Neviem si tu nájsť prácu, mám odísť do zahraničia?
Dievčatá, nechcem sa tu sťažovať, ale potrebovala by som poradiť.
Neviem si nájsť tu na Slovensku prácu. Vždy nájdem len fabriky na smeny, prípadne obchody ako Lidl, Kaufland, Tesco. Ale čo tie platy? Dá sa z toho vôbec žiť? Ja pracujem odkedy som skončila školu, teda od roku 2011. Žila som s rodičmi, ale potom som sa presťahovala do podnájmu, potrebovala som už svoj priestor a súkromie. Vždy som zarobila almužnu, niečo málo som našetrila, ale nedá sa z toho žiť, hypotéka? Nikto mi ju nedá. Neviem čo robiť, rozmýšľam, že odídem do zahraničia. Neidealizujem si to tam, viem, že nikto sa so mnou maznať nebude a začiatky tiež nebudú ľahké, tiež viem, že sú tam väčšie mzdy, ale aj vyššie náklady na život. Popravde ten život na Slovensku ma ubíja, ničí. Jazyky viem, napriek tomu mi ponúkli plat 700 eur v hrubom za anglický a nemecký jazyk na komunikatívnej úrovni a plus by bolo dobré, keby som vedela maďarsky. No, v šoku som bola. V zahraničí by som začínala na tých najnižších pozíciách, ale mne to nevadí, práca mi nevadí a keď z výplaty nebudem prežívať, tak budem spokojná, nepotrebujem zarábať tisíce, ale rada by som žila tak, že si odložím a budem môcť cestovať. Nikdy za svoj život som necestovala, ak nerátam dovolenku v Chorvátsku, keď som mala 12 rokov a jazykový pobyt v Anglicku. Nič ma na Slovensku nedrží. Iši by ste do toho?
Si mlada, jazyky vies tak sa nestratis... a kludne si to mozes vyskusat aj na nejakej sezonnej prace...
Keď ťa tu nedržia deti, chorí rodičia, určite choď. Bude to životná skúsenosť a šanca. Domov sa môžeš vrátiť kedykoľvek. Tu ti nič neutečie. Dcéra je teraz len prváčka na univerzite v UK, našla si brigádu behom mesiaca za dvojnásobok toho, čo mala tu na SVK. Pracovné podmienky a správanie vedúcich neporovnateľne lepšie.
Makať treba všade, zle niekde aspoň vieš, že dostaneš adekvátnu prácu a jednajú s tebou seriózne. Všetko má svoje + a -, aké nemáš, čo stratiť.Skusenost zo zahraničia bude pre teba len benefit, či už vzhľadom na jazyky, životné skúsenosti, zážitky.
ide mi o to, ze väčšinovou na život na Slovensku nadávajú ľudia, ktorí nemajú reálnu predstavu o tom ako to funguje za hranicami
na tie jazyky, ktoré ovládaš máš aj nejak papier? ..pýtam sa, lebo poznám pár prípadov, že akonáhle sa osoba vedela pozdraviť v nejakom jazyku..písala si do životopisu, že ho ovláda..
@limetka69 v poľsku je to bieda rovnako ako u nás údajne (mám tak 60 poľských kolegýň 😂)
@gladys_07 môže byť mám bývalu spolužiačku, študovala jazyky a uplatnenie si nevedela nájsť, robila recepčnu alebo po fabrikach
Ja som s priateľom v UK, nemáme sa zle, robím vo fabrike za minimálnu, čo mi mesačne vyjde okolo 1200£, navyše teraz tuším budú minimálku zase zvyšovať (teraz je to okolo osem libier), doma som aj s titulom mala polovičný plat a bola to bieda rovnako ako si napísala ty. Nemenila by som, som rada že som sa prekonala a odišla. Ani sa nejako neplánujeme vracať 😉 Moja sestra odišla pár rokov predo mnou do Holandska, tiež neľutuje, kúpila dom, vydala sa a čakajú bábätko, moji rodičia zbalili svestky takisto po mojom odchode a už sú tiež vyše dva roky v Holandsku a žijú si neporovnateľne lepšie. Chod kým môžeš, kým nemáš zavazky 😉
Na FB napríklad nájdeš veľa skupín slovákov, prípadne cechov v nejakých zahraničných nestal (Slováci v Londýne, Bristole...a podobne) možno aj v takej nejakej by ti vedeli poradiť alebo pomôcť, keď si nejaké mesto vyberieš 😉
@nerya Ahoj, prosím Ťa a ako to bude teraz po brexite? Je to pravda, že už sa tam nebude dať dostať za prácou?
Vieš čo, hanba mi ale netuším, oni ho stále prekladajú, reálne sa nič nedeje, tak som sa prestala zaujímať. Sleduje to priateľ, vybavil nám nejaké papiere čo bolo treba... Neviem veru ☹ prepáč
@nerya V pohode, veď to ešte asi nikto nevie :D
@snehulienka8 Ja medzi takých ľudí nepatrím.
@nerya nesuhlasim, tvoje polske kolegyne len nevedia aka bieda je u nas, kazdy si vo svojom state moze mysliet, ze je u nich bieda, bola som 2x v polsku na sluzobke, a teda, uroven ovela vyssie, som mala pocit, ze som v irsku a nie za jednou blbou hranicou, a ked sme kecali a prepocitavali peniaze na zlote, tak ti poliaci na mna cumeli, ze ...ale ved to nemozete vyzit :D bolo to 8 rokov do zadu, maju vyssi standard ako my, celkovo su vyspelejsi, nevravim, ze neutekaju aj oni do uk a podobne, ale maju sa lepsie 🙂 a prosim, neber to ako hadanie sa, mame len iiny nazor 🙂
..tak drzim palce, poznam aj ludi, co sa im fakt darilo viac mimo Slovenska a to velmi, proste im len nesadla tato krajina..
problem asi ty, ale dobre.
Si slobodná? Bezdetny? Utekaj! Vrátiť sa môžeš kedykoľvek a skúsenosti na berieš na nezaplatenie.
Nevahala by som....isla by som hned...aj s rodinou...keby bol manzel na to stavany......ale s detmi to uz nejde.
Keď prídu ľudia , ktorí predtým pracovali v zahraničí a hľadajú si prácu tu, tak ako spomínali nie je to ani v zahraničí ružové, napr. z Talianska čo prišli, tak hodnotili, že na Slovensku vyžijú ľahšie, z Kanady podobne (ak aj niečo viac zarobí náklady na ubytovanie , lekárske vyšetrenia a pod. sú vyššie), ešte najdlhšie vydržali pracovať a boli s tým pomerne spokojné ženy, ktoré chodili robiť opatrovateľky do Rakúska, Nemecka na dvojtýždňové turnusy. V našom meste je pomerne malá nezamestnanosť a kto hľadá tak nájde zamestnanie. Ale sú aj také typy, že nie sú spokojný ani v zahraničí, ani na Slovensku.
@mpg
Tak ano.....ale ak je slobodna....nema co stratit....
zaregistruju sa na Fb-slovaci zijuci v Taliansku a z nemcinou možes vycestovat aj zajtra.Akurat som dnes citala pracovne ponuky.A kedže tu žijem,viem,že by si bola v Tirolsku spokojna
Chcela som dať printscreen ale radšej takto, teraz som to videla na FB:
Chceš super prácu v Španielsku? Prosím ťa o zaslanie svojho životopisu na “info.sisa@workinspain.sk”.
Ide o nový 5* rezort v Andalúzii, presnejšie v Marbelle.
Pracovné pozície:
- Kuchár / pomocník kuchára,
- Upratovanie,
- Animátor/ka,
- Recepčná
- Čašník/čašníčka
- Barman/ka.
Prečo si vybrať zamestnávateľa Ikos Iberia v Marbelle?
- atraktívny plat: Od 1 300 eur do 1 500 eur NETTO
- ubytovanie zadarmo pri mori( upratovanie, wifi)
- strava zadarmo ( 3x denne)
- odvoz a dovoz do práce
- rôzne školenia +povýšenia
- zmluva na 5-6 mesiacov
- 5 dňový pracovný týždeň, 8 hod den
Ak si sama dokazem pomoct s pracou a ubytkom v anglicku 🙂
Min.do ceska.uz to je rozdiel...a chod urcite

Este je taka stranka www.greataupair.com a tam mozes najst aupair joby, starostlivost o starych ludi a zvierata..
ja som si cez tu stranku nasla 4 joby musis sa len zaregistrovat a napisat co to o sebe, tak do toho investovat daky cas