Neschudnem ani gram aj napriek snahe
Ani neviem ako začať..viem že sa tu rozoberá veľa tém ako schudnúť do leta do plaviek 5 vylúžených kilečiek ktoré ženám vadia pri ceste za dokonalou postavou. To žiaľ nie je môj problém. Ani 5 ani 10 kilečiek dole mi totiž nepomôže. Ale idem na to od začiatku. Pred 6 rokmi som sa aj ja mohla chváliť dokonalou postavou - 170cm, 58 kg - ktorú som si vtedy vôbec neuvedomovala a nevážila...ale po pôrode som začala priberať, a nie trochu ale dosť, za pol roka som dosiahla váhu 120kg. Je to neuveriteľné keď to teraz takto napíšem! Ani neviem ako od vtedy prešlo 6 rokov, stále som si hovorila že s tým musím niečo začať robiť a nič..až teraz po ďalšom pôrode som si povedala dosť ! - pretože moja váha neobmedzuje len mňa ale aj moje deti- nechcem nikam chodiť lebo sa necítim dobre, je to šok aj keď stretnem niekoho koho som 6 rokov nevidela, mám problém kúpiť si niečo na seba a často z toho všetkého mávam depresie. Po zime som sa rozhodla že to zmením, prestala som úplne jesť cukor, piť sladené nápoje, varím zdravo, zjem tretinu porcie ako kedysi, denne chodím dvakrát na prechádzky, vždy po dve hodinky..A? Neschudla som ani gram !! Keď sa raz za čas postavím na váhu plačem, znova sa dostávam do stavu depresíí a bojím sa že sa vráťim k starému životnému štýlu - a to by som určite pribrala ešte viac.. Prosím vie mi niekto poradiť, pomôcť, čo robím zle? Ako je možné že sa moja váha nemení? Cítim, že oproti stavu po zime mám úplne super kondíciu ale to je asi tak všetko..za každú radu budem nesmierne vďačná
@livuska124 no hej len si musela zmeniť stravu aspoň a autorka píše že veľmi na to peniaze nemá
@livuska124 Ďakujem už som skúšala aj kalorické tabuľky a je pravda že mi pomohli nejesť žiadne blbosti pomimo lebo mi to bolo trápne si to tam vôbec zapísať tak som prestala jesť pomedzi hlavné jedlá ale nikdy sa mi nepodarilo splniť denný cieľ, lebo napr. to čo som zjedla za doobedu som vybehala za prechádzku a každý deň mi chýbala vláknina a ešte kopec vecí a recepty tam niesu
@luckajanko Ahoj, nejdem vypisovat ohladom jedla a metabolizmu. Baby popisali dost a co som trochu citala, pekne radili. Chcela by som ti vsak poradit k tomu cviceniu. Kedze nemas vela volneho casu a do fitka je to nemozne. Ja mam 2 deti a +20kil po tehotenstvach. Ked mala 2. dcerka pol roka a vylizala som sa z nekonecnych prechladnuti, rozhodla som sa,ze zacnem cvicit a kedze potrebujem nieco viac motivacne ako youtube videa, vybrala som si cvicit podla videi z Fitshaker.sk ...je tak kopec moznosti a pocas cvicenia aj dobre radia. Myslim, ze s tym mozes zacat aj ked mas 120kg. Je to spoplatnene 7,90 eur na mesiac, ale su tam videa aj zadarmo (zive prenosy) a super blog, kde sa docitas aj ako doma cvicit, ked mas nadvahu, ako sa stravovat, recepty... nemusis mat zaplatene clenstvo pre pristup na blog.
kolko denne mozes minut na stravu?
Ako sa vravi:obezita je choroba chudobnych..ale da sa aj tak stym nieco robit ak sa chce.Az budes chciet napis mi sukromnu spravu a rada Ti pomozem.Nic zato nechcem len pomoct niekomu mne kedysi podobnemu..Sice ja som mala 98kg no 36kg slo dole za 8 mesiacov bez nejakych jojo efektov a nebolo to nic drasticke..Kludne napis az sa budes nato citit.Teraz prajem dobru noc.☺
@luckajanko nebudem sa už viackrát opakovať ...pod do tej skupiny a študuj, ako tabuľky fungujú. Zrejme si to mala zle nastavené, žiadne aktivity zadávať netreba....naplnenie jednotlivých zložiek sa treba "naučiť".
@zuzka6542 ani veľmi nie, akurát nejem blbosti pomedzi jedlá...kľudne si dám aj knedľu, čokoládu, a napr. zmrzlinu mám skoro každý deň 😁 raňajky a večere mám zdravšie, obedy v podstate klasické...nevzdala som sa ničoho, čoho sa nemienim vzdať doživotne.
@luckajanko nemusis za osobnym trenerom ani dat 100eur za jedalnicek chod za lekarom - dietolog,
...a takisto zdrava resp plnohidnotna strava nemusi byt draha...teraz je uz sezonbe ovocie zelenina, . .take vlocky ovsene, strukoviny, bielyjogurt cisty cottage ci tvaroh zas az take drahe nie su...maso nemusi byt kazdy den a vobec nie vela...
A ako bolo popisane toustovy chlieb ma vytzivovu hodnotu skoro nula....
A tie tabulky su dobra vec aspon na zaciatok ak ich spravne nastavis, zo zacuatlu pracne vsetko nahadzovat ale ukazu ti kde robis chybu v stravovani
@sense Ďakujem, asi dám ešte jednu šancu tým kalorickým tabuľkám a skúsim sa s niekym poradiť pretože myslím že som im celkom nepochopila
@luckajanko ahoj, nečítala som príspevky, no 60 kg je neuveritelne veľa. Nie je to skôr nejaký zdravotný problém ? (hormóny, zadržiavanie vody v tele .......... ) Hlavne sa nestresuj, neplač nad váhou (niekde ju dobre schovaj). Stres je obrovský nepriateľ chudnutia.
@rebeka7501 ahoj, no bola som s tým u dr pred piatimi rokmi a nezistila mi nič, jedine mi dala odporúčanie že mám jesť 5x denne. A ja zase niesom človek čo by rád chodil po doktoroch- vyhýbam sa väčším skupinkám ľudí na jednom mieste, preto som už viac krát u dr nebola. Aj keď možno niečo bude na tom zadržiavaní vody..
@luckajanko ak lekár tak endokrinológ, všeobecný ti predpíše akurát PNC 😂
Ja len, či náhodou nemáš problém so štítnou žľazou.... A určite viac jedz. Ja som práve schudla, keď som začala viac jesť (samozrejme zdravšie) a raz za týždeň som aj zhrešila 🙂 Na raňajky daj kľudne aj celý grahamový rožok, alebo dva celozrnné s nátierkou alebo šunkou, Alebo napr. dve vajíčka... Na desiatu ovocie, na obed nejaké mäsko s ryžou a zeleninkou. Na olovrant napr. mozzarellu alebo tvaroh, alebo biely jogurt a na večeru zeleninku s mäsom, alebo tú mozzarellu 🙂
@luckajanko Chyba bude niekde v tvojom stravovaní. A práve na stravu sa treba maximálne sústrediť.
Buď ješ málo - spomalil sa ti metabolizmus (klesla si pod svoj bazálny metabolizmus, čo je všeobecne zhruba pod 5000 kJ na deň) a preto nechudneš. Alebo ješ predsa len veľké porcie a nie si si toho vedomá. Spomínaš ovocie - mala by si ho jesť max. 300g denne, a aj to v dvoch porciách. A najlepšie spolu s bielkovinou (biely jogurt, tvrdý syr do 30% t.v.s.). A 150g je sakra málo... Je to jedno skôr menšie jablko, alebo pár bobúľ hrozna. Ak dovolíš, spomeniem v tejto súvislosti jeden príklad; ženu, ktorá nič dokopy nejedla, veľmi málo, všetko nízkokalorické a predsa nechudla. Na večeru jedla len ovocie(veď to je na chudnutie, podľa jej slov) - pár slivák. No a z tých pár slivák sa vykľulo napokon 1 celé kilo! Nehovoriac o tom, že ovocie na večeru je nevhodné.
Preto odporúčam, ako som už v úvode spomenula, sústrediť sa maximálne na jedlo. Nie na pohyb (neskôr), keď tak pre radosť prechádzky, bicykel, plávanie. Začni si jedlo vážiť na kuchynskej váhe - aby si mala tú - tak dôležitú - predstavu o množstvo a pomocou tabuliek/kalkulačiek rátať kalórie. Denne by sa tvoj kalorický príjem mal pohybovať okolo 6500 kJ, možno menej (nikdy však nie menej ako 5500 - 5000 kJ), rozdelených do troch väčších a 2 menších porcií a zostavených, samozrejme, z tých vhodných potravín. Či pridať alebo ubrať z tohto príjmu zistíš o mesiac podľa toho, či si schudla. Vážiť sa treba vždy za tých istých podmienok, a nie denne, stačí napr. každú sobotu ráno, po WC a pred jedlom. Ak za ten mesiac schudneš cca 4 kg, si na dobrej ceste. Ak nie, znížiš príjem o cca 200 kJ.
@lorela zaujimava odpoved, dakujem aj aj pretože mam obdobny problem...pred porodom 53 kg /168 cm / po prvom dietati som cviciala pol roka denne kardio atd. plus strava upravena, a bolo to vidno na mne, teraz po druhom dietati ( rozdiel je len v tom ze som zacala s cvicenim popri dojceni ) som zatial na sebe sporzorvala minimalne vysledky a to cvicim denne / okrem vikednu/ od zaciatku roka ...uz nedojcim mesiac dcerka ma cez 2 roky tak som to stopla...no lenze nejde mi dole pomaly nic...ano z cm trrosku ubudlo ale ked vidim tu pneumatiku na bruchu totalne som demotivovana popri vsetkej snahe a ano brutalne malo som zacala jest, nie ze hladujem ale tam bude zrejem odpoved na moje ??? ...tiez teraz len chcem zacat s Lcarntin a proteinmi, lebo popri dojceni som nechcela brat nic ...dodavam ze ja som nadvahu nikdy nemala dokonca aj po oboch porodoch som sa vratila k povodnej vahe 52 kg ale popri 2 rokoch dojcenia som priberala aj zo vzduchu, tiez trosku pripisujem hormonom...a mam teraz brutalne nafuknute brucho ja to nechapem, ved ranajkujem biely jogurt s musli mandle orechy pekanove atd..obed meso zelenina niekedy aj normalne ryza meso, len tie olovranty takmer ziadne vecer napr syry zelenina..pecivo som viac menej vylucila len cez vikend...takze teraz vidim ze idem na to celkom ze zle...dakujem za kazdu radu, pekny den
@tamialexis pri pestrej strave nepotrebuhes ani proteiny ani karnitiny...ani ine spalovace...rovnaku funkciu splni aj kava cierna nie nesca polhodinu pred cvicenim a nie je to chemia
@sense L carntiin tiez nie je chemia pokial viem ale prirodzene sa v tele a potravinach nachádzajúca látka...
tak prechadzka nie je zas az take kardio treba makat...plavat behat slapat na biku cvicit...niekedy clovek nechudne pretoze mu chyba napríklad nejaky vitamin strava pravidelna 5-6x denne mensie porcie
@lorela fúha, to sa mi zdá málo pre 120 kg ženu. Ja mám približne 6400kj na chudnutie, ale mám 66kg a zatiaľ necvicim. Ja som autorke vyrátala, že iba jej bazalny metabolizmus je cca 8277kj. To je minimum, čo by mala prijať.
Treba si nájsť dietologického poradcu. Mne sa tiež nedarilo schudnúť. Stále som si myslela, že je to vekom-mám 44 rokov, že preto, lebo mám vyoperovanú štítnu žľazu a podobne. Minulý rok ma kamarátka nahovorila na chudnutie v klube, kde používajú Hermalife. Neverila som, že sa mi to podarí, ale povedala som si, že to skúsim. A predstav si 8 kg za tri mesiace a potom ešte 2 kg sama. Dlho som si to aj udržiavala, len v zime som mala problémy s kĺbmi a minimálne sa hýbala, tak som niečo nabrala späť, ale zas pokračujem. Tam je úžasná motivácia, že sme boli v skupinke a každý týždeň sa vážili. Potom sme rozoberali, kde kto urobil chybu, ak neschudol, kto čo varil a tak. Naučili nás správne stravovať. Čo jesť, čo nejesť, prebrali s nami aj zdravotné problémy. Cítim sa oveľa lepšie a mám aj viac energie. U nás v BB sú dva takéto kluby a majú tam super výsledky. Jedna veľmi obézna baba dala dole 40 kg.
@livuska124 Musela si doplniť zlé hodnoty, BM nemôže mať cez 8 tisíc kJ, pretože to už je normálny odporúčaný denný kalorický príjem pre bežného človeka - ženu (2000 kcal).
@lorela nezadala som zle hodnoty, takto mi to vyrátalo na troch rôznych stránkach. Áno, 2000kcal ale to sa ráta pre priemerného človeka, ženu, ktorá má cca 60kg. To nemôžeš porovnávať so ženou, ktorá má 120kg, jej organizmus pri danej váhe spali omnoho viac pri bežnom fungovaní. Jej bazalny metabolizmus, rovnako ako aj potrebný počet kcal bude s klesajúcou váhou tiež klesať.
Ja som z tých kt. sa potrebovali zbaviť tých 7-8 kilečiek, takže nie veľa, ale vzhľadom na malú nadváhu je to obrovské úsilie. Sama som to nezvládla. Pracujem v kancelárii, takže môj pohyb sa za pol dna obmedzuje na chôdzu na wc a kávu, poobede tak na poštu, do obchodu maximálne a kolo domácnosti. Rozhodla som sa s tým niečo robiť. Zaplatila som si osobnú trénerku s úpravou jedálnička. Mesiac pred samotným začatím mi kázala písať si stravu, každý deň. Tak som začala trocha uberať, sladkosti čo najmenej, na obed ľahké cestoviny...
Veľmi som bola prekvapená ako mi vyškrtala môj v domnení ľahký jedálniček. Prišla som v nom o všetky cestoviny, prílohy ako také / takže žiadne zemiaky, ryža..../. Samozrejme už mám svoj vek a isté stravovacie návyky, tak sme sa dohodli, že budem jesť prílohy v obmedzenom množstve. Teda na obede v práci nám dávajú 3 kopčeky ryže, ja si dám jeden. Takto je to so zemiakmi, knedlou, so všetkým. Žiadne cestoviny, raz mesačne maximálne celozrnné, žiadne biele pečivo, 2x týždenne jem celozrnné. Miesto príloh doma si parím zeleninu. Na večeru iba zelenina, teda šaláty rôznych druhov. ŽIadne vianočky, kakao. Ešte vajcia, párky so zeleninou áno. Zo začiatku to bol dosť šok pre môj organizmus, bola som stále hladná. Po cca 6 týždnoch sa mi scvrkol žalúdok a dnes mám problém zjesť celý obed, nie som hladná počas dňa, necítim potrebu vyjedať. A nemávam záchvaty vlčieho hladu kt. som predtým často pociťovala. 80% úspechu je strava. K tomu samozrejme pohyb. Ja chodím s tou trénerkou cvičiť momentálne 3x týždenne, len kardio...takže bežiaci pás, stepper, orbitrek. Samozrejme, Tebe stačia aj tie prechádzky, len ich treba viac, rýchla chôdza. Pozri si môj fotoblog, fotím si veci a kombinácie čo jem ked ma napadne a nezjem hned.
Prvý mesiac veľké sklamanie, schudla som 0,6 kg, ale 1,5 kg tuku. Dnes sú to necelé tri mesiace čo mám upravenú stravu a cvičím stále 3x týždenne. Schudla som už 6 kg. mojim veľkým prekvapením bolo zapnúť nohavice z minulého leta kt. som 3 roky na sebe nemala, chýbalo mi na páse 8 cm. A ja som ich po necelých 3 mesiacoch zapla.
Odporúčam Ti nájsť si niekoho kto Ti s Tvojim problémom pomôže, ide to ľahšie, ja som si istá že inak by mi trvalo možno viac ako rok kým by som sama dala dole tých 6-7 kg. S trénerkou končím, už viem čo a ako a pôjdem po vlastnej osi. Veľmi Ti držím palce, dáš to. Aj tu na koni ked si pozrieš fotoblogy niektorých žien, išli dole z Tvojej váhy na 58 kg a dali to....
@livuska124 Ono tieto výpočty, ako BM tak aj kalorické tabuľky sú vždy len orientačné čísla. Platí len jeden jediný vzorec na 100%, a to, že príjem musí byť pri snahe schudnúť nižší ako výdaj. Vôbec nemusí autorka poznať svoj BM, alebo aj môže sa riadiť tvojim výpočtom - cca 8300 kJ, no nemusí pri ňom absolútne chudnúť, práve naopak.
Jediné, čo potrebuje je dostať sa do kalorického deficitu, ktorý veľmi jednoducho zbadá po týždni na váhe... Vhodné potraviny, ich optimálne množstvo, vhodná príprava jedál, pravidelnosť, disciplína a napokon, no najdôležitejšia je pevná vôľa. A postupne zvyšujúce sa nároky na športové/pohybové aktivity.
@tamialexis Áno, nízky príjem kalórií je tiež veľký problém pri chudnutí a dokáže ho celkom zmariť. Organizmus si na nízky príjem zvykne, resp. sa mu prispôsobí - spomalí metabolizmus a telo prestane chudnúť. A nielen to, začne šetriť aj energiou na výdaj, a aj to málo prijatej energie rýchlo uloží na "horšie časy".
Každý si musí nájsť to svoje optimum na chudnutie. Nedá sa riadiť ani jedálničkami iných, pretože nadiktované potraviny alebo ich kombinácie nám jednoducho nemusia chutiť. A chudntutie je beh na dlhú trať, preto by sme si ho mali urobiť čo najpríjemnejšie práve pre nás, aspoň znesiteľné a také, aby sme s ním vošli až do úspešného konca, kde, mimochodom, naša práca nekončí. Jedna chudnutia je totiž schudnúť, a druhá, dovolím si tvrdiť ešte náročnejšia je váhu si udržať. Inšpirovať sa síce dá mnohými informáciami, mnohé rady treba tiež poslúchnuť, no všetko je aj tak o jednotlivcovi. Darmo si niekde prečítame o tvarohovej domácej nátierke, keď tvaroh nemôžeme ani cítiť, darmo nám bude niekto diktovať beh 4x do týždňa, keď je to pre nás tá najnepríjemnejšia aktivita 🙂.
Nadupať sa inormáciami od odborníkov, inšpirovať sa úspechmi iných a ísť svojou cestou s obrovským "LEBO CHCEM" 🙂.
Mám kolegyňu s podobnou váhou. Od februára dala dole už 14 kíl, ale: úúúúplne vylúčila chlieb, zemiaky aj cestoviny. Raňajky šunka, zelenina, trochu tvrdého syra, obed polievka bez cestovín, zeleninový šalát, večera jedna tuniaková konzerva, zelenina. Počas dňa len ovocie. Samozrejme chodí 2x cvičiť do posilovne, má trénera, bez toho nejde, prechádzka je nič. Podľa mňa pri takej váhe menšia porcia jedla vôbec ale vôbec nepomáha, telo si zvykne.
@tamialexis ale nie v tej koncentracii a tabletkova forma pripadne praskovy nie vzdy je cisty karnitin...ale ma aj pridavne latky...a takisto aby bol z karnitinu ako taky ucinok potrebujes min 1g , idealne dva az tri gramy a to uz nieco stoji, obzvlast cisty karnitin a treba makat....inak su to vyhodene peniaze

@luckajanko stiahni si aplikáciu Kalorické tabuľky, správne si to nastav (poradia ti kočky v skupine čo som ti už pisala- cesta k mojej premene) a nahadzuj, čo zješ a uvidíš aspoň, či ješ dostatočne. Ja doma nimi začala pred mesiacom (zatiaľ bez cvičenia) a 2,5kg dole. V skupine nájdeš aj recepty, inšpiráciu,podporu...