Oslava 40tky doma - občerstvenie

7. jún 2020

Ahojte babulky, manžel bude mať 40 stku a chystáme sa robiť doma oslavu pre 20 ľudí. Nikdy som žiadnu veľkú oslavu doma nerobila, neviete mi prosím vás poradiť s občerstvením ? Hlavné jedlo bude guláš. Čo ste okrem toho podávali ? (Jednohubky, chlebíčky , pomazánky? ) A sladké slané čo? Budem rada ak ma inšpirujete, kľudne pridajte aj výzdobu akú ste mali.

daganov
7. jún 2020

Ja som mala doma, do reštaurácií sme chodili na oslavy ostatných členov rodiny a chcela som na záhrade, tiež asi 20 ľudí. Ja som ale dala na klasiku, nechcela som nič vymýšľať, čo ostatní nebudú potom jesť. Takže guľáš v kotlíku, ten uvaril partner, ja som uvarila slepačiu polievku, upiekla kura a ryžu pre deti a svokru, ktorá mala po operácii diétu, to bolo rýchlo a námaha minimálna. To bolo na obed, potom torta, zákusky, káva, na večer som si objednala pečené prasiatko a mala som aj slanú tortu, ale tú som si objednala, tortu tiež, nechcela som byť na vlastnej oslave strhaná a padať na hubu. Ešte som zabudla na pagáčiky a praclíky, tie som upiekla deň vopred a zmrzlinu s ovocím a so šľahačkou. Výzdobu si asi myslela dnu, s tým neporadím, my sme boli vonku, iba som dala malé lampášiky na stoly, v miskách do piafloru napichala kvety a fakle do záhrady, keď bola tma, lebo sme boli do polnoci. A ešte ak máte deti, my sme mali päť, tak som kúpila bublifuky a nejaké somariny - hračky do záhrady. Hlavne nerob všetko sama, lebo z oslavy nebudeš mať nič.

jaskolka
7. jún 2020

My sme tak robili doma 30 tku, mali sme obložené misy, potom aj šalátovu misu,čiže ku gulášu kľudne toto môžeš pridať, a ľudia sa Slane ak myslíš tie drobnosti, tak normálne tyčinky, arašídy, to kúp veľké balenia a sladké neviem, či myslíš tortu, zákusky, alebo nejaký koláč že upiect? Najjednoduchšie bude, keď to objednáš v cukrárni.Minerálky, džúsy, voda s mätou a citrónom je obľúbená, alkohol už podľa výberu, pivo aj nealko (šoféri, ženy niektoré rady majú radler) Nezabudni na riad, keď je to vonku,ako záhradná party, použila by som aj papierový, či umelý, neviem, ako už chceš. Balóny, dáke bublifuky, ak deti budú na oslave, deky pre ne.

pininka1
7. jún 2020

Aj my takto dávame, robím bežné pre toľko ľudí oslavy. Súdená misa, alebo najradšej syr s hroznom, a teraz už sa dá aj prosuto so žltým melónom. Je to rýchle a osviezujuce a nezaťaží to tak keďže neskôr budete mať guláš.

gubiko
7. jún 2020

Ahoj, ja neporadím s konkrétne oslavou 40tky, no robila som už veľa osláv. Mali sme jedinú oslavu, ktorú si do bodky užili všetci - vrátane mňa!, tiež tento počet, boli to krstiny, a každý priniesol niečo. Svokrovci džúsy, niekto vodu, niekto kávu, my chlebíčky, segra napiekla tortu, strýco tiež. Každý sa obsluhoval sám, nikto nečakal na mňa, kým prídem a nalejem mu, lebo každý mal pocit nejakého spolupodielu na oslave.. Bolo to na záhrade a bola to najpohodovejšia oslava ever.
Na 40tku by som určite mala potrebu sa postarať o viac vecí. No, ako píše daganov, najlepšie sú oslavy, kde sa nenamakáš, lebo aj také som mala, že oslava bola pre všetkých, len nie pre mňa a ja som upachtená padala na hubu. Mne sa veľmi páči, keď každý robí niečo. Tiež si to určite rozvrhnúť do viac dní, aby to nebol taký nápor a stres. Ja objednávam aj chlebíčky, neviem, odkiaľ si, ale Delia robí skvelé. potom jednohubky z lístkového cesta, syry, čo píšu baby hore, ovocie v mise (melón je super, aj pre decká), jahody omočené v čokoláde - rýchlovka,..
Čím menej stresu, tým viac zábavy - to sa mi osvedčilo viackrát a to už je moje krédo na každú oslavu. Držím palce 🙂

lenka2710
7. jún 2020

Ja som tiež robila oslavu mužovi na 30,s tým rozdielom, že dva dni, keďže mame byt a všetkých by sme tu nepomestili! V jeden deň boli pozvaní len rodičia, varila som guláš na obed a potom boli studené misy, jednohubky, torta a zákusky z cukrárne, potom som mala napečene slané pagáče! Syrové nite, nejaké chipsy, oriešky
Druhý deň boli súrodenci a deti, obed som už nepodavala, namiesto toho som upiekla kuracie spodné nôžky, mini fašírky, chlebíčky som robila a tiež jednohubky, zvyšok ako predchádzajúci deň
Na pitie kto co pije, alko, nealko, džúsy a detské šampanské pre deti, výzdobu som nerobila žiadnu

daganov
7. jún 2020

Ešte som zabudla, torta klasika - čoko, takú ľúbi väčšina, zákusky - zopár druhov lineckých (tie vyjedali deti), dajú sa upiecť pár dní vopred a potom tie, čo máme radi, čiže punčák, kremeše a dva druhy šľahačkových, tvarohových zákuskov s ovocím

janinah
7. jún 2020

koláče a tortu objednávam,guľaš varím,ale aj dáke mäso na studeno,malé rezne,gril. krídelká ....chlebíky nie,to je také "otrepané",robím 2-3 druhy šalátov napr. cestovinový,grecky,zemiakový....slané kupované...nezabudni na pivo aj nealko....a ako už písali,treba si rozvrhnuť čo kedy urobiť,aby si stihala a nepadala na hubu

deti95060810
7. jún 2020

ja som na oslavu obj. aj obl. misy aj chlebíčky... Viem že sa to dá všetko aj doma urobiť ,ale pre veľa hostí treba aj veľa pohostenia... 😉

daganov
7. jún 2020

@deti95060810 ja som objednala 20 chlebíčkov pre kolegyne za 13 eur, s tým sa skutočne neoplatí rýpať

jaja1979
7. jún 2020

U nás bola topka pečené bravčové koleno so zeleninovým šalátom, prípadne s čerstvým chlebom, chrenom a feferonmi. Koleno som už kúpila upečené a teplé v mäsiarstva na objednávku, len som ho v rúre dopiekla a všetci sa oblizovali až za ušami. Pre deti, ak nejaké na oslave máte, tak nanuky rozneho druhu, aby si mohli vybrať...

dkethe
7. jún 2020

Okrem spominanehoPecene veci. Quich, podplamennik, maso v listkovom, masova rolka... Vzdy vykutram nieco zaujimave co ohuri. A Vsetko to viem urobit vopred. Sladke je fajn kolace co su trojvrstve a celu plech - piskot - smotana - ovocie v zele. Kupovane slanosti nepodavam nikdy. A limonady do dzbanu.

miskooo1987
7. jún 2020

Ja som robil pár rokov dozadu moju oslavu (30) na dva dni, prvý deň taká pomerne blízka rodna - mama, svokra, krstná, deti, dvaja bratranci s manželkou a deťmi, a jedna dobrá rodinná známa s deťmi. To bolo jednoduché, mali sme to na chate, bol kotlíkový guláš a grilované mäso. Nejaká zelenina, šaláty a tak. Trochu sa popíliť pivo a víno🙂

Horší bol druhý víkend na chate, to boli kamosi, kolegovia, a podobne kreatury... tiež na chate, asi 40 ľudí a pieklo sa prasa...

amelie2017
7. jún 2020

Zeny, ja zijem v Spanielsku, muz je Spaniel a on ani po 7 rokoch nechape tieto nase starosti s pohostenim. Tu pride navsteva, ponukne sa voda a kava. Na Slovensku prideme na navstevu a stol sa prehyba pod tolkymi jedlami. Ked pride niekto na grilovacku, tak sa maximalne vytiahnu chipsy, olivy, syr a sunka a potom hlavne jedlo a hotovo. Uz som si tak zvyjkla na tuto jednoduchost, ze mi je vas uprimne luto pri kazdom podobnom poste.

autor
8. jún 2020

Ďakujem baby z každého príspevku som sa inšpirovala niecim 🙂

daganov
8. jún 2020

@amelie2017 prečo ľúto? Pre peniaze, ktoré to stojí? To mi nevadí raz za desať rokov na okrúhlych narodeninách. Práca? Varenie guľášu bola predsa zábava, popri varení sa hralo na gitare, blblo...ja som varila slepačiu polievku, veď to sa robí samé, kura v rúre to isté a ryža ani nehovorím. Ostatné som objednala. Sladké a slané som napiekla, lebo je to môj koníček, robím to roky všetkým naokolo. Keby som nechcela, tiež objednám, finančne by ma to vyšlo rovnako, lebo cukrárka má iné ceny vstupných surovín, ako ja. Bežnej návšteve urobím fakt tú kávu, na bežnej grilovačke sa griluje, urobím šalát a otvorím zmrzlinu ku káve a možno tie chipsy. Nechcela som oslavu v reštaurácii, lepšie sme sa zabavili v záhrade. Potom nechápem, čo ti je ľúto, veď keby som nechcela, tak to nerobím, nie? Nemám rada návštevy s prespaním, k nám nikto takto nechodí, ani my nikomu nechodíme. Keď, tak ideme spolu niekde do hotela na pár dní. Veď každý nech si robí ako chce, nie? Niekto to berie ako starosti a niekto ako radosť. Ja tiež beriem starostlivosť o záhradu ako starosť, ale chápem, že pre niekoho to môže byť radosť.

amelie2017
8. jún 2020

@daganov nie, nepochopila si mas tym, co mi je luto. Je mi luto, ako je tu kazdy den vela prispevkov, cim pohostit navstevu, co nove vymysliet, cim uzasnym prekvapit. Aj my sa stretavame, robine grilovacky, spolocne obedy s priatelmi, o peniaze nejde. Len o to byt vzdy perfektny. Alebo neviem ako presne to vyjadrit.

daganov
8. jún 2020

@amelie2017 nie, ty si nepochopila mňa, veď som ti to opísala na príklade, že neznášam návštevy aj s prespaním, možno som lenivá obiehať okolo návštevy pár dní a viem, že iným to nevadí. Ja idem radšej tam, kde to urobí niekto iný. Varenie a pečenie je môj koníček a aj tak vymýšľam len raz za pár rokov, nie pre bežnú návštevu. Prečo? Preto lebo chcem a robila by som to rovnako, nech by som žila kdekoľvek, lebo ty si asi chcela poukázať na rozličnú mentalitu. Mám bývalú kolegyňu, ktorá doma nechystá nikdy nič, pochybujem, že vie, ako funguje u nich rúra, varí jej manžel, ju to nebaví. Nerobí to, lebo nechce. Neviem, ja som tu nezachytila nejako veľa príspevkov na tému ako pohostiť návštevu, možno preto, lebo sa o to nezaujímam. A už vôbec nie každý deň. Preto nechápem to tvoje, že nás ľutuješ. Ako som už písala, pre niekoho starosť, pre niekoho radosť. Niekto vymýšľa, inému je to fuk. Tu hľadajú ženy inšpiráciu, nie radu ako ušetriť alebo sa nenarobiť, lebo aj mne je jasné, že by ma tá oslava vyšla v reštaurácii menej.

autor
9. jún 2020

@amelie2017 to sú také tie príjemné starosti. Chcem si dať na tom naozaj záležať, chcem aby sa všetci cítili u nás dobre , preto som prosila o typy čo ľudia majú radi a robievaju.
Páčil sa mi aj typ s hračkami , to ma napr nenapadlo , aby sa deti zabavili .

gubiko
9. jún 2020

na jednej svadbe bol pre deti taký trhací bločik malý, perá a deti sa hrali na čašníkov. to bolo super, chodili za ľuďmi, že čo si dajú a potom nosili v takých tých malých detských plastových pohárikoch a tanierikoch "akože" kávu, koláčik a pod.
ináč ja som videla jednu španielsku oslavu a bola to normálna oslava ako u nás. to je tak, že jedna baba žije v Španielsku a "nerieši" také kraviny ako my tu. ach jaj, slovenská nátura jej zostala 🙂