Opakujúce sa nespisovné slovo "kámoška"
Poprosím adminov, ktorí opravujú nadpisy diskusií, aby zvážili používanie neustále sa opakujúceho slova "kámoš/ka". Je to nespisovné a nemá význam opravovať správne na nesprávne. Správne je "kamoš/ka" bez dĺžňa. Ospravedlňujem sa za poučovanie, ale už mi to dlhšie dvíha tlak a zamýšľam sa nad tým, či naozaj väčšina Slovákov preferuje tento čudný variant s dĺžňom. Ďakujem 🙂
inak ta "kámoška" - nie je nejaka adminka z ceska? mozno tam sa to pouziva?
Ja som sa stretla s tým, že keď sa namiesto "kamoška" použije "kámoška" s väčším dôrazom na prvý slabiku, je to slovo použité ironicky.
@puklica13 to aj mňa vytáča..a ešte "úžastný"...🙈
@dayanare ano, aj u nas v rodine a okoli sa to tak vyslovuje, ked je to myslene ironicky..
@jelenec448 aj súčasTne
@radkaradix Inak asi som na to prišla. Podľa mňa sa jedná o admina, ktorý je Čech. Odporúčala by som adresovať výhradu priamo redakcii
@basska_b takze sme sa nakoniec k tomu dopatrali! 😅 Nejde teda o preferenciu urcitej skupiny slovenskeho obyvatelstva.. dakujem, aspon v tom mam jasno.
@puklica13 tak to skús vysvetliť môjmu bratovi, ktorý je náhodou dialektológom JÚĽŠ SAV 🤷
Keď som mu pohoršená hovorila, že čo to ženy vypisujú na koňovi (spomínané "niaký"), tak mi vysvetlil, že je to nárečie a číta sa to cca ako "ňjaký". Aj mi vravel kde sa to používa, ale už si to nepamätám. 😅
ešte mi napadlo slovo kôli :D
Dnes za 5
@fantaghiro21 mám pre vás pochopenie ja keď počujem ako si dve dospelé ženy ahoj moja tak normálne my srdce vynechá 😂😂😂
Ešte by mohli zakázať slovo "tehu". 🤮
Teda mne dvyha tlak nad tym ze vam takato chujo*ina dvyha tlak...ako fakt toto napisat takto do eeeteru...chodim po kanaloch ak ma dakto spozna
@katkabg ja by som chodila po kanaloch, keby som takto do eeeeteru v jednej vete napisala dvakrat za sebou tu istu hrubku a ozdobila to navyse vulgarizmom 😆
@radkaradix premna zamna 😉😉😉😉 to su tak nezmyselne temy
@katkabg tak načo tu strácaš svoj drahocenný čas nezmyselným komentovaním, ktoré sa navyše vôbec netýka diskusie? 🤦
podľa mňa môže byť jedno, či kamoška alebo kámoška (toto bude pravdepodobne vplyv češtiny), keďže obidva výrazy sú nespisovné, spisovne je predsa kamarátka
@pietra áno, ale slovník pozná aspoň tú hovorovú verziu kamoška, ktorú ľudia bežne používajú. Kámoška je naozaj nezvyčajné. Mňa len zaujímalo, prečo to niekto takto prepisuje..
ked ta to tak irituje, stan sa adminkou a opravuj nazvy tem sama.
@radkaradix juuuuj ja iba chcem pochváliť za ozaj trpezlivé a milé vysvetľovanie prečo si založila tému (aby sme hrkútali...).... ja by som niektoré už asi poslala kadeľahšie 😀 nechceš prispievať? však neprispievaj né? no nie, ony just napíšu komentár 😀
@radkaradix mohla by som Ťa poprosiť ako jazykárku o radu? Nedávno som opravila jeden text a dlho rozmýšľam či ten text mohol ostať aj ako bol... " vyrastú z nich ľudia nebojaci sa prehry" opravila som na ľudia, ktorí sa neboja prehry. Dá sa vôbec použiť slovo nebojaci?
@leuchtturm zaujímavý nápad 😀 ale nie som ten typ, čo si radšej spraví všetko sám, len aby to bolo najlepšie.. radšej delegujem 😇
@zuzanka.zuzu ďakujem, som rada, že si to tu niekto všimol 🙂 mne nejde o vytváranie konfliktov, len som na niečo poukázala a čakala som na reakcie, aby som sa niečo nové dozvedela.. keď chce niekto silou-mocou vyrývať, tak pokojne môže, má na to právo.. ale ja sa nedám vytočiť 😂
@asfodelka myslím, že sa taký tvar vytvoriť dá, ale naozaj to znie neprirodzene, takže podľa mňa si to opravila správne 🙂 ale v každom prípade, ja nie som slovenčinárka, len svoj rodný jazyk potrebujem ovládať na slušnej úrovni pri svojej práci..

@basska_b ale tu ide o to, ze tu to opravuju v nazvoch tem stale :D a opravuju to zo spraveneho vyrazu na nespravny, alebo uplne odveci zmenia nazov temy (vraj)