Nesplnený sen
Ahojte, mám takú dilemu čo a ako ďalej
Mojím snom bolo vždy vyštudovať medicínu, a pracovať ako lekár. Proste už od mala som to chcela robiť,fascinovali má aj také seriály a dokumenty. Biológia aj chémia ,fyzika mi išli, chodila som aj po sutaziach. Ale v maturitnom ročníku ma odradila učiteľka chémie a nakoniec som vyštudovala technický odbor,statiku. Prácu mám fajn. Mám dve deti a ako som s nimi na rodičovskej a ako je teraz ťa kríza s lekármi,veľmi uvažujem že to bola veľká chýba vzdať sa svojho sna. Ze ako by vyzeral môj život keby som sa na to dala. Čo robiť a tým ? Ísť študovať ? (Finančné by nám to vyšlo ale neviem, popri deťoch a tak ? Alebo už to kašľať a dáko prežiť a pracovať v Tom čo mám vyštudovanú ? Alebo ešte mi napadla jedna možnosť, že vyštudovať externé zdravotnú sestru a robiť aspoň to ? Je to podobné aspoň trochu,že to uspokojí moju túžbu a môj sen ? )
autorka treba zavolať na študijné a dostaneš 100% né info. Už som sa sama presvedčila, že zbierať info na diskusných forach sa niekedy neoplatí
Niektoré podmienky sa menia z roka na rok a ten kto ťa informoval, mohol mať informáciu z pred roka, keď to ešte platilo.
Na medicinu by som asi nesla, ale ked ti postacuje byt sestra, isla by som do toho. Nenechaj sa odradit. Ja som menila zamestnanie, cely zivot som robila nieco a v istom momente ma zacalo tahat inam... a tak som sekla s tym, co som robila a robim to, co som chcela. Musim sa vratit do skoly sice kvoli kvalifikacii a isla som s platom dole veeeelmi, ale pokial mas tolerantneho muza...nie je vsetko o peniazoch
Pokial maš do 30rokov chod.Ja ti poviem za seba, lutujem, ze sme mamu nepodporovali v jej sne, boli sme male, ale samostatne, aj tak nam pri učeni nepomahala, domace prace som robila i ja a potom, ked už bola staršia, sa nedalo Aj teraz na dôchodku si povzdychne, že chcela niečo ine robit.
Ja som tiez študovala neskôr, suseda 80 ročna chodi na univerzitu.Ja som za celoživotne vzdelavanie, akurat neviem, či praca doktora by ma bavila..Ja by som ťa podporila..
Skusit mozes..len ber do uvahy,ze ked skoncis a prides na kliniku ako zacinajuci lekar budes velmi vela sluzit, Vianoce, ine sviatky, ja som niekedy sluzila aj 3 vikendy v mesiaci a iba jeden volny, do 3 rokov deti ta bude chranit zakonnik prace (ale ani to ti niekde nepomoze), ale neskor sa uz na to nebude brat ohlad..mozno sa za tu dobu situacia v zdravotnictve zmeni, bude viac personalu a sluziebj bude menej, no zatial je to katastrofa, nie je ako postavit sluzby, tak si vecne v praci, aj ja som si myslela,ze poznam nevyhody ale realita daleko prekrocila hranice mojej predstavivosti a situacia sa zatial nelepsi..ale snad raz
@karolinakr nie je sen ako sen. Autorka má 2 deti , manžela, ktorý pracuje. Medicína sa študuje denne + prax + čas na učenie. NEviem si predstaviť hodiť všetko na manžela aby ona mala čas na štúdium. Ako riešiť, počas roka prázdniny, choré deti? Bude muž vždy k dispozícii. A to nehovorím o príjme. Ona 0 + zvýšené výdavky na štúdium. 6 rokov je dlhá doba.
@twinflame
@anjelicek26 úprimne,mne keby muž toto teraz povie,že on chce ísť študovať medicínu a potom pracovať ako lekár v takomto veku (tam nejde ani tak o vek, ale o to že už má rodinu,hypotéku a tak)tak by som ho podporila,nech ide,ale nebola by som nadšená, že by bolo všetko na mne. A to doslova, financie,domácnosť,deti. A bolo by to pre mňa náročné.
@kvetinka75 medicina je naročne študium nehovorim.Zaleži, ake ma velke deti..S nami sa mama neučila museli sme si same poradiť, nesedela nam za zadkom nonstop..Aj som jej pomahala..Ano je to naročne, len poviem ti tak, ze teraz sa moc na deti dava doraz..V našich casoch neboli deti prve posledne, museli sme sa prisposobovat. Teraz sa moc hladi, aby deti boli spokojne. Ked zena chce niečp dosiahnut, vačšinou sa vzda svojich snov kvôli rodine - s tymto celkom ja nie som stotožnena..Samozrejme potom by mala v obore pracovat a nevymyšlat, ze chce ist podnikat alebo čosi..Ked uz sa teda všetci obetujú..Takto by som to videla..
Treba si určiť priority. Štúdium je jedna vec. Ok. Dáš to. A potom budeš ako sekundárny lekár minimálne a prinajlepšom 6 rokov - služby,prisluzby,víkendy, nočné. A budeš rada ak si spravíš atestácie. A možno sa ti po 12r od začiatku studia podarí si otvoriť ambulanciu,kde budeš pracovať len v pracovné dni a počas dňa. Za tych 6rokov práce z rodiny budeš mať minimum ak to budeš hnať na atestácie. Ak ti stačí byť sekundárn lekárom,ok.
Treba si opakovat, ze mas vystudovane velmi dobry a ziadany obor, kde sa vies vzdy uplatnit. Nevybrala si si zle a vies tym perspektivne zabezpecit svoju rodinu. Nove studium - obetujes tomu vela, mozno prilis vela... deti odrastu (ako pise @elizita ten casovy horizont je presne takyto dlhy a zrazu mas doma pubertiakov, co si mamu ani nepoznaju - a naucili sa, ze ju vlastne ani nepotrebuju), ked sa obzries spätne si uvedomis, ze to najdolezitejsie - to si premeskala... deti potrebuju mamu hlavne v tomto obdobi, intenzivne...vstepujes im hodnoty, ucis sa s nimi, urcujes ich smer v zivote.
@kvetinka75 ako nevyhodu velku vidim tie nočne a vikendy - a to zas neni pre mňa..v plnom nasadeni v praci od rana do večera - chcem mat svoje volno
@karolinakr a čo chcela vaša mamina robiť ? Čo bol jej sen ?
A ja mám ešte malé deti, mladšie má 5 mesiacov, staršie 2 roky
@karolinakr čiže kým by boli samostatne, no to je ešte daleko
@anjelicek26 to máš vo všetkom pravdu. Zle sa v živote nemám, statika je fajn odbor. A áno kvôli ani treba obetovať niečo, ale deti a muž su až príliš veľká obeta aby som si ju vedome vybrala.
(Moja babka,keď sa jej narodil jejprvy syn,môj ujo,išli stavať dom ,tak ho dali k jej máme,jeho babke. Ona chodila do práce a vo voľnom čase stavali svojpomocne dom, a navštevovali ho občas. V 8 rokoch ho dokončili ale on už s nimi nikdy nemal taký vzťah,vždy len babka a dedko a vždy tam utekal. A v podstate tých 6 rokov minimálne by som to mala rovnaké,že deti by som musela delegovať na niekoho iného a nechcem aby to takto dopadlo medzi mnou a mojimi deťmi. )
@karolinakr netvrdím že deťom treba sedieť za zadkom ale zase všetko nechať iba na jedného člena rodiny, keď tú rodinu chcela aj ona, zdá sa mi to sebecké aj voči ostatným. Ja som teraz študovala externe ,,iba,, praktickú sestru a poviem ti, že veľmi veľa času to zabralo. Ak som chcela aj niečo z toho mať a nie len to nejako prejsť. Neviem si predstaviť študovať medicínu. Aby sa nestalo, že muž toho bude mať časom plné zuby , štúdium nakoniec nechá a ešte sa naštrbia vzťahy. Ono zo začiatku všetko tak ,,ideálne,, vyzerá. Splň si sen, veĎ čo dáš to. Ale príde realita a tá je niekedy na míle vzdialená od toho, čo človek čakal.
@kvetinka75 praktická sestra sa študuje na výške alebo na strednej ??
PS na strednej
Skus najprv nejake praktikum v nemocnici…mozno zistis, ze si ten sen dost idealizujes. Ak zistis, ze ta to nadalej fascinuje, tak potom zarataj 6-7 rokov studia mediciny=nulovy prijem, ktory sa to odrazi na dochodku…prirataj cas, ktory budes venovat studiu a nebudes mat na deti, ktore su detmi len par rokov…no a uvedom si, ze aj ako lekarka potom mozno v tomto zdravotnom systeme nebudes automaticky spokojna, ci stastna. Ak ta nic z toho neodradza a mas podporu okolia, tak chod to toho.
Ja mam kamaratku, ktora tiez vystudovala technicky smer a pri dvoch detoch sa rozhodla splnit si sen a vystudovat pravo. Studium po rokoch driny, stresu a obrovskej podpory muza zvladla. Spickova pravnicka sa z nej uz ale nestala, pri detoch to uz takto nezvladala, praxovat a vypracovavat sa…pracuje v administrative, robi v podstate to iste, co robila po prvej VS. A stale mi rozpravala o tom, ako ona lutuje tie studiom stratene roky, ktore sa nevenovala detom, nemala cas uzivat si s muzom, ako ten cas zbehol a aka hlupost to bola…teraz ma doma dvoch pubertiakov, totalne naviazanych na starych rodicov a ona stale rozprava, ake tazke to bolo. Nepodobi ako niekto, kto si splnil sen a je stastny…to len priklad z mojho okolia.
ale ak chceš mať o niečo väčšie kompetencie choď na VŠ - ošetrovateľstvo, Budeš sestra a budeš mať viac právomocí
@rivini čo znamená praktickým v nemocnici ? To môžem aj ako nestudent skúsiť ?
Ale áno, v Tom máš pravdu, akurát že Jany som, ak dostudujem, robila diametrálne inú vec ako doteraz. Niekedy sa na to radšej vykašľať asi
Clovek musi mat jasnu viziu dostat sa na vrchol karierne..Studovat 6 rokov na to, aby bol clovek v administrative je naozaj hlupost, alebo kvôli peniazom, ked manžel zaraba nadpriemerne a je ochotny sa delit o peniaze..Treba si zvazit, ci bez tej skoly neprežijem alebo je to len moje hobby..Moja vseobecna doktorka mi tiez rozpravala, ako to bol osud, ze sa stala lekarkou a praca sa jej stala koničkom.aj slovo poslanie tam spominala A bola naozaj ina ako ini doktori...Alebo som čitala Fiodora Uglova Chirurgove srdce to malo 550 stran ale on sa pre chirurgiu naozaj narodill..Tak uz radsej dalej neradim, aby som ti hlupost neradila. Btw...Moju maju kvety uchvatili a botanika..
@karolinakr ďakujem za tip na knižku,tiež si prečítam asi. Nechávam to otvorene,mám čas ešte dva roky,kým sa vrátim späť do práce a deti dko škôlky. Ale som naklonena že asi nie,kvôli rodine. Ale uvidím aký bude návrat do práce,možno to len teraz tak ľutujem ako mám popri deťoch viac času kým spia a premýšľam, a ako som doma už dva roky na RD. Možno sa vrátim do práce s plným nasadením a poviem si že je mi tu dobre,aj deti ma potrebujú , a urobím si len statické skúšky ,možno si poviem že pôjdem za sestru, to je menší obeta, alebo predsa len si poviem,že tu medicínu nič neprekoná a manžel bude súhlasiť a dám sa na to.
@karolinakr botanika je tiež pekná,škoda že to vaša mamina neskusila. Ale možno aj teraz by našla niekde univerzitu tretieho veku, viem že v Ružomberku sa študujú liečivé bylinky na nej. Možno by ju to zaujalo.
Chod do toho skúsiš prinajhoršom keď zistíš, že to nedávas tak skončíš....
Jasne, ved hospitacia, alebo dobrovolna prax v ramci pracovnej novoorientacie. Samozrejme, ze sa to da, vyberies si nemocnicu, zavolas na personalne a povies, co chces a nech ti umoznia tyzden-dva hospitovat
Ahoj,ja som lekarka. Mam hotovu prvu atestaciu(gyn-por),o chvilku 30 rokov,som vydata, bezdetna. Ja som vzdy za plnenie si snov,ale v tvojom pripade si myslim,ze by si sa tohto konkretneho mala vzdat. Mas vystudovanu dobru skolu, vies sa uplatnit. Uplne si neviem predstavit,ako by som na medicine fungovala s 2 detmi a celu starostlivost viacmenej hodila na manzela. Obzvlast tieto zaciatky su velmi odmakane a vydrete, take reci ze skoncis v ambulancii-no ano,ale mozno 10 rokov po skole. Dalsia rozhodujuca vec,ucenie v skole mi islo ako po masle,no prinutit sa ucit na atest bolo za trest a to som relativne chvilu po skole. Dalsi faktor-kazdy rok sluzim vianoce alebo silvestra a novy rok, kazdy mesiac aspon 2 vikendy, niekolko noci v mesiaci pracujes-rozhadzes si biorytmus uplne. Ked ti to tak strasne neda,tak to skus,ale byt tebou na pracu sestry ani nemyslim. Maju sice max 12hod zmeny oproti nam dr(niekedy robim aj 48hod),ale tam ich vyhoda asi skoncila. Ovela horsie zaplatene, su vstupny filter pre pacientov, atd... Drzim palce v rozhodovani.
@sabinka022 a ešte ti koľko chýba do celkovej atestácie ?
A áno,chápem že reálne nejaká ambulancia by bola až po minimálne 10 rokoch, čo je taká predstava že až .že ani po Tom štúdiu si tie deti neuzijem,podľa toho čo píšeš, a realne takú pracovnú dobu akú mam teraz nebudem mať tak skoro.
A čo majú sestry ešte nevýhodu ? Mne to nepríde až také zle tam. Ak chces a máš cas môžeš napísať viac o Tom, z tvojho pohľadu.
Za 2 roky mozem ist k druhej atestacii,ak budem mat odchodene vsetko co je potreba(rozne kurzy,staze,skolenia) a ak budem mat odoperovane co je potreba. Ale kazdy odbor to ma inak,teraz hovorim za gyn-por. Nonstop sa vzdelavas, ja chodim aj dobrovolne na rozne kurzy atd a dala som do toho uz mozno aj tisicky eur. Napr v septembri som bola na najvacsej ultrazvukovej konferencii v ČR na cely vikend a stalo ma to 500e. V decembri idem na dalsiu... Mna to ale bavi a rada som v obraze a informovana. Ja ale nemam deti,takze si zbalim kufor a idem. Co sa tyka sestier,mozno to bude pre teba to prave orechove,ale ja by som to teda nerobila. Niektore sestry tvrdia,ze chceli byt doktorky,ale neuniesli by tu zodpovednost,no tak si vyber 😬 A este k tej ambulancii-ja som si vybrala operacny odbor a ambulancia ma vyslovene nebavi,som rada na operacnej sale,ultrazvukoch atd. Takze pre mna ambulancia nie je riesenie. Mozno ked budem starsia,budem vyhladavat klud,momentalne mi vyhovuje akcia a krv 😀🩸Ale ja som akcny typ,takze pre mna pomyslenie na akukolvek kancelarsku alebo monotonnu pracu je "no go". Neviem co take by ta zaujimalo
@oli18 nie, radi mi vzdať sa môjho sna v mojom prípade a už len vraví prečo.

@kvetinka75 čítala som tu v diskusiách včera . Tiež som myslela že normálne sa dá. Ale zas na stránke školy také nepísalo tak neviem