icon

Neschudnem ani gram aj napriek snahe

luckajanko
4. jún 2018

Ani neviem ako začať..viem že sa tu rozoberá veľa tém ako schudnúť do leta do plaviek 5 vylúžených kilečiek ktoré ženám vadia pri ceste za dokonalou postavou. To žiaľ nie je môj problém. Ani 5 ani 10 kilečiek dole mi totiž nepomôže. Ale idem na to od začiatku. Pred 6 rokmi som sa aj ja mohla chváliť dokonalou postavou - 170cm, 58 kg - ktorú som si vtedy vôbec neuvedomovala a nevážila...ale po pôrode som začala priberať, a nie trochu ale dosť, za pol roka som dosiahla váhu 120kg. Je to neuveriteľné keď to teraz takto napíšem! Ani neviem ako od vtedy prešlo 6 rokov, stále som si hovorila že s tým musím niečo začať robiť a nič..až teraz po ďalšom pôrode som si povedala dosť ! - pretože moja váha neobmedzuje len mňa ale aj moje deti- nechcem nikam chodiť lebo sa necítim dobre, je to šok aj keď stretnem niekoho koho som 6 rokov nevidela, mám problém kúpiť si niečo na seba a často z toho všetkého mávam depresie. Po zime som sa rozhodla že to zmením, prestala som úplne jesť cukor, piť sladené nápoje, varím zdravo, zjem tretinu porcie ako kedysi, denne chodím dvakrát na prechádzky, vždy po dve hodinky..A? Neschudla som ani gram !! Keď sa raz za čas postavím na váhu plačem, znova sa dostávam do stavu depresíí a bojím sa že sa vráťim k starému životnému štýlu - a to by som určite pribrala ešte viac.. Prosím vie mi niekto poradiť, pomôcť, čo robím zle? Ako je možné že sa moja váha nemení? Cítim, že oproti stavu po zime mám úplne super kondíciu ale to je asi tak všetko..za každú radu budem nesmierne vďačná

santeema
11. jún 2018

naozaj ten pohyb treba trosku iny ako bezne behanie okolo deti a domacnosti, ak ked sa pri deckach clovek nezastavi, ja som neschudla ani gram🙂. aj ked som pila ovocne a zeleninove stavy 10 dni, keby nesadnem na stacionar a nedam pol hodku kazdy vecer, tak som chudla prekvapivo malo a bola som z toho rozcarovana, ze nejem, iba stavy tak dlho a takmer nic. akonahle som pridala taky pohyb, pri ktorom som sa aspon spotila a dosiahla urcitu tepovu frekvenciu, tak to konecne islo dolu. nie je pohyb ako pohyb tusim🙂. drzim palce

blairgossip
11. jún 2018

@luckajanko Zbytocne budes drzat diety ak necvicis. A cvicenim sa nemysli 10 brusakov vecer pri telke. Treba ti podla mna osobneho trenera vo fitku, ktory ti nastavi cvicenia a jedalnicek.

blairgossip
11. jún 2018

@extempore Tym ze jes velmi malo si telo hned vsetko ulozi- pretoze sa boji ze opat bides “hladovat”. Cize, ak budes jest viac krat za den mensie davky, nebude sa to stavat. Myslim si ze ak nemas cas na osobneho trenera ktory by ti vo fitku nastavil cvicenia a stravu tak mas aspon cas si dat 20 minutove cvicenie od Jilian Michales do youtube. Lebo ak necvicis bohuzial nic meschudnes, a ked schudnes aj z diety tak budes zvadnuta ovisnuta nic spevnene.

kondaska1
11. jún 2018

@extempore ty si zrejme nejaky prirodny ukaz, robis vsetko co sa ma a napriek tomu nechudnes. Tak niekde zrejme predsa len musi byt chyba... ak si v kalorickom deficite, nie je mozne aby si nechudla. Podla mna : bud si nespravne zapisujes/myslis kolko kalorii denne prijimas a je ich viac ako by malo byt a preto nechudnes. Prijimas menej kalorii, zo zaciatku sa podarilo troska schudnut, ale tym ze nemas ziaden pohyb a tvoja vaha je mensia tak telo sa adaptovalo na nizsie kaloricke poziadavky a chudnutie sa zastavilo. Alebo si nonstop v strese a kortizol urobil svoje.
Nie je totiz mozne, aby si splnala vsetko co mas a napriek tomu nechudla, to sa vymyka vsetkym zakonom.

sense
12. jún 2018

@extempore urcite zarad do jedalnicka bielkoviny a zdrave tuky, ....tych oar poschodi je pohyb ale telo je zvyknute je dam cca 30-40 v praci plus prejdem 8-10km....a kedze mam tiez narocnu pracu aspon poljod cvicenia ma skot uvolni samozrejme nie kazdy den lebo napr dnes som zz v praci ....

Vykadli na krabickove, praskove a ine diety preto mas metabolizmus rozhadzany....aj spravne hest sa treba naucit

lucka222
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
12. jún 2018

@extempore iba, že hovoríš, že máš jeho stránky prečítané...a nemas

zuzuliennka1
12. jún 2018

je to vsetko naozaj jednoduché - jest treba VSETKO S MIEROU, a neprezierat sa... a pravidelne v mensich davkach..... na ranajky pokojne napr. vajicko, zelenina, chlebik, na desiatu ovocie, vyvazeny obed - hlavne zaradit bielkoviny!, po obede kludne aj dezert, kocka/dve horkej coko napr., na olovrant napr. opat nakrajat si k telke mozarelu a paradajku..... na veceru zelenina, alebo huby na masle..... pravidelne, mensie mnozstva, nepojedat medzi jedlami prazdne kalorie (susienky, keksy,....) a pravidelne doplnat pocas dna tekutiny, ale mysli sa tym cista neperliva voda, ziadne ochutene mineralky a pod.
no a pohyb zaradit... neexistuje aby niekto takto neschudol

kvetinka75
12. jún 2018

nečítala som celú diskusiu, je tu toho veľa ale čo tak dať na rady odborníka a dať si vypracovať aj stravovací aj cvičebný plán. Vysvetlí ti aj cviky a výsledky sa pri dodržiavaní určite dostavia. Niečo niekde robíš zle. Pretože matika nepustí. Ak je príjem nižší ako výdaj, automaticky musia ísť kg dolu. Nepísala si (aspoň v úvode nie, ) že by si brala nejaké lieky alebo mala zdr. problémy, takže usudzujem, že si zdravá. Veľa ľudí staví na rady z netu ale každý organizmus je iný a na nete som natrafila aj na pár rád, ktoré si odporovali. Takže ja by som stavila na toho odborníka. Síce to bude stáť nejaké peniaze ale iba zo začiatku a potom už iba budeš dodržiavať jeho rady, príp. obmieňať cviky. A vylúčiť cukor úplne nie je dobré. Mozog pre fungovanie cukor potrebuje. Len ho treba hľadať vo vhodnej forme.

kvetinka75
12. jún 2018

a ešte k tomu trénerovi, nemusíš chdoiť do fitka. Mne trénerka ukázala dosť cvikov vlastnou váhou, tak môžem cvičiť aj doma. Niekedy mám na to iba 30 min. Ale vždy lepšie ako vôbec nič. A výsledky sa postupne dostavujú. Síce ma to nebaví, ja by som skôr vo fitku cvičila, ale keď teraz nestíham a chcem mať trošku lepšiu postavu, musím zatnúť zuby a vydržať.

kvetinka75
12. jún 2018

@sasa1983 veľa ľudí má aj psychické problémy. Nemyslím tým choroby, ale stresy, nervy a zajedajú sladkým. Viem to podľa seba, ako je niekedy ťažké vytrvať v niečom, keď človeka láka niečo iné. Síce som mala max. 70 kg ale pri mojej výške 157 cm aj to bolo dosť ale viem že keď kg pomaly pribúdali, nejako som sa iba prizerala a nebola som schopná to riešiť. Až keď som zrazu vážila 70 kg. Niekdy človek potrebuje aj psychický klud a podporu aby sa na takéto niečo dal a vydržal. Kto nezažije, nepochopí. Takže nikdy nesúdim. Ja som sa zbadala na 70 kg. Ale čo prežívajú ostatní, to nikdy nevieš. Každého to raz môže dobehnúť a to že to teraz nechápeš, neznamená že v budúcnosti sa na mieste tých ľudí nemôžeš ocitnúť aj ty. Ľudia potrebujú podporu a nie aby ich druhí zhadzovali. Myslíš si že oni si neuvedomujú ako sa tam dostali? Len teraz sa potrebujú dostať späť. A to je oveľa ťažšie.

kvetinka75
12. jún 2018

@zuzka6542 presne toto pijem aj ja. Sem-tam si dám colu alebo vínko, prípitok na oslavách ale inak len čistú vodu s rôznymi bylinkami a kávu - čiernu, bez mlieka a cukru. A čaje samozrejme. Ale pijem iba bylinkové bez cukru, medu.
Inak pozor na med - tiež má dosť kalorií.

blairgossip
12. jún 2018

@kvetinka75 ale presne o to ide , ze ked cvicis, v pohodicke mozes aj sladke . Ja ziadnu dietu nedrzim dam si kludne aj vyprazane aj mcdonald, v noci zmrzku , vobec sa neobmedzujem v jedeni ale zacvicim si s cinkami malymi, s vahami ktore sa daju pripevnit na clenky atd a telo sa spevni a nebudem mlandrava. Tiez som psychicky viazana na jedlo, milujem jedlo proste skuskam atale nove jedla aj nezdravee hocijake aj kolace, ale tie si mozem dovolit lebo si zacvicim....

kvetinka75
12. jún 2018

odporúčam zaradiť strukoviny - fazuľu, šošovicu. Je veľa receptov na tieto jedlá. Ja si varievam husté polievky, zasýtia, a chudne sa z nich.

kvetinka75
12. jún 2018

a pozor na rôzne zdravé recepty a cheesecake. Niektoré recepty sú dosť kalorické. Ja keď mám chuť na sladké a chcem si spraviť niečo doma tak dcéra mi povie, že daj si 1 horalku, chuť na sladké ťa prejde a zješ iba 1 ks a z koláča viac a je kalorickejší. Tak si ušetrím čas a peniaze na pečenie a dám si 1 horalku. Vo veľa receptoch je uvedený med, oriešky a iné kalorické jedlá. Tak treba sledovať aj toto.

extempore
12. jún 2018

@kondaska1
@sense
@celasapremenim už som to tu písala - ja nestojím o vaše múdre rady. Vy ani neviete čo ja mám už všetko odskúšané, preštudované a viem, čo funguje a čo nie. Čiže presviedčať má o niečom, čo už desať rokov viem, že na mňa nezaberá je fakt kontraproduktívne. A ešte vypisovať ako to a to určite nerobím správne...

extempore
12. jún 2018

@lucka222 ešte pred chudnutím by som trochu zapracovala na pravopise 😂😂😂😂😂

ivulkap
12. jún 2018

Ja by som ti poradila, stiahni si kalorické tbl, do nich si zapisuj čo denne zješ a čo robíš. Treba jesť pravidelne 5x denne zdravú vyváženú stravu, ale v malých porciách. Keď k tomu pridáš viac pohybu na 100% to pôjde dole.
Ja tiež teraz chudnem, jem 3-4x viac nestíham, večeru max.do 19.00 a iba zeleninu a ide to. A samozrejme pohyb a veľa vody.

celasapremenim
12. jún 2018

@ivulkap presne, dobre robis, vecere su dolezite, dolezite je co jes, kedy to jes, aj ako si to pripravis... + podporit pohybom, aby clovek nedosiel o svalstvo namiesto tuku, aby neochabol a zaroven prebudovat cast tuku na sval

zuzka6542
12. jún 2018

@sasa1983 ono celé je to áno nič lebo toto čo je je úplne zle.. 80% úspechu tvorí strava

celasapremenim
12. jún 2018

@extempore si z tej zlej diety riadne agresivna...este ma napadlo, ze ci mas dobry spanok, aj ked clovek zle spi + hento, ako si kazis metabolizmus, tak to neexistuje aby si schudla, to je fakt

lorela
12. jún 2018

@celasapremenim Tuky sa nedajú "prebudovať na sval". Tuk je tuk, svaly sú svaly.

celasapremenim
12. jún 2018

@lorela ax ano, zle som sa vyjadrila, nahradit tuk svalom 😃 chopes

katies0410
12. jún 2018

Ahoj, ja mam vypracovany stravovaci plan presne pre mna. A podla toho co mam ja rada. Môžem ti napisat približne koľko a coho papam. Aby si mala predstavu o množstvách.
Raňajky : 50g vlocky(ovos, pseno... Podla chuti), uvarit vo vode, pridat jedno cele ovocie, 25g cokolady, alebo orechov, alebo 80g chleba maslo syr(ryby, vajicko..) , zelenina.
Desiata:50g pecivo, avokádo, 2ks vajicka, alebo 125g tvarohu (alebo bieleho jogurtu) 1ks ovocia 20g vlociek.
Obed:150g zemiaky(60g ryze, 60g cestoviny), 180g kuracie maso(180g ryba, 150g bravčové, hovadzie) vela zeleniny, alebo miesto masa, 3ks vajicok, alebo 1mozzarela...
Olovrant:biely jogurt, kokos, alebo acidko biele, alebo vajicka so zeleninou
Vecera:zelenina s masom, alebo vajickom, ryby so zeleninou...
Toto je iba vycuc mam veeela kombinacii a je to velni pestra strava, a myslim ze vobec nie je narocna na peňaženku....

blairgossip
12. jún 2018

Zbytocne budete drzat diety kludne aj od kralovnej alzbetky ak necvicite.

zenaajmama
12. jún 2018

Baby ešte vás to drží? Min 5-6 žien tu už ponúklo pomoc zdarma.
Treba pochopiť, že kto sa vie len vyhovárať,čakať na zázrak, hľadať neexistujúce príčiny ,rozmýšľať nad tým ako sa to nedá,tomu neviete pomôcť.

sissik
12. jún 2018

@luckajanko ak sa chces pytat viac, napis mi postu. Vysvetlim ti, ako si stiahnut kaloricke tabulky, ako ich pouzivat - nestoji to nic. AKo si mas zapisovat.
Tiez ti poslem link, aky naramok som si kupila za 20 eur na aliexprese. Vahu mam z lidlu malu digitalnu za 7 eur, v nay kupis od 9 eur. Takze cca 30 eur na zaciatok, ktore su naozaj dobra investicia a potom uz len sledujes, co strava a pohyb robi s tvojim telom a tomu sa prisposobujes. Poslem ti aj nejake linky na clanky, ktore som citala ja.
Niekedy som sportovala intenzivne, ale chuda som nikdy nebola. Na materskej isiel pohyb rapidne dole, po nastupe do prace to bolo este horsie. A pekne som sa vypapala. Ale chce to len pevnu volu, uvedomit si, co chces a potom sa riadit pravidlom ze prijem mensi ako vydaj a dostatok bielkovin 😉 A chciet zmenit svoj zivot. Lebo ak sa vypapas, potom schudnes a vratis sa ku povodnym navykom, tak sa vypapas znovu. Musis sa znovu naucit, kolko jest, casom dostanes velkost porcii do oka a nebude ti ble v restike nechat 2 kopceky ryze alebo polovicu hranoliek na tanieri.

anabeth
12. jún 2018

@zenaajmama asi si s takýmito ženami veľmi nepracovala,- ja áno- viem aké je to ťažké,
najťažšie nie je začať, najťažšie je robiť to dobre- tu na nu nahádzali 1000 teorií, z toho trištvrtina somariny, ja by som sa z toho cvokla 🙂 🙂 🙂
ked mne rozprávajú ženy vo fitku čo všetko vyskúšali mne stojí rozum
aj tu- nejedz jablká, nejedz poobede, nejedz, jedz, nič už aj, najprv strava potom cvičenie, upravuj jedlá po jednom ?!? ... ženu, ktorá zatiaľ nemá o zdravom životnom štýle ani šajn napadne jediné- čo preboha budem jesť??? takto to nikdy fungovať nemože

@luckajanko
TEORIA- nedá sa chudnúť aspoň bez základných informácií- ak tomu rozumieš, je to pre teba prijateľnejšie
- pribrala si, lebo si mala vyšší prijem ako výdaj
- neschudla si, lebo nerozumným stravovaním si si spomalila metabolizmus- to t písali- ak má telo malý príjem energie, je v strese, aby malo dosť na základné životné funkcie- energiu si telo vie uložiť jedine vo forme tuku- predtav si svoj tuk ako rodinné peniaze- keby ti chodilo domov málo penazí, rozhadzovala by si ich? nie, držala by si sa ich ako kliešť.
ked telo upokojíš, že bude mať dosť, začne sa tuku zbavovať. Ale ty chceš aby sa zbavovalo zásob, nie tuku, ktorý stále prichádza z vonku- preto bez upravy ZLOŽENIA stravy neschudneš, preto nestačí jesť to isté čo doteraz, len menej
Metabolizmus ovplyvňujú 4 faktory:
PITNÝ REŽIM
STRAVA- už dávno je prekonané, že ak neješ 5x za deň, neschudneš- jedz tolko krát, aby ti to vyhovovalo- ale medzitým nič nevyjedaj! nech má aj žalúdok čas na prácu a oddych, jedz v klude, pomaly-
večer jedz najneskor dve hodiny pred spaním
ráno sa musíš budiť hladná- ak nie, večer zvoľ ľahšie jedlo

KVALITNÁ STRAVA- nemusíš si predsa písať, aby si vedela, že z klobásky priberieš a s kuraciny nie- neviem prečo si každý myslí, že človek z nadváhou je hlupák, samozrejme, že nie je.-
aby si si nemusela jedlo počítať cez tabuľky, existuje jednoduché pravidlo kontroly( pomáha hlavne pri chudnutí z vysokých čisel)
jedlo rozdelíme na tri časti:
- pol porcie zelenina
- štvrť porcie bielkovina
- štvrť porcie sacharid
Každá porcia by mala obsahovať aj kvalitný tuk.

SVALY- svalovú hmotu vekom a nečinnosťou strácame a už len z toho je jasné, že sa nám vekom- po 25.roku- metabolizmus spomaluje
takže pohyb nie je potrebný len preto, aby som spaľovala kalorie ale aj aby sa mi tvorili svaly.
Na to musí byť sval systematicky zaťažovaný a uvoľnovaný- preto je vhodné Posilovanie vlastnou váhou- ak chceš pošlem ti jednoduché cviky na doma- dá sa to hravo bez fitka
Chôdzou sa ti tých svalov vytvára veľmi málo- ale jasne, každý pohyb je lepší ako nič
A na tvorbu svalu musí mať telo dostatok bielkovín.

Z

anabeth
12. jún 2018

čo teda jesť?
ZELENINA- je jediná zložka, ktorú môžeme jesť vždy neobmedzene - varená, parená, dusená, pečená- dochutíme olivovým alebo iným panenským olejom, soľ, čierne korenie, balzamikový alebo Ume ocot, citrónová šťava, lyžica bieleho jogurtu. Alebo chrumkáme len tak, čistú neochutenú.
OVOCIE- môžeme ním nahradiť časť zeleniny pri raňajkách, podávame ho ako dezert, môže ho tiež tepelne upraviť (a doplniť lyžicou bieleho jogurtu), dopĺňame ním kalórie na desiatu. Ovocie obsahuje cukor, je to komplexný cukor- teda ten "lepší" sacharid, tak či tak je to cukor a jeho nadbytok telo premení na tuk. Takže logicky je rozumnejšie jesť ovocie v priebehu dňa, aby sa počas spánku cukor netransformoval- teda ráno, dopoludnia. Ale ak zápasíte s večernými chúťkami, alebo nestíhate iný olovrant- je ovocie vždy lepšia cesta ako keksík,- volíme cestu menšieho zla. Že je ovocie plné vitamínov, vlákniny a vody všetci vieme, do zdravého jedálnička rozhodne patrí.

jablká upečené so škoricou, ananás, banán, jablko, pomaranč podusené na štipke masla, ovocné celozrnné koláče(vždy dáme veľa plnky a málo cesta), ovocné šaláty - zloženie od výmyslu sveta posypané opraženými vločkami a orieškami, mrazené zmesi drobného bobuľovitého ovocia na kašu, na biely jogurt s pár kvapkami medu, ovocné omáčky- rozvariť, rozmixovať k celozrnným lievancom alebo namiesto lekváru( ktorý sa kvôli konzervovaniu varí s množstvom cukru).
Sušené ovocie používame veľmi výnimočne, je v ňom veľká koncentrácia cukru, z tohto dôvodu opatrne aj s RAW dezertami- znie to síce zdravo, ale ich základ je vždy rozmixované sušené ovocie.

SACHARIDY- celozrnný chlieb, grahamové pečivo, kneckebrot, cestoviny z celozrnnej múky alebo z tvrdej pšenice, hnedá ryža, ryža parboiled, jačmenné krúpy, ovsené a iné obilninové vločky, kuskus, bulgur, rôzne tortily, nekvasené placky, arabské chleby z celozrnnej múky. Sem patria aj zemiaky, majú však vysoký GI a preto ich množstvo obmedzujeme. GI je tým vyšší, čím sú rozvarenejšie (zemiaková kaša), najvhodnejšie sú varené v šupke. To platí aj o cestovine- čím je rozvarenejšia, tým vyšší GI, cestoviny varíme al dente. Mám písať aj o hranolkách a opekaných zemiakoch? 🙂
GI- glykemický index, vyjadruje ako rýchlo sa sacharidy v potrave premenia v krvi na cukor, koľko inzulínu bude musieť telo vyprodukovať aby ho rozložilo- teda ako rýchlo po sacharide vyhladneme. My potrebujeme pri chudnutí (tak isto ako aj diabetici) potraviny s čo najnižším GI. Naše celoživotné zásoby inzulínu máme už pri narodení, nadobličky ho už len produkujú zo zásob, ak si tieto zásoby minieme (sladkou, sacharidovou stravou), nastupuje cukrovka druhého typu- priamoúmerne súvisí so stravou, myslite na to, keď budete deťom dokladať sladké palacinky s bielej múky s nutelou.

Celozrnný chlieb a pečivo- nedajte sa oklamať názvom. Nekupujeme cereálny, tmavý, fit, viaczrnný. Ak je chlieb celozrnný, musí byť celozrnná múka (celozrnná pšeničná múka, celozrnná špaldová múka, celozrnná ražná múka) uvedená v zložení. Celozrnné chlebíky majú aj v malých pekárňach, pýtajte sa. opäť- biela múka má veľmi vysoký GI.

anabeth
12. jún 2018

OBED a VEČERA
POLIEVKA
- veľká porcia hustej polievky ako hlavné jedlo- zeleninové, strukovinové, krémové, mäsový vývar - použijeme minimum zemiakov, polievky nezahusťujeme múkou ale ovsenými vločkami, ako závarku použijeme jačmenné krúpy, hnedú ryžu, experimentujeme so zdravšími verziami cestovín- napríklad pohánkové rezance.
Ak nemáme v polievke sacharid, priložíme k tanieru kneckebrot alebo cesnakovú hrianku, bielkovinu doplníme kúskom syra.
- polievka ako predjedlo- servírujeme redšie, menej výdatnejšie polievky, menšiu porciu, bez chleba

ZELENINA
- nakrájaná, jednoducho dochutená zelenina
- paradajky, maslová tekvica upečené s cesnakom, rozmarínom a olivovým olejom
- cvikla upečená v alobale
- mrazená zeleninová zmes od výmyslu sveta uvarená v pare (nepotrebujeme drahý parný hrniec, stačí sitko alebo parák na buchty)
- šalát z čerstvého feniklu so soľou, čiernym korením a pomarančovou šťavou
- zmes zelených listov- rukola, špenát, polníček, ľadový šalát, čínska kapusta, rímsky šalát- pridáme na drobno rozsekanú paradajku, soľ, olivový olej
- uvarená postrúhaná cvikla s Ume octom
- kapustové šaláty- kapusta s mrkvou, so zelerom alebo s jablkom
- čínska kapusta s kukuricou a veľa opraženého sezamu
- na hrubo pokrájaná kapusta podusenej na cibuľke
- mrkva udusená na cibuľke
- pečená zelenina- baklažán, cukina, batát, šampiňony
- zelenina grilovaná (aj na panvici) cukina, šampiňony, baklažán
- cviklový šalát s fetou
- zelený šalát s hráškom a avokádom
- grécky šalát
- uhorkové alebo cviklové tzatziky
- kapustový šalát coleslaw s bielym jogurtom
- surová zelenina- mrkva, karfiol, stopkový zeler, paprika, uhorka so zdravým dipom- jogurtovým, avokádovým, tofuovým

BIELKOVINY
- bravčové, hovädzie, teľacie plátky udusené na kvapke olivového oleja
- udusené mäso so zeleninou, ktorú často obmieňajte- použite aj cukinu, batáty, mrazené zeleninové zmesi. Nikdy nezahusťujte múkou, podlievajte menej, používajte tlakový hrniec
- urobte svoj obľúbený recept na mäso tak, že namiesto mäsa použijete uvarenú strukovinu alebo pokrájané tofu.
- pečené kura, pečené morčacie stehná
- kuracie stehná a prsia v bielom jogurte a strúhanke
- grilované prsia, grilovaný syr
- dusené prsia s jablkom
- ryba v pare (použijeme sitko alebo parák na buchty, nepotrebujeme parný hrniec)
- ryba pečená v alobale s olivovým olejom
- rybacie karbonátky
- dusená ryba so zeleninou
- mleté mäso udusené s červenou šošovicou a paradajkami
- mleté mäso ako karbonátky mäsové guličky
- strukovinové polievky
- mexická fazuľa- s ryžou a kukuricou
- kovbojská fazuľa- s paradajkovým pretlakom a mrkvou
- tuniak vo vlastnej šťave s cestovinou a paradajkovou omáčkou
- tuniak vo vlastnej šťave na spôsob rizota
- karfiol s bryndzou a pórom
- biely jogurt so soľou, čiernym korením, s červenou paprikou, s paprikovou pastou- ako omáčka, dresing

SACHARIDY
To sú všetky prílohy, nebojte sa ich. Keď nestíhate variť, celozrnný chlieb alebo kneckebrot je plnohodnotnou prílohou. Ak obedujete v jedálni, prílohu vynechávajte- rozvarené cestoviny, knedle, biela ryža, zemiakový šalát, nič pre nás a noste si svoj chlieb.
- kuskus- je uvarený rýchlejšie ako ryža, dochutíme olejom, soľou, bylinkami, mletým čiernym korením
- „rizotá“, kde ryžu nahradíte jačmennými krúpkami, kuskusom, bulgurom
- šošovicové rizoto
- okukané prílohy oživte- ryža posypaná opraženými slnečnicovými semienkami, kuskus premiešaný s cícerom z konzervy, bulgur s paprikovou pastou
- zemiaky uvarte v šupke, pokrájajte na štvrťky, opražte na kvapke oleja s kukuricou
- rýchle placky- celozrnná múka, olej, voda, soľ- upečieme v rúre alebo na panvici
- pohánka na spôsob jaternice
- český hubový kubo z jačmenných krúpov

DEZERT
- ovocné šaláty - zloženie od výmyslu sveta posypané opraženými vločkami, s müsli a s orieškami
- jablká upečené so škoricou, plnené pečené jablká
- tvarohové krémy s ovocím
- dezert- koláče, sušienky, bublanina, kysnuté dezerty, lievance, palacinky, upečené podľa princípov zdravého stravovania, použijeme menej cesta a veľa plnky
(dezert nezabudnite započítať do sacharidovej dávky- takže menej prílohy).