icon

Odkiaľ ľudia berú peniaze na luxusný život?

11. feb 2024

Nechápem jednu vec, každý hovorí aká je chudoba ale odkiaľ potom tí ľudia majú také drahé autá a domy? Pozrite sa napr. do Bratislavy, každé druhé auto drahý Mercedes, veľké domy... Jasné že tam sú vyššie platy ale zas nie každý ma 5000€ mesačne. Odkiaľ majú títo ľudia na to peniaze?

Robím prácu ktorá ma veľmi baví a som spokojná ale po zaplatení všetkých mesačných výdavkov mi ostane tak 100-200€. Kde robím chybu?

katka700
13. feb 2024

Každá politická garnitúra na štátnej a regionálnej úrovni privliekla veeeľa svojich ľudí a tí sa nabalili na privatizácii, štátnych zákazkách, eurofondoch.
Potom je ešte podstatne menšia skupina veľmi šikovných, veľmi pracovitých ľudí čo mali obrovské šťastie a boli v správny čas na správnom mieste a majú tie peniaze vlastnou zásluhou.

cafelatte
13. feb 2024

@liv1 žila som 1 rok, stačí si pozrieť bazos a máš z čoho vyberať. Európske štatistiky. Áno ved za to co predáš dom v Ba si kúpiš vilu v Portugalsku, kde je oveľa vyššia životná úroveň. Ale to nič nevypoveda o tom, ze v BA je drahší živo ako v inych castiach SK plus v Ba su vyssie platy, takze v konecnom dosledku sa maju ludia z BA lepsie. Sú tam drahé nehnuteľnosti keď chceš top lokalitu a novostavbu, ale to aj v Trenčíne atď. Služby sú drahé všade aj zubári. Co je teda drahšie?
@erikavesela Lebo 750 je v hrubom a v čistom je to 560 E.

vevesh
13. feb 2024

@liv1 tak tento forbes rebricek je dost mimo- berlin vobec nepatri medzi najdrahsie mesta - v nemecku je na nejakom 5-6 mieste🤔🤔🤔 a tuto v rebricku sa dostal na 9 miesto🤨🤨🤨🤨 (ale to nemeni nic na tom, ze ba je naozaj draha oproti inym sk mestam😀)

mimolimit
13. feb 2024

@cafelatte To je ako hrach na stenu hadzat…
V BA idem na kavu a kolac do priemernej kaviarne a zaplatim viac ako za to iste napr. v SNV. V SNV mozem ist za priemerne ceny v BA do fancy stylovej kaviarne. Chodievam casto na vychod, mam predstavu co to tam stoji. Mestska sauna v SNV 7€, mestska sauna v BA 9,90€. Je to rovnake ako tu jedna kocka uvadzala cenu za melir u fakt dobrej kadernicky v Ziline. Za fakt dobru kadernicku by som v BA platila 180€ a vyssie.

cafelatte
13. feb 2024

@mimolimit rozumiem, ale tým ze zamestnanec nezarobi 650 v čistom ale 2650, tak kolac drahší o 3 Eura alebo sauna o 3 Eura, akú logiku v tom vidíš. Nebudeš sa s tebou hádať, kazda máme iný názor.

erikavesela
13. feb 2024

@cafelatte povodne si nepisala, ci v hrubom, ci cistom...
Zila si tu 1 rok...kedy?...ja tu zijem cely zivot a vedz, ze zbytok sk je sakra lacnejsi ako ba

cafelatte
13. feb 2024

@erikavesela
Tak prepac, ale nevydim zmysel pisat plat v hrubom.To je uz dávno po vysokej co som zila v Ba, tak uveď príklady v com vnímaš drahší život, kolac, sauna, kaderníčka uz pozname, aj ked nie každý to potrebuje k zivotu ale ôk.
Myslím mesacne naklady pevné fixne, bez ktorých sa rodina nezaobíde..nemyslím si ze budu v nich veľké rozdiely. V čom je zivot lacnejší ako v BA? Máme lacnejšie hypotéky alebo elektrinu, benzín alebo lieky, dovolenku v Turecku alebo netflix?

vevesh
13. feb 2024

@cafelatte zila som vo viacerych metropolach europy a teda, ak si sama jednotka, najviac ti zhltne najom a tie 2-3 eura na saunu ci kolac az tak nepocitis (kedze ako samej vies aj racionalne usetrit alebo si to nekupit, ak ti to nevychadza, najst lacnejsiu variantu). Ale s rodinou pocitis tie 2-3eura sakra viac, kedze to nie je len o 2-3eurach a jednej osobe. Vsetko si vynasob 4x (aj najom zdvihni, elektriku, smetne atd.), lieky, skolku, kruzky, dochadzanie, restauraciu (namiesto rozdielu 3 eur na kave, budes mat zrazu rozdiel 12e)- a tam sa presne ukaze, kde je aky zivot o kolko drahsi....

liv1
13. feb 2024

@cafelatte ty si ides furt svoje to nema ziadny zmysel. To co mas inde dom za 200, tu mas za 600 tisic eur a viac. Ak by sa ratali pozemky, neviem ci nejake mesta maju ceny za pozemky v centre a blizkosti za milion a viac. Nema to zmysel s tebou dalej debatovat. Nerozumies tomu, nezijes tu, netusis co hovoris. Mae lacnejsie dane, nehnutelnosti, prenajmy, sluzby, opravy, doktorov, potraviny. Stavebne, prerabky, vsetko. A s tebou koncim na tuto temu to je ako hrach na stenu. Ked tu budes niekedy zit, tak sa pobavime.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
cafelatte
Autor odpoveď zmazal
erikavesela
13. feb 2024

@cafelatte
@liv1 ti to krasne vsetko vymenovala...nestaci ti?...uz ti tu niekolko zien napisalo, zeny, kt.zili aj tam aj tam, ale ty si stale ides svoje, lebo mas pocit, lebo ti to nevyhovuje, lebo nechces vidiet pravdu, lebo sama seba klames....
2023: Priemerna cena nehnutelnosti podla NB
Ba 3131€/m2, Trencin 1582€/m2, Kosice 2000€/m2...vsetky ostatne mesta pod 2000€/m2
Teda sa bavime:
Ba-TR, 80m2 byt rozdiel 124 000€...teda na 25 rokov, 3% urok, mesacny rozdiel 591€ viac....tolko k tomu tvojmu zakladnym potrebam
Tu mas relevantne fakty, daj fakty aj ty a nie pocity

erikavesela
13. feb 2024

@cafelatte ja...a kopec ludi okolo mna a teda nie sme ani omylim politici a milionari...sme uplne normslni, standartni ludia, kt.sa obracaju, pracuju na sebe

scila
13. feb 2024

Žijem kúsok od BA, veľa ľudí s drahými autami a domami osobne nepoznám, ale teda čo poznám tak sú to
-riaditeľ veľkého obchodného domu
- majitelia obchodov
- majiteľ firmy, ktorý to vymákol ešte v socializme a teraz má čo investovať
- baby čo robia v zdravotníctve a pod. v Rakúsku
- ľudia čo majú blízko k herniam
- baba s veľmi ostrými ľakťami ktorá bola v správnom čase na správnom mieste a prebrala know-how pôvodnému zamestnávateľovi
- niektorí lekári
- pár ľudí, o ktorých nikto nevie čo robia
- niekoľko ľudí, ktorí majú (mali) bohatých rodičov a prarodičov (známych dedo robil na úrade kde si za socializmu poprepisoval polia na seba a rodinu a jeho deti sa teraz usmievajú v Bavorákoch)
- úspešní IT - čkári
- úspešný majiteľ realitky, ktorý síce nemá chrbtovú kosť ale má veľa investičných nehnuteľností
Drvivá väčšina ľudí v mojom okolí má štandardné autá a bungalov alebo byt na hypotéku.

tttbb
Autor odpoveď zmazal
cafelatte
Autor odpoveď zmazal
tttbb
13. feb 2024

Ono napriklad dom za 600 moze posobit hrozostrasne, ale napriklad z mojho okolia (normalni ludia zamestnanci) poznam 2 pary, ktore take nehnutelnosti maju. Jeden technik + doktorka a druhy par su dvaja technici. Jedni maju dom v Grobe za 550 a druhi novostavbu 4izbaku za 600. Samozrejme na hypoteku. Takze da sa..

erikavesela
13. feb 2024

@cafelatte dom sme stavali sami (stavebnej firme sme dali vypoved) a pred 10 rokmi kolaudovali..pred 8 rokmi som prestala pocitat na sume 580 000 aj s pozemkom...ver mi, ze sme nic nezdedeli, nic neukradli, zarobili sme poctivou pracou...vies kolko ludi tu okolo ma omnoho drahsie nehnutelosti?...a to som na vs nemala ani na rozok na ranajky...mam 50 rokov...

cafelatte
Autor odpoveď zmazal
stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
mimolimit
13. feb 2024

@cafelatte Nemame ani rovnake dane z nehnutelnosti - v BA su vyssie. Ja som si napr. kupila davno 65m2 3izbak za 138.000€, niekto v inej casti mal za taku sumu RD s vymerou 120m2. Aby som ja mohla mat v BA to iste, mala by som dvojnasobnu splatku na hypoteke. @vevesh Ti to krasne zhrnula - vyssie ceny za sluzby sa ti pri viac clenoch rodiny nasobia a peniaze len miznu…
Ako jedina som tu napisala moje mesacne naklady na stary byt pre 4 clennu rodinu, nik iny z ineho mesta nenapisal.

deti95060810
13. feb 2024

@zeldia Poor? nie je MT...tento tu mal aj korene z Mt a aj tu býva doteraz...
Poor je myslím Trnava.

deti95060810
13. feb 2024

@erikavesela dom za 580 000 e ? pred 8 rokmi? to si sa pomýlila alebo ako....🙄
pred 8 rokmi sa domy pohybovali na inej cenovej hladine...
tiež máme dom , tiež sme si samy robili , ale 580 000 e ani náhodou...
teraz si otvor hoc aký katalóg domov napr. Prodom a tam nájdeš domy tiež nie v kat.
580 tisíc e... a na kľúč - teda nerobíš nič.
napr. https://www.prodom.sk/projekty-domov/kompakt-45
https://www.prodom.sk/projekty-domov/merkur-3
https://www.prodom.sk/projekty-domov/milenium-225
https://www.prodom.sk/projekty-domov/milenium-226

erikavesela
13. feb 2024

@deti95060810 nie nepomylila...pocitat viem...viem kolko sme zaplatili za hypo...mne je jedno kolko domy stoja a projektovy sme nemali...v okoli mame jeden z mensich...

tttbb
13. feb 2024

@deti95060810 Pisala s pozemkom a pokial je pozemok v lukrativnej casti BA, je to uplne realne.

katka700
13. feb 2024

@stastnamanzelka Aby som to upresnila, v Bratislave "sa" nezaraba dobre. Len je tu širšia skupina nadštandardne zarábajúcich čo ťahajú ceny najhor a ostatní sa musíme prispôsobit, napríklad niektoré služby (čo si mimo BA doprajete) ani nevyužívame lebo na ne nemáme 😂

bosorkabb
13. feb 2024

Ja neviem ak si teda myslíte niektoré ako super je v BA a že ako super všetci zarábajú tak kľudne sa prestahujte. Práce je tu dosť.
Áno na život je to dobré miesto. Je však drahšie ako iné mestá na Slovensku. A teda mám s čím porovnávať žila som na rôznych miestach.

tiezjedna
13. feb 2024

neviem, čo sa to tu zase rozmohol za nešvar🙄 točíte sa všetci na Bratislave a zvyšku krajiny. Ale o tom otázka nie je, že... Otázka bola odkiaľ majú ľudia peniaze. Odpoveď väčšina z práce, ktorá je lepšie platená, než tá @autorkina. Mimochodom mňa by zase zaujímalo - a už som to tu raz písala - ako môže mladá zdravá žena s VŠ vzdelaním, bez detí, skončiť po zaplatení všetkých výdajov na 100-200 € mesačne, keď hákuje 10 hodín denne. To by ma fakt zaujímalo. Na to autorka neodpovedala... Zas jedna téma, kde niekto nahodí explozívnu debatu a viac sa nezapojí🙄

mmoni89
13. feb 2024

@scila pobavilo ma -par ludi o ktorich nikto nevie co robia 😄

vevesh
13. feb 2024

@tiezjedna toto sa da tak jednoducho dosiahnut, ze nemat peniaze na konci mesiaca- bud ma maly plat, vysoky najom, nevie /nechce setrit alebo vysoky standard na zivot😀 a problemom dnesnej doby je, ze kazdy chce mat vsetko uz po skonceni skoly- aj dobry plat, aj vlastny byt, auto, dovolenka minimalne 2x rocne, peniaze na "vlastnu upravu" a k tomu este na vyzitie. Budme realisti, len mozno 1%sa to podari takto, lebo boli sikovni oni/rodicia/osud zariadil, ze maju a mozu si dovolit v tak mladom veku...