icon

Neškodné - dobre mienené poznámky

andreatytler
13. feb 2023

Och, udrel si sa? No musis davat vecsi pozor.
Spadol si, lebo si bol nepozorny.
Taketo su muzove reakcie kazdy jeden raz ked sa nas 3 rocny pri hre alebo behu/chodzi udrie, alebo spadne, alebo zakopne a mna neskutocne vytacaju a opakovane ho ziadam aby s tym prestal. Teraz je to uz tak daleko ze syn sam ked spadne pride za mnou a vravi: Mami spadol som, lebo som sa nepozeral kam idem.
Chapem ze muz to mysli dobre, ze chce aby syn co najmenej trpel a tak sa ho snazi naucit aby bol viac opatrny a aby daval viac pozor, ale podla mna ho tym iba uci ze je neschopny. Umocnuje v nom vinnu za nieco co su uplne bezne kazdodenne male nehody co sa stavaju aj dospelym ludom.
Je ine ak sa udrie, preto ze sa blazni aj napriek tomu ze ho poziadame aby sa blaznit prestal. Vtedy mu ja sama vysvetlim ze ho ta ruka boli preto lebo sa blaznil.
Co si o tom myslite? Muz sa brani tym ze prehanam, ze su to len neskodne dobre mienene rady.

doriiis
14. feb 2023

@andreatytler ....ja neobraciam oči.Mne je to jedno.Ja len,že kontrolovať každé slovo a podkopávať výchovné spôsoby vlastného manžela.No neviem.Ale ver,že mne je to jedno.Myslim si,že si trošku moc upata na tú naučenu,vysnívanú výchovu,akú by si chcela praktizovať.

doriiis
14. feb 2023

@andreatytler ....a ešte by ma zaujímalo,či vôbec dokážeš svoje dieťa nechať iba s mužom.Lebo to veľmi vyzerá tak,že by ťa asi rozdrapilo od nervov,že čo a ako mu tvoj muž hovorí.

lulupulu
14. feb 2023

@andreatytler pozerám ze to nieje na you tube iba uputavka

iva812
14. feb 2023

@andreatytler Áno, Tvoj muž mentoruje a podsúva dieťaťu vinu.

tululu
14. feb 2023

Ja uz len na odlahcenie,predstavme si situaciu,zena pozve rodinu na obed,ako naschval,sa jej ryza,ktoru robi pravidelne pripali,ide okolo svokra,mama,babka,nazru do hrnca a skonstatuju, Janka,pripalila sa ti ryza,musis stisit plamen a kontrolovat ju,obcas premiesat,lebo inak sa ti nepodari.Janka dostala dobre mienenu radu,akurat,ze ju nepotrebovala a tlak jej stupol na 200 😀
Janka sadne do auta a ide odviezt otca na autobus,otec ju dobromyselne naviguje,kadial ma ist v rodnom meste na stanicu a uzitocne retrospektivbe upozornuje Janku na kazdy kanal,ktory omylom trafila.Janka s ulavou mava otcovi v autobuse.
Zbytocne deriem klavesnicu,lebo ano,dieta a dospelak potrebuje iny pristup,ale naozaj existuju totalne zbytocne upozornenia a rady.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@lulupulu Dakujem. Ak vies o com to je napis prosim.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@tululu
@lulupulu
Som musela 2x pozriet ci ste ta ista osoba.😀

jamidea
14. feb 2023

@andreatytler pochopila somco sa ti nepaci. Ty si nepochopila, ze mne sato paci a povazujemto za spravne, ze chce na to upozornit a do buducna maly vyhodnoti inak situaciu a bude si pozor davat. Ved preco padneme, zakopneme buchneme sa. Lebo nedavame pozor. Ja som dnes 2x zakopla na 1prechode pre chodcov, druhykrat to bolo vyslovene vlastnou blbostou a tym, ze som zabudla na prve zakopnutie, tj nedala som pozor.

sashabb
14. feb 2023

Hlavne si treba uvedomiť, že netreba komentovať každý jeden "prd". Dieťa už samé vie, prečo sa buchlo príp. čo urobilo zle, načo mu to ešte zdôrazňovať. A myslím si, že zrovna o tomto je tá diskusia.
Upozorniť áno, ale nie denno denne a na všetko. Veď to musí byť na nervy.

lulupulu
14. feb 2023

@andreatytler viem ale nemám ani toľko času sa rozpisovať 😅😅

andreatytler
autor
14. feb 2023

@jamidea Uz rozumiem.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@sashabb Ano, presne si to zhrnula. Dakujem.

slovakboy
14. feb 2023

@ayanamirei áno, negatívny feed back sprevádza človeka cely život, ale v útlom detstve si vytvára dieťa feed back k samému sebe. Facka od zeme sa zahojí od rodiča nie. Nevravím že je to najsprávnejšia výchova a že nesmie rodič povedať žiadne spochybňujúce slovíčko. Ale @andreatytler ln chce v našej spoločnosti viac poukázať na tie zaklínadlá ktorými deti zaklíname a spochybňujeme ich kompetenciu si poradiť sami.

ayanamirei
14. feb 2023

@slovakboy pleties hrusky s jablkami. Ja ziadne zaklinadla nepraktikujem, vecne poukazem na situaciu, okomentujem,ze co sa stalo a ideme dalej. V pripade,ze dieta place a/alebo ma potrebuje, som tu pre neho, vzdy. Nosim/nosila som kazde jedno nase dieta, kazde spavalo so mnou v posteli, kazde som kojila... milujem, ale odmietam vychovavat z dietata maleho neomylneho a nedotknutelneho egocentrika,ktory robi vsetko ok a vsetko moze podla seba. U nas toto nemoze a nebude a kazdy na seba potrebuje makat.

annm81
14. feb 2023

@andreatytler Dala si mi chrobáka do hlavy, lebo intuitívne mi prístup tvojho muža neprišiel najvhodnejší, ale najprv som nevedela presne povedať, čo robím inak. Ale možno som na to prišla🙂

Ja som mamka, čo pofúka každé bebinko, ale nechránim deti tým, že ich odrádzam od skúšania nových vecí a akceptovania neúspechu. A rozhodne vysvetľujem, kde spravili chybu a povzbudzujem, že raz sa to naučia, ak neprestanú skúšať. Keď som si skúsila predstaviť, ako reagujem, keď sa dieťa udrie, spadne, niečo rozbije, napadlo mi, že "dávať väčší pozor" je od tvojho muža taká dosť "nafigu" bezobsažná rada. Spýtaj sa ho, čo si podľa neho vaše dieťa má pod tým predstaviť?

Možno ho môžeš poprosiť, aby bol viac konštruktívny. Keď dieťa spadne, lebo si skúša chôdzu cúvaním, povedať "jasné, že si spadol, veď nemáme oči vzadu... ale nevadí, skús to nabudúce trénovať tak, že sa najprv rozhliadneš po miestnosti, či nesmeruješ k schodom, alebo nie je na zemi niečo rozhádzané, až potom cúvaj."

Keď rozbije pohár: "nevadí to sa stáva, ak si chceš odniesť pohár k stolu, nabudúce ho naplň len do polovice, alebo ma zavolaj na pomoc... a ak sa ti niečo rozbije, nerozbehni sa s plačom preč, lebo si na tom môžeš porezať nohy, ostaň stáť na mieste a zakrič na mňa "

No a keď si udrie malíček o zárubňu, tam ostáva len objatie, lebo aj dospelým sa to stáva a aj dospelí vtedy plačú od bolesti 🙂

andreatytler
autor
15. feb 2023

@annm81 To si trafila klinec po hlavicke s tym ze frazy: Bol si nepozorny, Nebol si opatrny su pre 3 rocneho tazko pochopitelne a urcite to muzovi navrhnem aby bol specificky a primerane veku. Dakujem.
Tie priklady co si uviedla s poharom a cuvanim by som asi aj ja sama okomentovala a vysvetlila synovi v com bol problem aby mu to nabuduce islo lepsie, teda hlavne ten pohar, lebo tam hrozi neprijemny uraz. Mne muzove komentare vadia napriklad ked syn uteka po chodbe a nevyberie zakrutu a narazi do steny, ked uteka a vyzuje sa mu papuca, ked lezie do uciacej veze a posmikne sa mu noha, ked si narazi ten malicek o roh postele, ked sa obleje vodou lebo privelmi nahol pohar ked pil, ked mu spadne drevena hracka z ruky rovno na palec na nohe, ked skusa balancovat na obrubniku a spadne, ked vstava spod stola a udrie si hlavu o stol. Pre mna su toto vsetko veci, ktore jednducho patria k zivotu aj dospeleho cloveka, nie to este 2-3 rocneho ziveho dietata.
Alebo je to tym ze muz je viac uzkostlivy a ochranarsky a to co on povazuje za uzitocne vysvetlovanie priciny je pre mna otravne poucovanie.

andreatytler
autor
15. feb 2023

@slovakboy Ano, aj ja verim tomu ze ak dieta pocuje 6-8x denne: Urobil si chybu, tak tomu zacne verit ze je neschopak a a nasledne sa tak aj zacne spravat.

maciatkolulu
15. feb 2023

@andreatytler ty a dala. Si vyšetriť dieťa? Lebo ak padá 8 a viac denne za deň, nie je to vo vyše 3 rokoch normálne. Vážne. Trojročné dieťa už vie udržať rovnovahu a nepotkyna sa za deň toľko x. Ja by som sa zamerala aj na toto a okrem dieťaťa si všimla aj muža. Dieťa ti za par rokov buchne dvere pred nosom, ostaneš tam aj so svojimi knižka i cumiet a on si pôjde svoje. A to je len krok k tomu, že odíde... A ty co? Zmysel života budeš mat kde? Lebo podľa mňa jeden muž toto nevydrží. Tak držím palce.

andreatytler
autor
15. feb 2023

@maciatkolulu Je mozne ze ma hyperaktivitu alebo nieco take, ale na take vysetrenie je este maly. Zatial to beriem tak ze je zive dieta.

drahomirrra
15. feb 2023

@maciatkolulu Ja som to nechcela pisat, aby sa to zase nestretlo s nepochopenim, ale mam 3 rocneho syna a teda jeho koordinacia je absolutne bez problemov a popravde, ani si nepamatam, kedy naposledy spadol, alebo sa potkol, alebo nevybral zakrutu. 🤷🏻‍♀️ Skutocne.

elenka.k
15. feb 2023

@andreatytler ja som za tvoje 👍
tiež som ešte ani nedočítala dokonca tvoj článok a už som si myslela ako ty,
že bude všetku vinu hádzať na seba, že je neschopný - podlamuje mu sebavedomosť sebadôveru, lebo sa bude dopredu báť, čo sa môže stáť .... ak niečo pokazí, a že to on urobí chybu.

annm81
15. feb 2023

@drahomirrra Ja mám 6 ročného. Nie je hyperaktívny a už vôbec nie nemehlo a pritom je samá modrina. Veď to sú deti, čo stále posúvajú svoje schopnosti ďalej a ďalej. Na ihrisku skúša stále náročnejšie prvky, v zime padal, lebo sa učil korčulovať, v lete lebo sa učil surfovať. S kamarátmi v škôlke si stavajú náročné prekážkové dráhy a súťažia, kto bude rýchlejší. Chodí pravidelne na lezeckú stenu, denne v každom počasí, aj pri mraze, jazdí do škôlky bicyklom, koľko sa doudiera na športovom krúžku ani nehovorím. Nemôžeš myslieť vážne, že trojročný má dokonalú koordináciu pohybov.

drahomirrra
15. feb 2023

@annm81 Ja neviem, napisala som ze sa to tyka sportu, alebo podobne? Citas vobec? Ci preletis ocami a uz aj ides vyvracat svoje vlastne domnienky?

Napisala som, ze v beznom pohybe neviem ani, kedy naposledy spadol, alebo nevybral zakrutu. Samozrejme, ked sa blazni, jazdi na kolobezke, alebo odrazadle, je to o inom. Taktiez skusa, posuva limity. Autorka nikde neuvadzala, ze jej synovi sa to stava pri sporte, ci podobne. Pisala ze aj 8-10 x denne sa smykne, potkne, padne. Moj syn sa nikdy nesmykol napr z uciacej veze, ani mu nozka z nej neusla, ako pise autorka. V takychto beznych veciach ma koordinaciu velmi dobru.
Ty si tiez nejaky troll, co chyta ludi za slovka, alebo si neprecita cely kontext a uz aj frci prispiet?

annm81
15. feb 2023

@drahomirrra Hneď v úvodnom príspevku má napísané nielen pri chôdzi, ale aj pri hre a behu. V ďalších príspevkoch rozvádza, že skúša nové veci a dokonca ich konkrétne menuje, napr. vyššia rýchlosť pri behu, balans pri držaní niečoho ťažšieho v rukách, zoskoky z čoraz väčšej výšky... tak teda neviem, kto je troll, čo nečíta na čo reaguje, resp. mamička, čo sa musí pochváliť, že jej dieťa je perfektné.

drahomirrra
15. feb 2023

@annm81 Dobre.

slovakboy
15. feb 2023

@ayanamirei prečo si všetci myslíte, že z dieťaťa ktoré, nebudeš napomínať vyrastie egocentrik?

andreatytler
autor
15. feb 2023

@drahomirrra Ziadne nepochopenie. Nemam problem sa zamysliet ci je jeho koordinacia podla tabuliek. Asi pred 2 rokmi som sa tu pytala ci je normalne ze syn casto pada. Kludne je mozne ze je pozadu, alebo ma diagnozu, ale ako vravim nemienim to riesit, lebo je este priskoro. Zrak ma sledovany, v jasliach je denne porovnavany ucitelkami a ak by nieco velmi vybocovalo z normalu, verim ze by mi povedali.
On vsade a stale uteka, vonku aj dnu. Nikdy nejde vedla mna po chodniku. Neustale pri chodzi vyhladava prekazky ktore treba zdolat (obrubnik, rozypany strk, skala, kopa snehu, diera v asfalte) a to robi aj ked je na odrazadle alebo tlaci vozik alebo nieco nesie. Na vsetko skusa vyliezt vsetko musi vyskusat. Na 6 mesacnej lekarskej prehliadke lekar skonstatoval ze uz davno nevydel tak zvedave dieta, lebo mu za 30 sekund dokazal prezriet asi 5 roznych pristrojov co boli v jeho dosahu. Na kazdom ihrisku a v kazdej hernicke je jeden z najakcnejsich. Presne ako vravela @annm81, neustale posuva svoje hranice a vzdy ide na doraz. A ja ho necham. Treba na neho neustale dohliadat ale ved na to mam dieta.
Ja si od mojej mamy pamatam ako v jednom kuse opakovala: "Preco nemozes ist vedla mna ako normalny clovek" ked sme boli na prechdzke. Uz neviem ci to hovorila mne, alebo mladsiemu bratovi, ale ta veta mi navzdy ostane v pamati. Brrr.

andreatytler
autor
15. feb 2023

@annm81 Aj nas chodi do jasli bicyklom aj v zime👍. Teda este nema pedale, takze odrazadlom.

sashabb
15. feb 2023

@andreatytler ak by nepomohl rozhovor s manželom, tak by som tie reči otáčala. Ak by som počula, že si dieťa samé povie, že je nešikovné, alebo sa dožadovalo odpovede od otca, že ano je, hneď by som reagovala: "nevadí, že si padol. Si šikovný, druhýkrát si dáš väčší pozor." Vždy by som povedala, že to nevadí. Veď čo je na tom , že padne? tak sa postaví a ide ďalej. Takéto veci vôbec netreba komentovať a už vôbec netreba dieťaťu hovoriť, že je nemehlo a pod.

andreatytler
autor
15. feb 2023

@sashabb Dakujem, uvidim. Vcera muz s tym suhlasil ze s tym prestane a dnes som mu navrhla ze by mohol teda davar konkretne rady vzdy site na mieru a nie len vseobecne hlasky ako "nedaval si pozor" a tiez suhlasil. Muz je velmi snazivy. Jeho vychova bola velmi prisna... bitky a zakazy, aj ked on to vzdy povazoval za spravne. Ja konieckoncov tiez. Napriklad pred tym ako sme mali dieta sme sa zahodli na tom ze vychovna po zadku je prospesna a dieta ma na slovo posluchat rodicov a ze to je pravy respekt. No nesedelo nam to a tak hladame a skusame nove veci.