icon

Opatrenia na prevenciu streľby na školách

11. jún 2025

Ahojte. Dosť ma zasiahla tragédia, ktorá sa včera stala v Rakúsku. Neviem a nechcem si predstaviť, že ráno pošlem dieťa do školy, a o pár hodín sa dozviem, že ho nejaký blázon zastrelil. Ja viem, že nešťastie sa môže stať všade, aj doma, ale toto je fakt taká situácia, no je mi z toho ťažko. Existujú vôbec nejaké opatrenia na školách, čo by toto vedeli nejako eliminovať? Desi ma to o to viac, lebo na základnej škole som mala spolužiaka, ktorý by k niečomu takému nemal ďaleko, keby mal vtedy možno viac možností...

zuzanita1609
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ozbrojený učiteľ, učiteľka 🤦,snad nemyslíš vážne toto. My tu nedokážeme efektívne kontrolovať ani tých,čo vlastnia zbraň,nie ešte takto.Časy kovbojov a indiánov pominuli.

guiseppinka
11. jún 2025
@janage

@zuzanita1609 vždy tu bude skupina rodičov, ktorí sa o deti zaujímať nebudú lebo cas, pohodlnost, neschopnosť, potom takí, ktorí ich budú mať na piedestále a nepripustia, že ich Janko, Zuzka robia iným zle. Tiež tu budú rodicia, ktorí už aj krivé pozretie na ich zlatíčko, ktoré je precitlivene a všetko berie ako ubližovanie, budú považovať za šikanu.
Veľa rodičov, keď sa hovorí o šikane, na ňu automaticky pozerajú ako na situáciu, že môjmu niekto ubližuje. Máloktorý rodič ak vôbec nejaký si pripusti, že aj jeho dieťa by mohlo niekoho šikanovať. A tak sa ocitáme v začarovanom kruhu, keď každý rodič si bráni a verí tomu svojmu.
Ale kamery do škôl? Nieee, nechceme.
Sťažujú sa na moje dieťa? To ho blbá učiteľka nechápe a deti ho vylučujú. To, že ho vylučujú lebo im vadí jeho chovanie, to už rodič počuť nechce. Alebo opačne moje dieťa hovorí, že to neurobilo a ja mu verím a bodka.

Mňa by skôr zaujímalo ako sa dotyčný chalan mohol legálne dostať k držbe 2 strelných zbraní. Dané gymnazium nedokončil a nikde sa nepíše či vôbec mal ukončené stredoškolské vzdelanie.
Zo skoly bol už niekoľko rokov preč. Boli tam deti, s ktoré mu nikdy nijako neublížili. Tak ospravedlnenie typu konal, aby vrátil krivdu čo sa mu stala neobstojí.

@janage skolsky system v at funguje uplne inak a gymnazia su uplne ine ako u nas... vacsina ziakov ide na gymnazium po prvom stupni, teda adekvatne nasej prime - kvarte. Potom vela deti odide z gymnazia. A idu na stredne odborne skoly alebo ucnovky. Ani gymnazium nemusi byt ukoncene. Vela ucnoviek a strednych skol je tiez prerusenych a ludia koncia so zakladnym vzdelanim. A to mi potvrdia aj baby, co byvaju v at, je takych je vela a celkovo pristup k vzdelavaniu je v at strasny. Ludia nemaju zaujem o skoly, preberu sa az tak okolo 40tky a potom dorabaju kadeco...

enmery
11. jún 2025
@zuzanita1609

@mirokub ozbrojený učiteľ, učiteľka 🤦,snad nemyslíš vážne toto. My tu nedokážeme efektívne kontrolovať ani tých,čo vlastnia zbraň,nie ešte takto.Časy kovbojov a indiánov pominuli.

@zuzanita1609 A podotýkam, že strieľať zo zbrane je podľa neho asi ľahké, ako natrieť si rožok. Automaticky to každý ovláda na úrovni špičkového ostreľovača.🤠

simca06022011
11. jún 2025

K otazne: podla mna sa to odstranit uplne neda, lebo nie je realne aby sa odsledoval kazdy clovek, pod drobnohladom, co mu ide hlavou, kedy a ci mu "prepne" a pod... ani zit by sa tak nedalo...
minimalizovat sa da tak, ze arealy budu zavrete, a vstup budu mat len ziaci... isic maju vsetci, kludne turnikety a idu... Tym sa elimunuju ludia, co tam nemaju co robit.
Vacsie skoly by podla mna mohli mat sekuritaka vycviceneho, ucitelia aj ziaci by mali byt celkovo pouceni co robit, ako sa branit... Ale to je tak vsetko.

Kazdy rodic ma dbat na vychovu svojho dietata, primeranu kontrolu, nemali by mat deti/ale celkovo ludia lahko pristupne zbrane, ziadne. Do basy rovno dospely, ktoremu dieta /alebo ktokolvek/ vezme zbran a nieco vyparati. Ved co si tu zbran, kde zozenu?

A budem za hnusnu, ludia by mali byt menej precitliveli a slnieckarsky v kontexte diagnoz roznych. proste su deti, co nemaju co robit v kolektivoch, zmenit by sa mali postupy skol... nasilie, opakovana sikana, neovladanie sa v skole = tieto deti nemaju byt prehadzovane zo skoly do skoly, od zakladky az po strednu, nemaju vobec co sediet a ohrozovat ine deti. Ano, budem za hnusnu, ale je to tak. Lebo tu vidime sice par takychto nestasti, ale to je fakt este stale skor "rarita" u nas, co su extremne, ze niekto niekoho zastreli, doboda, ale kolko mensich konfliktov ale pre deti vaznych ci fyzicky/psychicky sa deje dennodenne? kolkokrat sa deti citia ukrivdene z celkoveho pristupu, nepochopenia a napadne ich xy krat ze by nieco minimalne "rozbili"...
A ked som pri tom, tak sme sa doma tam bavili, ci tieto vybuchy nie su prave takto nazbierany stres/zlost, lebo nemozu nic = ani sa pohadat, ani pobit, ani branit, nikto ich nepocuva.. deje sa xy veci v tych hlavach. Kedysi sa deti pobili, pokricali, ponahanali sa po sidlisku, prisli s modrinou, vybili pubertaci testosteron ... teraz nic take, teraz sa rovno strielaju, nepoznaju hranice, ani proste "co uz je cez". Nevedia co od dobroty.
Zaujimave, ze necitala som o utocnicke nikde, nikdy... ze by nejake dievca prislo a taketo nieco spravilo. Ale to je zase ina tema:D

simca06022011
11. jún 2025
@enmery

@zuzanita1609 A podotýkam, že strieľať zo zbrane je podľa neho asi ľahké, ako natrieť si rožok. Automaticky to každý ovláda na úrovni špičkového ostreľovača.🤠

@enmery je to pomerne lahke, ked to dokaze kazdy pubis, co dobehne vystrielat skolu... nemyslis? treningy na strelniciach nie su zase take komplikovane... nerobila by som z toho napadu vobec dramu. proste nemozu tam ludia stat ako ovce a dufat, ze doleti nejaky superman. Mimochodom mala som znamych ktorym 6r dieta zastrelilo psa oteckovou polovnickou zbranou... tolko k tej strelbe zlozitej

Skor by bolo otazne, kto by tu zbran drzal v skole a kde, vsak toby zase bol len risk, ze sa k tomu niekto iny dostane...

enmery
11. jún 2025
@simca06022011

@enmery je to pomerne lahke, ked to dokaze kazdy pubis, co dobehne vystrielat skolu... nemyslis? treningy na strelniciach nie su zase take komplikovane... nerobila by som z toho napadu vobec dramu. proste nemozu tam ludia stat ako ovce a dufat, ze doleti nejaky superman. Mimochodom mala som znamych ktorym 6r dieta zastrelilo psa oteckovou polovnickou zbranou... tolko k tej strelbe zlozitej

Skor by bolo otazne, kto by tu zbran drzal v skole a kde, vsak toby zase bol len risk, ze sa k tomu niekto iny dostane...

@simca06022011 To nie je môj výmysel. To sú vety profesionálov. Zbraň v rukách človek, ktorý ju použiť nevie, nechce a nezvládne, je nebezpečná.
Čsi myslíš, že v strese a chaose zamieri netrenovany laik na utekajúceho páchateľa a nikoho nezraní a správne všetko vyhodnotí? A to nehovorím o tom, že nikto z nás nevie, ako by zareagovalo jeho telo a hlava na stresové situáciu, trasenie ruky a ľahne nevinný človek?
Toto nie je film.

janage
11. jún 2025
@guiseppinka

@janage skolsky system v at funguje uplne inak a gymnazia su uplne ine ako u nas... vacsina ziakov ide na gymnazium po prvom stupni, teda adekvatne nasej prime - kvarte. Potom vela deti odide z gymnazia. A idu na stredne odborne skoly alebo ucnovky. Ani gymnazium nemusi byt ukoncene. Vela ucnoviek a strednych skol je tiez prerusenych a ludia koncia so zakladnym vzdelanim. A to mi potvrdia aj baby, co byvaju v at, je takych je vela a celkovo pristup k vzdelavaniu je v at strasny. Ludia nemaju zaujem o skoly, preberu sa az tak okolo 40tky a potom dorabaju kadeco...

@guiseppinka pre mňa o dôvod viac sprísniť pravidlá držby strelných zbraní. Ak by mal napr. len nôž, obetí by bolo podľa mňa podstatne menej.

gab1sol
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub kedysi sme mali na pobočkách ozbrojenú sbs, väčšinou to boli bývalí policajti vo výslužbe. Žiaľ, prišlo k lúpeži, sbskár postupoval správne - zneškodniť lupiča, ale nezabiť. To znamená stretliť do ruky alebo nohy. Aj tak urobil, ale lupič bol pod vplyvom drog, asi mu vystúpal adrenalín a sbskára zastrelil.
Nemyslím, že je to také jednoduché niekoho odpraviť, aj keď v tom momente ide o vlastný život a život iných. Nie je jednoduché postaviť sa pred útočníka.

simca06022011
11. jún 2025
@enmery

@simca06022011 To nie je môj výmysel. To sú vety profesionálov. Zbraň v rukách človek, ktorý ju použiť nevie, nechce a nezvládne, je nebezpečná.
Čsi myslíš, že v strese a chaose zamieri netrenovany laik na utekajúceho páchateľa a nikoho nezraní a správne všetko vyhodnotí? A to nehovorím o tom, že nikto z nás nevie, ako by zareagovalo jeho telo a hlava na stresové situáciu, trasenie ruky a ľahne nevinný človek?
Toto nie je film.

@enmery dobre, len tu pleties ine veci do toho... lebo to vobec nemusi byt "nevie, nehce, nezvladne" a ako som napisala, nic komplikovane to nie je

mirokub
Odpoveď bola odstránená
guiseppinka
11. jún 2025
@janage

@guiseppinka pre mňa o dôvod viac sprísniť pravidlá držby strelných zbraní. Ak by mal napr. len nôž, obetí by bolo podľa mňa podstatne menej.

@janage treba toho asi viac. Otazka je, ako sa k tomu vlada postavi... neviem ake su podmienky drzania zbrane v at, nepotrebovala som to vediet doteraz. Akor sa natiska otazka, co mozeme spravit na svk, aby sa to nestalo aj u tu...

enmery
11. jún 2025
@simca06022011

@enmery dobre, len tu pleties ine veci do toho... lebo to vobec nemusi byt "nevie, nehce, nezvladne" a ako som napisala, nic komplikovane to nie je

@simca06022011 Nie, ty asi nechápeš, aké to je. Či si myslíš, že špeciálne jednotky trénujú zo srandy zneškodnenie pachateľa? Že páchateľ príde a zapózuje Ti medzi xy deťmi v triede bez pohybu?
To nie je film.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
11. jún 2025
@enmery

@simca06022011 Nie, ty asi nechápeš, aké to je. Či si myslíš, že špeciálne jednotky trénujú zo srandy zneškodnenie pachateľa? Že páchateľ príde a zapózuje Ti medzi xy deťmi v triede bez pohybu?
To nie je film.

@enmery ach dobre. skoda slov. Tak cakat treba a plakat a pistat ked niekto nabehne do skoly a bude tam vystrelovat. Alebo kamkolvek. Alebo sa postavit utocnikovi holym telom, ako to bolo v tej skole minule... to pomoze.
uplne bezny trening, poucenie, nie je vobec na skodu a keby niekto sa naucil ovladat zbran v skole, alebo tam v lokalitach kde moze byt problem, naozaj mali ozbrojeneho sbskara, nic zle na tom nevidim...

simca06022011
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub presne, im to nedochadza, ze vobec kym pride ta policia tam, kym sa spamataju a zavolaju ju, tak to su dalsie mozne obete... ale to treba specialne jednotky, vies... :D

zuzanita1609
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub My sa tu bavíme o školách,kde sú deti a ich rôzne reakcie na krízové situácie. A neviem si predstaviť takú učiteľku, ktorá vyhodnotí situáciu správne. A povedzme si úprimne,v školstve stále pracuje väčšie percento žien,ako mužov.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
abbey1
11. jún 2025
@guiseppinka

@janage treba toho asi viac. Otazka je, ako sa k tomu vlada postavi... neviem ake su podmienky drzania zbrane v at, nepotrebovala som to vediet doteraz. Akor sa natiska otazka, co mozeme spravit na svk, aby sa to nestalo aj u tu...

@guiseppinka Čítala som, že v AU mate obrovské percento ľudí legálne držiac ich zbraň. Uvádzajú 30 na 100.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
janage
Autor odpoveď zmazal
zuzanita1609
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub zabezpečiť objekt tak,aby sa nemal možnosť dostať do budovy a samá budova by mala byť navrhnutá tak,aby ľudí v nej ochránila. Nič iné asi zatiaľ nie je.

simca06022011
11. jún 2025
@zuzanita1609

@mirokub My sa tu bavíme o školách,kde sú deti a ich rôzne reakcie na krízové situácie. A neviem si predstaviť takú učiteľku, ktorá vyhodnotí situáciu správne. A povedzme si úprimne,v školstve stále pracuje väčšie percento žien,ako mužov.

@zuzanita1609 tak kazda ucitelka ani zbran by nikdy nemala, povedzme si pravdu. Ale u dceri v skole som si ista, ze hned par adeptiek je na to vhodnych:D
O nejakej super odolnej budove, uplne zbytocne snivat.. niektore skoly su stastne ze vobec maju budovu, ledva mali kde teplomer dat cez kovid a kameru pri vchode a nie to riesit (a este financne pri tolkych tisicoch skol) nejake napr. detektory atd.. to sa da, ked sa napr postavia nove obrovske skoly, s jednym vstupom, ale aj tak vynaliezavost nema hranice. Kto chce cestu si najde...
A cudzi ludia, ani dnes sa nemaju co dostat do skoly a aj tak sa to stava viditelne...

janage
11. jún 2025
@simca06022011

K otazne: podla mna sa to odstranit uplne neda, lebo nie je realne aby sa odsledoval kazdy clovek, pod drobnohladom, co mu ide hlavou, kedy a ci mu "prepne" a pod... ani zit by sa tak nedalo...
minimalizovat sa da tak, ze arealy budu zavrete, a vstup budu mat len ziaci... isic maju vsetci, kludne turnikety a idu... Tym sa elimunuju ludia, co tam nemaju co robit.
Vacsie skoly by podla mna mohli mat sekuritaka vycviceneho, ucitelia aj ziaci by mali byt celkovo pouceni co robit, ako sa branit... Ale to je tak vsetko.

Kazdy rodic ma dbat na vychovu svojho dietata, primeranu kontrolu, nemali by mat deti/ale celkovo ludia lahko pristupne zbrane, ziadne. Do basy rovno dospely, ktoremu dieta /alebo ktokolvek/ vezme zbran a nieco vyparati. Ved co si tu zbran, kde zozenu?

A budem za hnusnu, ludia by mali byt menej precitliveli a slnieckarsky v kontexte diagnoz roznych. proste su deti, co nemaju co robit v kolektivoch, zmenit by sa mali postupy skol... nasilie, opakovana sikana, neovladanie sa v skole = tieto deti nemaju byt prehadzovane zo skoly do skoly, od zakladky az po strednu, nemaju vobec co sediet a ohrozovat ine deti. Ano, budem za hnusnu, ale je to tak. Lebo tu vidime sice par takychto nestasti, ale to je fakt este stale skor "rarita" u nas, co su extremne, ze niekto niekoho zastreli, doboda, ale kolko mensich konfliktov ale pre deti vaznych ci fyzicky/psychicky sa deje dennodenne? kolkokrat sa deti citia ukrivdene z celkoveho pristupu, nepochopenia a napadne ich xy krat ze by nieco minimalne "rozbili"...
A ked som pri tom, tak sme sa doma tam bavili, ci tieto vybuchy nie su prave takto nazbierany stres/zlost, lebo nemozu nic = ani sa pohadat, ani pobit, ani branit, nikto ich nepocuva.. deje sa xy veci v tych hlavach. Kedysi sa deti pobili, pokricali, ponahanali sa po sidlisku, prisli s modrinou, vybili pubertaci testosteron ... teraz nic take, teraz sa rovno strielaju, nepoznaju hranice, ani proste "co uz je cez". Nevedia co od dobroty.
Zaujimave, ze necitala som o utocnicke nikde, nikdy... ze by nejake dievca prislo a taketo nieco spravilo. Ale to je zase ina tema:D

@simca06022011 paci sa. Neviem dat link vyhľadaj podľa názvu. Najdesivejsie na tom je, že tá baba nejaký čas predtým ohrozovala učiteľku a deti v MŠ

terezka1947
11. jún 2025

Prevencia musí začať u každého doma.

enmery
11. jún 2025
@simca06022011

@mirokub presne, im to nedochadza, ze vobec kym pride ta policia tam, kym sa spamataju a zavolaju ju, tak to su dalsie mozne obete... ale to treba specialne jednotky, vies... :D

@simca06022011 Prepáč, ale si vyslovene hlúpa v tomto. Aby učiteľka vyťahovala zbraň na besniaceho páchateľa, kde je chaos level 1000...a 30 deti okolo. A ty sa ešte smeješ?A keď zastrelí 3 ďalšie deti, čo povie, prepáčte, hýbali sa a vleteli mi do strely?Akože v tejto téme si tým zadrela, učiteľka ma strieľať v totálne stresovej situácii na páchateľa pomedzi deti. 🤦‍♀️

mirokub
Odpoveď bola odstránená
zuzanita1609
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub a v tejto téme by si si mal odpustiť vyrehotané smajle,aj ti naozaj záleží na riešení a berieš to vážne,čo píšeš.

gab1sol
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub jasné, strielať hlava nehlava a budeme ako na divokom západe.
V mojom priklade to nezačalo ako ohrozenie života, lupič prišiel vykradnúť banku, jeho cieľom boli peniaze. Samozrejme, je iné, ak by priamo ohrozoval život ochranky, či klientov a zo strany sbskára by išlo o nutnú sebeobranu.
Ale učitelia, najmä učiteľky, nemajú žiadny výcvik so zbraňou… A keď si predstavím napr. naše pani učitelky, neviem, či by niektorá z nich bola vôbec schopná zbraň použiť.
A ďalšia vec, česť výnimkám, ale keď niekedy vidím, kto robí ochranku, či policajtov… Je ich málo už teraz, aby to všetko pokryli, museli by brať každého, kto by len prejavil záujem. A to by sa ešte len prihlásilo psychopatov…

f333
11. jún 2025

V tomto konkretnom pripade nebolo uvedene z relevantnych zdrojov,ze ide o byvalu sikanu a odvetu za nu.M otiv zatial nezvererejneny. Ale vsetky tie utoky v skolach maju ejden spolcny menovatel.A to je problem v rodine.A niekdy sapridava aj problem,ze s pretlacanim inkluzie do verjenych skol. Toke sobnosti.takych zikov potrebuju zvlastny pristup rodica aj skolsho zariadenia na takychto ziakov urcneho .Nie verjnu beznu skolu.
Prevenciou by bolo identifikovat takych ziakov a j rodinu a riiesit to v ramci soc.ochrany deti ci sudov .Ale primarna zodpovednost je na rodicoch. Ale tento pachatel uz bol dospely a za seba zodpovedny.
V tomto konkretnom pripade ten dospely utocnik pochadzal z neuplnej rodiny .Otec Rumun. A ako som videla tu skolu,v Tv, tak ziaci su v znacnej miere deti z mig. prostredia.A tu aj mentalita , sposb zivota v komunite a rodine mohla zohrat svoju ulohu ,spolu so zlym rod.prostredim.
Takymto utokom sa neda na 100% predchadzat v prostredi,v akom teraz zijeme.

janage
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub tak človek, ktorý sa netají tým, že ide vystriedať pol školy sa ani na tom čiernom trhu k tej zbraní ľahko nedostane. To zas ani ti najotrlejsi s vraždami deti nechcú mať nič. To je iný level. Ani "cudziemu" len tak dôverovať nebudú. To je iné ako predaj drog čo spomínaš.
A vo väčšine prípadov týchto masakrov na školách sa vraždilo legálne držanými zbraňami. Buď ich mal priamo útočník alebo boli v rodine. Viď Praha otec strelca.

Poznáš ty nejaký pripad, keď ozbrojený učiteľ eliminoval útočníka? Akoby tieto zbrane boli zaistené? Ak by to malo mať okamžitý efekt mali by byť nabite, pripravené na streľbu. No ja osobne by som nechcela aby dieťa na vyučovaní učil učiteľ, ktorý má za pásom zbraň nabitú ostrými.
Za mňa čím viac zbraní v obehu, tým vyššie riziko nevinných obetí.