Neviem sa vyrovnať s utrpením, ktoré zažívajú ľudia na Ukrajine
To aka tragedia je to, co sa deje na Ukrajine,to vieme vsetci.Velmi ma to zasiahlo,prve dni som plakala,nespavala,zvracala od stresu a strachu co nas caka.Trosku som si to uz zracionalizovala,ale nedokazem sa vyrovnat s predstavou,ako tato situacia zasiahla tamojsie deti.Predstava,ze deti, ktore zili take zivoty ako tie nase teraz tu kusok od nas umieraju od hladu,smadu,su zastrelene,zbombardovane,traumatizovane po tom co zazili, sposobom, ktory si nedokazeme ani predstavit,mi sposobuje uzkosti s ktorymi sa neviem vyrovnat.Fotky deti,malinkych babatiek v krytoch,ktorych zivot takmer neexistuje,mamy im nemaju dat co jest v Mariupole,pit,nedokazem sa s tym vyrovnat,citim totalne zufalstvo a bezmocnost a chce sa mi preto stale plakat.Ako budeme s tymto co sa tam deje vediet zit aj ked sa to casom skonci?Clovek by im chcel vsetkym pomoct a zufalstvo je,ze nie je sanca,deti pred ocami mam zomieraju a zazivaju nepredstavitelne veci.
@maciatkolulu ano, nerucali sa z toho. Ale neboli ani na prahu mozneho celosvetoveho konfliktu, vyhrazanim sa pouzitim jadrovych zbrani zo strany jadrovej velmoci a hlavne informacna uroven bola z dnesneho pohladu uplne biedna. Dnes sme doslova zahlteni citovo zafarbenym obsahom rozneho obsahu (informacii i dezinformacii, ktore sa stali regulernou zbranou), toto sme este nezazili a prave preto to ludi zasahuje ovela viac ako bombardovanie juhoslavie. Na tom nie je nic pokrytecke, je to uplne normalne, ze to ludia takto prezivaju. Ako hovoria psychologovia -momentalne zazivame akutnu traumu (samozrejme nie vsetci, su ludia, ktori sa z toho nesypu a tiez je to v poriadku. )
@dazdovka, čo ma súcit s úzkosťou a hystériou zo situácie? Ak s niekym súcítim, tak sa mu možným spôsobom snažím pomôcť. Nezastavím vojnu, ale podám pomocnú ruku, pošlem peniaze, jedlo alebo keď sa mi ani to nedá, tak aspoň pozitívnu myšlienku ci modlitbu, keď na to verím. Ale rúcať sa a hysterizovat, to nie je prejavom súcitu ale sebalutosti a taky problém, ktorý patrí do rúk odborníka.
@maciatkolulu otvorit srdce neznamena fnukat a rucat sa. A ak zijes v inej krajine, tak ta chapem, ze nezazivas to, co teraz ti, co tu ziju.. Racionalita a empatia sa nevylucuje, je nam ale prirodzene dane, kto ma aku "rolu" a kto ma drzat a kto objimat.. Tomu asi tiez nerozumies a znie to melodramaticky, ale s tym ti asi ja nepomozem..
Ahoj aj ja somsmutna... Tiez neviem zit, tak ze to hodim za hlavu... Nesledujem noviny, nechcem otlm vediet... Modlit sa snazim... Ale svoj zvito uz tak bezstaroatne nezijemako pred tym... Ale mne ho zmenila aj smrt otca... To bolo v aprili 2020 odvtedy zijeminak.. Bohuzial. A tiez mijeto luto
@zuzka1117 nie, nerozumieš tomu, to mi bolo jasné od začiatku.... Takže je to ok
@maciatkolulu tak mi to vysvetli prosim
@akvi tak čo znamená prosím ta otvoriť srdce? Lebo to ma mat človek podľa mňa mat otvorene celý život. Vedieť pomôcť aj mimo konfliktu. A každému.
@hradnapani na prahu celosvetového konfliktu sme stáli určite viac x....
@vroni hysteria zo situacie - to su tvoje slova. Autorka pise: "Uz sa necitim az v takom bezprostrednom ohrozeni,na zaciatku to bolo zle,ale uz je to lepsie.Avsak neviem ci sa da skutocne niekedy vyrovnat s vedomim,co prezivaju tie deti.Toto ako mama asi ani nedokazem." vsetky jej prispevky sa nesu v tomto kontexte. Dobre ma zas znechutil modry konik, totalne ste sa do nej pustili ako slepky do chrusta, nemam slov...
@maciatkolulu napis konkretne, kedy sme stali na prahu celosvetoveho konfliktu od studenej vojny?
@maciatkolulu ak ano, tak sme o tom nevedeli, dnes to vdaka mediam a internetu vieme a sledujeme to online. A to je ten rozdiel. Preto je teraz odlisne prezivanie situacie. Ale mozno by si mohla napisat, kedy bola tretia svetova na dosah za poslednych, dajme tomu 30 rokov... Lebo v europe nemam ten pocit, ked pominieme juhoslaviu, ale ani tam sa neda povedat, ze by to smerovalo k svetovemu konfliktu medzi velmocami.
@hradnapani ale vedeli sme, vedeli....
Chapem co prezivas, ak tie pocity ozaj zasahuju do fungovania bezneho zivota, vyhladaj pomoc. Aspon po telefone. Mozno si len precitlivela. Treba sa naucit spracovat emocie, strach, lebo strach ochromuje.Treba mysliet rozumne, pomahat, modlit sa. Ja nepozeram videa ani fotky, inak by som sa zblaznila. Ale citam o vojne, ono staci aj raz za den nejake zhrnutie, lebo mi to neda, zaujima ma to. Ale treba aj nejaku psychohygienu, oddych, cas s rodinou.
@dazdovka Velmi ma to zasiahlo,prve dni som plakala,nespavala,zvracala od stresu a strachu
nedokazem sa s tym vyrovnat,citim totalne zufalstvo a bezmocnost a chce sa mi preto stale plakat.
Toto hovorí samé za seba....
Ozaj no mne príde ľúto aj syrskych deti a deti z podobných krajín kde naozaj nič nemajú. Je mi ľúto aj Ukrajincov ale mam pocit ze okrem pomoci nás začínajú trosku aj využívať. Dnes som našla x inzerátov s ponukami práce kde ich preferujú pred slovakmi. Kde budeme o rok dva pracovať? Pomoc je jedna vec ale štát sa nestará poriadne ani o vlastných. Aj naše maminy trpia. Aj naše maminy prídu zo dňa na deň o domov a kto to rieši? Tu sa robia verejné zbierky overujeme si kto je to zač a až tak prispejeme. A im pomáhame všetkým rovnako pritom ako vidno tie drahé ukrajinské auta a to ako chodia vyobliekani... Ako sorry
@sszuzu8 unika vam fakt, ze na dane pozicie uz nejaky cas nikoho zohnat nevedia...kebyze vedeli, nevolalo by sa to volne pracovne miesto. a maloktory slovak pojde robit nekvalifikovanu pracu za miniamlnu mzdu, pre vacsinu sa (citujem) voac oplati ostat na socialnych davkach
a pokial ma niekto pocit, ze jeho karieru ohrozuje ukrajinec bez znalosti slovenskeho jazyka, mal by si zopakovat google skolu zivota
@sszuzu8 e este som zabudla - co mali podla vas to drahe auto predat a kupit si daciu, len aby bola PORUIADNA SLOVENSKA zena spokojna ???
oni nie su ekonomicki utecenci, oni utekaju pred vojnou...mali to svoje auto podpalit, aby ta nenasrali ??
jezis, ako som sa zase ytocil;a, ja takuto mentalnu plytkost nedavam, sorry
@sszuzu8 fuuha, a co ukrajina je krajina tretieho sveta? Rozvoja krajina? Je to normalny stat ako SR. Nechodia na vozoch so somarmi. Maju auta stare aj nove. Ako my. Znackove oblecenie dnes kupis za par eur. Hadam aj internet maju aj aliexpres funguje u nich. Co mali prist v plachte zabaleny? Ved aj ty keby utekas, nezbalis si roztrhane teplaky.
@zuzka1117 to vazne?
6o.roky a karibska kriza, ked chceli rusi rozmiestnit jadrove hlavice na Kube.
8o. roky a pocitacova chyba, kt. upozornovala rusov na neexistujuci raketovy utok americanov. Stacila horuca hlava v riadeni a sme v jadrovom konflikte..
90.roky a norsky incident a tiez vojenske cvicenie NATO, tiez vela nechybalo a lietali by jadrove hlavice...
Plus neustale hrozby severnej korei.. Riziko jadroveho konfliktu indiou a pakistanom
Atd. Atd.
Ze o tom dookola nerozpravaju v hl. spravach, este neznanena, ze sa to nikdy nestalo...
Neviem, ci bol niekedy aspon chvilu mier na celom svete naraz.. Dost pochybujem...
@sszuzu8 ty keď budeš utekať pred vojnou tak sadnes do Škody 120 a vytiahnes roztrhané tepláky, aby si vyzerala dostatočne úboho? Vo firme môjho muža chýbajú už vyse roka ľudia, Slovač nechce robiť, už sa práve bavili na porade, že sa nebudú brániť ani Ukrajincom a všetci to vítajú, lebo objem roboty je ten istý a teraz makajú piatky sviatky..
@beronsche ďakujem.....
@maciatkolulu mna tiez riadne zasiahli februarove, marcove dni invazie na UA (aj dni ked rozmiestnovali pozdlz hranice vojensku techniku), asi presne tak, ako aj autorku tejto temy, mam sa ist dat liecit?
Ja uz sledujem kroky Ruska dlhsie, ved aj na konikovi vidi clovek grcanice, co sa ludom dostavaju do hlav cez rusku propagandu - jej hybridne strategie, kolko sa tu na konovi citovalo a riesilo, ze otecko v Nemecku odmietol dieta pustit do skoly a siel takmer do basy, pretoze mali mat v skole sexualnu vychovu (nakoniec vysvitlo ze otecko je posahany rusky pristahovalec, sektar s 9-timi detmi zijuci z pridavkov), hlavnespravy tu na konikovi maju (mali) nazhavene publikum.
@sszuzu8 no hej, presne ti s drahymi autami idu a budu pytat darovane obnosene oblecenie a ubytovanie v nejakej zaprdenej ubytovni a zit z nasich socialnych davok 🤦♀️🤦♀️ ved trochu rozmyslaj. A ake nase maminy prisli o dom?? Ked bola nejaka prirodna katastrofa alebo ten vybuch plynu, tak boli velke zbierky aby sa tym ludom pomohlo. A aj sa pomahalo. Ci aj tam mali prist a zacat trepat o tom, ze koho to zaujima, ze ved aj inde na svete vybuchol plyn a ze co druhym dal kto zadarmo?

@autorka Nezatváraš pred tým oči. Ako si písala robíš všetko preto, aby si im pomohla. Zmierňuješ istým spôsobom ich utrpenie. Robíš čo je v tvojich silách. Si úžasne empatický a dobrý človek. Myslí ale trošku aj na seba. Aj tvoja rodina ťa potrebuje. Nedokážeš pomôcť úplne všetkým. Máš dobré a citlivé srdiečko. Len sa trošku šetri.