icon

Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč

stanusa999
25. feb 2012

Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...

jerryjanka
6. mar 2012

@macamac patrim k tym mamám ktorým sa laktacia zastavovala, myslíš že to niekoho nejako tankuje? aj od sestričky na pediatrii som si vypočula aka som zlá matka že malej nedavam čo potrebuje, nezaujimalo ju prečo 🙄

macamac
6. mar 2012

@jerryjanka veď to je to, o čom tu diskutujem 😒
že aj lekári a už aj sestričky sa k nám správali ako k "odpadu spoločnosti"
bez toho,aby poznali dôvody

ja mám v rodine schyzofreničku, 3-násobnú mamičku,ktorej pre jej chorobu bola laktácia vždy zastavená. myslíš,že sa po každom pohŕdavom pohľade zverila,že je chorá? a načo aj? je to jej súkromie. nik nemá právo súdiť druhých. hlavne,ak nepozná dôvody.
a preto podľa mňa už dávno neplatí,že len mizivé percento žien nemôže dojčiť. je to väčšie percento. síce žien, čo by mohli dojčiť /mlieko nažilo/, ale nemôžu pre zdravotné problémy.
a preto považujem túto otázku dojčenia za veľmi intímnu.

macamac
6. mar 2012

@stanusa999 a ty si kam zmizla? došiel ti dych? 😉 🙂
peknú tému si vytvorila-a si fuč 😉

katrinka8
6. mar 2012

@macamac - nepytam sa na dojcenie kazdej mamicky, ktoru stretnem s kocikom na ulici - tak isto, ako sa jej nepytam, ci jej dieta uz vie chodit alebo lozit 😉 Pytam sa to kamosiek prip. znamych mamiciek, ked pride rec na rezim alebo nalady deti, proste v kontexte a v situacii, ked sa rozhovor zvrtne na danu temu. Podla mna je to uplne normalne, spytat sa na sposob krmenia maleho babatka. Nie je za tym ziaden zly umysel. Proste len otazka zo zvedavosti. A info, ci niekto dojci alebo nedojci nepovazujem za intimnu - samotne dojcenie ano, ale info o tom nie. Ale tak je to vec nazoru. Podla mna sa z celeho dojcenia robi prilis veda - ak ma byt dojcenie prirodzene, malo by byt prirodzene aj bavit sa o nom - a to, bohuzial, v spolocnosti tak nie je. Ved v podstate sa bavime normalne o tom, aku lyzicku ci vidlicku dame detom, ci uz piju z pohara alebo z flasky, ale z dojcenia alebo nedojcenia sa robi pomaly tabu a ludia sa o tom boja otvorene v ramci rozhovorov hovorit - preco?
@minewka - tie vzorky som dostala postou... neviem preco, proste mi prisli - tuto v SR...

macamac
6. mar 2012

@katrinka8 fakt je to vec názoru a pocitu každého
pre mňa to bolo aj v období dojčenia dosť nepríjemné a intímne. hlavne od tých vykrikujúcich tetiek po ulici 😒

carodejnica
6. mar 2012

@macamac Moja pra-stará matka bola (cca v 30tych 40tych rokoch minulého storočia) pôrodná babica a zároveň niečo aj ako laktačná poradkyňa, takže moja stará mama všetky svoje tri deti dlhodobo dojčila (3-4 roky), ale zase už moja mama dojčila brata rok a mňa mesiac, údajne stratila mlieko. Ale bývala dvesto km od prastarkej, tak možno to bolo tým. 😵 To len tak medzi rečou. Ja netvrdím, že vtedy problémy pri dojčení neboli určite sa riešili tak, ako hovoríš, ale bolo to rapídne menej ako dnes (nie každá mala prístup ku kravskému mlieku, alebo susedu, čo práve dojčila).

jerryjanka
6. mar 2012

@macamac tiež sa mi to tak javí - je to proste intimna otazka to ako keby som sa danej osoby spytala či už dnes srala /sorry za výraz/ alebo kedy naposledny súložila 😀

minewka
6. mar 2012

@estterka možno je to tak - ale úprimne - ja to z tvojich príspevkov necítim 🙂 howgh!

katkamarek
6. mar 2012

@carodejnica Len jedna otazka. Presla si vsetky porodnice, ze hodnotis ako vsade pristupuju k dojceniu? Myslim, ze nie. Ja mam osobnu skusenost a velmi pozitivnu, rodila som v novej nemocnici v KE a nedam dopustit na laktacnu poradkynu (meno som uz zabudla), ale ich pristup je viac nez ustretovy. Nemala problem stravit len so mnou hodinu, aby mi ukazala co robim zle, ako mam vlastne dojcit, co zlepsit...A to sa venovala takto kazdej jednej mamicke, obdivovala som tu trpezlivost. A kazdy den chodila po izbach a pytala sa aj niekolko krat na den, ci nemame nejaky problem, ci nepotrebujeme pomoct a pod. Takze nezovseobecnovala by som tento nazor 😉
Ale aj napriek tomu som dojcila iba 3,5 mesiaca, a tiez som sa snazila upravit to, ten pocit, ze nedokazem nakrmit ani vlastne dieta, je fakt na nic. A skusala som vsetko mozne, ale mne placuce dieta za to nestalo, tak som zacala dokrmovat, a nakoniec sme presli uplne na UM. A preto tiez neznasam vyzdvihovanie dojcenia, akoby sme my, ktore sme nedojcili dostatocne dlho (to je podla mna tiez otazka, co je dostatocne dlho), nechapali ten vyznam dojcenia. No ano, chapeme, myslim, ze kazda normalna zena pri zmysloch to chape, len bohuzial to pre nejake dovody neslo.
Preto dojciace mamicky, ak dojcite, tak je to super, ale nevidim dovod, preco by ste mali stale nam nedojciacim pripominat, ake je dojcenie dolezite. Este raz vravim my to vieme!

minewka
6. mar 2012

@macamac veľmi pekný príspevok o 19,57 - je to presne tak, ako píšeš - oveľa ťažšie sa s tým psychicky zmierňuje žena, čo nekojila, ako opačne a porovnávajú sa hrušky s jablkami. To je o úplne iných pocitoch, o pocitoch naplniť základnú a elementárnu potrebu dieťaťa...príspevky od kojo často vnímam ako taký trošku urazený postoj "ani ja som to nemala ľahké" - mala, nemala, ale kojíš.. 🙂

A presne preto som alergická na všetky kojo prednášky, ktoré ako mantru opakujú "keby žena mala dostatočné info" - ja som mala, nie som opica na strome.

Podpora je druhá vec - avšak pre mňa osobne nie je pdopora dookola opakovať a strašiť čo zlé a hrozné sa stane a komentáre typu "je mi smutno, že na to nikto nehľadí" a bla blaaaaaa

kvaca
6. mar 2012

@jerryjanka konečne som sa zasmiala 😀 😀 😀 Nejako som si to neuvedomila, ale fakt asi toto bude ten kameň úrazu, prečo táto téma veľa ľudí vytáča do vývrtky. Mne napríklad až zabehlo, keď sa ma môj sused šesťdesiatnik opýtal či kojím..... Asi nabudúce odpoviem iba jednoslevne a dodám, že aj stolicu mám zdravú a vláčnu.

minewka
6. mar 2012

a k téme dlhodobo sa dojčiace deti (povedzme 3 a viac) - čisto môj subj. názor - osobne som to "naživo" nevidela - ale len tak zo zvedavosti si sem tam prečítam niektoré príspevky k tejto téme, videla som pár fotiek na stránkach mamily -pohľad na dojčiace sa 4 ročné dieťa sa mi nepáčil, prišlo mi to svojim spôsobom úchylné . Tiež sa prikláňam skôr k tomu, že takéto dlhodobé dojčenie je skôr nejaký blok u matky.

jerryjanka
6. mar 2012

@kvaca no ja už som rozhodnuta tak odpovedať že či mali dnes už stolicu alebo tak proste , fakt ludi zaujima len toto? nikto sa nespyta ako sa ma či je zdrava ale kojiš? no nie nekojim, ale kadim doma denne... 😀 😀 😀

katrinka8
6. mar 2012

@macamac - no, mozno mne to take nepride, lebo ja som sa s takymi reakciami v praxi vlastne nikdy nestretla, iba tuto na MK som citala kadejake reakcie a tak a to ma asi "zmagorilo". Ale v reale som fakt nezazila, ze by niekto nejako nevhodne komentoval dojcenie - nedojcenie. Maximalne zaznie otazka: dojcis, nedojcis? A dotycna prida vlastnu skusenost.

macamac
6. mar 2012

@jerryjanka
@kvaca 😀 😀 😀
ach baby, šak sranda,nie? 😀 😀 😉 🙂

macamac
6. mar 2012

@katrinka8 možno je to tým 😉 máš pravdu 🙂

minewka
6. mar 2012

@jerryjanka 😀 😀 😀

to si musím zapamätať, takú odpoveď 😀

kvaca
6. mar 2012

@macamac Sranda, sranda, veď ako inak 🙂 Ťažký deň to bol u nás doma, tak čítam čo pribudlo, hlavou krútim, ale tak krásne to zaklincovala @jerryjanka, že mi nedalo zareagovať. V tom pretlaku po dnešnom pernom dni mi od rehotu až slzy vyhŕkli a som na 200 % rozhodnutá naučiť sa novú odpoveď naučiť naspamäť a používať. Keby ste ma náhodou stretli, kľudne sa opýtajte. Niekedy je fekálny humor to jediné čo pomáha.

katrinka8
6. mar 2012

@minewka - este chcem zareagovat (sorry, ze takto na viackrat, ale ako postupne citam 😀 ), ze ja si nemyslim, ze mamicky nie su dostatocne informovane o vyhodach - nevyhodach dojcenia. Ja si myslim, ze mamicky, resp. buduce mamicky, su nedostatocne informovane o tom, ze mozu nastat problemy a ze tie bude treba riesit. A oni nemaju dostatok infosiek jednak o tom, ako sa problemom vyhnut a ak sa im vyhnut neda, ako ich potom riesit. A ked uz ta negativna situacia nastane, tak su v prilisnom strese, ze im na riesenie problemov proste bud neostava sila, energia, cas alebo chut, co je v situacii s novorodencom uplne pochopitelne. A preto sa to v mnohych pripadoch konci tym, ze o mlieko pridu, hoci by nemuseli. Nie preto, ze neurobili vsetko pre to, ale pre to, ze nastala taka nestastna zhoda okolnosti, do ktorych sa dostali. Ja osobne obdivujem maminy, ktore mali problemy a "poprali" sa s nimi a napriek nim dojcili. Neviem, ci by som to ja zvladla, keby som bola v takej situacii. Mala som stastie, ze som problemy nemala.
Preto si myslim, ze osveta o dojceni, ktora sa zacina v porodnici, je nedostatocna a "oneskorena". Lebo len malo mamiciek sa dostane k info o dojceni skor, ako sa im dietatko narodi. Jasne, ze su aj maminy, ktore dojcit proste nechcu, ale tych sa tato tema dojcenia netyka, tak dufam, ze sa neurazia, ze som to vyssie trochu zovseobecnila.

mandragora22
6. mar 2012

caute dojcenky aj nedojcenky 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 mne uz je z poniektorych ozaj smiesne

minewka
6. mar 2012

@katrinka8 ja to tak nevnímam, ale ok. 🙂
U mňa konkrétne - prikladám veľkú zásluhu tomu, že som nekojila, práve priamy, či nepriamy obrovský tlak, aby som kojila, aké je to dôležité, ešte aj z reklamy na UM sa dozviem, že kojiť treba (čo je už pekná schýza)

Sorry, ber to tak, že je už večer, ale neodpustím si - tie, ktoré problémy mali, "poprali sa s nimi", ale prehrali a sú na UM - tie neobdivuješ? 😝

Ja áno..obdivujem všetky, ktoré sú na UM!!!!! 😀 😀 😀 😀 😝 😝 😝 😝 😝

olifcek
6. mar 2012

@macamac jaj, ja viem, ze niesi antidojciaca mamicka. Len som mala pocit, ze 4-5r.dieta uz nema byt co dojcene podla Teba.

olifcek
6. mar 2012

@katkamarek ja som rodila v ke v novej a laktacna toho moc nevedela, mne povedala, ze dojcit nebudem, lebo mam velke prsia, male bradavky. Ze po cs tak skoro mm mat nebudem a pod., mylila sa vo vsetkom. Dokonca mi aj odporucila kupit si klobuciky. Kupila som, ale nepouzila, nastastie som mala notak a tu bola @annag

katrinka8
6. mar 2012

@aliza - @adkaa nenapisala, ze UM sposobuje civilizacne choroby. Napisala, ze je vyssie riziko ich vzniku pre nedojcene deti alebo este lepsie povedane, ze deti, ktore boli dlhodobo dojcene, maju nizsi predpoklad pre vznik civilizacnych chorob ako deti nedojcene 😉 To hovoria vyskumy, tiez som o nich niekde citala a pocula som o nich z viacerych zdrojov. Samozrejme, to neznamena, ze ked dojcim, moje dieta nebude nikdy chore a nikdy tu civilizacnu chorobu nedostane. Mozno tym, ze ho dojcim, mu zabezpecim, ze za urcitych okolnosti ju nedostane, hoci keby som ho nedojcila, tak za tych istych okolnosti by ju dostalo. Dojcenie je ochrana, ale nie "vseochrana" 🙂 Jasne, ze dolezity je celkovy zivotny styl, sposob stravovania atd., ale dojcenie je tiez jeden z faktorov. Je to tiez jedna z vyhod.
Apropo, moja dcerka bola chora viackrat, mozno naozaj viac ako tie nedojcene deti, ale ATB este nemala. Je dojcena. Nasa dr. tvrdi, ze ma dobru imunitu a dobre znasa virozy. Naproti tomu jej bratranec dojceny bol len kratko (asi mesiac), chory bol menej, ale co choroba, to ATB... To je proste rozne, pretoze je otazne, ako by sa spravala choroba mojej dcery, keby dojcena nebola, a tiez to, aka je ktora DR - mozno moja by synovcovi tie ATB v polovici pripadov ani nedala. Na zaklade tohto sa to tazko posudzuje...

olifcek
6. mar 2012

@minewka a Ty preco sa obhajujes, ci Tvoje nedojcenie davas na inych? Ja zas vsade len o um citam, pomaly kazdy to odporuca i ked ma mamicka vlastne mliecko...

macamac
6. mar 2012

@olifcek nie, to som netvrdila. možno to tak vyznelo. ale ja nemám právo rozhodovať o tom, koľkoročné dieťa je ešte vhodné na dojčenie 😉
je to fakt každého osobná vec

minewka
6. mar 2012

@olifcek nepochopila som tvoju formuláciu - ako dávam svoje nedojčenie na iných - nerozumiem, čo si tým myslela? Opisujem svoj názor, svoje skúsenosti - a vysvetľujem, opisujem - nie obhajujem sa 🙂

olifcek
6. mar 2012

kazdy clovek je iny. Naj.vyskum by bol, keby sme vedeli to iste babo odsledovat v rovnakom case dojcene, paq nedojcene. Lez, stroj casu nemame a i keby jo, ja bych dojcila v oboch pripadoch 😉

katkamarek
6. mar 2012

@olifcek Neviem kedy si tam rodila ty, ja presne pred rokom, ale taku laktacnu co by zeny od kojenia odradzala, som tam vobec nestretla, praveze som tiez mala na izbe mamicku, co mala vpadnute bradavky, dost velke prsia, prve dieta sa jej preto kojit nepodarilo, a ona k nej kazdy den chodila a povzbudzovala ju, stale nanovo a nanovo ju ucila, len aby sa rozkojila. Este v den odchodu sa ma pytala ci nemam nejaky problem, dala mi kontakty, kde v pripade problemov volat, letacik ake produkty pouzit na podporu tvorby mliecka, takze bud tam uz nie je alebo este nebola 😉

macamac
6. mar 2012

@katrinka8 o nasadení ATB rozhoduje lekár a bohužiaľ, je mnoho takých, ktorí ich predpíšu ešte len čo vojdeš do ordinácie
takže podľa tohto by som sa nedržala toho-konkrétne bratranca-že bol vážnejšie chorý kvôli ATB. možno ich ani nemusel mať
v tomto som šťastná,že mám dr., ktorá ich nepredpisuje hlava-nehlava. ona povie-radšej počkáme pár dní a uvidíme. a malá bude mať 3roky-a teda chorá ešte nebola 😉 2xsoplíky za chorobu nepovažujem

a výskumy a predpoklady-to ja zas vidím tak,že síce hypotézy sú pekná vec,ale v živote sa často nepotvrdia. a medicína-je jedna veľká neznáma. veď samotní lekári hovoria,že nevedia ani nádchu vyliečiť-organizmus sa s ňou musí vysporiadať sám. trvá 7 dní alebo týždeň 😀 😉