Nijaké - nejaké
Dievčatá, neexistuje výraz niaké alebo neaké.
Existuje: nijaké = žiadne
Existuje: nejaké = voľajaké
Prepáčte, už som musela, chytala ma z toho koprivka.
Idem vonku, som von. 😁 idem kus na zahradu... Chcem kus schudnut....
@stanulienkat toho roku - vzdy mam chut spytat sa Do frasa a ktoreho konkretne??
Idem odtial - do frasa odkial? OdtialTO???
@heidi4 👏
ja to neberiem tak tragicky, keď si niekedy po sebe prečítam moje príspevky, tak by som si najradšej nafackala. A to som robila skúšky na VŠ na učiteľstvo slovenského jazyka 🙈 Ospravedlnením nie je ani to, že ma nezobrali a skončila som niekde inde, kde až tak super pravopis nepotrebujem. Ale neaký a niaký je aj pre mňa cez. Mňa skôr dvíha z kresla mamičkovský plurál, výrazy Vianky, tehuľkovanie, snažilkovanie, výmesiačky a pod.
Mať tak Tvoje starosti ...
@stanulienkat ale kus schudnúť by sa mi hodilo 😀
autorka, @mandzula napísala ešte o 13:13 autorke zuzanazu85, že "napadlo mi". a ty si sa o 13:20 opýtala, že prečo? tak som ti odpísala, že prečo. či? nejaká chyba v komunikácii? myslela som, že reaguješ otázkou "prečo?" práve na toto slovné spojenie. ak nie, pardon 🙂
@heidi4
@elizabet173 mňa vystiera ešte z nedorobeného podmieňovacieho spôsobu. keď prečítam:
keby poviem, keby príde, keby to a keby hento.... nožík sa mi otvára vo vrecku 🙄
@panelacikova reakcia bola na kvôli/pre teba 😉
@patka06 chces byt opravena? 😁 podla mna spravne nechapem to, alebo nerozumiem tomu. Ale ruku do ohna za to nedam 😅
Baby mne tie chyby uz tak nevadia, resp. kolu oci, ale o inteligencii to nic nehovori. Mam kamosku, co bez problemov vystudovala vs a ta aj v slove “nenapadlo” pouzije kludne makcen na n 😁. Jednoducho skvela je vo vsetkom, ale nech ucitelia a rodicia robili co bolo v ich silach 😁, ona to jednoducho nevie. A poznam kopec ludi co robia obcas chyby, ako moj muz napr., ale teda.. ucil sa skvele, ci zakladka ci vyska, neskutocna hlava, velmi mudry, schopny a sikovny clovek to je. Moj bracho ma napr. dyslexiu, ale IQ cez 130, co 99,9 % mk ma urcite nizsie 😅. Tak ja len tak, ze mat gramatiku, stylizaciu a vyjadrovanie skvele je super, ale aby ste za to ludi odsudzovali, ze robia gramaticke chyby, to mi pride trocha moc. Slusne upozornit ci opravit ma urcite zmysel. Ale urcite nie s vysmechom, ci urazkami
@zuzanazu85 , myslim zakladnu gramatiku. Ani beznu, ani optimalnu, proste absolutne zaklady vediet aspon vyhlaskovat zamena. https://slovnik.aktuality.sk/synonyma/?q=bazálny
@liv1 tak na toto mám jedinú reakciu. ani VŠ nezaručuje inteligenciu. naopak, neovládať ani základy gramatiky, to svedčí o tom, že tej inteligencie tam bude chýbať.
pracujem s mimoriadne nadanými aspergermi, majú vysoké IQ, jediné, čo im chýba, je chovanie v bežnom živote, kolektíve, doma. majú problémy so socializáciou, čo je úplne normálne. ale na 100% ovládajú gramatiku (12-ročný chlapci by v pohode "dali dole" 90% ľudí na MK) a taktiež matematiku. aj v jazykoch sú perfektní.
to však neznamená, že každý, kto ovláda gramatiku, je vysoko inteligentný, to nie. ALE nepoznám skutočných inteligentov v mojom širokom okolí a už dosť odžitom živote, ktorí by neovládali základné gramatické javy, o ktorých je tu reč, a teda napríklad jav hneď v autorkinom príspevku. alebo pravopis y/i v úplne bežných, denne používaných slovách, apod.
@panelacikova presne tak. Ludia, co robia chyby v zakladnej gramatike to nerobia ani kvoli extremnemu IQ, ani kvoli kruzkom v USA. Jednoducho malo citali normalne texty, nemaju to v oku. Aj ja som pozabudala plno pravidiel, ale od aspon od pohladu vidim, ci to sedi.
Anonymna autorka, na tvojom mieste by som radsej nepokracovala, lebo co komentar, to perla 😁. Vestecka gula, ze malo citali 😂. Hlavne, ze ty to mas s tym bazalom v oku 🙈.
Vidim, ze aj pochopenie textu moze byt u teba troska problem, kedze nikto nepisal, ze kvoli vysokemu iq robi niekto gramaticke chyby 😁
@panelacikova ty nepoznas, ja ich poznam mnoho. Kedze sa pohybujem v kruhu prevazne ludi s vs, medzi mimoriadne sikovnymi, inteligentnymi ludmi v tych najvyssich poziciach v ramci firiem alebo podnikatelov, viem to zhodnotit velmi dobre. 100% gramatika ludom nic nezarucuje, asi tak isto, ako same jednotky v skole. Dokonca sa hovori, ze sa v zivote uplatnia lepsie ti, co nie su cisti jednotkari. Najcastejsie sa ludia mylia v nominative mnozneho cisla, co by niekto povedal, ze je to uplny zaklad. Tiez nerozumiem, ze sa v tom niekto myli, ale je to tak. A uz davno som vyrastla z toho, ze by som niekoho za to odsudzovala
Mne príde že ľudia keď už sú v úzkych tak sa vyhovárajú na USA 😂😂
@liv1 keby si čítala s porozumením, pochopila by si, čo som písala. skús si prečítať ešte raz môj posledný odstavec.
a ako odpoveď na tvoj posledný príspevok uvediem, že opakujem, že nie každý, kto má super pozíciu alebo prácu je výnimočne inteligentný. jednoducho to tak neplatí. áno, nemusí ovládať gramatiku, môže sa nájsť v inej sfére, to však nevyhnutne neznamená fakt, že je vysoko inteligentný.
rovnako ako neplatí, že človek so základným vzdelaním je automaticky idiot (teraz píšem predovšetkým o starších ľuďoch - 60 a viac, ktorí žili v pomeroch a dobe, kedy nemali možno možnosť študovať strednú školu ani len s maturitou - poznám totiž aj takých, pričom by mnohých mladých svojimi skúsenosťami a prehľadom strčili do vrecka) 🙂
ešte podotknem, možno sa budem opakovať kedysi z inej témy, keď som mala štátnice, tak hlavný skúšajúci si listoval diplomové práce a bol znechutený (starý pán to bol), že koľkí ľudia urobili množstvá gramatických chýb. šlo síce o "telocvikárov", ale i tak bol z toho zhrozený. a vyjadril sa, že človek, ktorý neovláda základy gramatiky, by nemal mať možnosť ukončiť VŠ.
a ja som s ním absolútne súhlasila. už ukončenie ZŠ by malo hovoriť o tom, aké vedomosti nadobudneš. nehovoriac o ukončení SŠ. kde sa ešte bez gramatiky hrabať na vysokú.
to máš tak, ak je človek gramaticky negramotný, ale je fanatik do áut, stačí mu vyštudovať príslušnú SŠ s maturitou. tam nikto nejak nerieši, keď rozoberá a skladá autá, že mu uchádzajú nejaké tie i/y. ale u VŠ vzdelaného by tieto omyly mali byť na absolútnom minime (skôr z nepozornosti, že sa stane, než že nevie).
ale toto je môj názor, jasné, že niekto môže mať názor iný. a ešte na margo toho, čo píšeš, ako sa ty pohybuješ medzi VŠ vzdelanými ľuďmi a neviem čo ešte, ja sa tiež pohybujem medzi VŠ vzdelanými ľuďmi, pracovala som nedávno aj v jednej obchodnej firme na istý čas, tam boli mladí ľudia, všetko VŠ vzdelaní (mladí - cháp 24-34 rokov), a všetci do jedného ovládali perfektne gramatiku a doslova si sa tam dostala poriadnym sitom. jedným z kôl na pohovoroch bol aj gramatický test. čiže ja som sa pohybovala v oblasti ľudí, ktorým záleží na tom, aby ich výplody, názory, listy, vyjadrovanie, mali úroveň.
pretože napísať v slove nenapadlo mäkčeň - ňenapadlo, tak toto mi fakt rozum neberie....
neide...tak do kelu ide,či nejde..?🤷🤷🤨😆😆aj po upozornení dotyčná furt neide/ani sa to nedá napísať/
Ospravedlňujem sa,ak to tu už bolo...
@liv1 tvoje prispevky posobia, ze potrebujes silno obhajit niekoho svojho, ktory ma podobny problem s agramatizmami a ze ti to dost brnka na nejaky spustac.
Ja sa tiez pohybujem viacmenej len medzi VŠ ludmi a fakt som v zivote nikdy nikoho nevididela napisat "niaky/nechapem tomu/ idem vonku/ keby povies, tak..."
Gramatika nie je zivotne dolezita, to mas pravdu, taky murar, instalater a taxikar toho mozu zarobit jedna radost. Ale vypoveda o urovni cloveka, to je cele.
Ešte jedna vec. Viete, čo je gramatika a čo pravopis? Otvorte link, mnohé možno budete prekvapené. https://didacticus.cz/gramatika-a-pravopis
@mandzula bum bum autorka 😂
@mandzula, tym, ze kazdy by mal vediet vyhlaskovat zamena myslim, ze kazdy by mal vediet ich spravne napisat. Spelling, chapes. Je ti na tom este nieco tazko pochopitelne?
@mandzula 😁😁👍
Autorka nauc sa najprv spravne vyjadrovat, ked uz tu ludi kritizujes a potom sa pobavime o ostatnych veciach 😉. Hlavne, ze si to dala anonymne. Hanbis sa za svoje nazory? Odpovedz sebe, mne nemusis.
A nie, o urovni cloveka to nevypoveda. Vypoveda to o jeho vedomostiach a schopnostiach, uroven je uplne nieco ine. To je velmi podobne, ako keby niekto povedal, ze ked nevie matematiku, tak nema uroven 🙈. Je pravda, ze ak clovek vidi niekde privela chyb, pomysli si svoje. A vela krat, ked je gramatika/pravopis az privelmi zla, skryva sa za tym skutocne nizsia uroven cloveka vseobecne. Ale nemozes pausalne povedat, ze ak niekto robi pravopisne chyby v niecom co je pre teba bazal 😁 - (ako prepac ale toto fakt pobavilo, lebo ludi tu kritizujes, ale sama sa vyjadrujes velmi zvlastne😅), ze ma nizsiu uroven. To nie je priama umera.
A najlepsie, ze tu debatujeme o com vlastne? 😁 Normalne sa sama sebe cudujem, co tu robim, ale uz idem 💃
Tak pekny vecer dievcata, bodaj by to bolo jedine, co nas trapi toto obdobie, ze kto a preco ma ci nema uroven kvoli pravopisu a kto ma alebo nema pravo vystudovat vs 😁🙈

Prepáčte. Po detstve, ktoré som zväčša prežila najmä v USA sa snažím tie chyby minalizovať na minimum, len je to pre mňa tažšie, keď som sa slovenčinu učila iba doplnkovo.