Oslovovanie cudzích ľudí teta - ujo
Bolo mi vytknuté, že som čašníčku oslovila teta čašníčka pred mojím synom. Vraj keď už chcem osloviť niekoho cudzieho tak pani-pán. Bolo mi to tak drzo povedané. Preto som z toho nesvoja. Čo je na tom zlé, keď takto oslovím pred synom? Veď aj predavačku, alebo poštárku neoslovujem pani predavačka, pani poštárka ale teta predavačka a teta poštárka. Je to až tak dôležité?
No mne toto teta , ujo vadí a veľmi, keď na v práci osloví niekto teta .ja som teta pre svojho synovca a netere , nie pre kolegu. A ešte sa aj urazí ,keď ho napomeniem, že nie som jeho teta.
Za mňa je teta/ujo u DETÍ úplne normálne. Nič si z toho nerob. U dospelých je to iné, tam by som povedala že sa nepatrí. Krátky slovník SJ: teta - hovor. dospelá žena (obyč. v oslovení deťmi).
Ja sa snažím si na to dávať pozor odkedy mám deti, učím ich aby hovorili pani predavačka, pani čašníčka, pani poštarka, tak ako sa hovorí pani doktorka. Príde mi to uctive a úctu by sme mali teda vyjadrovať všetkým. Možno sa tak s novými generáciami odstráni toto tetkovanie 😂
Ak oslovi dospela zena casnicku "Teta casnicka, prosim vas..." tak je to viac ako divne. Mala si ju oslovit slecna, alebo pani a uz vobec si tam namala montovat to casnicka. Na druhej strane povedat dietatu "Teta (casnicka) ti donesie dzusik" je v poriadku. Ked dieta oslovi casnicku Teta, prosim si dzusik, je to tiez v poriadku. Ale pride vek, ked uz aj u dietata su tety a ujovia cez ciaru.
Učíme deti, že oslovujeme iných pán, pani. Neznášam, keď mňa niekto osloví teta.
Stalo sa, svet sa nezruti. Nabudúce používaj radšej správne oslovenie
jemine to by nebol modry konik ak by sme zas nerobili zbytocne dramy - ano vhodnejsie je oslovovat dospelych ludi, ktori nie su vasa rodina pan/pani (slecna) = pani postarka, slecna casnika, pan doktor, kedze male dieta take este uplne nerozlisuje svet sa nezruti, ked pred dietatom povies "teta casnicka nam prinesie" ale ak ju oslovujes priamo tak radsej pani/slecna 🤷♀️
Som predavacka a ked nejaka matka povie svojmu dietatu ze "vyloz to TETE na pas" az sa mi nozik vo vrecku otvara😵💫 nenavidim to, brrr..
U deti to nie je nic nenormalne. Aj v minulosti tak deti oslovovali uja postara ci tetu predavacku. To len teraz sa niektori idu pos*ať zo všetkého, všetko im vadí, vzťahovační sú, všetko berú osobne. A žiaľ je takých ľudí stále viac a viac.
Ak je ta casnicka / postarka / predavacka sestrou tvojho otca ci mamky, tak je v poriadku oslovenie “teta”. Ak je to cudzia osoba, tak vzdy pani alebo slecna.
U maleho dietata je v pohode akceptovatelna aj ta “teta”, u dospeleho len v pripade, ze intelektom je na urovni toho 4rocneho dietata…
Na tom naozaj nie je nic zle, pri detoch robim to iste a nikto sa nikdy neurazil
@sissy27 ešte upravím: ak nevies s istotou, ze je to SLEČNA, tak sa vzdy oslovuje PANI 😂
Nebude ju oslovovať pani, ale hádam sa pozorovaním od Teba učí? Či nie?
Moja dcera raz ako malinka velmi urazila sestricku, ked jej povedala babka ....mala mozno 2roky, pani sa urazila ze ona este babka nie je😆🤭
Nic hrozne na teta ujo nevidim ak to hovoria deti, prip.matka dietatu nieco vysvetluje....cim su starsie, treba prejst na pani, pan lebo ludia su rozny 😆
Moje deti od malička naučené pani predavačka, pani kaderníčka,pani suseda a je to pre nich úplne automatické. Teta blízki kamaráti a rodina
Ja to povazujem za prilisnu familiarnost, hoci to nijak neriesim. Ale poznam vo svojom okoli viacerych ludi, ktori to tiez povazuju za znak neucty a "neomalenost" (nenapada ma svk ekvivalent).
Tak damy ja len ze teta a ujo maju dva vyznamy : 1. Pribuzensky vztah a 2. Hovor. dospela zena a muz- zvycajne tuto terminologiu pouzivaju deti
Mám dojem, že ľudia čo prispeli do tejto témy sa hádam v živote veľmi nudia. Urazilo by vás keby vám povedal niekto teta/ujo? To vás potom ešte fakt nikto riadne neurazil 😄 prinajhoršom je to trochu divné, keď dospelý človek hovorí ujo, teta, ale v konverzácii s dieťaťom mi to príde úplne v poriadku. A určite nie ako také neuveriteľné faux pas ako to tu 99% komentujúcich vykresľuje. Get a life, people. Keď príde čas a dieťa bude staršie tak ti proste dopne, že je to čudné, a prepneš na iné oslovenie 🤷🏻♀️
Tu sa pohoršujete nad tetou ... reč zvolila vhodnú pre dieťa, uplne normálne. U nás hovori suseda 30ročná TETA druhej susede . 😂
Jake ste tu vsetky mudre. Oslovenie slecna sa nepouziva. Odkial viete, ci ta zena je slobodna alebo vydata, ze ju idete oslovovat slecna?
Mne to nepríde až také hrozné, my to máme takto.. keď stretneme ženu na ulici, naši chalani (2r) povedia teta.. keď ukážu na niekoho a vyzerá mlado, povieme na ňu dievča (vek napr 20) ale keď majú nejakú funkciu predavačka, lekárka hovorím pani. Na smetiarov hovoríme ujo smetiar 😂
Aj j pred synom hovorim teta/ujo. Je to uplne normalne. Ale ja tak nikoho neoslovujem, ale v 3. osobe poviem synovi, ze “nerob, lebo pride teta/ujo a bude sa hnevat.” To je uplne normalne. Zas tu nekolabujte kvoli nicomu.
Ja tak na odlahcenie... radsej teta, ako proste: UPRATOVAČKÁÁÁ... ja cela cervena: deti... PANI upratovacka....
Ked hovorim s dietatom hovorim teta predavacka..ked ju slovunem hovorim pani..mne bezne deti hovoria teta myslim spoluziacialej zo sklky a kamaratky deti na ihrisku je to normalne...
Sa mi paci ako sa tu dotahujete. 😀 Vzdy si spomeniem na prihodu s nasou slovencinarkou asi v siedmej triede. Velka panicka, bola nam triedna, ani na branne sme nechodili, lebo ona nepojde v sportovom obleceni do lesa...
Spoluziak jej doniesol ospravedlnenku a hovori ...pani sestricka mi povedala...
Ucitelka vyletela ako raketa, aka je ti to pani, co za pani? To je sestricka. Ziadna pani. Pani je doktorka. 🤣
A ja si zas neviem predstavit ked dieta chce oslovit nejaku zenu bez titulovania.. proste len teta.. ziadna predavacka, doktorka, postarka.. minule moja dcerka davala jednej pani nieco co jej vypadlo na ulici a povedala teta, spadlo vam toto.. fakt si neviem oredstavit ze by male 4rocne dieta prislo ze pani, spadlo vam..

@janinah to sa musíš sťažovať u lekárov
od nich pacienti počujú: sestrička vám dá toto a toto, sestrička vám to vysvetli, odovzdáte to sestričke, …..sestrička, sestrička, sestrička
Ešte som nepočula, aby lekár povedal: pani sestrička