Opatrovateľky v Rakúsku a ich striedanie v čase koronavírusu
Ahojte, mate info, ako sa striedaju opatrovatelky? Moja teta je v AT uz skoro 2 mesiace a jej striedacka sa silou mocou chce dostat do AT. Je mi jasne, ze teta, ked pride na SK, musi do karanteny, ale neviete, ci v AT nemaju karantenu? Moze striedacka len tak ist k starej babe, ked nevedia, ci nie je chora? Ako sa teta dostane na hranicu? Jedine taxikom?
Je mi ľúto, že ani takato doba nedodala aspoň trochu spolupatričnosti, empatie a pokory, načo odsudzovať druhých a byť hneď odsudzujúci? Postaviť sa na balkóny a tlieskať? A pritom na druhej strane sa púšťať do ľudí, čo reálne nič zlé nerobia? Každý sa snaží si zarobiť ako vie a ešte sa len bude snažiť, keďže tie ocr vás neuzivia, potom bude dobre aj v rakúsku záchody umývať vsakze... Ach jaj. Naozaj trošičku rozmýšľať predtým ako píšete po niektoré. Ojradzat sa odvodmi atď. Dofrasa minimálne ta 70 cka sa naplatula slovenskému štátu asi dosť, či? Zabezpečil jej štát dôstojnú starobu? Myslíte, že do toho rakúska išla fakt preto, že sa doma nudila???? Doprdelky....
@evamarek77 počúvaj a myslíš, že každý má deti??? Deti, ktoré majú na to, aby pomáhali, vidíš si aj za nos, či len po nos? Poznáš ich situáciu a ti co sa trepu mimo BA, teda treoali ti co neohrozuju, neporušuju dokonca nariadenia? Ohrozujú polku Slovenská, to je ôk? Peniaze budu aj tvoja hodnota vysokej úrovne keď nebudeš mať z čoho platiť, fakt si myslíte, že Slovensko zvládne vyplácať ocr, PN do augusta a ešte sa z toho tešiť? Krátkozraké dievčatá a veľmi krátkozraké a potom prstom ukazovať, že oni majú 200eur prídavky a my 25 anoooo
@evamarek77 nechce sa mi veriť. Ale dobre, aspoň vidím, že existuju hlupane ako ty. Pevne verim, že na dôchodku nebudeš žiť o vode a tvoje deti sa o teba budú príkladne starať a prispievať ti. Popri svojich deťoch a partneroch. 🤔 A nebudeš sa musieť pred nimi oháňať zákonom o výživnom.
A mimoto moja mama zarába 700 EUR mesačne v čistom. Platí 1200 EUR ročne agentúre a živí seba a môjho otecka, lebo musí a ťahá celu domácnosť. Tiež si môžeš naštudovať odvody. Lenže tým, že travis viac času mudrovanim tu na MK, ako čítaním relevantných info, ti to nepomôže. Aj tak budeš trepať dve na tri, mysliac si, aké múdrosti vypustas.
Dôchodkové poistenie, tzv. Pensionsversicherung – 18,5%
Zdravotné poistenie, tzv. Krankenversicherung – 7,65%
Úrazové poistenie, tzv. Umfallversicherung – fixná suma 8,90 €
Dôchodkové zabezpečenie samostatne zárobkovo činných osôb, čiže Selbständigenvorsorge – 1,53 %
@evamarek77 hej, na sk dokonca sa dalo nariadenie o ne cestovaní a co sa stalo😂😂😂😂😂akoby by vydali nariadenie, rýchlo poskacte do aut a utekajte kade ľahšie, to je zodpovedné? Ochrana zdravia ako vysita...
Ako? Zákon o vyživované rodicov? Pokiaľ sú rodičia schopní sa starať sami o seba, predsa nebudú dávať svoje dieťa na súd. Túto sa snažia a dokonca cudzim to je tŕňom v oku, nikto sa nesťažuje dokelu na karantenu, idú do nej dobrovoľne, aby ochránili blízkych a ľudí, ak si to nepochopila, ide o to ako to prebieha, neorganizivane a naopak, ti ľudia sú vystavovani ešte väčšiemu riziku.
Prečo je ba plná východniarov? Lebo si chcú zarobiť, hej? Prečo nedostanú doma, prečo? Potom Bratislavčania idú za prácou dalej😂😂😂bože môj, drbat sa do veci, ktorým nerozumiem, pripadne to robím len, aby som si ústa otvorila a išla s davom... To je príkladne alovenske
@orangiiina ja im to nezavidim, casto som pomohlo tym co isli vlakom dostat sa na spravnu ulicu, adresu. Tie zeny sem urcite nechodia z cistej radosti pomahat rakuskemu systemu. Celkovo uz 2 tyzdne musia byt o hubu na psychiku.Vcera bola na orf vecer reportaz o tomto, ako je teraz ten rezim doma aj v Pflegeheim. Par sestriciek aj opatrovateliek si aj poplakalo, ze je to fakt tazke na psychiku. Do toho ti stari ludia tam tiez nemaju na ruziach ustlane a ti co dost vnimaju tak maju tiez psychicky z toho celkom ujmu. Ako ja som to ledva dopozerala, skoro som revala s nimi. Ja som si za ten cas ked som ja pendlovala ale este opacne smer BA a potom naspat domov do Wien kvoli praci vypocula vela ich pribehov.
A tie 60rocne tety tam utierajuce zadky su hanba Slovenska. Robili takisto poctivo ako moji svokrovci len v nehostinnom systeme. Cize namiesto 3000 eur maju 300 eur. Inak by cestovali, chodili po kavickach ako moji svokrovci v Rakusku. To mna sa dokonca svokrovci pytali ci nemaju mojim rodicom pomoct alebo tak. Hoci nasi maju trosku lepsie dochodky na slovenske pomery. Ale stale je to nic oproti tym svokrovcom. Nemozem kydat na system v ktorom zijem a aj stari ludia sa tu maju pomerne dobre. Ja opatrovatelky obdivujem, robia neskutocne narocnu pracu. Ved aj ja raz budem zhanat opatrovatelku pre mojich rodicov, nebudem ich nechavat kdesi na Slovensku napospas osudu. Nebude to lahke, ale bude to nevyhnutne.
@evamarek77 neviem prečo to adrwsujes mne. Opakujem, je veľa mladých, čo nevedia uživiť svoju rodinu a nieto rodičia, ešte naopak rodičia aj z toho nič pomáhajú, dávajú úspory, poskytujú bývanie atď. Ja žijem v AT. Vidím rozdiely a presne ako pisala
@kiki68 tu dôchodcovia cestujú po svete, užívajú si, chodia na raňajky do pod ikov náhodní, upravenú, žiadne babenky v zásterach.... Moja babka ako pneumolog, dlhodobo pracujúca na vysoko rizikovým oddeleni s tuberou, neskôr rtg, pracujúca aj na dôchodku mala myslíš rovnaký dôchodok ako tunajsia dedinská lekárka, čo robí 4 dní v týždni a ma najnovšie suv medaka a strieda to s audi. No hold. Opakujem, ja sa neopovaz im súdiť nikoho keďže neviem co a ako, ale rozhodne viem, že ti ľudia nejdu makať preč od rodiny z nudy a rozhodne viem, že celý postup na hraniciach bol absolútne od veci
@maciatkolulu ja viem , mojej kamosky z detstva mama ostala sama s 2 detmi, muz alkoholik, co isiel byvat k mamke, takze ona ako sestra na chirurgii mala nizky dochodok, platy v statnej nemocke su vieme ake a co z celej profesionality. Isla do Rakuska a vzali ju vsetkymi desiatimi, nakolko vedela robit tie najtazsie ukony. Tiez by tazko seba a tie deti zabezpecila. Ano jej chyba, ze si nenasla lepsieho muza. Ale tak to asi ako mlada baba netusila co bude o 15 rokov neskor z jej muza. Keby je cely zivot zdrav sestra tu tak chodi tiez po kavickach a manikurach
@maciatkolulu prepáč a ako vieš že celý postup na hraniciach bol od veci? ja som včera pozerala vyjadrenie "pendlera" a ten povedal že to nebola bežná situácia....bežne chodia pre nich autobusy 3x do dńa a odvážajú sa do príslušnej karantény.....len tým že vzrástol počet tých čo musia do karantény sa skomplikovala aj situácia, pretože sa musí čakať kým v daný deň dostanú testy tých čo môžu dané karanténne stredisko opustiť a potom tam musí nastať dezinfekcia priestorov.....takže spoliehať sa, že prídem na hranicu a niekto ma hneď odvezie do karantény je riadne naivná....čo sa týka jedla a nápojov, nech sa nikto nehnevá, ale veď tí ľudia nešli na výlet a nemôžem očakávať že štát mi zabezpečí hneď jedlo a nápoj.....to že v daný deň spali v stane bolo spôsobené tým, že neboli volné kapacity.....ľudia sa síce zaregistrovať môžu že prídu, ale kam ich má štát dať ak práve nemá volné kapacity? hold musia počkať.....ja som aj za to že keď sú volné hotely, nech sú ubytovaní aj tam ale ubytovanei nech si láskavo platia sami a nie že štát bude platiť za ich ubytovanie hotelierom.....väčšina tých ľudí si na Slovensku neplatí odvody ani dane a zrazu sú veľkí Slováci a štát nech im všetko hradí a skáče im okolo rite.....
@mogaa nie neviem, ale celkovo co čítam o karantnena h ako sú na bunka h nakazeni so zdravými a podobne.
@mogaa a je jedno, či bola bežná, či nie, ta situácia tam bola a mali s tým rátať, autobus odišiel s tromi ľuďmi? No dobre
@maciatkolulu ale nikto nemôže vedieť kto je zdravý a kto nakazený....a dávať každého do izby len po jednom tiež nemôžu keď nie sú kapacity....výsledky testov nie sú hneď aby niekto vedel kto je zdravý a kto nakazený a podľa toho by ľudí aj umiestnili....rýchlotesty sú presné len na cca 70% a okrem toho dnes mám negatívny test ale nakazený už môžem byť.....prvé dni u človeka nákazu nezistí ani test, preto sa ani netestuje hneď - teda ak človek nemá príznaky
@maciatkolulu a kam mali tých ľudí ubytovať keď mali plné kapacity? k tebe domov? a že autobus zobral len troch ľudí, no asi len tri miesta sa uvolnili.....tie autobusy by mali z každého priechodu chodiť 3x za deň a nikto nevie koško ľudí práve v ten deň prekročí hranicu a rovnako priebežne sa aj uvoľňujú miesta na ubytovanie...predsa nepošlú domov niekoho z karantény u koho ešte nemajú výsledok len preto, že prišiel ďalší človek čo potrebuje kapacitu.....si uvedom že v poslednej dobe sa vrátilo cca 3000 ľudí ktorých doprail na Slovensko štát - tých musia prioritne ubytovať v karanténach lebo je ich veľké množstvo....až potom sa ubytovávajú tí čo prišli individuálne...podľa mňa aj priemerne inteligentný človek pochopí,že ak sa vráti a čaká ho povinná karanténa - nezoberú ho tam hneď a individuálne - takže by som sa na to pripravila a nie potom vyhukovala že ma nechali čakať niekoľko hodín....tí ľudia rovnako mohli ostať v Rakúsku, nikto ich nenútil teraz prísť naspäť.....vedeli aká je situácia, veď asi sledujú médiá....
@evamarek77 mne to je jasné....podľa mňa by sa o ľudí mal postarať ten štát kde platia odvody a dane.....a nie že roky žijem v Británii a zrazu sa vrátim a čakám že štát sa o mňa postará.....postrať by sa o tých ľudí mal ten štát kde boli doteraz resp.tam platili odvody a dane
@mogaa ale oni idú domov, chcú ísť domov, niektorí robia sezónne, niektorí dovolenková Li, boli u známych, niektorí zo študijného pobytu atď. Véd to je dokola a dokola, ale verím tomu, kebyže dostane vás muž fajn pozíciu v AT, tak by ju samozrejme neprijal a vy by ste nechceli prídavky, či by ste ešte pindali, že su indexovane, ale no taaak, dievčence, toľko zbytočného jedu prskate
@evamarek77 len tým že sú to Slováci im štát nemôže zakázať návrat na Slovensko...ale ja konkrétne by som od týchto ľudí ktorú tu neplatia odvody žiadala preplatenie testu a aj ubytovania.....stravu si musia platiť aj teraz sami cca 13eurna deň a aj to veľa z nich ofrflalo.....rovnako ak išli letecky - tak let si museli platiť, len tí čo prišli busom to mali zadara....a aj to sa našlo veľa vychcancov z Británie čo chceli prísť zadarmo (busom) len na dovolenku a už sa aj pýtali kedy ich odvezú naspäť😉 v tomto zdielam názor Pelegrínyho - tí ktorí roky pracujú v zahraničí mali byť dopravení na Slovensko poslední a nakoľko nie sú kapacity tak nie všetci ale len toľko koľko je volných štátnych kapacít na ubytovanie....určite nie štýlom že teraz štát bude robiť karanténne centrum z internátov alebo hotelov a následne týmto zariadeniam platiť ubytovanie za týchto ľudí.....ja by som im to preto spoplatnila....ok chceš sa vrátiť na Slovensko ale za takýchto podmienok, ak nie, ostaň tam kde si.....
@mogaa tak ja by som zase teraz zatvorila Bratislavu a pustila dovnútra iba ľudí s trvalým pobytom, plus dôvod odchodu z ba ak neopodstatneny, tak zbohom tam kde si bol... Tiež fajn nápad nie, všetky ŠPZ na BL zmeniť, predsa tam bývajú, nech tam platia dane a veeela iného, napríklad škôlky, uprednostniť rodených Bratislavčanov, a ešte pekne do hĺbky aj rodičia nech subrodeni Bratislavčania, ja si nemôžem vybrať škôlku v Košiciach vsakze a opäť veeela ineho😂😂😂 ja si fakt myslím, že 60 a viac ročne opatrovateľky, ktoré vám ležia v žalúdku si dosť na platili na odvodoch, ale tak fajn.
@mogaa inak silno pochybujem, že ak niekto kto ma stabilnú prácu v zahraničí, nehnuteľnosť a pod sa trepe naspäť na sk. Sezonni pracovníci hej, ale to je predsa ôk a normálne, každý si vyberá povolanie aké chce a robí kde chce, raz som občanom štátu a ten ma chráni, poistenie predsa záleží od toho ako a kde ľudia pracovali. Neboj ty nebudeš ukratena o nič, tak by ta to fakt mohlo prestať skriet
@maciatkolulu mne tie tetušky čo v zahraničí opatrujú nevadia, to je ok že idú naspäť na Slovensko veď tu žijú....len ak už išli v tejto dobe do Rakúska tak nemajú čakať pri návrate zázraky a pripraviť sa na to že ok idem do karantény - tak ma tam asi neodvezú hneď ale musím počkať kým príde autobus a uvolnia sa miesta tam kde mám ísť....rovnako by som rátala s tým že pokiaľ budem čakať tak nikto mi nedá zadarmo jedlo.....mne skôr prekážajú ľudia čo roky žijú napr.v Británii a tie roky sa len vychvaľujú ako je im tam fajn a akí sme my na Slovensku chudáci a zrazu sa chcú vrátiť, samozrejme len dotiaľ kým sa to v Británii ukludní....tí čo na Slovensku bežne žijú a pendlujú mi naozaj nevadia, len si myslím že by mali mať pochopenie a nie čakať zázraky ko že ma hneď niekto po prekročení hranice odvezie do karantény, prípadne ak idem sám tak mi dajú samostatnú izbu alebo hne´d mi dajú jedlo ešte predtým ako ma ubytujú....
@maciatkolulu ono ak počúvaš TA3 tak gro nakazených sú práve tí z karantény....takže momentálne ma to neškrie, ale naozaj by ma to škrelo keby boli pri vysokých počtoch uprednostňovaní ľudia čo sa práve vrátili zo zahraničia....lebo Slovensko nebude mať kapacity aby sa po zdrav.stránke postaralo o niekoľko stoviek ťažko chorých pacientov ktorí budú potrebovať intenzívnu starostlivosť....teraz mi to môže byť ukradnuté, lebo ťažko chorých je málo.....