Oplatí sa klíma do auta?
Rozmýšľam nad tým,manžel hovorí že je to zbytočne že kopa peňazí to stojí.No keď je teplo všetci sa potíme v aute.Chodime vselikade na výlety autom.Oplati sa dať spraviť klímu do auta?Mám staršie auto ročník 2001 klímu má no ja som to ešte nikdy nepoužívala.Bude treba napustiť a ktovie či to celé ešte bude fungovať.Alebo vykašľať sa na to,možno tento rok nebude také horúce leto.?U nás sú dva týždne v kuse búrky a prší
@veronicka1901 poznam... Mame jedno auto rok 2007 a odisla mi tam klima. Sla som len 200km do ba a naspat na druhy den, bola som tehu a som myslela, ze som zomrem... Soferovala som vyzuta, okna som otvarala aspon kus, ze ked chytim prievan, je mi to uz jedno, ale umriet nechcem... No masaker to bol... Takze za mna klima musi byt...
pri teplotach, ake mame na slovensku posledne roky v lete, si uz neviem predstavit fungovat bez klimy ani v byte (v dome mozno aj hej), auto s klimou povazujem za samozrejmost dnes uz.
pamatam si jednu kratku cestu autom s kamoskou, v auguste, nesla jej klima, isli sme z BA do Pezinka. mne bolo priam na zvracanie a saty co som mala na sebe, som mala mokre od potu.
a to teda nebol az taky upek, ako byva posledne roky v lete.
a s otvorenym oknom by som prievan ucha neriskovala
Tak to si neviem predstaviť, 20rokov co jazdíme kade tade, bez dobrej klímy by som asi radšej nikam nešla... véd ešte ak to naše staré auto malo klímu, aj keď ešte staršia bola... ale to ani 200km bez toho aby sme neprišli mokri čelí v lete kamkoľvek... t
Mame 2 auta s klimou a nevyuzivame ju vobec....autom cestujeme vela.da sa to i bez toho.
Kým sme nemali deti,mali sme staré auto bez klímy. Keď sa narodila dcéra, kúpili sme nové auto,samozrejme s klímou, aby sa nám nepotila a nechápem, ako sme mohli dovtedy žiť bez klímy 😃
Vyčistenie a doplnenie klímy nestoji zase tolko penazi. Za mna urcite klíma Ano.
@dorotenka333
Prosím ťa, keď je vonku 37 stupňov, auto máš niekde na slnku, vnútri máš tak 50 stupňov. Nevyvetráš to nijako. Ako to riešite? Fakt ma to úprimne zaujíma.
@elizabet173 Ved nemam otvorene uplne, len tak, aby vzduch v aute prudil, aj ventilator mam pusteny. Da sa to vydrzat, nikdy som z toho ziadny naslefok nemala. Ale je pravda, ze ja milujem finsku saunu, aj horuce pocasie. Tak to asi vnimam inak 😃
@dadis
Ako sorry, ale otvoriť na chvíľu v 37 stupňoch niekde v meste absolútne nerieši situáciu, to nemáš šancu vyvetrať nijako. Si asi osoba, ktorá má rada teplo a nevadí, že sa upotíš. Ja si absolútne neviem predstaviť, ísť na nejaké obchodné stretko, vystúpiť totálne mokrá, upotená a ísť riešiť veci do klimatizovaného officu alebo rozvážať deti v aute v prievane s otvorenými oknami na oboch stranách.
My mame klimu no keď sme išli do chorvstska sme ju mali pustenu ale mne nejaj nespravila dobre nachladli mi kolena prišerna bolesť musela som chodiť na obstreky no bolesť pri chodeni hadam aj rok som myslela že to ani neprejde a keď cestujeme dlhšie priatela klima uspava museli sme často stať
@nikolca
Tak ono, používanie klímy má trochu aj pravidlá. Keď je vonku 38 stupňov a ty si klímuješ na 22 a ešte si to necháš na seba fúkať, tak sa potom netreba čudovať, že ti niečo prechladne. A už som teda počula hocičo, ale aby klíma niekoho uspávala, to mi je ozaj novinka 🤷♀️.
@yoxinka klima moze uspavat kedze vacsinou je zapnuta vnutorna cirkulacia vzduchu a ak sa aspon raz za cas nevypne aby sa vymenil vzduch a nechali vstupit cerstvy O2 do vnutra auta
@prasiatko30
Okeeeej, tak my vnútornú cirkuláciu vzduchu zapíname iba v prípade, že ideme cez miesto, kde je nejaký dramatický smrad, hneď ako také miesto opustíme, vnútornú cirkuláciu vypíname. Zrejme preto nikoho z nás klíma neuspáva 🤷♀️.
@yoxinka ono ked je vonku teplo - vid 35+ tak je lepsie mat zapnutu vnutornu cirkulaciu lebo mas mensiu spotrebu pohonnych latok, len raz za cas to treba vypnut aby sa obnovil vzduch
@prasiatko30
Okej 😉 Budem na to pamätať 😉.
Este donedavna som mala staru fabiu r.2000 a klima v nej bola a veru sme ju aj pouzivali.... v rozpalenom aute ked je na slnku a vonku 35st to je hotové peklo.... nechapem komu je fajn sa piect, no ja mam deti haklive na vracanie tak vnutri udrzujeme prijatelnu teplotu, zas neklimujem na 15 stupnov....
@nikolca vychladit auto klimou sa da aj vopred, nez nasadnes (da sa to nastavit) a sadas do vychladeneho, sampzrejme nie ladovec, rozdiel teploty vzduchu vonku a dnu nema byt viac ako 5-7 stupnov.
teda ked mas vonku 33 stupnov, v aute klimujes na 25 max, menej nie, to je uz 8stupnov sice, ale 25st. klima je presne akurat.
to iste plati pre klimu v byte. pocas leta nepustame klimu na menej ako 25 stupnov. to bohate staci a aj prehriaty byt sa v priebehu par minut dostane na normalnu teplotu cca 23-24 stupnov.
ja nemam rada chladnejsie v byte, celorocne mame cca 23 stupnov.
je mytus, ze klima musi fukat ladovy vzduch, vtedy vychladi - byt vychladis aj klimou pustenou na 25 stupnov
a tympadom ani neprechladnes z klimy - nikdy som z klimy este neprechladla, ani doma, ani v aute
Prepac ale uprednostnit farbu auta pred cimkolvek je uplne mimo. A teda neviem kde zijes, ale neklimatizovany autobus som nevidela uz velmi dlho (ano, aj ked mam auto, tak sa mi nehnusi vyuzit obcas aj autobus ci elektricku, takze neviem ktora z nas je tu rozmaznana).
A ano, v aute travim dost casu, vozim v nom svojich najmilovanejsich a je mi uplne u prdele, ci sa povezieme v modrom alebo v cervenom, hlavne v poriadku dorazit do ciela a mat pri tom pohodlie. A ak sa nedajboze nieco stane, tak nech mame co najmenej zraneni 🙏 takze ta, ktora ma pomylene priority, si ty.
@sissy27 Ja a rozmaznana to som sa zasmiala🙂
Ja chodím kde sa len dá peši do škôlky do školy po okolí peši.Na aute chodím do práce a na nákup do mesta.Kedze chcem ušetriť čas tak chodím na aute.No príklad cez dovolenku keď mám času veľa na zabitie dňa tak ideme s deťmi na výlet častokrát aj busom a vlakom.Preto viem že v busoch není klíma a tam je to horiked xy ľudí je nalepenych na sebe v tom horku.V aute otvorím okno a idem.
To este niečo take existuje?? Auto bez klimy?
Ano aj ja kurim teplym vzduchom ale na odrosenie pouzivam klimu- ked sadnem do auta a celu noc napr.prsalo-snezilo a okna aj auto je vlhke
Ja Len nerozumiem tym vyhlaseniam, ze mame 20 a viac rocne auto, mohli by sme kupit nove, ale nam to stare staci..
Teda samozrejme, ze zalezi aj od znacky a typu auta, ale beznemu 20+ rocnemu autu chyba tolko bezpecnostnych prvkov, ze v pripadnej kolizii jednoznacne taha za kratsi koniec..
Chapem, ze ak niekto na to nema, tak nema, tam vela nenaspekuluje, ale ak ma, tak by.to riesit mal. A v takom uvazovani nie ani za mak malomestiactva, skor zdravy usudok..
Autorka -- pises, ze musis nasporit, a ze mate oddelenie financie - tak si pozicaj peniaze od muza (ano, cudna formulacia, kedze v manzelstve nic ako oddelene financie neexistuje, ak to nie je pravne osetrene) a kup si novsie auto. Najma, ak v nom vozis dieta.
Nie kvoli klime, to je len o komfortne, bez toho vydrzis, ale kvoli bezpecnosti.
Ale to uz sa opakujem. 🙂
@beronsche Aj v staršom aute sa môže človek cítiť bezpečne,ide o to ako niekto jazdí.Aj keď má nové auto a jazdi jak blázon zle sa stane hneď,to nezávisí od auta

No mám by viac ako farba auta zaujímala viac, či má klimatizáciu 😀. Nám sa raz klíma pokazila cestou z dovolenky, dve hodiny od domu a skoro sme zdochli 🙂.
Ale so staršieho auta by som ju asi už nedávala, nebude to asi lacné.