Nevhodné otázky kňaza pri spovedi
Ahojte, je normalne, ak sa farar pyta pri spovedi od 11r dievcata, ci m.sturb.je a od dospelej zeny, ci pouziva pri styku ochranu?
Dakujem.
Mna by zaujimalo, ako 11r dieta pride domov a povie, ze toto sa ma farar pytal na spovedi?
Inak ako matka by som zasla za nim a povedala by som mu, ze ako farar zlyhal. Spoved nema byt o strachu a sudeni, spoved nie je o nom, ale o spovedajucom. Rovnako by som podala hlasenie na biskupsky urad.
@veklipo presne to som chcela napisat....
Ja som dokonca veriaca,ale ten farar by si to za klobuk nedal,aky cirkus by som s nim spravila,keby sa to spytal mojej dcery...
Mam 14 rocnu a aj jej keby sa pytal,tak by som za nim veru asi isla
@terezka1947 Tie hodiny ujdú ako nič. Najmä keď sa zdieľaš z ťažkých vecí, hľadáš slová, riešiš príčiny, následky… To nie je o ničom, to je doslova odhaľovanie vlastnej duše… Ja som zažila, tak viem… A áno, máš pravdu, vrhá to tu zlé svetlo na kňazov, čo mi je ľúto. Na druhej strane chápem aj to, že sa potrebovala vyrozprávať a asi nemala komu 🤷♀️ Aj ja som sa potrebovala vyrozprávať, ale mám na to priateľku. Ale treba povedať aj to, že pozitívne skúsenosti s kňazmi a prijímaním sviatostí prevažujú nad tými zlými. No to vedia len ľudia, ktorí ku sviatostiam pravidelne pristupujú. A tí, ktorí nepristupujú, to aj tak nepochopia a budú kritizovať kňazov a cirkev tak či tak. Ak si vyberajú len zlé veci, aby sa sami cítili lepší, je to problém ich duší, ktoré nie sú naučené pokore. Nemáme kňazov zbytočne ohovárať, ale toto mi príde skôr ako spôsob terapie pre Luciu, ktorá sa vyrovnáva so svojím zážitkom cez toto fórum…
@maja22 nemôžem za svoj zlý pocit. A preto píšem,čo píšem. Je to môj zlý pocit,no a píšem,že ok...môže to byť reálne,ale potom nech sa to rieši.
A keďže poznám dosť kňazov,musím trošku za nich zabojovať. Lebo im takéto príbehy ubližujú a zase obviniť kňaza len tak,že mal nejaké "nejasné" úmysly je tiež trošku cez.
Keď ich mal,tak to riešiť treba s kompetentnymi. Ak ich nemal,tak sa zdrzim podobných ten na týchto forach.
Každý kňaz je syn,brať, kamarát...nemôže si hocikto len tak bezstrestne si hocičo "len tak" na svoje odreagovanie napísať.
Zlo,keď je zlom,treba potrestať.
Ak to zlo nie je,netreba si vymýšľať.
Čo teraz netvrdím,že autorka si vymýšľa.....
@maja22 Ďakujem Ti, ja viem, že to nie je debata, pre ktorú sú otvorení mnohí ľudia, ale tiež to cítim tak, navyse až mám pocit, že to je niekedy až taký boj o duše. Už som dosť vyčerpaná zo všetkého čo máme za sebou, možno sa niekomu zdám precotlivena, môj príbeh zvláštny, ale je to všetko také tajomstvo aj pre mňa, že preco. Ale neustále pokusy sústrediť sa na moju psychiku má už obťažujú. Boh Ťa žehnaj ❤️
@luciade Odporúčam ti prihlásiť sa na nejakú duchovnú obnovu. Pozri na vyveska.sk a tam pristúp ku generálnej spovedi. Ale už bez vysvetľovania. Pri spovedi hriechy nevysvetľujeme, iba vyznávame. Spíš si zoznam hriechov, podľa Desatora a na spovedi vymenuj, prečítaj. Nič viac. Spoveď nie je psychoterapia, nejde o to, aby sme kňazovi vysvetľovali všetky okolnosti, pokiaľ si to samotný hriech nevyžaduje (napr. závidela som bratovi telefón, tak som ukradla podobný spolužiačke… alebo mala som intímny pomer so ženatým švagrom…), takže naozaj len vymenuj a ľutuj a dostaneš odpustenie, rozhrešenie, spadne to do mora Božieho milosrdenstva… Na isté veci je potrebný psychológ, na iné zasa kňaz. Psychológ ti pomôže vyrovnať sa s tým, čo ťa zranilo, kňaz ti dá v mene Trojice rozhrešenie od toho, čím si ty ublížila a urazila Otca. Nech ti v tom Boh pomáha. 🕊️
@maja22 nemôžem za svoj zlý pocit. A preto píšem,čo píšem. Je to môj zlý pocit,no a píšem,že ok...môže to byť reálne,ale potom nech sa to rieši.
A keďže poznám dosť kňazov,musím trošku za nich zabojovať. Lebo im takéto príbehy ubližujú a zase obviniť kňaza len tak,že mal nejaké "nejasné" úmysly je tiež trošku cez.
Keď ich mal,tak to riešiť treba s kompetentnymi. Ak ich nemal,tak sa zdrzim podobných ten na týchto forach.
Každý kňaz je syn,brať, kamarát...nemôže si hocikto len tak bezstrestne si hocičo "len tak" na svoje odreagovanie napísať.
@terezka1947 Ano, ja ti rozumiem, ako to myslíš. Ale Lucia tu nemenuje a biskupa informovala. Tak ak ide o pochybenie jej či kňaza, môže sa to vyšetriť.
@luciade Odporúčam ti prihlásiť sa na nejakú duchovnú obnovu. Pozri na vyveska.sk a tam pristúp ku generálnej spovedi. Ale už bez vysvetľovania. Pri spovedi hriechy nevysvetľujeme, iba vyznávame. Spíš si zoznam hriechov, podľa Desatora a na spovedi vymenuj, prečítaj. Nič viac. Spoveď nie je psychoterapia, nejde o to, aby sme kňazovi vysvetľovali všetky okolnosti, pokiaľ si to samotný hriech nevyžaduje (napr. závidela som bratovi telefón, tak som ukradla podobný spolužiačke… alebo mala som intímny pomer so ženatým švagrom…), takže naozaj len vymenuj a ľutuj a dostaneš odpustenie, rozhrešenie, spadne to do mora Božieho milosrdenstva… Na isté veci je potrebný psychológ, na iné zasa kňaz. Psychológ ti pomôže vyrovnať sa s tým, čo ťa zranilo, kňaz ti dá v mene Trojice rozhrešenie od toho, čím si ty ublížila a urazila Otca. Nech ti v tom Boh pomáha. 🕊️
@maja22 🙂 ano, tak som sa rozhodla, s tou spovedou, ked si to vo mne vsetko sadne
@terezka1947 Terka, museli sme odist z domu kvoli sikane mojej dcery typu, ze ja, jej matka zomriem. Mame velmi tazke veci za sebou, o ktorych sa vacsine ludi ani nesniva a videli to len vo filmoch. Naucila som sa, ze veci si treba vysvetlit, zvlast vtedy, ak nam zalezi na tych druhych rovnako ako na sebe. AK niekto nechce alebo sa boji, je to zle znamenie. Viem, ake lahke je znicit dobru povest a zivot niekoho a neda sa to uz vziat spat a podla toho sa budem spravat. V ziadnom pripade mu neplanujem ublizit, ale rovanko by si mala nazerat aj na to, ze v tej spovednici moze sediet tvoja dcera, vnucka atd. Laska, to je v prvom rade zodpovednost za druhych. Dakujem este raz za vsetky reakcie. Boh sa postara.

@luciade súhlasím,ale potom ak napíšeš takéto silné slová.....musíš to riešiť. Ak to riešiť nechceš,potom ....
@terezka1947 Terka, ty si ani biela ani cierna. Neboj sa, Boh sa postara aj o moju dusu, aj o daneho knaza aj o vsetkych, co ho hladaju. Bud spokojna a ver mu.