Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč
Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...
ja si myslím, že ivettka74 celkom vtipne odpovedala a je tiež obyčajne "nesuper" ako my ostatné 🙂
@ivettka74 ja mam pocit, ze si tu ludia "sedia na vedomi" , ked nechapu tvoj prispevok, podla mna si trafila klinec po hlavicke.
Na druhej strane sa mi nepacia keci tipu, vsak nechceme detom zle a robime, co sa nam zda spravne - problem je v tom, ze to v skutocnosti spravne nemusi byt a niekedy nam staci si precitat na dany problem knizku ci zaujimavu diskusiu a svoj nazor mozeme zmenit, prehodnotit a uvedomit si, ze sme nekonali spravne. Nase matky nam tiez chceli len to najlepsie preto nasa generacia (trdsiatnicky) viac menej vyrastala od narodenia na umelom mlieku, kojenie vtedy nebolo "in", cumliky nam macali do medu, atb sme jedli pri kazdom zakaslani a tak by sa dalo pokracovat, generacia nasich rodicov by nam zase mohla rozpravat, ako z lasky dostavali od rodicov vyprask, aby z nich vyrastli slusni ludia .... robili to vsetko z lasky a z presvedcenia, ze ich deti dostavaju to najlepsie - takze to bolo spravne???
Ak ma niekto mensinovy nazor na urcitu vec musi ratat s tym, ze ak ho odprezentuje bude nasledovat nejaka reakcia od ludi, ktori budu mat potrebu vysvetlit/obhajit svoj nazor, ak sa na vymenu nazoru neciti, tak staci dalej nekomunikovat a je to.
Este ma tu zaujam jeden prispevok, kde autorka pise, ze nema problem sa zamiesat na verejnosti medzi matku a dieta, ked vidi, ze matka robi nieco podla nej nevhodne. tak toto uz povazujem za absolutny vrchol drzosti, nejaka tvrda vymena nazorov na fore je oproti tomu fakt len slaby odvar, ak by sa dalo dat "dislike" tak tento prispevok ho urcite ma.
@sisaka nemusí to byť celkom tak. Naša generácia /tridsiatničky/ vyrástla zväčša na UM hlavne preto, že sa UM vtedy veľmi propagovalo, v knižkách, časopisoch, v televízii. Ja som bola kojená do roka a pol, cumlík ani fľašu som do úst nedostala vôbec, odplienkovaná som bola pred dovŕšením 1. roku, prvé príkrmy po 5. mesiaci sa skladali z ovocia, zeleniny. Mäso, ryby, údeniny som dostala oveľa neskôr..... a to všetko preto, že moja mama sa rozhodla RIADIŤ SAMA SEBOU a svojimi pocitmi a nie článkami v časopisoch. V pôrodnici sa jej dokonca z dojčenia smiali, na izbe medzi 8 ďalšími mamičkami bola jediná dojčiaca, a smiali sa jej ako mamičky tak personál, považovalo sa to vtedy za nemoderné a primitívne, a keďže pochádzala z vidieka tak nakoniec len poľutovane mávli rukou so slovami "hlúpa dedinčanka".
Takže ja by som takto nepaušalizovala a trošku videla rozdiel, kedy sa matka naozaj riadi svojim vlastným rozumom a úsudkom alebo intuíciou a kedy sa riadi sebou v zmysle - mne chutí kola tak prečo by som ju nedala svojej ročnej dcére.. A detto k čítaniu a študovaniu, internet je perfektný zdroj informácií, ale je tam aj toľko braku, že rozlíšiť správne od nesprávneho je niekedy naozaj ťažké.
Jaj, a k tomu miešaniu sa medzi matku a dieťa na verejnosti - môžem ťa ubezpečiť, že ja sa miešam kultivovane, mojim cieľom nie je uraziť matku ani ju nijako zosmiešniť. Zatiaľ som na hubu nedostala ani sa mi nedostalo nejakej negatívnej reakcie. A opakujem, že sa miešam, keď vidím, že sa ubližuje - za ubližovanie dieťaťu nepovažujem, keď matka dáva polročnému zmrzlinu atď. A áno, pokiaľ niečo také vidím, ozvem sa, ozvem sa aj vtedy, keď vidím, ako si tínedžeri podávajú štvrtáka a okolo nich prejdú desiatky ľudí a všetci sa tvária, že to nie je ich starosť a zrejme si aj povedia, že by bolo drzé sa zamiešať. Takých, podľa mňa ľahostajných ľudí, je v mojom okolí strašne veľa, takže ja sa radšej pridám k tým "drzým", podľa mňa už bolo dosť prípadov týraných detí, šikany atď. v komunitách ľudí, ktorí sa následne tvárili, že o ničom nevedeli.
Zeny mam pre vas velku novinu ANI JEDNA Z VAS NIEJE SUPERDOKONALA MATKA a nikdy ani nebude nech robite cokolvek podla vas spravne. No pre svojich drobcov ste to najdokonalejsie co mohol v zivote mat teda kym nepride puberta 😉 . Ja chvalabohu niesom dokonala matka a ani nikdy nebudem a s tymto vedomim som dokonale stastna matka.
Osobne nechapem tie ktore nedokazu vyjadrit svoj nazor bez toho aby niekoho neurazili, neodsudili alebo inak neublizili ale to je uz vec kazdej osobne a na tom nakolko si potrebuje zdvihnut sebavedomie aby mala aspon aky taky pocit ze ona je supermatka.
@majdom nečitala som to tu cele,ale pači sa mi tvoj nazor,kym su deti male ,sme pre nich najsuper osoby pod slnkom ,ale....akonahle nastupi puberta...koniec,ja to teraz preživam,ten menši je na mne "pricucnuty"cely den,teda pokym nejde do školky,a ten vačši ma už NEPOTREBUJE...a tiež niesom supermama,ale som štastna,a dakujem bohu za moje deti...
Ja som zacala na mk chodit kvoli tomu, ze som mala zdravotne problemy a potrebovala som aj poradit aj trochu ukludnit, ze to snad nebude take zle... Velmi mi pomohlo uz len citat diskusie a hladat riesenie problemu. Aspon vediet pri stretnuti s lekarom navrhnut nejake riesenia, aj keby to boli hluposti... Nielen tak sediet a posluchat a pritakavat. Preto som vdacna vsetkym, ktori vedia slusne podat svoj nazor bez toho aby niekoho urazili. Kazda z nas robi chyby a naozaj, keby ste tu obcas nieco nenapisali ani neviem, ze chybu robim. Len mi obcas prekaza, akym stylom to napisete. Cloveku potom nezostane v hlave ta dobra myslienka ale hnev, ze zase tu niekto niekoho uraza. A tie prispevky potom vlastne ani nemaju zmysel...
Tak sa tiež pridávam do tejto témy. Nekojím, nosím a malý spí v postieľke sám, od 4. prikrmujem a dávam ten povestný presladený granulovaný čaj, často cestujeme, chodíme medzi ľudí, aj do zimy, nebabuším a dávam pampersky. A mám na všetko svoje dôvody a príčiny. Tiež niekedy čakám, kedy zazvoní sociálka, že dobrý deň, ideme vám zobrať dieťa, lebo minule ste boli videná vonku s dieťaťom bez fusaku. Susedia toho nakecajú, ale čo oni už len o mojom živote môžu vedieť. A teraz skláňam hlavu, kľudne kameňom.
nechcela by som mat za kamosku ani jednu, ktora by mi nepovedala uprimne co si mysli o mojej vychove, keby usudila, ze to co robim nie je pre moje dieta to naj. kazda niekedy prestrelime, kazda niekedy zanedbavame. a to nie len co sa vychovy tyka. socialne okolie je tu na to, aby nam nase spravanie reflektovalo. ale to je predsa o tom, vediet prijat kritiku a nechat sa presvedcit dobrymi argumentami. ale ako som uz pisala, vacsina bola vychovana v style ze s kym si ty husi pasla a "ty si kto, ze si toto voci mne dovolujes". Ja nie, mne rodicia stale prizvukovali, ze mam najprv hladat chybu v sebe, az potom v druhych, tak mozno preto, mam oci aj usi nastavene a pocuvam.
@kvaca a aky je tvoj dovod, ze davas malemu babatku caj (ked si to tu uz napisala) ?
Ak tu niekto napise otazku a caka odpovede, tak ich ma cakat roznorode. Myslim,ze o tom to je cely Konik. A ze ci je zla matka, ked to robi inac ako jej poradi 90%, nuz , ludia sa nedelia na zlych a dobrych..
Tak si tu nadalej davajte maslo na hlavu, ze to co robite, je najsamfasa a zostante vo svojich uzavretych kruhoch.
@ivettka74 kto je podla teba supermatka? ake semanticky vyznam tomuto vyrazu davas? ja ho vo svojom slovniku nemam, jednak je zlozene, jednak absolutny oxymoron. matka uz z definicie nemoze byt super (ani dokonala). keby nou bola, tak sa uz nikdy opat nestane zenou...a to predsa kazda z nas vie, ze po par mesiacoch po porode sa z toho psychicko-hormonalneho materskeho osialu dostaneme a zacneme opat tuzit ako zeny. Ja viem, ze si to myslela ironicky, ale mam rada vo veciach jasno a zaujima ma nazor cloveka, ktory sem zavita na jeden kuk, pricom nechce kalit vody a potom zmizne. mas pravdu, je ovela zmysluplnejsie travit cas so svojim dietatom ako tu a presadzovat si svoje nazory na ukor ostatnych. som sa tu neukazala tri dni kvoli navsteve a rodine, no a velmi sa to tu nevyvinulo..
@argyro a napriklad ja na rozdiel od teba povazujem za velmi smutne, ked vidim okrem oplatky v puse babatka ci maleho dietatka (urcite do 2 rokov) aj zmrzlinu. ale voci cudziemu cloveku by som sa neozvala, je to jeho vec, neziada ma o nazor. avsak keby som takto uvidela kamosku s jej dietatom, tak jej poviem vsetko co si myslim o zmrzlinach, o tom co obsahuju, atd. Alebo tu ked na MK ked sa zalozi nova tema , tak ked usudim, ze moj nazor moze byt osozny, napisem. Ale miesat sa do zivota inym? zas kto tu robi zo seba matku terezu, keby sme videli tyrat dieta na ulici, tak kto by sa neozval a patricne nereagoval?
Kazdy clovek je iny a reaguje inac na podnety. Ja si zrovna nemyslim, ze ten tvoj prisup montovat sa cudzim je ten naj (ale ani ho tu nebudem devalvovat ci ohovarat ta alebo ti nadavat do supermatiek). Kolkokrat vidim aj tu v Holandsku klokanky a poviem si, ze ti ludia maju aj na drahsie ergonosice..ale kaslu na to. Neviem ja taka nie som, ked uz nieco kupim,tak studujem konkurencne znacky a 2 mesiace zjednavam pomer cena/kvalita/dizajn. Nuz nie kazdy je takyto dosledny.
@kvaca akože si sa chcela pochváliť, že 4-mesačnému dieťaťu nedáš do mrazov fusák? lebo ja tiež, ked je teplo, nedávam, ale v zime nosím vetrovku...a ty tiež chodíš len v mikine na prechádzky? 😕 a to je akože vtipné a na vykričanie do celého sveta, že tvoje bábätko pije sladký čaj? fakt niektoré nechápem...moja kámoška dala dieťa dithiaden , lebo zlostilo, jééj, podme sa pochváliť, čo všetko robíme našim deťom, a asi by sa to nemalo, ked to tu prezentujeme ako zlé...aj v našej osade behajú deti bez topánok, sranda, že? dokonca majú v ruke sáčky, nie, nehrajú sa na grcanie v lietadle, a viete čo? dokonca aj fajčia! to aké super mamy oni majú! 😕 už vážne nechápem, s čím sa niekto dokáže chváliť.... 😒
@aliza este ty si mi tu volaco pisala o tom, ze som prvorodicka. ano pri druhom dietati uz budem radikalnejsia v istych veciach. rodit chcem doma, nedovolim do seba napichat ziaden oxytocin, ak to skonci v nemocnici, budem ziadat dieta hned na seba do porodnej saly, ziadne take 2 hodiny na termolozku, budem takisto zavadzat nove prikrmy po mesiaci, mozno ale nezacnem varenou zeleninou ale cerstvym ovocim a urcite nedam ani omylom babatkom spinkat same ale budem ho nosit este viacej. a takisto sa poucim z hluposti, ktore som urobila a uz sa nebudem venovat 4 mesiace vyberu kocika ale radsej o to viac budem citat o alternativnej medicine a neziaducich ucinkoch vakcin. ano, pri druhom dietati si kupim vanicku od ruky, ved aj tak prvy polrok sa da dieta len nosit a to moje prvorodene tam systematicky len vrestalo, pretoze chcela citit maminku. nabuduce uz si vezmem len satku a nebudem tak musiet pred sebou vlacit este aj cely kociar 😅 a ze si nevencila 2x do dna druhe dieta ako to prve? no mne sa to osvedcuje,ze cim je viac dieta na cerstvom vzduchu, tym ma lepsi spankovy rezim, je vycerpanejsie a lepsie a dobrovolne zaspinka. cize ano suhlasim s tebou, pri druhom uz budem mudrejsia a zameriam sa na pre mna podstatne veci a nenecham sa tolko ovplyvnovat marketingom roznych turbodolezitych veci pre babatko.
@jonas17 presne tak, podme sa pochvalit, co vsetko sme svojim detom vyviedli 🙄
@jonas17
@zajaciq
No vsak ale to je ta nevyhoda fora...clovek vidi len napisane a nepozna suvislosti..tak napriklad granulovany caj ..no je to pekny chemicky hnus ale co ked jej to male nic ine nechce napriklad...moja mala tiez presla takym partyzdnovym obdobim asi v 9 tich mesiacoch..jedla prikrmy ale ziadnu tekutinu ani za svet..co spravis ? Budes sa pozerat ako sa dieta tacka v lete pery popraskane suche, odmieta mlieko, vodu , dzus, normalny caj.....ked vidis ze granule su jedine co pije tak ich das neskor mozes znova skusit vodu mozno sa chyti
Nemyslim si ze niekoho presviedcat o tychto veciach ma daky zmysel..na nete je dostatocne mnozstvo info aby si clovek zistil co a ako... je stale obrovske percento ludi ktory veria vsetkemu co trh ponuka a nepresvedci ich nikdo a nic...vies kolko mamin doma navari sackovu polievku? Lebo v reklame to tam jedla cela familia decka vysmiate...velky napis zo zahradky!! Bez gultamanu!! No neuvar to, vsak zeleninka zdrava strava mnam mnam...a nevysvetlis to nikomu ze to je zosuseny chemicky prasok vytvoreny zo vsetkej nepredajnej hnilej a inak znetvorenej zeliny
myslim ze cela tato tema je odveci a dosiahne presne to preco to autorka zakladala...slo jej na nervy vecne poucovanie a prezentovanie svojho nazoru ako superbombajedineho spravneho ale aj tak sa takmer kazda diskusia zvrhne tymto smerom....je to verejne forum a chodia sem zienky od studovanych hlav az po slecinky co skoncili ledva specialnu zš a tie nazory budu vzdy rozne
btw neviem ci som spravne pochopila celu diskusiu ale supermatka je akoze ta co vychovava deti inak ako vacsina? Aspon tak som to pochopila zo zopar prispevkov o tych latkovych plienkach nosicoch a pod 😀
niekto tu písal, že pri druhom dieťati už nerobí všetko tak dôsledne, ako pri prvom....to je akože tiež na chválenie? nerozumiem...ja som sa pri prvom učila za pochodu, ale pri druhom som vedela, čo urobiť lepšie, pri treťom som bola múdrejšia opäť, teda aspoň som sa snažila o to a určite som v niečom poľavila, ale nie v zásadných veciach, dokonca sa snažím byť viac s dieťaťom na vzduchu, kojím raz tak dlho, príkrmy sú príkrmy a nie hlavné jedlo, nedávam sladké, neočkujem a vôbec sa za to nehanbím...dokonca moje dieťa nebude chodiť od dvoch rokov do školky, ako prví dvaja, pretože si myslím, že ešte rok doma jej dám viac, ako školka...vlastne som chcela povedať, že ľudia by sa mali snažiť robiť veci lepšie, nie chváliť sa, čo všetko robia zlé a vôbec nič sa nedeje, ono vás to raz môže dobehnúť...ja vychovávam deti už 22 rokov, urobila som kopu chýb, ale hanbím sa za ne, dodnes ma to mrzí a snažím sa pri treťom dieťati tomu vyhnúť...a viem, že výsledky výchovy , či dobré, alebo zlé , vidno až teraz, nie pár mesiacov po pôrode, preto sa chváliť, že deti od polroka jedia sladké, nie sú kojené, chodia v mrazoch bez oblečenia, očkujú sa...radšej by som si kusla do jazyka...jeden nikdy nevie...
@lujza123 nepresvedčíš ma, že dieťa odmieta všetko piť, a chce len sladký granulovaný čaj, prepáč, ale toto ti nikto súdny neuverí, dieťa sladkú chuť nepozná, musí sa na ňu naučiť, a také malé dieťa materské mlieko neodmietne, vodu mu dávať netreba, stačí kojiť a kojiť a môžu byť aj 100 stupnové horúčavy a dieťa prežije...matka je tu na to, aby dieťa naučila po polroku piť vodu..tak ako mamy učia svoje deti na cumel a tiež neverím, že existuje dieťa, ktorému strčíš do pusy cumel v pôrodnici a ono blažene začne cmúľať...musíš mu ten cumel tam niekoľko dní nasilu pchať a až ked dieťa zistí, že nemá na výber,tak rezignuje...
@zajaciq ach jo, mojim cieľom vôbec nebolo písať o sebe a už vôbec nerobiť zo seba matku terezu. celé to vzniklo keď som písala, že lepšie je byť ticho ako za každú cenu komentovať, a zároveň som uviedla na vysvetlenie, že nie ticho v zmysle klapky na oči aj keby sa pred mojimi očami dialo to najhoršie.
Nechodím po ulici so zbystreným uchom či sa náhodou niekde nedeje krivda. Ozývam sa, keď vidím niečo očividné. Ale ako hovorím, vôbec som to tu nechcela spomínať, nepotrebujem tu zo seba robiť spasiteľku, nerobím to pre nejaké uznanie druhých. A neradím ani kamoškam, ak by dávali zmrzlinu aj 3-mesačnému, radím len vtedy, ak ma niekto o radu žiada, takže ak by sa ma kamoška priamo spýtala, čo si o tom myslím, až potom jej poviem svoj názor.
@jonas17 existuje také dieťa, čo sa cumľa týka - moje. Nikto jej nič "nasilu nepchal" - vzala som cumel, dala do úst a v tej sekunde začalo blažene cmúľať. Ešte predtým si pchala, ako pár hodinová, celé päste do rúk a cmúľala prsty.
A ak mi napíšeš, že som mala dať prsník - dávala som, ale keďže nič netieklo (prsia sa mi naliali na 7 deň po pôrode), ani malá nesala. Resp. 2-3min sala a keď zistila, že nič nejde, začala revať ako pavián a bolo po kojení.(možno keby jej miesto blbých zásad, ktoré sú momentálne hrozne in, dali príkrm, skutočne by ten cumel asi nevzala)
Dnešný hlúpi kojací extrém sa podpísal na tom, že sme nekojili. Dnešný hlúpi extrém v tom, že 5 dní nechali trápiť sa mňa, aj dcéru, aj tak len chudla, sať nechcela, lebo nič nešlo, bolo to trápenie, rev, nasilu som ju nútila prisať sa, atď.
Stačilo dokŕmiť - buď s cievkou, alebo bez, aspoň do tej doby, kým sa prsia nalejú.
A nie 5 !!!!!!! dní nechať decko nejesť,dávať mu trocha vody, lebo momentálne tu máme hurá systém typu všetky a všetkých kojíme, všetci sme roboti, všetci môžeme rovnako, všetci máme a každá situácia je rovnaká keĎ môže Jožka, Terka , Anča, môže predsa aj Betka. 😠 😠 😠 😠 trochu zdravého rozumu by to chcelo.
@jonas17 Ver mi sú deti, čo blažene cmúľajú dedlík už v pôrodnici. Suseda na izbe mala takú malinkú. JA SOM LEN NEVERIACKY ZÍRALA. My sme skúšali dudlík keď sme chodili na cvičenie s nožičkami /malá mala 1 masiac a vrieskala ako divá až sa zachádzala/ a neúspešne. Našu malinkú z dudlíka až napínalo. Preto viem, že deti sú rôzne a naozaj sa nedá vychádzať len zo svojich skúseností.
ja som kojila do 17 mesiacov /podotýkam, že v noci aj každých 30 minút/ a vôbec sa nepovažujem v tomto smere za SUPERMATKU. Pretože som bola vyčerpaná a nemohla wsom sa potom malej venovať, tak ako by som chcela. Tak sme malinkú nasilu ostavili. Preto neodsudzujem ženy čo dlho nekoja, nie vždy sa to dá zvládnuť bez podpory rodiny. A tú bohužiaľ každá nemá.
Inak my sme používali granulovaný čaj, pretože malá do roka aj tak vypila len 30 ml tekutiny /okrem mat. mlieka/ a tak to bolo jednoduchšie. A le kamarátka ma presvedčila o nevýhodách a tak používame detský čaj v sáčkoch. /ale na výlet som aj tak zobrala granulovaný/ Myslím, že jeden- dva malé prehrešky raz za čas voči zdravej strave dieťaťu neublížia.
@jonas17 ..hmm kojene dieta...to nekojene proste sunarom napchavat donekonecna nemozes....jasne mozes skusat do neho nasilim zo striekackou pchat vodu napriklad..ja som na to nervy nemala...skusila som vse mozne a ked zabral granulak tak pila granulak ktory som postupne riedila tak ze po 2 tyzdnoch to bola voda...nemyslim si ze by jej to dako ublizilo..malo to len ten efekt ze sa naucila pit a pije dodnes len vodu alebo nesladeny caj....tot vse.......ako zase sa drzat nejakych zasad ze ziadny cukor na ukor toho dietata je podla mna blbost..ked kojis vsetko je lahke, ma hnacky kojis, je horko kojis, ma horucku kojis....lenze deti na um su ine, toho umelacu im proste nemozes dat neviem kolko obzvlast ked ma hnacky..tak mas na vyber..budto do neho dostanem nejako nejaku tekutinu alebo sa mozme zbalit a na infuzky do nemocnice
Presne ako pise @minewka s tym kojenim je to dakedy vazne teror tie baby co koja bez problemou nekojacie hned odpisu ze sa proste nesnazili a neskusili to a to ....hej najdu sa aj take co sa na to vy... ale vacsina co poznam sa fakt snazila skusala vsetko mozne nemozne ...a proste tie deti na UM to maju inak s pitnym rezimom, potrebuju viac vody proti smadu ako tie kojene
ked to dava niekto 4 mes. dietatu je to tiez jeho vec a ma na to svoje dovody...je tam toho
@jonas17 @zajaciq:
Ach. Nie moje dieťa má špeciálne oblečenie do zimy, ku ktorému už fusak netreba. Akurát v tom nevyzerá ako snehuliak, tak sa veľa ľuďom zdá že je to málo A áno ja chodím v mikine keď sú mrazy, pretože je to mikina k tomu určená. Moje dieťa nie je kojené, pretože jednoducho nemá byť čím kojené. Je na umelom mlieku. S umelým mliekom prichádzajú komplikácie ako zácpa, bolesti brucha a zvracanie. Môj mal zácpu a stále má aj zvracanie. Na zácpu som od lekárky dostala radu dopĺňať tekutiny, ak nechce vodu tak hoci aj ten konkrétny čaj. Keďže vodu nechcel, a verte či nie fakt nechcel, tak dostal vodu. Potom som sa dozvedela, že voda s cukrom je starý trik na zácpu aj pre úplne malé deti. A ten hnusný čaj na tú zácpu pomohol. A @jonas17 ako hovorí názov tohoto fóra - robím to inak ako ty a stále som dobrá matka. Pretože každá, ktorá príde k postielke a vidí tam svoj malý poklad chce pre neho len to najlepšie, akurát máme na to rôzne spôsoby. Dlho som sa cítila zle, pretože nedokážem nakŕmiť dieťa vlastným mliekom. Zle som znášala, že aj okolie na mňa pozeralo ako na krkavčiu matku, čo štope decko umelinou. Ale už má toho akurát dosť, nebudem chodiť ako zhrbená chuderka, že sa mi niečo nepodarilo. Ja som sem do tohoto virtuálneho sveta niečo napísala a ty si zareagovala presne ako niektorí ľudia v mojom okolí, bez znalosti pozadia problému. Ty tu s nami nie si, nevidíš ma ako milujem svoje dieťa, ako mu každý deň recitujem a spievam, ako som ho ešte do nedávna nosila stále na rukách (teraz to obmedzujem, lebo to prináša zdravotné komplikácie), ako mu masírujem bruško cvičím s nožičkami, ako sa s ním prechádzam hodiny po byte a popritom chodím ešte do školy a pripravujem sa na vyučovanie. Robím to, čo ostatné, som normálna a dobrá matka. Bacha na takéto premýšľanie - typu červené plátno vs. býk. Za prvé nevidíš za problém. za druhé nikdy nevieš, ako takouto skratovou reakciou niekomu ublížiš. Mne teraz už, nie, ale naraziť na teba tak dva mesiace dozadu s hormónami v nenormále, tak neviem.
@zajaciq páči sa mi, aká si sebavedomá, presvedčená o správnosti svojich činov, svojho konania🙂
Nože rozveď svoje filozoficko odborné zamyslenie "matka uz z definicie nemoze byt super (ani dokonala). keby nou bola, tak sa uz nikdy opat nestane zenou.." - nejak nerozumiem a to sa pokladám za dosť vzdelanú a inteligentnú 🙂 čo si tým chcela povedať?
Kľudne rob, čo uznáš za vhodné, roď hoci aj na poli, na strome, doma, v potoku, do vane - tam, kde ti bude dobre.
(a bude dobre aj tvojmu dieťaťu).
Inak ma skutočne zaujíma, aké neduhy hrozia dieťaťu, keď mladšie ako 3 roky dostane 3-4x za rok kúsok čokolády? čo sa stane? povedzme na narodky, na nejakej svadbe, u babky?
By ma zaujímalo, čo by si robila, kebyže to mlieko fakt nemáš (nie že trošku máš, alebo nemáš dostatok, ale nemáš vôbec), keby si videla, že dieťa neopišká ani jednu plienku počas celého dňa, keĎ už začína byť apatické, či by si vodu nedala.. 😀no, možno by si dala nakojiť vedľa susedke, aj to je riešenie 😀
Nie všetci sme v rovnakých životných situáciách, nie všade sú okolnosti rovnaké.
Napríklad ja dávam svojej malej do kaše trošku domáceho medu, aj do čaju, s kvapkou citróna a považujem to za správne, zdravé a absolútne sa ako odborne tak aj čisto subjektívne nestotožňujem s dnešnými "antialergickými" trendami a som hlboko presvedčená, že tieto opatrenia len vychovávajú alergikov.
@lujza123 @minewka a to akou logickou indukciou ste prisli na to, ze my co este kojime, ze sme si nepresli tym, co vy ? 😕
@argyro aspon vidis ako lahko sa da interpretovat nieco napisane (popripade vytrhnute z kontextu)
@kvaca beriem tvoje zmyslanie a preco si dala ten caj. mala si na to dovod, vidis, spytala som sa, kedze si sa tym prezentovala. ale mna sa ostatne nespytaju, len rovno si zrobia dobry den, ze som latkovala nosila atd. ako tato tema ma rada len tie, co to robia vacsinovo ? fajn , esteze sa mate *a evidentne potrebujete) na kom vyvrsovat na mne a na @jonas17 a @anjelicek26 a nam podobnym
@minewka mam velmi pahltne dieta, keby som mu raz ponukla sladky cukrik bonbon cokoladu, tak uz to odo mna dranka stale, nehovor, ze tvoje nie. s tym, ze dieta dostane sladke len prilezitostne, na mna nechod, neuverim a este k tym filozofickym pravdam, tak.. zivotne situacie a okolnosti si vytvarame sami. sami sme si strojcom svojho stastia. (resp nase nevedomie za nas robi vacsinu veci, a tak vedome vnimame len ich dopad a vymkyna sa nam to castokrat z ruk). a prednasku o "mother good enough" ti nedam, prepac, skus si zagooglovat, koncept je od Donalda Winnicott(a) ;)
@zajaciq ja som syna rodila prirodzene, bez oxi, epi, bez zasahov, mala som ho nonstop pri sebe kym som nesla domov, ockovany nie je doteraz, tiez liecim najma alternativne.....ale v urcitych veciach som sa poucila,totiz moja dcera vdaka pristupu, aky opisujes, nemala ziaden rezim az do 4 rokov, zaspavanie bola nocna mora, niekedy nas trapila az do 3 rana a to spavala s nami v posteli a lezali sme pri nej s mm obaja, nezaspavala sama. Ono vo vsetkom treba mat hranice, starsie generacie boil jeden extrem-studeny odchov a teraz je druhy extrem-nechat sa riadit vylucne dietatom, neobmedzene. Ako sorry, ale kojit v noci vyse rocne dieta kazdych 30 minut nema nic spolocne so vztahovou vychovou, takisto mat dieta nonstop prilepene na sebe... Ano, s jednym dietatom sa to da, ale ked je ich viac, tak musis logicky od vela veci ustupit a prisposobit sa potrebam starsich deti, cize nie, ze mne sa von chodit nechce, ale mne to proste velakrat nevyjde. A takisto so satkou, ja denne jazdim vela autom, takze si nemozem dovolit mat dieta vylucne v satke a preto som syna v satke nemala vobec, dceru som vylucne nosila prveho polroka, ale ona bola narocne, urevane, drazdive dieta, syn bol opak, stastne, usmievave babo a je taky doteraz. Vela zalezi na okolnostiach, nic nie je take jednoznacne, ako ty pises, zivot nam prinasa rozne situacie a clovek si moze planovat kolko len chce a aj tak moze byt vsetko uplne inak.
@aliza hej, ja som malu tiez nemohla nonstop satkovat, vela som vtedy sama soferovala, vajicko sa vyuzilo. a ja som asi stastny priklad toho, ze som nocne kojenie odstavila a od roka sa snazila o aky taky rezim, aby dieta aj jedlo aj malo mlieko aj dobre spinkalo. je to hrozne narocne,vycerpava to, ale teraz aj prinasa svoje ovocie. tiez netreba delit spolocnost na studeny odchov a posadnute matky,co vychadzaju stopercentne detom v ustrety. 😀
ale tak naco si potom robila niektore veci, o ktorych si nebola vskutku presvedcena? za to, ze sa to patri? ja som lenivec prvej kategorie a ked nejdem s malou von , tak si to vycitam. a k tomu nocnemu kojeniu..ked to mamam vyhovuje, tak preco nie ? a apropo k porodu, ja som si malu pytala na izbu akonahle ma z porodnej saly previezli na sestonedelie,..ja som nemyslela ten cas,ze som ju mala hned pri sebe na izbe, ale prave ten srateny cas, ked som sama lezala 2 h na porodnej sale ako to kaze nemocnicny poriadok . a moje novorodene babenko lezalo vedla a ja sa len mozem domyslat, ze v jakom strese, ze prave vyslo z dobre poznaneho prostredia do brutalneho svetla a ma mu tam byt samemu dobre? si myslim z klinickeho hladiska , ze cele zle.. cely zly tento nas nemocnicny kader debilny. a potom sa cudujme,ze sa od nich nemozeme ani na sekundu pohnut, lebo si zapamatali odlucenie a prvotnu frustraciu
@zajaciq to trochu nechapem s tou logickou indukciou? Jasne ze problemy naucit sa popri jedle aj pit vodu maju vacsie mensie problemiky vsetky deti aj kojene aj nekojene
Ja som sa do tejto cudnej diskusie zaplietla len preto lebo sa mi nepacilo ze ked tu jedna napisala ze dava granulovany caj hned sa nasli dalsie ktore ju za to zvozili bez toho aby vobec vedeli o co ide ...
ale ano tato tema ma rada len tie vacsinove..teda v ten den...vcera boli zle tie s latkovimy plienkami, dnes ked sa niekto opovazi dat dietatu instantny caj alebo cokoladu
ja mam skor pocit ze my zeny sa proste radi hadame argumentujeme a taketo diskusie asi potrebujeme

@argyro nie... ja som SUPERMATKA !!!!!! (a hladim si tu svoje ego) 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Ale nechcem tu kalit vody, idem sa ja radsej venovat niecomu zmysluplnejsiemu...Krasny vecer vsetkym 😎 😎 😎