre a diabetes je na svete....ak začnem jesť len bielkoviny a zeleninu je otázka času kedy sa to prejaví na obličkách....jasne ak máš 20-30rokov, tak trvá niekoľko rokov kým sa to prejaví.....ale ak sa takto začneš stravovať v 50-tke tak za rok-dva to zbadáš.....prečo majú diabetici obmedziť sacharidy? prečo majú ľudia ktorým horšie pracujú obličky znížiť bielkoviny? Je to len opačný prípad, určité potraviny musíš znížiť pri určitej diagnóze.....ale platí to aj naopak, ak máš dlhšiu dobu jednostrannú stravu a budeš vo väčšej miere konzumovať len sacharidy alebo len bielkoviny, tak si zarábaš na diagnózu. V 20-30 -tke to trvá roky, ale čím je človek starší tým potrebuje menej času aby sa mu to prejavilo.....Čo je zdravá vyvážená strava? Sú to len čisto bielkoviny alebo len sacharidy? Nie, je to všetko ale s mierou.

mogaa
14. jún 2018

Ak si dáš klobásku raz za čas, tak ti to neublíži, ale ak ju budeš jesť každý deň, tak časom z toho bude buď infarkt alebo rakovina....U niekoho to môže trvať rok, u iného aj 20-30 rokov -podľa zloženia ostatnej stravy. Akýkoľvek extrém je zlý.

katrin21
14. jún 2018

@slivka5 Pijak je super a je zastancom takeho prave paleo stylu stravovania.. vela bielkovin, tukov a zeleniny 🙂 obmedzene sacharidy...
@mogaa Ja nevravim, ze dlhodobo, napr. roky nema jest sacharidy.. ja vravim, ze obmedzit ich na isty cas, napr. 4 mesiace, da si do poriadku aj zdravie, aj vahu a potom pridat sachry ale max. na 100g denne.... to je podla mna navod na zdravu stravu.... problem je ale iny v dnesnej dobe, ze ta zelenina je plna pesticidov a to maso hormonov a obilie je tiez samy pesticid.. takze.... idealne by bolo mat to z farmy, ale to by ta farma tiez musela byt v zdravej prirode, nie ze par km odtial je chemička a striekane lany repky...

zuzka6542
14. jún 2018

@katrin21 tým by sa aj tak nevyriešilo pretože to svinstvo všetko je v zemi ... to by musela byt tá farma na inej planéte... človek si mysli že má domáce na záhrade vypestované zdrave ale hmmm v tej zemi kde to všetko je 🤔

katrin21
14. jún 2018

@slivka5 ano, ketoza ma dlhodobo drzana nasledky zdravotne pre telo .. ale pozitivne 🙂 anpr. pre autoimunitne ochorenia... aj preto som ja v tej ketoze bola, nie len pre redukciu vahy,ale presla som potom na GAPS, co jej vyslovene liecebny protokol, ale v zasade je ako paleo, vyvinute to bolo pre deti s autizmom prioritne, ale pomaha aj inym, dava do poriadku travenie a to je zaklad nasej imunity, nase palivo .. co jes, to si 🙂 a obilniny su tam tabu az na par vynimiek nejakych, ale teda podobne ako paleo, len vela vyvarov...
Ano, zelenina ma sacharidy, ved jasne, ze ma. ale nepomerne menej, ako obilniny a lahko si ich vies sledovat, navyse ma vela vlakniny, co je super a vitaminov....

katrin21
14. jún 2018

@zuzka6542 veru, tak je to.. my byvame kusok od poli. ked sa striekaju, jasne, ze mikrociastocky idu aj na nase zahrady vzducho aj niekolko kilometrov, nie to 1-2km.. je to smutne. aj vcely tym trpia, osy su ozrutne velke, lebo ved geneticky upravene plodiny na velke plody konzumuju ..

zuzka6542
14. jún 2018

@katrin21 to ani nie že vzduchom ale tými podzemnými vodami sa to dostane fakt že všade... minule som sa rozprávala s dr. a bola som veľmi prekvapená že skôr dostanem otravu krvi zo zeminy ako z niečoho hrdzaveho

kakatulik
14. jún 2018

Ahojte...autorka sa uz davnejsie neozvala,ze ako sa jej dari🙂

Padla mna tiez papa malo. Jedno avokado na ranaky? Z coho zijes?Mas tam totalny deficit proteinov,ktore zabezpecuju vela metabolickych procesov.
Nemam takyto vazny problem ale viem,ze ak by som si pustila opraty z ruk islo by to rychlo....

1.trochu cukru potrebujes,hlavne mozog. Dopraj si ho vo forme ovocia ako uz dievcata pisali doobeda,aby si ho mala kedy spalit. Bud si urob chutne smoothie s ovsennymi vlockami,jahody banany,nezabudni na zrniecka,chia,lanove a podonbe(obsahuju vela dobrych mastných kyselin). Neuveris ako ta taketo nieco nasyti a nastartuje.
2,desiata trebárs jogut. Ak si nevies odpustit ovocny,nevadi. Kup si biely s normalnym obsahom tuku a daj tam trochu dzemu domáceho. TROCHU. Budes mat pocit,ze je to sladsie,ale zdaleka nie tak kaloricke,ako ten z obchodu. Ostatne sladkosti su tabu ,Kup si 95perctmavu.cokoladu a ked dostanes chut,tak si daj tablicku, alebo aj dve do ust, nechaj pomaly rozpustat a vedome vychutnavaj...
3.smoothie mozes nahradit omeletou so sunkou a veeela zeleniny. Taam nepotrbujem vôbec chlieb....
4.Chleib nahrad celozrnnym a daj si taku hranicu ,ze 1-2-3 krajicky podla velkosti....na den myslim.
Potom si to ovocie mozes dat kludne na desiatu s ovocim a par orieskami. Alebo,si tie oriesky chrumni na olovrat, alebo ak buedes mat pocit, ze musis do ust hodit nejaku blabost. Oriesky samozrejme nesolene a neprazene....
Ja mam taku vlastnu skusenost,ze nemozem jest napr.surovu zeleninu vecer,lebo mi jednoducho dobre nestravi...Preto sa snazim pridavat ako salaty a prilohy pocas dna.
Na veceru tepelne spracovanu..neboj dostanes sa do toho. Zaintegruj to do normálneho jedálneho listka a pre sba si trochu uprav mnozstva prilohy verzus ostatne zlozky...zvyknu si aj deti a aj muz..... Ide hlavne o zdravie..Ta esteticka stranka je vedlajsi pozitivny ucinok.
Nesmes byt hladnaaa😉

luckajanko
autor
19. jún 2018

Ahojte, veľmi by som chcela všetkým poďakovať za cenné rady, pretože najdôležitejšie bolo pre mňa začať, odhodlávala som sa veľa rokov a keď som si konečne povedala že dnes je ten deň, začala som úplne zle- málo jedla a takého, čo som si myslela že je zdravé a nakoniec pri nahodení do kalorických tabuliek som skoro odpadla koľko je v ňom tukov a cukrov. Prečítala som toho strašne veľa, aj od vás som nevynechala ani jednu správu aj keď som na všetky nestihla odpísať. Už pár dní si všímam že sa v mojom oblečení cítim lepšie, nič ma netlačí, nikde mi nič nevytŕča, veci sú celkovo také voľnejšie, takže keď som prišla domov zo škôlky rozhodla som sa že sa odvážim. Neverila som vlastným očiam : 112kg ...Akože chápem že je vás tu veľa s váhou tak okolo 50-60 kg a pri pohľade na moju váhu by ste odpadli ale mne sa po rokoch konečne pohla váha smerom dolu, a to nehladujem, dokonca mám pocit že sa prežieram 😉 prvý krát som vyskúšala uvariť ovsenú kašu a bála som sa tej chuti ale je to mňam a myslím že to bude patriť medzi moje obľúbené raňajky. Dnes má dcérka rozlúčku so škôlkou a ja nemusím rozmýšlať čo si idem obliecť 👏 Zatiaľ ešte ani necvičím lebo ma dosť bolia kolená ale mám so sebou dohodu že keď moja váha dosiahne dvojmiestne číslo kúpim si permanentku do fitka 😇

zoja82
19. jún 2018

@luckajanko super, teším sa s tebou a nech je odmenou pre teba ten dobry pocit 🙂

sense
19. jún 2018

@luckajanko super tesim sa k tvojmu odhodlaniu aby ti vydrzalo co najdlhsie a to dvojciferne cislo sa tam coskoro objavi...

kakatulik
19. jún 2018

@luckajanko gratulujujeeeem. Toto je fakt super👏👍. Tieto prve vysledky su velmi dolezite. Inak vies co je este dolezite? Odvaz sa nie castejsie ako 1x za tyzden a povedzme za kazdych 5kg sa odmen. Kup si nieco,po com si uz davno tuzila...vonavku,nejake nove tricko,suknu atd,alebo si daj trebárs aj kopcek zmrzliny s detmi, Neboj nepriberies.🙂....a hlavne sa nehod do depresii ked vaha zacne stat. A vies co? Zmeraj sa. centimetre su cennejsie ako kyla hlavne ked zacnes cvicit, lebo svaly vazia viac ako tuk. A odfot sa....o rok nam tu das foto pred a po....
A co sa toho sportu tyka,mas pravdu. Zostan ale pri tej chodzi. Obcas rychlejsie pobehni za detmi vramci pretekov😝 .Aleeee predsa len by som zaintegrovala teraz v lete plavanie a trebárs bycyklovanie...klby ti len podakuju.Pomaly sa rozhybu a namastia. Aby to potom nebola velka zataz.
Dzrim ti palceky,aby si sa dockala svojej vysnivanej postavy. Ja sa poterbujem zbavit iba 7kg a veru,ide to tazko, lebo som po operacii a dportovat nemozem a veru to citim. Nie si sama.

anabeth
19. jún 2018

@luckajanko každý začiatok je ťažký a prvý krok úúúplne najťažší, držím palce, nech ti odhodlanie vydrží
len- nečakaj na dvojmiestne číslo, je kopec cvikov- doma na koberci, kde kolená vobec nezaťažuješ
cvičením si tvoríš svalovú hmotu (tá podporuje metabolizmus), spaľuješ kalorie, vytváraš návyk, posiliješ srdce, cievy, pluca, zlepšuješ kondičku- tá príde vhod, keď začneš pri 99kg
je chyba cvičenie oddeliť od stravy- profesionálny názor
napr. https://www.sportujeme.sk/cviky-na-brucho-video...

juliet86
19. jún 2018

@luckajanko si uzasna!!!! Gratulujem!!!!!!

lorela
19. jún 2018

@luckajanko Prajem kopec pevnej vôle a odhodlania! Drž sa zásad a nepoľav 😉

claudiapalusak
19. jún 2018

@katrin21 presne tak 👍

katrin21
20. jún 2018

@luckajanko nemusis fitko platit..ppzri si Fitshaker.sk stoji to 8e mesacne online a cvivis kolko chces a vo chces, rozne na vyber a s odbornym vykladom..a mas aj na ich stranke recepty, robi s nimi aj Mirka Luberdova... vela stastia.

juliet86
20. jún 2018

@luckajanko posli nam typicky jedalnicek na inspiraciu ;) klido aj fotky!!! Co sa cvicenia tyka vela ludi odporuca online jilian michaels, blogilates, hiit, tabata. A ak vies po anglicky a bolia ta kolena ja som nasla videa s makackou posediacky!!

luckajanko
autor
21. jún 2018
luckajanko
autor
21. jún 2018

Není to úplne ideálne, viem že ovocie by sa malo jesť len doobeda ale nevadí

xnatalkax
21. jún 2018

@luckajanko ovocie môžeš jesť kedy chceš. len nezabúdaj že ovocie má veľa cukru. A banány ešte viac.

xnatalkax
21. jún 2018

@luckajanko pridaj cottage cheese, mozarellu, veľa zeleniny tej môžeš zjesť koľko chceš 🙂 polievky nezahustené, tvaroh. Piť veľa vody. Teraz cez leto ešte viac.