Opakujúce sa nespisovné slovo "kámoška"
Poprosím adminov, ktorí opravujú nadpisy diskusií, aby zvážili používanie neustále sa opakujúceho slova "kámoš/ka". Je to nespisovné a nemá význam opravovať správne na nesprávne. Správne je "kamoš/ka" bez dĺžňa. Ospravedlňujem sa za poučovanie, ale už mi to dlhšie dvíha tlak a zamýšľam sa nad tým, či naozaj väčšina Slovákov preferuje tento čudný variant s dĺžňom. Ďakujem 🙂
Ja som sa stretla s tým, že keď sa namiesto "kamoška" použije "kámoška" s väčším dôrazom na prvý slabiku, je to slovo použité ironicky.
@dayanare ano, aj u nas v rodine a okoli sa to tak vyslovuje, ked je to myslene ironicky..
@radkaradix Inak asi som na to prišla. Podľa mňa sa jedná o admina, ktorý je Čech. Odporúčala by som adresovať výhradu priamo redakcii
@basska_b takze sme sa nakoniec k tomu dopatrali! 😅 Nejde teda o preferenciu urcitej skupiny slovenskeho obyvatelstva.. dakujem, aspon v tom mam jasno.
@puklica13 tak to skús vysvetliť môjmu bratovi, ktorý je náhodou dialektológom JÚĽŠ SAV 🤷
Keď som mu pohoršená hovorila, že čo to ženy vypisujú na koňovi (spomínané "niaký"), tak mi vysvetlil, že je to nárečie a číta sa to cca ako "ňjaký". Aj mi vravel kde sa to používa, ale už si to nepamätám. 😅
@fantaghiro21 mám pre vás pochopenie ja keď počujem ako si dve dospelé ženy ahoj moja tak normálne my srdce vynechá 😂😂😂
Teda mne dvyha tlak nad tym ze vam takato chujo*ina dvyha tlak...ako fakt toto napisat takto do eeeteru...chodim po kanaloch ak ma dakto spozna
@katkabg ja by som chodila po kanaloch, keby som takto do eeeeteru v jednej vete napisala dvakrat za sebou tu istu hrubku a ozdobila to navyse vulgarizmom 😆
@katkabg tak načo tu strácaš svoj drahocenný čas nezmyselným komentovaním, ktoré sa navyše vôbec netýka diskusie? 🤦
podľa mňa môže byť jedno, či kamoška alebo kámoška (toto bude pravdepodobne vplyv češtiny), keďže obidva výrazy sú nespisovné, spisovne je predsa kamarátka
@pietra áno, ale slovník pozná aspoň tú hovorovú verziu kamoška, ktorú ľudia bežne používajú. Kámoška je naozaj nezvyčajné. Mňa len zaujímalo, prečo to niekto takto prepisuje..
@radkaradix juuuuj ja iba chcem pochváliť za ozaj trpezlivé a milé vysvetľovanie prečo si založila tému (aby sme hrkútali...).... ja by som niektoré už asi poslala kadeľahšie 😀 nechceš prispievať? však neprispievaj né? no nie, ony just napíšu komentár 😀
@radkaradix mohla by som Ťa poprosiť ako jazykárku o radu? Nedávno som opravila jeden text a dlho rozmýšľam či ten text mohol ostať aj ako bol... " vyrastú z nich ľudia nebojaci sa prehry" opravila som na ľudia, ktorí sa neboja prehry. Dá sa vôbec použiť slovo nebojaci?
@leuchtturm zaujímavý nápad 😀 ale nie som ten typ, čo si radšej spraví všetko sám, len aby to bolo najlepšie.. radšej delegujem 😇
@zuzanka.zuzu ďakujem, som rada, že si to tu niekto všimol 🙂 mne nejde o vytváranie konfliktov, len som na niečo poukázala a čakala som na reakcie, aby som sa niečo nové dozvedela.. keď chce niekto silou-mocou vyrývať, tak pokojne môže, má na to právo.. ale ja sa nedám vytočiť 😂
@asfodelka myslím, že sa taký tvar vytvoriť dá, ale naozaj to znie neprirodzene, takže podľa mňa si to opravila správne 🙂 ale v každom prípade, ja nie som slovenčinárka, len svoj rodný jazyk potrebujem ovládať na slušnej úrovni pri svojej práci..

@basska_b ale tu ide o to, ze tu to opravuju v nazvoch tem stale :D a opravuju to zo spraveneho vyrazu na nespravny, alebo uplne odveci zmenia nazov temy (vraj)