icon

Oplatí sa klíma do auta?

10. jún 2023

Rozmýšľam nad tým,manžel hovorí že je to zbytočne že kopa peňazí to stojí.No keď je teplo všetci sa potíme v aute.Chodime vselikade na výlety autom.Oplati sa dať spraviť klímu do auta?Mám staršie auto ročník 2001 klímu má no ja som to ešte nikdy nepoužívala.Bude treba napustiť a ktovie či to celé ešte bude fungovať.Alebo vykašľať sa na to,možno tento rok nebude také horúce leto.?U nás sú dva týždne v kuse búrky a prší

dankanka
12. jún 2023

No ja neviem..ale tie posledne leta by sme sa v aute uvarili..a to je aj velmi obmedzujuce, budete premyslat jam vsade kvoli tomu nemozete ist..s malym dietatom ani nehovorim.. netusim kolko stoji klima do stareho auta, ale naplnat davame pravidelne, to sa da..

gerrwie_girl
12. jún 2023

Kedysi sme tak bežne cestovali aj na dovolenky. Otvorilo sa okno a šlo sa. Dnes si to neviem anilen predstaviť. Je to ako s mobilmi. Kto ho ešte nemá, dokáže fungovať. Ak ho už raz máš, nevieš si predstaviť niekam ísť bez neho.

dankanka
12. jún 2023

@zuzuliennka1 volvo je zname svojou bezpecnostou.. 20r dozadu boli aj auta o dost tazsie, robustnejsie, plechy hrubsie..dnes si kupis nove auto a pri najmensom naraze sa cele pokrci..

yanni
12. jún 2023

@gerrwie_girl ano, tak to bolo. Akurat, ze tie leta neboli take, ake su teraz. Klimaticke zmeny narobili vela "neplechy".

@autorka necitala som vsetky komentare ale pises, ze auto klimu ma. Tak ju predsa dajte vyskusat a ak je ok, tak len vycistit, doblnik tekutiny a ide sa. Ak je celkovo auto v poriadku, tak nemusis ani nove auto kupovat. nasi maju, okrem ineho, aj 15 rocne auto, klimu pusti otec raz za cas (hlavne na dlhsie trasy a ked je velmi horuci) ale funguje to v pohode. Je to sice manualna klima ale vis si to pekne nastavit. Ja by som bez klimy uz nesla ani na krok. Ale ja jazdim vela a napr. na SK 800 km v auguste by som bez klimy uz asi nedala.

stevvvka
12. jún 2023

@zuzuliennka1 ďakujem

yanni
12. jún 2023

@vamajka tak az tak vseobecne nemusis. My sme zili 6 rokov doslova v pusti (v lete 50 stupnov v tieni) a zili sme len "na klime". celkovo. Auto, obchody, v dome klima isla prakticky cely den, skoly, lekari, vlastne vsade v budovach celorocne klima. 1200 km jazda (starsia dcera mala vtedy 8 mesiacov) a nic nam nie je a ani nebolo. A ani z toho xy ludi, co som tam poznala a s ktorymi sme boli v kontakte, nikto NIKDY nemal zdravotne potiaze koli klime. V aute sa to da dobre regulovat. netreba si to davat fukat rovno do ksichtu alebo na zatylok/chrbat/plecia. Ako som uz vyssie pisala, jazdim vela, denne 100-200 km (podla rozvozov deti skola-kruzky atd) a NIKDY mi nic nebolo z klimy.

audrye
12. jún 2023

Samozrejme, ze sa oplati. Hlavne aj nejdete tento rok auto kupovat. Leta su neznesitelne posledne roky.

ptvw
12. jún 2023

@yanni och to kde si bývalá? Dubaj? 😳 Nemáš nejaký blog o živote tam? 🤩

yanni
12. jún 2023

@ptvw Saudska Arabia. Priamo v Riyadhe. Blog nemam ale zazitky na niekolko romanov.

ptvw
12. jún 2023

@yanni och wow to ti verím, no ak by si niekedy napísala knižku tak daj vedieť 😍

yanni
12. jún 2023

@ptvw ked bude na dochodku😂

yanni
12. jún 2023

@ptvw ak vies po nemceky tak toto https://www.amazon.de/Nein-Saudi-Arabien-ist-ni...
To boli nasi susediam, akurat ze to pisali nejak v 2015 a odvtedy sa to v Saudi dost pomenilo. Uz ja som zazila medzi zaciatkom roka 2014 a letom 2020 ako keby dva svety.

A na margo tej klimy, aby sme ostali pri teme diskusie: v aute bez klimy by som neprezila. A ani tu v De, kde zijeme teraz. Ak sa nieco nezmeni, tak to s tym globalnym oteplovanim uplne posr....Ako to tu niekto uz spominal, namiesto zemiakov budeme pestovat ananasy. Pred 20timi rokmi som na zimu kvety davala este do pivnice. Posledne roky sa uz ani neunuvam, nechavam vsetko v zahrade na terase a kazdu jar sa vzchopia.

misinka0611
12. jún 2023

@ptvw Obdivujem ťa, že si dokázala žiť v tak teplej krajine 😀 Ale tak mne sa zas čudovali, že som žila v Rusku pri vysokom mínuse 😀

Mne je úplne smutno, že sme sa dostali do takého stavu že sa všade musí klímovať a aj tu klímu, potom zem neberie ako niečo super. Z kaluže do blata doslova. Že na záhradách máme doslova v nejakých oblastiach namiesto trávy seno 😒 Ja ale sa snažím veriť prognózam na toto leto, že nebude tak hnusné ako to minulé 🙂

yanni
12. jún 2023

@misinka0611 Ja som zila v Saudi. A ja sa vobec necudujem, ze si dokazala zit v Rusku. Ja by som aj na Sibiri prezila. Ono clovek je tvor prisposobivy a ked musis a chces, tak sa da vsetko. Mne sa ludia cuduju, ze ako mozem cely zivot s mojimi detmi davat take cesty. Jedno akym dopravnym prostriedkom a jedno aku daleku cestu. A vela sama, bez muza.
Ono zivot je aj o niecom inom ako o pohodli a stereotype. A hlavne to pohodlie nam vsetko nici. Zahrada aj u nas vyzera skor ako slama a to sme teraz na juhu DE, ziadna pust. Polievat travnik este velmi nechcem, ved este oficialne ani leto nie je.
Klima v aute je este to mensie zlo. Onedlko budeme potrebovat seriovo uz aj v strednej Europe klimu v kazdom dome.

simca06022011
12. jún 2023

Inak neviem ci sa tu niekde spomenula aj taka vec, ze teda otvorene okna na aute, nie je ziadna zdrava vec a kazdy hadam uzna ze v 30°C sa v zavretych autach neda vydrzat a co este na vyhriatych cestach v lete, ked je tam este viac? Dychat vyfukove plyny, prach a spinu z cesty, pri dnesnej premavke... Klima nie je len o tom pohodli uz davno.

simca06022011
12. jún 2023

@yanni presne, ja som citliva na prievan, hned mam migrenu, ucho, oko... a klimu pouzivame, proste tie vyduchy prisposobime ako potrebujeme, nenecham sa ofukovat... takyto prievan clovek chyti aj z otvoreneho okna, nie len z klimy. Bezne, napr. ofuknute rameno, laket,.. z prievanu z okna, usi a pod tiez...

zuzuliennka1
12. jún 2023

este k tej bezpecnosti doplnim - su auta, kde pri vyvoji mysleli napr. aj na to, ze sa pri celnom naraze predne kolesa doslova utrhnu prec.
v "lacnejsich" autach predne kolesa prerazia kapotu, spodok auta, az dovnutra k pasazierom - zlomeniny noh, panvy, "prinajlepsom"

luizina
12. jún 2023

@autorka ked ze klimu v aute mas (nechame ako si ju mohla nepouzivat), tak len zajdi do servisu, kde chodite s autom daj si to pozriet a nacenit, ak by sa ti to zdalo vela, tak potom mozes spekulovat, co ďalej. Pre mna je klima v aute nutnost, aj ked nemusi bezat stale, ale minimalne na vychladenie auta to musi bezat. Uz teraz ked stoja auta na slnku, tak je v nich horuco a to este ani leto nezacalo. Jazdit s detmi v aute a otvorene okna, to tiez neni prave rozumne, ako sa aj vyssie pise.. prievan, usi, oci, plus mna by hned migrena chytala z prievanu, aj z tepla, detom hrozi prehriate, velmi nebezpecne, ale je to tvoja vec samozrejme. Ja mam tretie auto v zivote, vsetky s klimou a vzdy som ju pouzivala. Prve bolo stare Volvo 96 rocnik, ale bez klimy by sme auto ani nekupili. Tie leta budu len horsie a horsie a auta su ako pec potom v lete, tam len otvorenie okna nestaci a ked prudi dnu ten horúci vzduch pri 34-35 stupnoch, tak to ani nema vyznam. Tak ze si zvaz pre a proti a voľba je jasna tym padom.

1maminkaaa
12. jún 2023

Ja žijem na južnom Slovensku, tu podľa mňa má klímu v aute každý, bez toho by to tu nešlo. To isté klíma v dome/byte. Ja mám pri aute iba tri podmienky, jedným z nich je klíma ❄️

beronsche
12. jún 2023

@stevvvka pozri si crash testy a uvidis.. Dacia ma dlhodobo zle vysledky, aj duster.

stevvvka
12. jún 2023

@beronsche ďakujem

kengurica
12. jún 2023

Pripomenulo mi to toto: "Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl." Jan Werich.
A tú klímu by som do toho pridala.
Tie, čo obhajujete autá bez klímy (a tobôž nie, ak ju v aute máte a nepoužívate), že stačí otvoriť okná a dá sa vydržať... Zamysleli ste sa nad aerodynamikou, a spotrebou auta s otvorenými oknami pri dlhších cestách ? Aký je to slušný odpor vzduchu ? Keď to porovnáte s rozumným používaním klímy, nie je o čom (teda aj tak nie je, lebo komfort, zdravie...)

kikus238
12. jún 2023

Ja by som už auto bez klímy nechcela. Kedysi sme keď sme mali staršieho golfa sa to dalo nemali sme deti. Otvorili sme okná a šli sme. Ale neviem si predstaviť otvoriť okná aspoň do polovice na diaľnici keď ideme na dovolenku to by malý akurát tak vychytal prievan. A my tiež. Po meste áno ale dlhšia trasa isto nie. A to som bola zvyknutá x rokov jazdiť bez klímy. Pre mňa to nieje zbytočnosť. Nám vydržala náplň 4 roky a to ju používame cez leto a v zime na vysušenie čelného skla. Popravde nemať klímu tak sa nikam nedostanem lebo menší zle znáša keď sú vysoké teploty . Ak vychytate dobrý servis tak oni zistia či je niečo zle. Že či treba chladič meniť alebo nie. A ak je chlap šikovný vymení ho aj sám. Potom už len vyčistiť a naplniť. Ja by som neváhala

lacibo
12. jún 2023

Oplatit na jazdu sa urcite oplati..skor ci sa oplati vam do tak stareho auta..isla by som do servisu..maju na to stroj..preskusaju..mozno sa da spojazdnit do 100 eur..to sa este oplati ak si chcete auto nechat este 2,3 sezony..ak uz planujete novsie s klimou..tak vydrzat po meste raz zacas sa nutne da, ale vylety v teple to.vobec..ja napr. Neznesiem prievan na usi..tak by som radsej peso alebo vlakom isla..

dadis
12. jún 2023

@kengurica Boriči mýtov z relácie Mythbusters sa pozreli na tú ekonomickú stránku celej situácie. Počas svojich meraní zistili, že približne do rýchlosti 80 km/h sa viac oplatí mať otvorené okno ako spustenú klimatizáciu. Úspora paliva z vypnutej klímy je totiž väčšia ako strata paliva kvôli zhoršenej aerodynamike z otvorených okien. Faktom ale zostáva, že tento pokus je starý viac ako 10 rokov a technológie sa časom posunuli a zefektívnili. Ak však plánujete jazdiť po meste, pokojne vypnite klímu a iba vetrajte.

matullienka
12. jún 2023

@stevvvka pozri crash testy, ja by som ju veru nechcela rovnako Renault. Ja sa v aute chcem voziť a aj deti tak chcem auto, ktoré bude pre nás bezpečnostné.

mamusa123456789
12. jún 2023

Ja aspoň nenahlasujem komentáre, keď mi niekto povie pravdu oči a áno som panička, lebo mi záleží na bezpečnosti mojich detí a nejazdím na predraženéj značke, ale určite si nikdy nekúpim ani renault ani daciu 😉

mamusa123456789
12. jún 2023

@stevvvka nie som panička, ale renault aj dacia sú nebezpečné auta

mamusa123456789
12. jún 2023

@euka210 už viem, som sa dnes na to pýtala, ze ci sa to dá... A zase som o niečo múdrejšia 🙃

mamusa123456789
12. jún 2023

@stevvvka za tvoj 'mily' komentár ti môžem dat dobrú radu, nebudem predsa hnusná ako ty... Ak chceš bezpečné auto, tak treba kúpiť najmovsi model hondy cr-v