Niektorí ľudi sú dlho na spovedi. Čo preberjú s kňazom?
Prosím neveriace, nekomentujte, otázka je smerovaná čisto na katolíčky. dnes som bola na spovedi...a tak som sa zamýšľala v dlhočiznej rade...čo tí ľudia s kňazom preberajú? niektorí tam boli fakt dlho, radovo povedzme 10-20 minut...Prídem, vymenujem hriechy, snad za 2-3 minuty som bola vonku, ani nie, po mne zas dlho kazdy. Rozmyslam, ci sa spovedám zle alebo čo? 🙈
Vieš,čo?
Niekedy ako mladé dievča som tiež tak krútila hlavou nad časom stráveným niektorými ľuďmi pri spovedi.
Ale čím človek bol starší,tým viac chápal.
Nikdy nevieš,čo toho človeka v tej spovedelnici trápi,či neprišiel na spoveď po 30r konečne,či práve dnes sa mu nestalo niečo,čo ho tak vnútorné zranilo,zničilo,že ťa spoveď je zároveň aj nejakou vnútornou záležitosťou,čaká podporu,útechu,či povzbudenie.
Koľko žien je doma trapenych,koľko zamestnaných ľudí v práci ponizivanych,koľko ľudí vážne chorých a idú na tú spoveď s tým,že ozaj toto Boh chcel?že musia tak trpieť,že prečo....má že trebárs zlyhávajú,čo ďalej....
Veď tu nejde iba o hriechy.
Načo rozpytvavat hriechy iných?
Nemáme každý dosť svojich?
Možno ten človek pred nami je na tej spovedi poslednýkrát....vieme my?
Trošku už zmeníme pohľad na svet,nie je všetko iba o mne.
Dobrá spoved nezávisí od toho koľko času tam stráviš. Ale či cítiš takú úľavu a pokoj v srdci. Ako ked rodič povie dieťaťu, že už sa na teba nehnevám. A to dieťa cíti pokoj, že otec alebo mama mu odpustili. A teší sa, že ten vzťah sa obnovil. O to viac doležitejší je vzťah s Bohom. Bez odpustenia človek nemôže ísť dalej.
@autor Vieš,máš s tým zdovodnovanim pravdu.
Ale sme len ľudia. Je potrebné pri istých hriechoch poznať aj okolností.
Príde na spoveď taká žena,čo bola na potrat. Iná ísť nechcela,ale tak do nej hustili rodičia,svokrovcov,manžel....že podľahla zo zúfalstva. Teraz to ľutuje. Asi je to niečo iné ako keď sama na ten potrat pôjde,lebo chcela a ľutuje to až po XY rokoch.
Hriech rovnaký,ale nie tak úplne,keď pozná farár aj okolností. A myslím,že fakt nikomu neprináleží riešiť hriechy iných,lebo keď sa nad sebou zamyslime,máme čo robiť každý sám so sebou .
A chvalabohu je dosť kňazov,kt.maju pre ľudí čas.
Ahoj, ja akurát idem po vyše roku na spoveď, po dosť zlom rozvode a udelenom dišpenze. Takže očakávam, že tam tiež budem oveľa dlhšie ako iní. Myslím, že za rok sa toho nakopilo, ale viem že sa farár určite bude aj sám vyjadrovať na rozvod a podobne. Takže okolnosti dlhej spovede nemusí byť "len poklabosenie" s kňazom, ale reálne dlho zbierané hriechy a potreba "odľahčenia" na duši...
Niečo v zmysle sedenia u psychológa. Najlepšia spoveď, čo som ja zažila, bola spojená s asi polhodinovou prechádzkou a kňazom v okolí kostola. Riešili sme konkrétne napríklad moju neschopnosť odpúšťať.
Samozrejme sú pripady ked treba povedat okolnosti ale niekedy...
@danusskaaa držím palce, nech natrafis na fajn farara s pochopením 🙏 a nech sa ti ulavi..🙏.raz som tiez mala obdobie že som sla po 2 rokoch takmer a hodne neprijemny bol. Ale asi som si zasluzila no 🤣
@nominativ to moze byť fajn 🙂
@bloger ano ulavu a silu bojovat pocitim aj po tej kratkej spovedi. Tak asi sa nespovedam zle 🙃
napisala si: pridem, vymenujem, za 2min hotovo… takze knaz ti k tomu ani nic nepovie? nejake poucenie? rozhresenie? aj najkratsia spoved mi nikdy netrvala dve minuty..
a vobec - uz len to ze sa pozastavujes nad ludmi, ktori su tam dlhsie, a ze preco, a vlastne ich vnutorne posudzujes a odsudzujes - je svojim sposobom tiez hriech.
teba nema co trapit, ci tam je niekto 2minuty alebo 20.
kazdy, kolko potrebuje a keby to tak nebolo, sami knazi by (podla tvojich slov o rozhreseni) ludi vyhanali von, ze oni tam nie su ako poradna - ale to nerobia.
tak to neries, vybavene
Ja sa snažím spovedať 2x do mesiaca, tiež je to vždy krátka spoveď ale v poslednom období necítim úľavu v duši. No keď potom prijmem Božie telo, úľava, pokoj...príde.
@zuzuliennka1 však si to sama napísala. Tou dlhou, dôležitou časťou spovede je predsa spytovanie svedomia, kedy rozmýšľaš nad tým, ako sa správaš, čo robíš zle... vtedy prichádza predsa aj tá ľútosť... prečo by spoveď, pri ktorej už len "odrapkáš" hriechy, na ktoré si prišla pri spytovaní svedomia, že ťa ťažia mala byť neplatná? Ja som niekoľko krát už aj ako dospelá chodila na spoveď s vypísanými hriechmi na papieriku, aby som tam práve pol hodinu nesedela lebo si ešte na nejaký hriech neviem spomenúť... a kňaz ma ešte aj pochválil... však sama si to napísala, že ten kňaz nemá vešteckú guľu, ktorou by vedel rozlíšiť, či svoje hriechy skutočne ľutuješ alebo nie, či si na spovedi 3 minúty alebo pol hodinu. To vieš iba sama vo svojom svedomí...
Kedysi pôsobil knaz ako psychoterapeut🤣to som niekde čítala. Že viedol ľudí po všetkých stránkach. Teraz máme na to profesionálov no niektorí kňazova ešte stále berú ako človeka ktorý im vie vysvetliť ich problémy 🤷
@zltamyska to bola otazka na zamyslenie pre autorku, lebo z jej uvodneho prispevku to tak vyznieva - pride, vymenuje, za 2 min. vonku. A ze co sa tam da robit tak dlho. Ale potom to blizsie vysvetlila, tak som to ani dalej nerozoberala. Kvalita spovede nezavisi od jej dlzky, ale hlavne od pripravy a jej priebehu. A je na autorkinom svedomi, ako to ma. Skor ma zarazilo, ze vobec riesi to, ze ini su tam tak dlho a co tam robia. To je predsa kazdeho osobna vec.
@bloger Niekedy nemusi prist ulava a pokoj v srdci. Dobra spoved nezavisi od nasich pocitov a emocii. Niekedy moze clovek prezivat akusi duchovnu "tmu", ked je Boh pred nim skryty, trpeli tym aj viaceri svatci. Spoved je platna, ak clovek vyzna vsetko, nic umyselne nezataji, dostane rozhresenie a vykona dane pokanie. Niekedy sa pozitivna emocia dostavi a niekedy nie. My musime vytrvat a zit sviatostne, aj ked nam to aktualne ulavu neprinesie, patri to k skuskam, ktore clovek prekonava.
@deti95060810 co by tam robili, ohovárajú pol dediny 😀
Mozno pri niektorych ludoch je to kvoli ich povahe - proste radi a vela rozpravaju. Niekedy je fajn objasnit okolnosti, ak si napr. nahodou rodina prechadza tazkymi okolnostami. A par raz sa mi uz stalo, ze knaz sa specialne modlil na urcity umysel pocas spovedi, co vyplynulo z rozhovoru. Raz si isiel kvoli tomu po knizku. Pre mna to bola neskutocna podpora, taka istota, ze do tej situacie vstupuje Boh - pozval Ho tam knaz.
@domiklik s farárom ? 🙄
Mnohí vnímajú kňaza ako duchovného otca a preto sa mu zverujú aj s inými tajnosťami, popri tom , ako sa vyspovedajú z hriechov. Niekoho trápi jeho manželský život, deti, majú rôzne duchovné trápenia. Spovedné tajomstvo nemôže kňaz za žiadnych okolností porušiť.
Niektorí veriaci sú v spovednici dlhšie preto, lebo majú takzvanú generálnu spoveď, čo značí, spovedajú sa zo všetkého, čo doteraz spáchali. Tomu, pravda prechádza dôkladná príprava.
Buď kajúcnik vymenuje hriechy sám, alebo poprosí svojho spovedníka, aby mu kládol otázky.
Treba si uvedomiť, že spoveď je sviatosť, sviatosť zmierenia, nestačí len vymenovať hriechy, ale dostatočne ich aj oľutovať a sľúbiť Bohu a aj sebe, že sa polepším a viac nezhreším.
Ak niekto ide na spoveď pravidelne, tak mu to trvá kratšie, ako keď ide raz za rok. V tom sú často tie rozdiely...
@zuzuliennka1 zle si to pochopila a zbytocne sa do mna pustila. Jasné že je to každého osobna vec. Ale to že ma (nie v zlom) zaujima čo tam mozu druhi rozoberat, čo robim inak ako ostatni, isto nie je hriech 😉 skor by som považovala za hriech tvoje fabulovanie že len ODRAPKAM bez lutosti bez pripravy a že či je vobec spoved platna 🙃
@zuzuliennka1 do istej miery suhlasim aj v niecom. Zaroven niekto nemava hriechy, ktore je potrebne nejak extra prebrat. Vie preco sa stali, vie ako sa im vyvarovat, vie ze to bol napr jeho skrat, vie ako sa nabuduce voci tomu postavit… nepotrebuje hladat riesenie. Pozna ho. Zaroven ja osobne ak by som mala nejaku vec, ktoru potrebujem prebrat a je z mojho pohladu narocnejsia, najdem si priestor, kedy nie je nejaka hromadna spoved ako pred velkou nocou, vianocami atd. a nestoji za mnou dalsich 30 ludi a predomnou 25… Ale najdem si priestor, ked aj knaz ma na mna vacsi priestor. Akoby mozno z ohladuplnosti? Neviem to nazvat priamo
@zuzuliennka1 a uplne by som hned nesudila a nehovorila, ze autorka to berie lahkovazne. Ja som to pochopila len ako provnanie a vysvetlenie… nepochopila som to tak ako ty
@bylinka25 raz som bola na generalke to naozaj trvalo dlho🙂
A vo svojom živote som zazila xy knazov kde to fakt lietalo. Dokonca dakedy nenechal knaz ani dohovorit. Alebo VZDY používali tu istu formulku - kazdemu. Asi naozaj záleží aj od knaza. ...
@zuza265 ano to ma dost zamrzelo že ma tu niekto oznacil za lahlovaznu...osobne pripravu beriem velmi vazne vzdy
Ano aj ja a taky si davam pozor, aby som na nieco nezabudla. Len nemam potrebu nieco rozoberat dopodbrobna, ked tomu rozumiem. Aj viem co nabuduce urobit inak alebo neurobit atd. Keby sa knaz opytal a chce to riesit, tak ok. Nemam problem. Ale to sa ani nikdy nestalo…
@zuza265 este aj ked sa stane že na nieco zabudnem tak potom na dalsej spovedi poviem. Lebo som si vedoma že to nehovorim knazovi ale Bohu - a teda Boha neoklamem 😁
Ked si spomeniem, ze ked som bola nast rocna, tak som sa hanbila take hriechy povedat (vzdy som povedala) 😂 to bolo mile. Vtedy to byvali take malickosti a mne prislo pri spovedi, ze aka som hriesnica😂
nie je dolezite len odrabkat hriechy, ale aj trosku to tozvies, chodim neskoro na nedelnu omsu.... prečo? no mam 3 male deti, 1 este kojim, 2 spávajú este 2x cez den... takze nie vzdy stihneme prist presne na cas. zosynchronizovany.... a uz sa rozpravas s knazom o svojich trapeniach a hriechoch, on ta povzbudzuje... takto sa "natahuju" spovede a o to ide, nie len odrecitovat a rozhresenie, ale najst riesenie, aby si do budúcna predchadzala rovnakym hriechom... drzim palceky
Ahoj @autor vieš niekto je na spovedi neistý či to a to je už hroch alebo nie ..napr povie že spovedal sa ale neviem presne či to je hriech, vedeli by ste mi to vysvetliť? A tak farár vysvetlí, alebo sa chce vyrozprávať a poradiť v nejakej životnej situácii ..napr aj ja som raz potrebovala fakt niečo riešiť a bola som tam dlhšie ...ľudia hľadajú odpovede na to čo ich trápi, pri spovedi je to ideálne..lebo málokto zaklope na faru že potrebujem poradiť, porozprávať sa...na spovedi je to také anonymnejsie ako ísť osobne na faru ..
nevkladaj mi prosim do ust nieco, co som nenapisala.
precitaj si poriadne celu diskusiu - ano na zaciatku som tak reagovala na tvoj uvodny prispevok, neskor si to priblizila a na reakciu uz neviem presne koho - som to uviedla na pravu mieru, kedze aj ty si medzitym doplnila svoj uvodny prispevok.
ale stale si stojim za tym, ze nikomu nam neprinalezi riesit a posudzovat, kto je ako dlho na spovedi a preco, a ze by to mal radsej riesit osobne. preco ta zaujima, kto je tam ako dlho?
vies niektori sa mozno hanbia, skor povedia veci v spovedelnici, kde sa nemusia na knaza priamo divat, lahsie sa im povedia veci len “do tej mriezky”.
urcite ale ludia, ktori mozno klacia v tej spovedelnici aj 20min, tam nerozoberaju recepty, drby, tipy na sport a pod., radia sa s knazom o vaznych veciach.
fakt nie je najrozumnejsie to hocijak z tvojej strany riesit.
kazdy je tam tak dlho, kolko uzna za vhodne, ked ty mavas kratke spovede, v poriadku, vies, kedy sa u vas spoveda, pridi dost zavcasu, budes prva/druha v rade a hotovo.
@zuzuliennka1 hlavne, ze ty si mi vlozila do ust nieco co som nenapisala 😉 už len to ze si napisala ze "odrapkam hriechy" 🙉
@kacena4 nie, ja neodrapkavam hriechy, ja ich vyznavam pred Bohom 😉

Ked tak nad tým premýšlam... zdovodnovat hriechy sposobom: nadavala som, lebo sa mi pokazilo auto, lebo ma vytočil muž, lebo lebo...mi trochu pride vyhovaranie a prenasanie viny na druhého. 🤷
Ok dakujem za názory všetkym, pekny den 🙂