icon

Nie je ešte povinné nosiť rúško vonku, však?

19. mar 2020

Chcem sa spýtať, v SR nie je povinnosť nosiť vonku rúško? Myslím na ulici napr.

asia83
19. mar 2020

@lenkakravcova Rok a stojí na jednom mieste a čaká na vás... Pane, toto už nie je zdravé. 3 hodiny maximálne a rozptyl v ovzduší.

rybkoava
19. mar 2020

Nosím ho v práci, robím v obchode aj keď nie predavačku. Keď chceme aby boli ľudia zodpovední a nosili ho, musíme ho mať v prvom rade my. Ja si ho môžem dať v kancelárii dolu, no nezávidím predavačkam, ktoré ho musia mať na tvári 8-12 hodín. A treba hlavne dodržiavať hygienu. Gumené rukavice tiež nie sú dva krát príjemné. Našťastie mame po ruke aj antibakteriálny gél aj sprej na dezinfekciu na povrchov.

mata71
19. mar 2020

@asia83 keby sme sa nestretli a ste v lese , vonku tak jasne že nemožem upozornit,,
ale aj dnes som upozornila,, mama, otec dve deti a išli do predajne potravin, bez ničoho,, no upozornila som ich aj ja aj iny a pekne ich z obchodu vypoklonkovali,,, to mi pride nezodpovedne ozaj,,

jajko22
19. mar 2020

Som prekvapena, aka zlost je v niektorych zenach ze tu chcu opluvat druhych, ked nema rusko. To nepokladam za normalne. Vcera mala Merkelova prihovor na ZDF k nemeckemu narodu a opakovala stale ze je potrebny ODSTUP od ludí a skor komunikovat cez skype a socialne siete, ci zacat pisat listy a ze nemame zabudnut na tych co su sami a byt navzajom milí k sebe, a hlavne odstup od seba opakovala. Ale spomenula aj slusnost a laskavost. Tak niektorym tu dobre sibe, vsak ty ked mas rusko coho sa bojis a hlavne ked si daleko par metrov. ..teda hovorim o otvorenom priestore. A rusko ked niekto nema vo volnom priestranstve a nekycha a je viac metrov od ineho cloveka, tak to by nemalo byt predsa nebezpecne ako tu niekto pise, ved kvapockova infekcia je pri kychani, slinami, dotykom a nie na veciach, ved ten virus potrebuje na prezitie nieco zivé, , na povrchu vydrzi mozno dve, tri hodiny, ak sa mylim opravte ma, ale to su roky rozsirene coronove virusy, ktore deti bezne maju preto ich to nechyta, len tento typ zmutoval, je silnejsi ale len na ludi so slabou imunitou, horsie ako nemat rusko je take spravanie a myslienky v srdci ze chcem niekoho koho nepoznam oplut zabit za to ze nema rusko hroza, ked si na tom tak ze chces oplucat druheho. Co ked si ho zabudol napriklad, alebo je fakt len na ulici vo volnom priestranstve, nekycha..kvapockova infekcia http://www.unlp.sk/index.php?option=com_content...

belllinka
19. mar 2020

Ja si myslim, ze ta doba, co uvadzaju, ze kolko vydtzi v ovzdusi sa uvadza pre uzavrete priestory. A vsetky ruska a pod. su iba na zmiernenie paniky a falosny pocit bezpecia. Korona je tak maly virus, ze ti cez vsetky tie ruska bez problemov prejde. Hlavne ked nepriliehaju ku tvari a i zak vdychjescojolity vzduch. Ved nikto neperie a nevymiena si vsetky veci, ked sa vrati z vonku.

luba41
19. mar 2020

@asia83 aj to musí byt pre virus "priaznivé" počasie aby zotrval "poletovat" v ovzduší / teda smog, vlhké zrovna a pod/ viac ako pár minut....kvapočky prirodzene padajú k zemi a na predmety - preto hygiena ruk predovšetkým..a aj tak to skúmali len v laboratorných podmienkach, takže všetko len teoria..ale ten smog na Činu, Taliansko severná čast sedí..

autor
19. mar 2020

A keď sa niekto chce 100% chrániť odporúčam plynovú masku, resp. minim. potápačské okuliare, lebo oči sú tiež vstupnou bránou. Ano, rúška sú len pocit falošného bezpečia. Určite nikoho neochránia ak ho má vírus napadnúť. Už vôbec nie nosenie tým spôsobom ako ho nosí väčšina národa, lebo pochybujem, že dodržiavajú pri nosení a výmene to, čo treba. Ale hlavne že ho majú aj v lese.

jajko22
19. mar 2020

@belllinka ano teraz tu som nasla od doktora vyjadrenie ze ruska vela neochrania.
http://www.unlp.sk/index.php?option=com_content...

autor
19. mar 2020

A ešte aj vo svojom aute kde sú sami.

montemotherone
19. mar 2020

@belllinka korona voľná v ovzduší cez rúško prejde. Ale väčšinou sa prenáša kvapôčkami a tie cez rúško neprejdú

montemotherone
19. mar 2020

Presne kvôli ľuďom ako ty sa to tu zvrhne na policajný štát. K týmto záverom sa nestačí pošpárať v nose. Musela by si si trochu naštudovať epidemiológiu a tiež manažment krízových situácií. Z takých potom vznikne rýchla skratka pre tupcov ako ty- noste rúško všade. To je celé.
Dnes má Európa viac obetí ako Čína. Ak vychádzame z faktu, že Čínu tento vírus zastihol nepripravených, zatiaľ čo my už zhruba vieme čo môžeme očakávať, je to oveľa horší výsledok ako by sa zdalo. Jediný dôvod je, že Číňania sú naučení poslúchať, spolupracovať, prijať nariadenia. Európa je omnoho demomratickejšia oblasť a každý somár, ktorý vie čítať je odborník na všetko. Ak by sa to stalo pred 40 rokmi, výsledky, minimálne v komunistickom bloku, by boli omnoho priaznivejšie. Ľudia dostali do rúk demokraciu, ale nie ROZUM, ZODPOVEDNOSŤ, A SCHOPNOSŤ SPOLUPRACOVAŤ... Sprostosť ostala a šíri sa tuším rýchlejšie ako KORONA.
Pre tých ktorí zvládli dočítať až doteraz, NOSTE RÚŠKA, CHRÁNITE SEBA, SVOJE RODINY AJ OSTATNÝCH!!!! (Naučte sa ako správne s nimi zaobchádzať, chytať, prať...😉 je to rovnako dôležité ako ich nosenie

autor
19. mar 2020

Ja nariadenia rešpektujem, o čom rozprávaš? Do obchodu bez rúška nejdem predsa. Keď mi nakážu nosiť rúško do lesa - budem ho nosiť. Tak nepíš nezmysly.

autor
19. mar 2020

A nezabudnite si zvrieť okno, lebo na balkone môže fajčiť sused bez rúška.

luba41
19. mar 2020

som sa čudovala, ale ozaj je vela takých, ktorí doma od "vyhlásenia" ani nevetrajú..

jana_eyre_2
19. mar 2020

@montemotherone nariadenia predsa sú nosiť ruska AK sa nachádzaš medzi ľuďmi v uzavretom priestore, čiže v obchode, lekárni, na malej ulici bez možnosti uhnutia..

Vonku KED si úplne sama iba s členmi svojej domácnosti rúško netreba nosiť..

jana_eyre_2
19. mar 2020

@luba41 a pritom vetranie je jedna z najdôležitejších prevencii proti šíreniu vírusu...

jana_eyre_2
19. mar 2020
kiwi3
19. mar 2020

necitala som vsetko, ale vcera virologicka na ta3 hovorila, ze zistili, ze sa to vo vzduchu drzi az 3 hodiny. neviem, ako vonku, asi to bude menej, ale ajtak... takze to rusko nie je uplne odveci

lidia73
19. mar 2020

ked si sama niekde na luke alebo v lese tak nie ale ak ides po meste, tak by to mali brat ludia uz ako taku samozrejmost, ze si ho daju

evik159
19. mar 2020

@sunny8 rusko chrani ostatnych pred vami

jenny224
19. mar 2020

Vo vzduchu (interiér) som už čítala všetko v rozmedzí 30 min - 3 hod. Ale von sa to rozptyluje, nakoľko fúka vietor atď, navyše takýto prenos je aj s oveľa slabšími účinkami, ako prenos od niekoho priamo kašľom a kychaním, čiže to skôr potom funguje na princípe očkovania, keď sa do tela dostáva "škodná" v slabej koncentrácii

lenka2710
19. mar 2020

Neviem ako kde ale tu kde bývam je zákaz vojsť bez ruska napríklad do potravin, na postu, do banky, lekárne, atd! Keď kuknem z balkóna, všetci majú rusko alebo šatku, ak prejdú za celý deň dvaja traja co ju nemajú! Keď ideme na prechádzku, tak si ju dáme len keď prechádzame cez zonu kde sa vyskytuje väčší počet ludi, potom si ju dáme dole! Nevidím dôvod mat ju napríklad v lese alebo niekde na lúke, či na vlastnom dvore
Skôr mi to príde, že sa ľudia teraz nehanbia za rusku ale zato ze ju nemajú, podľa mňa je to super, ze si ľudia tak rýchlo na to zvykli a snažia sa chrániť

lenuliatko84
19. mar 2020

A ty si .....je len otazkou dni kedy zakazu bez ruska vychadzat.a mimochodom ja som zodpovedy obcan ktory nosi rusku a aj rukavice a to je myslim v tejto dobe viac ako vladne nariadenie

belllinka
19. mar 2020

A v tom lese, ked mas rusko, dychas aky vzduch? Taky isty, ako bez ruska.

laura0107
19. mar 2020

@lenkakravcova 3hodiny v interieri.nie vonku

23121974
19. mar 2020

Zatiaľ nie a vonku ho nenosím

23121974
19. mar 2020

@asia83 Asi tak 😉

autor
19. mar 2020

@lenuliatko84 nie som, preto sa aktuálnych nariadení držím a nevidím za roh. Ja nepredbieham ako ty.

joliette
19. mar 2020

@amelia000 a to v akej nemocnici nemala sestrička rúško?? v Hornej Dolnej?

heln
19. mar 2020

Akurát chcem ísť vyhodiť smeti a pol dňa polemizujem, či si mám dať rúško, alebo nie, aby po mne nezazerali náhodou ľudia.