icon

Oplatí sa klíma do auta?

10. jún 2023

Rozmýšľam nad tým,manžel hovorí že je to zbytočne že kopa peňazí to stojí.No keď je teplo všetci sa potíme v aute.Chodime vselikade na výlety autom.Oplati sa dať spraviť klímu do auta?Mám staršie auto ročník 2001 klímu má no ja som to ešte nikdy nepoužívala.Bude treba napustiť a ktovie či to celé ešte bude fungovať.Alebo vykašľať sa na to,možno tento rok nebude také horúce leto.?U nás sú dva týždne v kuse búrky a prší

autor
11. jún 2023

@sandrasstini Áno 8 rokov som vydržala bez,ako píšem ja som není fajnová,otvorím okno a idem.No deti narástli a už chodíme aj na dlhšie výlety a kvôli nim rozmýšľam nad klímou aby sa nepotili toľko v aute.

autor
11. jún 2023

@duunlo Manžel nerozumie do áut nevedel by to spraviť.A som zo západu

duunlo
11. jún 2023

Tam netreba autam rozumiet, staci sedliacky rozum a trochu sikovnosti. Ked vie povolit skrutku a nasledne ju dotiahnut, tak mu to staci. Netvrdim, ze ma diagnostikovat elektronicke zavady, ano tam uz treba niecomu rozumiet. Ale ked vidim, ze nieco niekde kvapka, je derave, tak to odskrutkujem a jednoducho vymenim. Tam nemusi nic modelovat, proste “plug and play”. Chapem, ze je najjednoduchsie povedat neviem, neda sa. Co je zlozitejsie, ze uz potrebuje prilis vela naradia, pripravkov, vtedy ano je na zvazeni to dat spravit do servisu, ale kde sa len povoluje skrutka, tak to nie je nic tazke. Ja som si zo zasady menil olej v aute sam. Proste na povolenie par skrutiek na ochrannom kryte a na jednu vypustaciu skrutku snad nepotrebujem ucnovsku skolu mechanika alebo skolenie. Stary olej vypustit, zaskrutkovat, naliat novy (viem, ze som ho tam aj nalial a servisak ma neodrbe ze tam dal len liter noveho a este nejaky smejd), povolit a vymenit olejovy filter tiez nie je tazke. Dnes na vsetko mas navody na internete, youtube videa s postupom. Vyhovorka, ze nemam zdvihak, atd. tiez u mna neobstoja a aj ked mam obe ruky lave tak za hodinu to mam spravene a to s jednym kufrikom naradia, ktore pouzijem vsade inde. 50€ za hodinu nezarobam a este mam dobry pocit aky som sikovny 😅

zuzuliennka1
11. jún 2023

@dadis tu mas fotku z dnesnej autonehody, uverejnene na fb. Policia SR (37r vodic siveho hyundai zahynul spolu s 31r spolujazdkynou, zahynulo aj 8r dievca, ostal len 1r chlapcek)
20rocne stare volvo vs. novsi hyundai .
z hyundai nezostalo dokopy nic, volvo ma len dokrcenu kapotu

zuzuliennka1
11. jún 2023

fotka volva zboku, vodic a spolujazdec vo volve sa zranili len lahko

matullienka
11. jún 2023

@zuzuliennka1 to je z tej dnešnej tragickej nehody?

zuzuliennka1
11. jún 2023
dadis
11. jún 2023

@zuzuliennka1 Neda sa generalizovat. Vela v tim robi aj fyzika, a Volvo je teda jedno z najbezpecnejsich aut. My sme na 20r octavii mali uz nosniky nacate hrdzou, aj ked je karoseria pozinkovana, po 20rokoch zacina to auto pomaly dozivat.

zuzuliennka1
11. jún 2023

@dadis ved prave toto, ze nie je 20r auto ako 20r auto.
az ma zamrazilo, ked som to citala na nete, a pri pohlade na fotky som ani nemusela citat blizsie, stavila by som hned cokolvek pri prvom pohlade, ze to cierne bolo volvo

mamusa123456789
11. jún 2023

Ja som v piatok dplnala klímu a stalo ma to 40e,ale ak bude treba niečo opravovať tak sa to môže vyšplhať aj na niekoľkosto eur a to treba niečo opravovať, viac menej zistia až keď naplnia a vyfuci

mamusa123456789
11. jún 2023

Ale auto bez klimi si neviem predstaviť, mala som co robiť v týchto teplotách co doteraz boli a zo mam na aute aj šiber

zoeeoz
11. jún 2023

Absolutnr ti neverim, ze si za 8r nepouzila klimu a ze si isla v 35+ srupnoch na 500km vylety a ze v takej rozohriatej krabici s otvorenymi oknami vozis dieta

mamusa123456789
11. jún 2023

@matullienka kamošovi zhorela Dacia po jemnom tuknuti ani airbag mu nestrelil také jemne to bolo a auto do tla zhoršené... Nedávno som čítala jeden článok a v top 10 najnebezpečnejších áut boli 3 dacie

vamajka
11. jún 2023

400 by som uz do tak stareho auta nevrazala, vsetky su uz rozhyckane ved v minulosti klimy neboli a ludia prezili, otvorite okna a hotovo. Inac ta klima tiez ziadna vyhra- bolesti chrbtice, zapalene oci....

mamusa123456789
Odpoveď bola odstránená
mamusa123456789
11. jún 2023

@vamajka ale v minulosti neboli ani také teploty ako sú teraz... Za pár rokov nebudeme na Slovensku pestovať zemiaky, ale anasy

nika523
11. jún 2023

Ja vôbec nie som fajnova, skôr sa snažím ušetriť a uskromniť, nepotrebujem drahé auto a dovolenky, mám iné hodnoty ale auto bez klímy je zabijak, neviem si to predstaviť, auto máme tiež staršie kúpené už ojazdené ale klíma musí byť, bez klímy aute by som v lete určite nešla, a že niekedy neboli a bolo nám dobre? Ani horúčavi také neboli ako teraz a počkaj aké bude v lete zas peklo, možno stačí len naplniť a nedáš za to veľa peňazí...

zuzuliennka1
11. jún 2023

@vamajka v minulosti byvalo v lete tak max. 30 stupnov a aj to mozno len v auguste. Dnes bezne aj 34 stupnov. Take teploty niekedy byvali len v letoviskach, islo sa na dovolenky k moru, kde bolo tolko, nie na slovensku.
Porovnavat, ze vtedy to ludia zvladali bez klimy je uplna hlupost.
A bolesti chrbtice a zapalene oci z klimy nie su 😁 teda treba ju vediet spravne pouzivat, nie nechat na seba fucat v aute pol hodiny ladovy vzduch. To nie je vinou klimy, ale cloveka, ktory ju nevie pouzivat.

leskovael
12. jún 2023

Čo tu stále riešiš?? Ved klimu máš... Tak zbehni za mechanikom sa spýtaj sa. Načo počúvaš muža a rozmýšľate ci ju treba opraviť alebo len naplniť? Ked naplniť tak si to zaplať sama a hotovo. Nerozumiem že mas auto 8rokov a za ten čas si klímu ani len neskúšala pustiť. Ja keď som kúpila aj staršie auto, behom prvých dní som skúšala všetko či ide, čo ako ide atď... Tak čo si robila v tom aute 8rokov keď si v lete neskúsila pustiť klímu ktorú tam máš,však len stlačíš gombík.. To mi nejde do hlavy 🤦‍♀️

autor
12. jún 2023

@zoeeoz Tak never mne je to jedno.Ale vieš nie každá je fajnová že klímu treba do auta,mimochodom ani v práci nemáme klímu a čo teraz mám dať výpoveď?Voľakedy neboli takéto horúčavy ako posledné roky

stevvvka
12. jún 2023

@zuzuliennka1
@matullienka
@beronsche
Dievcata naozaj je dácia tak "nebezpečná"? Nemám prehlad, netuším. Je to všeobecne známe ako to o AAAbazare alebo ste mali osobnú skúsenosť? Konkrétne aj na tu duster sa pýtam, prečo nie. Obzerám nové autá a je medzi nimi aj dácia.

@mamusa123456789 ze je pre teba volajaky znak, symbol ako p.... A panička do toho auta deti nedáš, no bola by som zvedavá, keby si musela a nemala na výber, či by si šla radšej peso.

autor
12. jún 2023

@mamusa123456789 Ja že som riešila farbu je jedna vec,no ako vidím ty riešiš vzhľad keďže ako píšeš deti by si do takého auta nedala.Tak kto je mimo,skôr ty čo odpíšeš auto kvôli vzhľade..Nie každé auto sa mi páči no nikdy by som nepovedala že do toho a toho by som si nesadla.Taka fajnovka som není ako ty..

mariesell
12. jún 2023

Ahoj my sme mali donedavna audi r.1996. Klimu sme dali vycistit naplnit. Fucala, dierku zalepili a cele nas to mohlo vyjst vtedy 70eur (je to par rokov do zadu). Mysli na to ze dietko okrem prievanu sa moze aj fajne prehriat a to moze byt nebezpecne (zvracanie horucky). Inak plnenie klimy aj do 50eur podla mna. Tak vela stastia pri rozhodovani 🙂

guiseppinka
12. jún 2023

Trochu ta nejako nechapem... Pytala si sa, ci sa oplati investovat do klimy. Vela ti tu odpovedalo, ze ano... Ty si ides svoje a kedysi a blablabla... klimu v aute mas, daj ju skontrolovat a rozhodnes sa podla ceny...

anonymous87
12. jún 2023

@guiseppinka tiez nerozumiem. Pyta sa,ci sa to oplati. A ked jej povedia ano, tak su fajnove a ona nie je a klimu nepotrebuje. Uplne mi unikol zmysel diskusie a dovod polozenej otazky

euka210
12. jún 2023

My mame klimu a ked sme vyberali auto pre mna pred 4r, tak som chcela s klimou, lebo stare bolo bez a bol to v lete masaker uz len cesta poobede zo skolky...a teploty len stupaju, pri 30C je v aute na umretie a ani okno neotvoris na dialnici ci dlhej ceste. My sme teraz doplnali zmes, lebo klima uz nesla a 40e to stalo.

euka210
12. jún 2023

@mamusa123456789 klimu vedia dat na diagnostiku, nase auto tak dali, vsetko bolo ok, tak len doplnili za tych 40e a isla uz ako diva.

bloger
12. jún 2023

Určite auto bez klímy si neviem predstaviť. Len ju treba rozumne používať. Určite dokáže spríjemniť jazdu.

zuzuliennka1
12. jún 2023

@stevvvka Je to viacmenej vseobecne zname. Testy bezpecnosti robia na to urcene institucie, euro ncap, robia narazove a ine skusky aut, crash testy.
A v tychto testoch su typy aut, ktore proste vychadzaju horsie.
Ide napr. o deformacne zony aut, kde su ake airbagy, kde nie su, pozri si napr. fotku z nehody co som dala. Medzi kapotou a prednymi dverami je tzv. Ackovy stlpik. Pozri ako vyzera na volve a ako na hyundai po naraze. “Vdaka” uplne zdeformovanemu stlpiku na hyundai napr. nedokazes otvorit dvere a dostat odtial pasaziera. Z volva dostanes - dvere otvoris.
A tiez ako sa kompletne zdeformovala kapota na hyundai a ako vyzera volvo. Z hladiska bezpecnosti je toho este samozrejme ovela viac, ale nie som odbornik, takze cele to neovladam. Su proste bezpecne a menej bezpecne auta. A je jedno, ci maju 5 alebo 20 rokov.
Volvo na fotke z nehody je starsi typ, myslim xc 90, ma tych 20 rokov. To hyundai je max. 5rocne auto.

mofa
12. jún 2023

Ja mam stare auto bez klimy.normalne v nom existujem aj v horucavach. Proste vsetko otvorene ale nechodim nim na daleke cesty. Len do prace som chodila a do obchodu a len take do hodinky cesty. Ale neviem si predstavit ist s nim na dovolenku.alebo na vylet.mame este jedno auto tam klima je, nebezi stale ale ked je to uz moc zapiname ju.na dialnici sa neda mat pootvorene okno. Ak mas moznost daj si to namontovat a zfunkcnit🙂