Objavte najzábavnejšie pravopisné chyby a preklepy
Napadnú vás nejaké obľúbené pravopisné chyby, ktoré vás už naozaj dostali do kolien? Pokiaľ vás teda naopak nevytáčajú 😄 Nemyslím také tie klasické i/y, so/zo, niaký..
Moje sú napr.:
- ďakujem ťy🤘
- rôzdne týždne
- čo si o tom mislíš?
- vi ste tam boli?
samozdrejme
menstrulácia
...a otvor random diskusiu tu na MK a pobavíš sa v každej druhej😉ak nie nad pravopisom, tak nad obsahom.
@biba_18 moj syn Kňyžnyca v piatej triede!!!
Mame novu kolegynu a to je pravidelne:
- odber krvy
- vyzita
- pacient je priajati na oddelenie
- bolesti chrpta
- podany Admiral (ma byt Almiral)
- pocituje nauzeolu (nauzeu- pocit na zvracanie)
- ultrazvuk abdominalu (ma byt abdomenu)
- ihla, ktorou sa picha do prsta je podla nej lancelotka ( ma byt lanceta)
Ach jaj... a este dalsie...
Ja som v druhackom zošite našla toto:
Čytaňye (áno, je to čítanie)
😂😂 Dodnes sa na tom doma smejeme. Neviem, kde to moje dieťa malo hlavu, lebo toto stvoriť je teda top...
Ja som raz napisala dety (ano, hadate spravne, ze to mali byt deti 😃) a bolo to tusim minuly rok, doteraz nechapem ako som k tomu slovu dosla 🙆🏼♀️🤔 Moja pani ucitelka slovenciny by mi asi pero zlomila, keby to vidi 🤦🏼♀️
Napadlo ma namiesto napadlo mi, varianta namiesto variant, parka namiesto parok
Uzastny
odcudzovat namiesto odsudzovat,
Mimochodom, viete, že kedysi sme okrem singuláru a plurálu mali aj duál? To bolo tvary podstatných mien, ktoré sa vyskytovali v páre (oči, uši, ruky). Nejaké relikty ešte zostali (mám pocit, že tam patrí aj to očú, ale nie som si istá, učila som sa to pred skoro 40 rokmi).
Mňa vytáča "vidíme sa neskôr", asi prepašované z angličtiny (see you later). Predsa vidíme sa teraz, neskôr sa uvidíme. V tom je náš jazyk dokonalý. Len je potrebné chcieť ho ovládať. Vidí sa mi, že je oveľa viac lajdákov ako ľudí s poruchami učenia. Ale je jednoduchšie sa "uraziť" a označiť toho druhého za grammarnazi. Pritom inteligentný (a múdry) človek sa za upozornenie poďakuje, chybu opraví a, prípadne, poučí sa do budúcnosti (predsa nikto nevie všetko a aj preklep sa pritrafí).
Ryfle
moja druháčka, Danier Hevjer 🙂
v FB skupinach teraz vidim kopec anonymnych prispevkov kde ludia prosia o veci/potraviny/cokolvek... a zacnu .... prosim neodcudzujte ma (???? )
@1ryba to autokorekt upraví "ok" na "ôk" (genitív od očí) 😃
@lucianak Bože, ani nehovor! Na mňa raz tak spolužiak zo severného Slovenska zakričal mojím priezviskom, až som sa zľakla, že čo som mu spravila. A on, že "To sú KĽÚČE! Nie, KLÚČE! 🤌" 😂 Priznávam, vinná v každom bode obžaloby. Ale mne zase trhá uši, keď niekto pchá to Ľ, aj kde netreba: aľe, ľebo, ľipa, ľist... 😳
‘Od kalste ‘ chcelo to byt odkiaľ ste ale keď od je hold predložka… nebol to preklep takto to ten človek písal opakovane
@lucianak jaaaj, toto je geniálne 😅 lancelotka a admiral, asi pozerá veľa filmov😀 a to neodcudzujte ma, plačeeeem 😂
Nijaky, mi(množne číslo) , koli, počko, vianky, detsko, rat, keť
Podstivý 🤷
Trebalo namiesto treba a raz mi došla sms a v nej lyska. Vôbec som nevedela to slovo a to malo byť líška
Mňa fascinuje, ako veľa ľudí píše "pól" vo význame polovica, pol ... Napr. Pól tretej, pól hodinu, pól lyžičky... 😵
Ale nemyslím to teraz zle, naozaj ma fascinuje, že je to taký častý jav. Mám však pochopenie, ja zase zamieňam von/vonku, až v dospelosti som sa dozvedela, že je v tom rozdiel 😁

Ja idem do vývrtky, keď počujem... lúbim ťa, ladovec, lavák, zlakol som sa, atď... proste ani za pána nepovedia v tých slovách Ľ